Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karšta vasaros vartininkų rinka – klubus keis 9 puikūs vartų sargai

Kiekvieną vasarą Europos futbolo pasaulyje „užsikuria“ tikras gandų ir kalbų malūnėlis, geriausius pasaulio futbolininkus už milijonus eurų skirstantis po įvairius klubus. Šiais metais net 9 aukščiausios klasės vartininkai gali pakeisti klubus, kas yra retokas dalykas futbolo pasaulyje. Portalas „FourFourTwo“ apžvelgė šių metų vartininkų rinką.
Asmiras Begovičius, Ikeras Casillasas ir Pepe Reina
Asmiras Begovičius, Ikeras Casillasas ir Pepe Reina / 15min.lt montažas
„Scanpix“ nuotr./Hugo Lloris
„Scanpix“ nuotr./Hugo Lloris

Hugo Llorisas, 28 metai, Londono „Tottenham Hotspur“

Pagrindinis Prancūzijos rinktinės vartininkas yra vienas didžiausių taikinių bet kuriam klubui, ieškančiam pasaulinės klasės vartų sargo. Trečią sezoną „Tottenham“ gretose užbaigęs 28-erių prancūzas ir vėl neturės galimybės varžytis UEFA Čempionų lygoje ir tai yra pagrindinis argumentas, viliojant vartininką į savo gretas.

H.Llorisas nė karto viešai nekalbėjo apie norą palikti „Spurs“, tačiau kandidatų įsigyti vartininką bus. Tarp jų minimas Madrido „Real“, tačiau jų pirmasis taikinys yra Davidas de Gea. Jei pastarasis paliks „Manchester United“ klubą, jie tikrai pabandys vilioti H.Llorisą. Tarp kandidatų minimas ir „Paris Saint Germain“, vartininkui galintis pasiūlyti ir Čempionų lygą, ir žaidimą tėvynėje.

„Scanpix“ nuotr./Ikeras Casillasas
„Scanpix“ nuotr./Ikeras Casillasas

Ikeras Casillasas, 34 metai, Madrido „Real“

Pastaruosius kelis sezonus Ispanijos futbolo legenda nežaidė taip gerai, tačiau didžiulis patirties bagažas, lyderio savybės ir nugalėtojo mentalitetas atneštų naudos bet kuriam klubui. Be to, I.Casillasas turėtų būti prieinamas už nedidelę kainą.

Jeigu „Real“ tikrai įsigis D.de Gea, „Šventajam Ikerui“ vietos komandos startos sudėtyje tikrai nebeliks, tad vartininkas bus pasirengęs palikti Madridą ir ieškoti laimės kitur.

„Scanpix“ nuotr./Petras Čechas
„Scanpix“ nuotr./Petras Čechas

Petras Cechas, 33 metai, Londono „Chelsea“

Antrasis sąrašo veteranas, neabejotinai patenkantis į geriausių pastarojo dešimtmečio vartininkų 10-uką. Jeigu ne jaunasis Thibaut Cortois, „Chelsea“ vartuose kas savaitę vis dar matytumėme P.Čechą, tačiau turint tokį jauną ir puikų vartininką, Jose Mourinho pasirinkimas atrodo logiškas.

Nors šį sezoną P.Čechas nekėlė bangų dėl antrojo vartininko pozicijos „Mėlynųjų“ gretose, tačiau 33-eji dar tikrai nėra tas amžius, kai tokio lygio vartų sargas turėtų traukti į šešėlį.

Tai aukščiausio lygio vartininkas, sukaupęs didžiulę patirtį, tikras autoritetas bet kuriam futbolininkui ir komandos lyderis. Kaip ir I.Casillasas, P.Čechas neturėtų kainuoti labai brangiai, tačiau duoti gali labai daug.

„Scanpix“ nuotr./Asmiras Begovičius
„Scanpix“ nuotr./Asmiras Begovičius

Asmiras Begovičius, 27 metai, „Stoke City“

Puikiai rungtyniaujantis vartų sargas šį sezoną gali būti renkamas į geriausių „Premier“ lygos vartininkų penketuką. Jis pasitiki savimi, puikiai tinka fizine jėga paremtam angliškam futbolui, jau yra pakankamai patyręs.

Iki A.Begovičiaus ir „Stoke“ sutarties pabaigos liko metai, klubas nėra tas, su kuriuo gali pretenduoti į taures ar žaidimą Europos turnyruose, tad rimtam klubui privilioti šį vartininką tikrai nebūtų sunku.

Nuo 16 metų Anglijoje žaidžiantis bosnis pagal „Premier“ lygos taisykles yra laikomas „Namuose užaugintu futbolininku“, tad turėtų dar labiau vilioti Anglijos klubus.

„Scanpix“ nuotr./Jasperas Cillessenas
„Scanpix“ nuotr./Jasperas Cillessenas

Jasperas Cillessenas, 26 metai, Amsterdamo „Ajax“

Vadinamas Edwino van der Saaro įpėdiniu, tačiau iki šiol nesulaukęs labai daug dėmesio iš didžiųjų Europos klubų. Savo pozicijai J.Cillessenas nepasižymi labai aukštu ūgiu (187 cm), tačiau vartininkų yra ir žemesnių. Per karjerą vartininkas nėra nė karto atmušęs 11 metrų baudinio bei dažnai netinkamai pasirenka poziciją gaudydamas tolimus smūgius.

Nors J.Cillessenas vis dar nėra laikomas pasaulinės klasės vartininku, tačiau tarptautinėje arenoje savo talentą jis jau įrodė. Pasaulio futbolo čempionate „Ajax“ vartų sargas buvo pagrindinis Nyderlandų rinktinės vartininkas.

„Scanpix“ nuotr./Samiras Handanovičius
„Scanpix“ nuotr./Samiras Handanovičius

Samiras Handanovičius, 30 metų, Milano „Inter“

Slovėnas jau sulaukė 30 metų, neabejotinai patenka į aukščiausio lygio vartininkų kastą, tačiau žaidžia klube, kuriame perspektyvų nuolat rungtyniauti Čempionų lygoje nėra. Nors „Inter“ tikrai nėra linkęs S.Handanovičiaus parduoti, tačiau tai nebūtinai priklausys nuo klubo.

Per trejus metus 143 rungtynes sužaidęs vartininkas net 43-ose išlaikė „sausus“ vartus ir yra laikomas vienu geriausių „Inter“ žaidėjų. Tai tikras 11 metrų baudinių saugojimo meistras, be to, labai retai klystantis.

„Scanpix“ nuotr./Neto
„Scanpix“ nuotr./Neto

Neto, 25 metai, Florencijos „Fiorentina“

Brazilas yra turbūt silpniausias šio sąrašo vartininkas, dėmesio iš kitų klubų sulaukiantis daugiausia dėl to, kad atsisakė pratęsti sutartį su ekipa ir yra prieinamas be išpirkos mokesčio. Apie jo limituotas galimybes daug sako ir tai, kad pati „Fiorentina“ nesiūlė vartininkui naujos sutarties.

Neto nėra aukščiausios klasės žaidėjas, tačiau kartais atsitinka, kad pigiai įsigytas ir kitų „nurašytas“ futbolininkas ima ir įrodo, jog aplinka klysta. Dideli Europos klubai Neto tikrai nesusidomės, tačiau brazilas gali atrasti vietą komandoje, nenorinčioje išleisti daug arba ieškančiai laikino sprendimo.

„Scanpix“ nuotr./Mattia Perinas
„Scanpix“ nuotr./Mattia Perinas

Mattia Perinas, 22 metai, „Genoa“

Ji vadintas naujuoju Gianluigi Buffonu, tačiau užtruko, kol vartininkas ėmė demonstruoti stabilų žaidimą. 2012–2013 m. sezone „Pescara“ ekipoje M.Perinas per 29 rungtynes praleido 66 įvarčius, tačiau šį sezoną žaidė „Genoa“, kur 11-oje mačų išlaikė vartus „sausus“.

M.Perinas turėtų dominti ne vieną komandą, norinčią turėti vartininką ne tik dabar, bet ir tolimai ateičiai. Italas pasižymi puikiais refleksais, puikiu darbu kojomis, tačiau norintiems pirkti kainuos tikrai nepigiai.

„Scanpix“ nuotr./Pepe Reina
„Scanpix“ nuotr./Pepe Reina

Pepe Reina, 32 metai, Miuncheno „Bayern“

Ispanas gali būti vadinamas vienu nesėkmingiausių pastarojo metų vartininkų, ilgą laiką šalies rinktinėje turėjęs būti už I.Casillaso nugaros. Jei būtų gimęs kitu laiku, P.Reina laisvai turėtų per 100 mačų rinktinės gretose.

Dabar ispanas irgi nėra pirmasis „Bayern“ vartininkas, kai komandoje yra Manuelis Neueris, tad neabejojama, kad klubą P.Reina keis. 32 metai yra amžius, kai vartininkas klubui dar gali duoti daug, kaina jo nėra didelė, tačiau patirtis ir įgūdžiai – puikūs. Tai vienas geriausių 11 metrų baudinių atmušimo specialistų. Realiausias pretendentas – „Napoli“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius