Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 23

Kataro spalvos: subjektyvūs trečios dienos pastebėjimai

Kuo didesnė spinta, tuo ji garsiau krenta – posakis, kuris vaizdžiai apibūdina Argentinos nesėkmę prieš Saudo Arabiją. Katare viešintis 15min žurnalistas Marius Bagdonas pateikia subjektyvius pastebėjimus apie trečią pasaulio futbolo čempionato dieną.
Lionelis Messi turnyrą pradėjo sensacingu pralaimėjimu
Lionelis Messi turnyrą pradėjo sensacingu pralaimėjimu / „Scanpix“ nuotr.

Sutartis. Argentinos ir Saudo Arabijos akistata ne tik baigėsi pribloškiančiai, bet ir turėjo daug intriguojančio konteksto. Galima prisiminti, kad ne taip ir seniai Lionelis Messi pasirašė neįvardinto dydžio sutartį su Saudo Arabija ir tapo šios šalies ambasadoriumi, taip stengiantis pagerinti kontroversiškos ir labai konservatyvios valstybės reputaciją bei jos prekės ženklui suteikti naujų spalvų.

Pirmą kartą argentinietis reklamose pasirodė gegužės mėnesį, kviesdamas aplankyti Džidą – kurortinį miestą prie Raudonosios jūros.

L.Messi Saudo Arabijoje jau lankėsi ne kartą, o po sensacingo Argentinos pralaimėjimo ši istorija įgavo naują prieskonį. Gali nutikti taip, kad nuo šiol žaidėjo ir valstybės santykiai taps labiau komplikuoti?

„Twitter“ nuotr./Lionelis Messi Saudo Arabijoje
„Twitter“ nuotr./Lionelis Messi Saudo Arabijoje

Lusailas. Argentina čia turėjo pradėti savo kelionę. Čia turėjo ir trečią kartą tapti planetos čempione. Galbūt taip ir bus, bet bent jau startas svarbiausioje šio pasaulio čempionato arenoje Lionelio Scaloni vyrams stipriai apkarto. Dohos šiaurėje esančiame „Lusail“ stadione vyks net dešimt šių pirmenybių rungtynių, tarp jų ir finalas. Antradienį buvo pirmasis krikštas, o ketvirtadienį čia atmosferą kaitins ir kiti turnyro favoritai brazilai.

Argentinos rungtynes su Saudo Arabija stebėjo net 88 012 žiūrovų – tai šios arenos rekordas. Penkiomis žvaigždutėmis už dizainą įvertintas stadionas vėsinamas naudojant saulės energiją, taip organizatoriams stengiantis pildyti pažadą, jog šio čempionato anglies dioksido pėdsakas bus lygus nuliui. Tiesa, šio teiginio teisingumu Vakarų žiniasklaida labai abejoja. Po pirmenybių stadionas „susitrauks“ daugiau nei per pusę – iki 40 tūkst. vietų.

Beje, čia Argentina žais ir antrąsias savo rungtynes su Meksika. Mačas, kuriame prabangos klysti Albiceleste jau neturi galimybės.

„Scanpix“ nuotr./Leonelis Messi „Lusail“ stadione
„Scanpix“ nuotr./Leonelis Messi „Lusail“ stadione

Sirgaliai. Tai kol kas buvo įspūdingiausias šio čempionato mačas, ne tik pribloškęs skaičiais švieslentėje, bet ir atmosfera tribūnose. Nors Argentiną nuo Kataro skiria beveik 14 tūkst. km, o Saudo Arabija yra vienintelė valstybė, su kuria šio pasaulio čempionato šeimininkai turi 87 km ilgio fizinę sieną, iš pradžių atrodė, kad tikraisiais šeimininkais tiek aikštėje, tiek šalia jos bus Pietų Amerikos atstovai. Baltai žydrais marškinėliais buvo pasipuošusi beveik 40 tūkst. dydžio auditorija, o Lionelio Messi marškinėlius vilkėjo netgi nemažai iš Saudo Arabijos atvykusių fanų. Tačiau antrojo kėlinio pradžioje Herve Renard'o vyrams per penkias minutes dviem kulkomis patiesus pirmenybių favoritą, vaizdas kardinaliai pasikeitė ir tribūnose. Argentinos fanų sektoriuje įsivyravo iškalbinga tyla, o „Žaliųjų sakalų“ fanai šventė didžiausią savo šalies pergalę. Triumfavo net tie, kurie į rungtynes atvyko su L.Messi marškinėliais.

Mariaus Bagdono nuotr./Kai ir už savus, ir už Argentiną
Mariaus Bagdono nuotr./Kai ir už savus, ir už Argentiną

Pagal Pirlo rekomendacijas. Italijos futbolo genijus Andrea Pirlo savo autobiografijoje „I Think Therefore I Play“ linksmai paaiškino, kodėl ypač nemėgdavo apšilimo prieš rungtynes.

„Jei prieš tave guli nuoga Bar Refaeli (Izraelio modelis), tu negali tiesiog mirktelt jai ir pasakyti, kad ji lauktų, nes tu ruošiesi ateiti po penkiolikos minučių“, – rašė italų futbolo ikona.

Panašu, kad tos pačios nuomonės yra ir L.Messi. Į apšilimą prieš rungtynes kapitonas savo komandą išveda tik likus keliolikai minučių iki jų. Varžovai įprastai apšilinėja kone tris sykius ilgiau. Argentiniečiai į pasaulio čempionatą atvažiavo ne apšilimo daryti, o žaisti.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Leonelis Messi
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Leonelis Messi

Branda. Ir visgi pakalbėkime šiek tiek apie tai, kas vyko aikštėje. L.Scaloni tapo pasaulio čempionato „pionieriumi“, pirmą kartą turnyro istorijoje į startinį vienuoliktuką sugrūsdamas net keturis 34 metų ribą peržengusius žaidėjus – L.Messi, Papu Gomezą, Nicolasą Otamendi ir Angelį Di Marią. Veteranai turėjo viską išspręsti dar iki pertraukos ir, reiktų pasakyti, kad nebuvo toli nuo to. Tačiau po pertraukos „metai“ jautėsi, o kai Saudo Arabija vos per penkias minutes sumušė du įvarčius, grįžti jau nebuvo iš ko. Parakas jau buvo sudrėkęs, varžovai laimėjo su 0,14xG rodikliu. Šis mačas kažkiek parodė ir L.Scaloni ribotumą. Treneris savo šalyje yra giriamas už tai, jog puikiai sutaria su rinktinės žaidėjais, L.Messi ir netrukdo jiems žaisti. Kai einasi viskas kaip iš pypkės, gerai. Kai reikia keisti žaidimo planą, būna sunku. Šioje taktinėje dvikovoje H.Renard'as su pasaulio futbolui menkai žinomais atlikėjais laimėjo „į vienus vartus“. Gali būti, kad ne itin patyrusiam L.Scaloni stojus į akistatas su dar rimtesniais taktikos meistrais, Argentinos žygis gali baigtis anksčiau, nei to šios šalies sirgaliai tikisi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Herve Renard'as ir Lionelis Scaloni
AFP/„Scanpix“ nuotr./Herve Renard'as ir Lionelis Scaloni

Vairuotojas. Ėjo trečia čempionato diena, o Kataras ir vėl sugebėjo nustebinti. Į vėliausias dienos rungtynes tarp Prancūzijos ir Australijos „Al Janoub“ stadione vykau žiniasklaidai skirtu autobusu. Maždaug valandą turėjusios trukti kelionės viduryje autobusas „netikėtai“ atsidūrė kažkokiame kamštyje. Jame buvo suvalgytas, o kartu ir prie kelionės liko pripliusuotas papildomas pusvalandukas. Dar keisčiau pasirodė tai, kad autobuso vairuotojas netrukus išsitraukė telefoną, pasileido „Google Maps“ programėlę ir pradėjo sekti moterišku balsu dalinamas nuorodas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius