-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune klubo legionierius regi anglų stiprybę: „Turime gerus šansus laimėti“

Anglijos futbolininkai pasirodys trečiadienį Europos čempionato pusfinalyje prieš Daniją ir vilsis patekti į finalą. Anglijos rinktinės žaidėjų pasirinkimas yra tokia platus, kad ant suolo bus paliktas ne vienas „Premier“ lygos klubų starto sudėties žaidėjas Ką reiškia nebūti įtrauktam į pagrindinę komandos sudėtį ir kaip su tuo Anglijoje tvarkosi perspektyviausi jaunieji talentai 15min pasakojo Kauno „Hegelmann Litauen“ žaidėjas, Anglijos klubo „Crystal Palace“ akademijos auklėtinis Kyle‘as Spence‘as.
Kyle'as Spence'as
Kyle'as Spence'as / nuotr. Elijaus Kniežausko

Kauno „Hegelmann Litauen“ legionieriaus teigimu, viena pagrindinių priežasčių, kodėl jam teko palikti Anglija, buvo gaunamas nepakankamas kiekis minučių rungtynėse.

K.Spence‘as būdamas 16-kos metų treniravosi su pagrindine „Premier“ lygos „Crystal Palace“ komanda. Juo skautai domėjosi ir iš kitų klubų – „Aston Villa“ norėjo perimti žaidėją.

K.Spence‘as tada nusprendė pasilikti „kanonierių“ gretose, bet reguliariai pasirodyti aikštelėje su pagrindine vyrų komanda iš trenerių šanso taip ir nesulaukė.

Asmeninio albumo nuotr./Kyle‘as Spence‘as augo žinomo Anglijos klubo sistemoje
Asmeninio albumo nuotr./Kyle‘as Spence‘as augo žinomo Anglijos klubo sistemoje

Tuomet nusprendė prisijungti prie „Coventry City“ ekipos, tačiau ir čia situacija nepasikeitė. Per 3 metus saugas už pagrindinę vyrų komandą sužaidė tik 3 rungtynes. Tiesa, žaidėjui pavyko debiutuoti antroje pagal pajėgumą „Championship“ lygoje prieš didžiausią sirgalių minią – apie 30 tūkst. aistruolių žaidžiant prieš „Norwich City“ komandą.

Akivaizdu, kad K.Spence‘ui trūko rungtynių vyrų futbole. Laikas greitai tiksėjo, o Anglijos futbolininkui teko stumdytis su bendraamžiais U-23 turnyre.

„Kai Anglijoje žaidi futbolą prestižinėse akademijose, gauni išskirtines privilegijas. Tuo metu esi įsitikinęs šimtu procentų, kad pateksi į „Premier“ lygą, nebegalvoji apie galimybę vykti į kitą šalį žaisti profesionaliai futbolo. Kai subręsti taip mąstydamas, pagaliau pamatai, kad konkurencija yra milžiniška ir toks įsivaizdavimas nėra realybė, – atviravo 24-ių K.Spence‘as. – Kai kuriuos žaidėjus tai psichologiškai paveikia labai stipriai. Jauni žaidėjai negali su tuo susitaikyti ir jie pasiduoda. Aš manau, kad jeigu nepasiduodi, niekada negali žinoti, kada ateis tavo laikas. Tereikia šiek tiek sėkmės. Juk niekada negali žinoti, galimybė galbūt čia pat už kampo.“

Asmeninio albumo nuotr./Kyle‘as Spence‘as augo žinomo Anglijos klubo sistemoje
Asmeninio albumo nuotr./Kyle‘as Spence‘as augo žinomo Anglijos klubo sistemoje

K.Spence‘ą nuo pat mažens futbolas supa šeimoje ir draugų rate. Du jo pusbroliai atstovauja „Nottingham Forest“ ir „Crystal Palace“ klubams, o senelis Davidas McCulloughas buvo Škotijos futbolininkas. Seneliui teko vienoje aikštėje žaisti su tokiomis Anglijos legendomis kaip Francis Lee („Manchester City“) ir Bobby Charltonas („Manchester United“).

Asmeninio albumo nuotr./Kyle‘o Spence‘o seneliui teko vienoje aikštėje žaisti su tokiomis Anglijos legendomis kaip Francis Lee („Manchester City“) ir Bobby Charltonas („Manchester United“).
Asmeninio albumo nuotr./Kyle‘o Spence‘o seneliui teko vienoje aikštėje žaisti su tokiomis Anglijos legendomis kaip Francis Lee („Manchester City“) ir Bobby Charltonas („Manchester United“).

Kyle‘as gavo kvietimą debiutuoti Škotijos U-16 rinktinėje. Per 7 sužaistas rungtynes jam pavyko kartą pasižymėti įvarčiu.

„Atsimenu, kai per televiziją transliavo Škotijos ir Anglijos rungtynes. Aikštelėje rungtyniavau už Škotiją prieš savo draugus, kurie atstovavo Anglijos rinktinę – tai buvo linksma patirtis, – prisiminė K.Spence‘as. – Daugelis žmonių galvoja, kad esu škotas, bet gimiau ir užaugau Londone, todėl palaikiau Anglijos rinktinę. Anglijos sirgalių sukuriama atmosfera yra viena geriausių prie kurios gali žaisti. Kartais šventimas būna perdėtas, bet tai futbolo dalis.“

Kalbėdamas apie dabartinę Anglijos rinktinę, K.Spence‘as pagyrė greitą gynybos liniją, kuri nuo grupių etapo dar nepraleido nė vieno įvarčio. Be to, jį žavi rungtynių eigą galintys pakeisti jaunieji talentai – Jadonas Sancho, Philas Fodenas ir Marcusas Rashfordas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Philas Fodenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Philas Fodenas

„Europos čempionatas yra stebinantis turnyras. Sirgaliai galvoja, kad rezultatas bus vienoks, o iš tikrųjų viskas pasisuka kitaip. Tokios rinktinės kaip Čekija nustebino daugelio pasaulio sirgalius. Nyderlandai, Prancūzija, Vokietija – didžiausios turnyro komandos jau yra iškritusios, – vardino K.Spence‘as. – Džiaugiuosi, kad mažesnės valstybės ne kartą įveikė favoritėmis laikomas komandas. Gerai, kad Anglija jau pusfinalyje, turime gerus šansus laimėti.“

Teoriškai Kyle‘as gali apsivilkti net trijų skirtingų valstybių rinktinių marškinėlius. Jis gimė ir užaugo Anglijoje, mama – škotė, o tėtis – jamaikietis. Dabartinis žaidėjo tikslas papulti į Jamaikos rinktinę. Jis mano, kad taip sulauks didesnio užsienio klubų dėmesio.

Legionieriaus teigimu, iš pradžių buvo gana keista matyti draugus, žaidžiančius „Premier“ lygoje televizoriaus ekrane. Su „Manchester United“ gynėju Aaronu Wan-Bissaka drauge rungtyniavo akademijoje ir vaikščiojo į tą pačią mokyklą, kasdien parke susitikdavo su „Crystal Palace“ puolėju Wilfriedu Zaha, kieme kamuolį ridinėdavo su „Liverpool“ gynėju Joe Gomezu, o su „Leicester City“ saugu Jamesu Maddisonu susipažino Koventryje. Tai žmonės, su kuriais jis užaugo.

„Kai matai pažįstamus žaidžiančius tokiame lygyje, supranti, kad nieko nėra neįmanomo. Džiaugiuosi dėl jų. Pietinė Londono dalis yra vieta, kurioje atsiranda daugybę profesionalių futbolininkų“, – sakė K.Spence‘as.

Asmeninio albumo nuotr./Kyle‘as Spence‘as augo žinomo Anglijos klubo sistemoje
Asmeninio albumo nuotr./Kyle‘as Spence‘as augo žinomo Anglijos klubo sistemoje

Tūkstančiai berniukų nuolatos žaidžia „Premier“ lygos akademijose, bet mažiau nei 0,5 proc. uždirba ir pragyvena iš futbolo. Iš K.Spence‘o akademijos bendraamžių tik jis ir „raudonųjų velnių“ jaunuolis Aaronas Wan-Bissaka rungtyniauja profesionaliame lygyje su vyrais.

„Kai kuriems Londone gyvenantiems žmonėms futbolas yra vienintelis dalykas, kuriuo jie mėgaujasi gyvenime. Nuo pat vaikystės futbolas jiems reiškia visą gyvenimą. Tai taip pat didelė mano aistra“, – pasakojo dabar A lygoje rungtyniautis saugas.

K.Spence‘as paklausė 2018 m. savo agento patarimo ir leidosi į legionieriaus kelionę. Per 3 metus anglas aplankė tris skirtingus Norvegijos klubus – „Valdres“, „Alta“ ir „Oygarden“. Rado tai, ko ir ieškojo – vyrų futbole sužaistos 65 rungtynės.

„Į Norvegiją vykau, norėdamas gauti patirties žaisdamas futbolą tarp vyrų. Man dar tik 24 – esu jaunas, bet man jau dabar reikia žaisti vyrų futbole, kaupti patirtį, – sakė prieš keletą savaičių į Kauną atvykęs K.Spence‘as. – Iki šiol neturiu prikaupęs patirties tiek, kiek norėčiau, todėl atsidūriau Lietuvoje.“

Kauno „Hegelmann Litauen“ legionieriaus jau spėjo įbėgti į aikštę trejose A lygos rungtynėse. Natūralu, kad Anglijoje futbolas yra techniškesnis nei Norvegijoje ar Lietuvoje. Tačiau kamuolys A lygoje būna daugiau ant žemės nei Norvegijoje ir žaidžiama ne taip šiurkščiai kaip Skandinavijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius