-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazlų Rūdos futbolininkų cirkas: tokių 11 metrų baudinių dar nematėte

Lietuvos klubiniame futbole sirpsta dar vienas skandalas. Tiesa, jis kilo ne stipriausiame šalies divizione A lygoje, o Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės turnyre. Surežisuotu cirku kaltinami LFF Pirmoje lygoje pirmaujantys ir rimtai į stipriausią divizioną nusitaikę Kazlų Rūdos „Šilo“ futbolininkai.
Edvinas Eimontas, Gytis Urba ir Gediminas Jarmalavičius
Edvinas Eimontas, Gytis Urba ir Gediminas Jarmalavičius

Antradienį vykusiose LFF taurės II etapo rungtynėse Kazlų Rūdos „Šilo“ futbolininkai buvo laikomi aiškiais dvikovos su „Šilute“ favoritais, tačiau pergalę netikėtai šventė pastarieji.

Pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas baigėsi be įvarčių, o baudinių serijoje 4:3 laimėjo šilutiškiai. Laimėjo, nes susidaro įspūdis, kad Kazlų Rūdos „Šilo“ futbolininkai net nenorėjo laimėti ir stengėsi neįmušti baudinių.

Du jų smūgiai nuo 11 metrų baudinio žymos jau dabar tapo viso pasaulio interneto sensacija ir yra vadinami blogiausiais 11 metrų baudinių smūgiais futbolo istorijoje.

Ypač daug diskusijų sukėlė Gyčio Urbos bandymas. Susidaro įspūdis, kad Kazlų Rūdos komandos žaidėjas išvis stengėsi vos pataikyti į kamuolį. Jo paspirtas kamuolys pariedėjo ir sustojo nepasiekęs vartų.

Futbolo kuluaruose pradėta kalbėta, kad ši „Šilo“ dovana varžovams leis Kazlų Rūdos klubui tikėtis palankumo per LFF Pirmos lygos tarpusavio rungtynes.

VIDEO: Gyčio Urbos smūgis, tapęs interneto sensacija
VIDEO: Dar vienas „Šilo“ komandos baudinys

Treneris nuo kaltinimų atsižegnoja

Visgi tokios kalbos „Šilo“ vyriausiajam treneriui Gedeminui Jarmalavičiui kelia šypseną.

„Palaukite, kam mums kankintis 120 minučių ir dar mušti baudinius, jei visus tuos reikalus būtų galima išspręsti paprasčiau? Jei mes tyčia norėtume pralaimėti, galėjome tai padaryti per pagrindinį rungtynių laiką“, – futbolas.lt teigė G.Jarmalavičius.

„Tam yra objektyvių priežasčių. Rungtynėse neturėjome Ričardo Beniušio, Evaldo Grigaičio, Audriaus Broko ir Vilmanto Bagdanavičiaus. Antrame kėlinyje pakeitėme Alfredą Skroblą, Ilją Tručinskį, Ilją Civilko ir Povilą Kiselevskį. Be to, maždaug 60 minutę buvo pašalintas mūsų žaidėjas ir likus mažumoje kovoti sunku. Taigi, antrame kėlinyje žaidėme be aštuonių pagrindinių savo žaidėjų. Todėl manau, kad padarėme, ką galėjome“, – sakė treneris.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Klaipėdos granito“ komandos treneris Gediminas Jarmalavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Gedeminas Jarmalavičius

– Kodėl taupėte minėtus aštuonis žaidėjus?

– Paskutinėse I lygos rungtynėse Alytuje dėl traumų keitėme R.Beniušį ir E.Grigaitį, A.Brokas su A.Urbšiu vos ištraukė iki dvikovos pabaigos. Kitus futbolininkus vakar pakeitėme galvodami apie pirmadienį laukiančias svarbias I lygos rungtynes su „Nevėžiu“. Tiesiog vykdome natūralią žaidėjų rotaciją, nes kai kuriems jų verkiant reikia poilsio.

Po šio epizodo jis patyrė traumą. Aš po to jo klausiau, ką jis ten sumąstė. O Gytis pasakojo, kad šalia baudinio žymos buvo duobė. Smūgiuodamas jis koja „pylė“ į žemę ir kamuolys nulėkė į šoną.

– Kaip vertinate Gyčio Urbos bandymą realizuoti 11 m baudinį?

– Po šio epizodo jis patyrė traumą. Aš po to jo klausiau, ką jis ten sumąstė. O Gytis pasakojo, kad šalia baudinio žymos buvo duobė. Smūgiuodamas jis koja „pylė“ į žemę ir kamuolys nulėkė į šoną. Tame epizode G.Urba pasitempė čiurną. Neįsivaizduoju, kokias sąmokslo teorijas dar galima kurti.

– Tiesiog žiūrovai mano, kad „Šilas“ vakar nesistengė laimėti Taurės rungtynių.

– Būkime objektyvūs – taurės mes tikrai nelaimėsime. Žinoma, norėtųsi kitame etape pasitikrinti jėgas su „Žalgiriu“ ar kitu A lygos klubu. Bet dabar mus užklupusi traumų epidemija. Jei norėtume pralaimėti tyčia, visus reikalus „sutvarkytume“ per 90 minučių. Dabar atžaidėme dvi valandas, važiuojame namo, vyrai guli ant sėdynių, o gydytojai jiems masažus daro...

A lygos prezidentas stebisi

Visgi tokie trenerio samprotavimai futbolo visuomenės neįtikino. A lygos prezidento vairą šiemet perėmęs Deividas Šemberas neslėpė susierzinimo matydamas tai, kas vyko skandalingose LFF taurės rungtynėse.

„Žinau tik vieną, tokiems reiškiniams ne vieta Lietuvos futbole“, – negailestingai socialiniame tinkle „Šilui“ kirto A lygos vadovas.

Priminsime, jog praėjusį sezoną G.Jarmalavičius stovėjo prie „Klaipėdos granito“ komandos vairo. Į sutartų rungtynių skandalą įsivėlusi komanda nebaigė A lygos sezono.

Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Šemberas
Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Šemberas

LFF pradėjo tyrimą

Skandalui įgyjant vis didesnį pagreitį, nusprendė įsikišti ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovybė. Ketvirtadienį buvo išplatintas pranešimas, jog drausmės komitetas pradėjo tyrimą dėl galimų LFF drausmės kodekso 30 straipsnio (nesportiškas elgesys) pažeidimų.

„Pagal turimas vaizdines medžiagas, teisėjų bei inspektoriaus įrašus rungtynių protokole mėginsime nustatyti, dėl kokių priežasčių Kazlų Rūdos „Šilo“ žaidėjai taip nesėkmingai smūgiavo nuo 11 metrų žymos. Kai surinksime informaciją, kreipsimės ir į Kazlų Rūdos komandos vadovus, trenerius ir paprašysime pateikti savo paaiškinimus, o paskui priimsime galutinį sprendimą“, – futbolas.lt tinklapiui aiškino R.Zdančius.

Pasak R.Zdančiaus, prieš smerkiant G.Urbą, reikėtų išsiaiškinti visas šio įvykio aplinkybes.

„Vaizdinėje medžiagoje užfiksuotas G.Urbos smūgis tikrai atrodo negražiai. Bet gal jam tiesiog nepavyko jo atlikti taip kaip buvo sumanęs. Visi žinome apie Panenkos smūgį, gal jam tiesiog neišėjo?, – samprotavo LFF darbuotojas. – Žiūrėsime, aiškinsimės. Priežasčių prisigalvoti galima įvairių. Juo labiau, kiek girdėjau, Šilutėje „Šilo“ komandoje žaidė daug jaunimo, nebuvo kelių pagrindinių futbolininkų. Kita vertus, jei tikrai toks „Šilo“ futbolininkų baudinys buvo ne vienas, tai jau negerai.“

Ričardas Zdančius
Ričardas Zdančius

Vis dėlto, pasak R.Zdančiaus, bent jau dėl vieno šių rungtynių aspekto yra ramu. „Federacijos Tyrimų komitetas konstatavo, kad jokių įtartinų statymų lažybų kontorose dėl „Šilutės“ ir „Šilo“ rungtynių nebuvo užfiksuota. Tad blogiausiu atveju čia gali būti tik nesportiškas ir negarbingas elgesys“, – teigė R.Zdančius.

Kai Aurimas Raginis, tokiu pačiu „smūgiu“, kaip G.Urba, įmušė įvartį, G.Urba pribėgo prie G.Jarmalavičiaus ir pasakė, kad A.Raginis įmušė netyčia.

LFF Drausmės kodekso 30 straipsnis nesportiško elgesio apibrėžimų pateikia daug ir įvairių. Taip pat konstatuojama, kad nesportišku elgesiu laikomi „bet kokie kiti veiksmai, kuriais daroma žala LFF, Lietuvos futbolo ar Dalyvių įvaizdžiui ar reputacijai“.

Kas gresia „Šilui“ jei bus nustatyta, jog šios komandos žaidėjai ir treneriai pasižymėjo nesportišku elgesiu? Apie tai kalbėti R.Zdančius nepanoro.

„Jei komanda pasižymi negarbingu elgesiu varžovų ar žiūrovų atžvilgiu, galima pritaikyti tam tikras bausmes. Bet kol kas tikrai dar anksti apie tai kalbėti, nenoriu užbėgti įvykiams už akių. Turime surinkti visą prieinamą informaciją, suteikti galimybę „Šilo“ atstovams pasiaiškint, ir tik tada spręsime. Manau, kad Drausmės komitetas sprendimą dėl šio incidento paskelbs ne anksčiau kaip antradienį“, – pažadėjo R.Zdančius.

Virš „Šilo“ – vis niūresni debesys

Įdomu ir tai, kad pirmasis ši skandalą paviešinęs portalas futbolas.lt sulaukė skaitytojo, stebėjusio gandais apipintas LFF taurės rungtynes, liudijimo.

Gytis Urba
Gytis Urba

„Kartu su broliu ir draugu buvome stadione ir neabejojame, kad „Šilas“ sportinį principą pažeidė. Nesakau, kad jie iš to uždirbo – jie tiesiog nenorėjo laimėti.

Mano draugas G.Urbos 11 metrų baudinį filmavo dėl to, kad prieš tai du atlikti „Šilo“ žaidėjų smūgiai buvo identiški, ta prasme buvo atliekama „Panenka“.

Mes buvome visiškai šalia „Šilo“ atsarginių suolelio, todėl viską girdėjome. Kai Aurimas Raginis, tokiu pačiu „smūgiu“, kaip G.Urba, įmušė įvartį, G.Urba pribėgo prie G.Jarmalavičiaus ir pasakė, kad A.Raginis įmušė netyčia. G.Jarmalavičius piktai paklausė: „Kaip galima netyčia įmušti?“

Kodėl tai rašau? Tiesiog supykdė toks „Šilo“ elgesys. Tai yra tyčiojimasis ir taip sunkaus lietuviško futbolo“, – rašoma skaitytojo atsiųstame laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius