-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturi naujokai veržiasi į A lygą: ar turėsime 10 klubų čempionatą?

Šiais metais dėl mažiausio Europoje šalies futbolo čempionato turėję raudonuoti Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ir A lygos vadovai klaidų žada nekartoti. Ryškėjančiame kitų metų A lygos žemėlapyje yra numatyta dešimt komandų. Visi 15min kalbinti naujokai kol kas kalba ambicingai ir tikina, kad juos domina galimybė žengti į stipriausią šalies divizioną ir galbūt net pakovoti dėl kelialapių į Europą.

Gargždų „Bangos“ šiemetinis pavyzdys įkvėpė ir kitus ilgamečius Pirmos lygos dalyvius.

Į A lygą šiemet sugrįžusi Vakarų Lietuvos komanda ne tik kad nepasimetė žaisdama su stipriausiomis šalies ekipomis, bet ir užėmė ketvirtą vietą, kuri, jei ne „Panevėžio“ sensacingas triumfas LFF taurės turnyre, būtų atvėrusi gargždiškiams langą į Europą ir leidusi kišenes papildyti UEFA pinigais.

Dar prieš šio sezono pradžią LFF nusprendė, kad kitąmet A lygoje turėtų varžytis dešimt ekipų – šešios dabartinės ekipos ir keturios stipriausios Pirmos lygos komandos.

Keturis laimingus bilietus iškovoję Kėdainių „Nevėžio“, Kauno „Hegelmann Litauen“, „Jonavos“ ir Telšių „Džiugo“ klubai neslepia, jog planuoja pasinaudoti šia teise ir žaisti stipriausiame divizione, juolab kad LFF pandemijos laikotarpiu sutiko sumažinti licencijavimo kriterijų kartelę.

Keletą pastarųjų metų Pirmos lygos klubus atbaidydavo 300 tūkst. eurų privalomas metinis biudžetas, tačiau šiemet į A lygą besibeldžiantys naujokai gavo pažadą, kad į šiuos kriterijus bus žiūrima kiek laisviau.

Pastarąjį kartą 10 klubų A lygoje žaidė 2015-aisiais. Tiesa, pirmenybių dėl sutartų rungtynių skandalo tąsyk nebaigė Pakruojo „Kruojos“ ir „Klaipėdos Granito“ komandos.

„Nevėžis“ nori sekti „Bangos“ pavyzdžiu

1962-aisiais metais įkurtas Kėdainių „Nevėžis“ turi gilias futbolo tradicijas ir sovietmečiu tris sykius (1966, 1972, 1973) yra tapęs Lietuvos čempionu, tačiau nuo Nepriklausomybės atkūrimo kur kas dažniau žaisdavo antrajame šalies futbolo ešelone.

Pirmoje lygoje „Nevėžis“ nuo pat 1991-ųjų, tačiau nė karto komandai nepavyko savo sirgaliams sukurti tokios šventės, kokią Kėdainiai išvydo šiemet.

Iki šiol „Nevėžis“ keturis kartus Pirmoje lygoje buvo užėmęs 2 vietą (1997, 2011, 2012, 2013), tris kartus iškovojęs bronzą (1996, 2004, 2007). 2020-ieji tapo auksiniai ir kėdainiečiams vėl užaugino sparnus.

Tiesa, sugrįžimas į A lygą „Nevėžiui“ nebūtų naujiena. Stipriausiame šalies futbolo divizione komanda pastarąjį kartą žaidė 2006-aisiais.

„Pirmoje lygoje kiekvienais metais 5–6 panašaus pajėgumo komandos kovoja dėl medalių. Nebuvome ir šiemet laikomi favoritais, tačiau sportas tuo ir įdomus, kad rezultatus prognozuoti sunku, o juos lemia daug smulkių detalių, ne tik žaidimas aikštėje. Šiemet viskas sukrito neblogai. Prieš sezoną išanalizavome savo problemas, pamatėme, ko mums trūksta, pasiteisino legionierių įsigijimas, trenerio Vitalijaus Stankevičiaus darbas“, – komandos pasiekimu džiaugėsi „Nevėžio“ direktorius Saulius Skibiniauskas.

Pirma lyga nuotr./Kėdainių „Nevėžis“
Pirma lyga nuotr./Kėdainių „Nevėžis“

Jis neslepia, kad nori Kėdainius po 15 metų sugrąžinti į A lygą. „Žinoma, kad to labai norėtume. Kalbėsime su miesto valdžia, rėmėjais. Manau, jog didelis postūmis būtų, jeigu į stipriausią divizioną patektų visos keturios Pirmos lygos komandos, kaip LFF ir siūlo. Tokiu atveju būtų daug lygiaverčių komandų, su kuriomis drąsiai būtų galima žaisti, o ne tik vargti mačuose su „Žalgiriu“ ar „Sūduva“. Šiemet turime ir labai pozityvų Gargždų pavyzdį. Komanda tikrai nepasimetė, užėmė ketvirtą vietą“, – kalbėjo S.Skibiniauskas.

„Nevėžio“ vadovo teigimu, su LFF jau yra pasiektas susitarimas ir iki naujojo sezono starto Kėdainių stadione turėtų būti patiesta nauja dirbtinė danga.

„Mūsų stadione buvo patiesta pirmoji danga Lietuvoje. Dabar jau praėjo dešimt metų, ji neatitinka A lygos reikalavimų, tačiau esame gavę pažadą, jog bus atnaujinta. Šiemet baigiamas rekonstruoti ir visas administracinis pastatas, su visomis reikalingomis patalpomis. Pozityvių ženklų daug, o dar ir tas nugalėtojų titulas. Norėtume žaisti A lygoje, juolab kad iš LFF licencijavimo skyriaus taip pat šiemet girdime, kad jie yra linkę įsiklausyti ir padaryti vieną ar kitą nuolaidą. Visi supranta ir pandeminį foną, nežinome, kokia pavasarį bus ekonominė padėtis, bet šią akimirką žvelgiame pozityviai“, – 15min pasakojo S.Skibiniauskas.

fknevezis.lt nuotr./Saulius Skibiniauskas
fknevezis.lt nuotr./Saulius Skibiniauskas

„Hegelmann Litauen“ žvalgosi į Europą

Prieš vienuolika metų įkurtas „Hegelmann Litauen“ klubas ne vienerius metus praleido Kauno apskrities čempionatuose, o Pirmoje lygoje žaidė antrą sezoną iš eilės ir šiemet iškovojo sidabrą.

Komandą išlaiko vokiečių kapitalo krovinių pervežimo ir logistikos bendrovė „Hegelmann Transporte“ ir jos prezidentas Antonas Hegelmannas.

Į A lygą ambicingi kauniečiai beldėsi jau praėjusiais metais, kai Pirmoje lygoje liko vos septintoje pozicijoje. Šiemet „Hegelmann Litauen“ ambicijos dar didesnės, juolab kad į A lygą pavyko prasibrauti sportiniu keliu.

„Hegelmann Litauen“ nuotr./„Hegelmann Litauen“
„Hegelmann Litauen“ nuotr./„Hegelmann Litauen“

„Manau, kad šansu tikrai pasinaudosime. Žinoma, visa pandeminė situacija sėja nerimą – nežinome, kokį biudžetą patys surinksime, kiek mums pavyks gauti iš partnerių. Jeigu viskas bus gerai, galėtume netgi pagalvoti apie stipriausių ketvertą ir UEFA turnyrus. Jei pandemija pristabdys „Hegelmann“ įmonės veiklą, tuomet ir tikslus kelsime kiek mažesnius“, – kalbėjo klubo direktorius Dainius Šumauskas.

Jis neslėpė, kad pirmuosius pasirengimo naujam sezonui darbus klubas jau pradėjo – susitikinėjama su potencialiais rėmėjais, vyksta pokalbiai su žaidėjais.

„Buvome į peržiūrą atsivežę ir keletą legionierių. Žinome, kuriuos iš jų pasiliksime komandoje kitam sezonui“, – kalbėjo klubo vadovas.

„Hegelmann Litauen“ nuotr./Dainius Šumauskas
„Hegelmann Litauen“ nuotr./Dainius Šumauskas

D.Šumausko teigimu, prieš šį sezoną klubui buvo iškeltas tikslas iškovoti Pirmos lygos medalius ir šį uždavinį pavyko įgyvendinti.

„Treneris Artūras Ramoška sezoną taip pat įvertino 9,5. Ta pritrūkusi pusė balo – nugalėtojų titulas. Visgi antra vieta taip pat labai geras laimėjimas, nes Pirmoje lygoje buvome tik antrą sezoną ir vos spėjome apšilti kojas“, – kalbėjo klubo direktorius.

Jis dar negalėjo pasakyti, ar komandai šį sezoną vadovavęs A.Ramoška liks prie komandos vairo ir ateinančiais metais.

„Norėčiau, kad treneris viename ar kitame poste liktų mūsų klube. Mums labai reikalinga jo patirtis. Artimiausiu metu kalbėsimės su visu trenerių štabu ir žiūrėsime, kaip bus toliau. Neatmetame galimybės, kad turėsime ir kitą strategą, draugiškai esame kalbėję su keliais specialistais, bet gali būti, kad liks ir Artūras“, – teigė „Hegelmann Litauen“ vadovas.

Ambicingų naujokų iš Kauno negąsdina ir LFF licencijavimo kriterijai.

„Esame LFF partneriai, tad turime prisiimti ir atsakomybę už Lietuvos futbolo kiemo reikalus ir tvarką. Daugeliui licencijavimo kriterijų mes pritariame, nes privalome išvengti Kupiškio ar Pakruojo atvejų. Kitas dalykas – skurdi infrastruktūra, dėl kurios kenčia dauguma šalies komandų, tad džiaugiamės, kad čia federacija padarys išimčių“, – savo poziciją dėstė D.Šumauskas.

Ateinantį sezoną, kaip ir šiemet, „Hegelmann Litauen“ turėtų pradėti LFF dirbtinės dangos treniruočių aikštėje. Vėliau planuojama persikelti į rekonstruotą S.Dariaus ir S.Girėno stadioną. Tiesa, D.Šumauskas prasitarė, kad Pirmos lygos sidabro medalių laimėtojai svarsto ir galimybę ateityje rekonstruoti kurią nors buvusią Kauno futbolo aikštę ir ten įkurti savo klubo bazę.

„Jonavą“ erzina apkalbų šleifas

Po trejų metų sugrįžti į A lygą nusiteikę ir „Jonavos“ futbolininkai. Šiemet jonaviškiai iškovojo Pirmos lygos bronzą, bet rugsėjo viduryje netikėtai pateko po padidinamuoju stiklu, kai LFF paskelbė pradėjusi tyrimą dėl sutartų rungtynių.

Įtarimą sukėlė rugpjūčio 2-ąją Mažeikiuose vykęs „Atmosferos“ ir „Jonavos“ mačas. Rungtynes 2:1 laimėjo jonaviškiai.

„Šiomis dienomis kalbamės su federacijos vadovais. Planuojamas jų susitikimas su miesto valdžia. Mes norėtume kilti aukštyn, nes išsikovojome šią teisę, metų pabaigoje turėtų būti užbaigti visi teisiniai formalumai dėl mūsų naujojo stadiono. Būtų apmaudu šia teise nepasinaudoti“, – 15min kalbėjo klubo direktorius Vaidas Vaškevičius.

nuotr. fkatmosfera.eu/kazysfoto/Mažeikių „Atmosfera“ – „Jonava“
nuotr. fkatmosfera.eu/kazysfoto/Mažeikių „Atmosfera“ – „Jonava“

Visgi jis neslėpė, kad yra ženklų, kurie pastarosiomis savaitėmis verčia sunerimti.

„Kiek nesmagu, kad vis pastebime povandeninių srovių ir nežinia, ar mūsų A lygoje laukia. Nėra gerai, kai esame apkaltinami nebūtais dalykais, nors laimėjome Mažeikiuose. Norėtųsi viską išsiaiškinti, kad to apkalbų šleifo neliktų“, – teigė „Jonavos“ direktorius.

V.Vaškevičius teigiamai vertino, jog pasikeitė LFF licencijavimo skyriaus sudėtis, ir kriterijus, taikomus A lygos klubams, šiemet žadama sušvelninti.

„Licencijavimo kriterijus visada susitvarkydavome. Manau, kad problemų neiškils ir šiemet. Nežinau, ar nustatyti kažkokią konkrečią sumą yra gerai, bet, iš kitos pusės, turime suvokti, kad kažkokia kartelė vis tiek turėtų būti – juk tai yra stipriausia šalies futbolo lyga“, – svarstė V.Vaškevičius, prasitaręs, kad komandai šiemet vadovavęs Eisvinas Utyra tikrai liks vyriausiojo trenerio poste ir kitąmet.

„FK Jonava“ nuotr./Eisvinas Utyra
„FK Jonava“ nuotr./Eisvinas Utyra

Žemaičiai nenori praleisti antro šanso

Antrus metus iš eilės ant A lygos slenksčio mindžikuoja ir Telšių „Džiugo“ komanda.

Pernai žemaičiai laimėjo Pirmos lygos čempionatą ir buvo bepraveriantys aukščiausio diviziono duris, bet pačią paskutinę akimirką atsitraukė.

Įvertinus visus privalumus ir trūkumus, klubo vadovai nusprendė, jog nebūtų pasiruošę stabiliai išsilaikyti visą šį sezoną.

Dabar Pirmoje lygoje „Džiugas“ liko ketvirtas, bet į A lygą šiemet žvalgosi kur kas rimčiau.

Pirma lyga nuotr./Telšių „Džiugas“
Pirma lyga nuotr./Telšių „Džiugas“

„Šiemet į A lygą žvelgiame kur kas ryžtingiau ir su didesnėms ambicijomis, nors ir praėjusiais metais jų netrūko, juk buvome nugalėtojai. Visgi tada mus pristabdė finansiniai klausimai. Dabar buvome ketvirti, bet tikime, kad išplėtus A lygą dar keturiomis komandomis galėtume būti konkurencingi. Dabar mūsų mintys ir norai subrandinti“, – optimistiškai kalbėjo „Džiugo“ direktorius Martynas Armalis.

Visgi jis neslėpė, kad didžiausią nežinomybę dabar kelia pandeminė situacija.

„Pernai eidami pas rėmėjus galėjome žaisti nugalėtojų korta, šiemet dėl verslo išvis neramu, neramu ir dėl to, kokias sumas iš valstybės gaus savivaldybės. Baimių yra nemažai, bet klausimo „Ar norime?“ tikrai nekeliame“, – kalbėjo M.Armalis.

„Džiugo“ vadovas viliasi, kad šiemet klubo ambicijos jau neįstrigs licencijavimo kriterijų raizgalynėje.

„Reikalavimai yra gerai, tačiau tos konkrečios sumos irgi pasako ne viską. Manyčiau, kad jei mes turėtume šiek tiek mažiau, bet užtikrintų pinigų, LFF tikrai suprastų. Šis kriterijus mums ir pernai nekėlė problemų, manau, kad tai yra padori suma, kurią turėdamas gali normaliai konkuruoti su kitais klubais. Pernai tiesiog įvyko nesusikalbėjimas su tuometiniais licencijavimo skyriaus vadovais“, – prisiminė M.Armalis.

Asmeninio archyvo nuotr./Martynas Armalis
Asmeninio archyvo nuotr./Martynas Armalis

Pastarąjį kartą A lygoje Telšių komanda žaidė 1999-aisiais. Tiesa, tuomet „Mastis“ čempionato nebaigė ir pasitraukė po 13-ojo turo turėdamas vos 3 taškus. 2013-aisiais metais ši istorinė miesto komanda nustojo egzistuoti, o po spor­to ir rek­rea­ci­jos cent­ro fut­bo­lo sky­riaus restruktūrizacijos 2014-aisiais Telšiuose buvo atkurtas „Džiugas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius