Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl futbolininkai dėvi liemenėles – atsakymas visiškai logiškas

Daug futbolo aistruolių išpūtė akis, kai išvydo dramatišką Europos futbolo čempionato aštuntfinalio rungtynių tarp Ukrainos ir Švedijos finišą. Ukrainos vėlyvas įvartis padovanojo Andrijaus Ševčenkos treniruojamiems ukrainiečiams istorinę pergalę 2:1 ir bilietą į turnyro ketvirtfinalį, bet žiūrovų akį patraukė ir dar kai kas.

Artiomas Dovbykas pelnė pergalingą įvartį pačioje pratęsimo pabaigoje ir švęsdamas tai nusimetė nuo savęs marškinėlius.

Po jais Ukrainos futbolininkas vilkėjo juodą liemenėlę.

„Scanpix“ nuotr./Artiomas Dovbykas švęsdamas įvartį nusimetė marškinėlius, po kuriais vilkėjo liemenėlę.
„Scanpix“ nuotr./Artiomas Dovbykas švęsdamas įvartį nusimetė marškinėlius, po kuriais vilkėjo liemenėlę.

Buvo tokių, kurie ėmė spėlioti, kad galbūt A.Dovbykas nori kažką pasakyti apie lyčių lygybę ir prisiminė 1999 metų kontraversišką istoriją, kai moterų futbole Brandi Chastain nusimetė marškinėlius, pelniusi 11 metų baudinį per pasaulio čempionatą. Tačiau tai klaidinga teorija.

Nors tai atrodė neįprastai, pernelyg stebėtis neverta.

Pastaraisiais metais ne vienas žaidėjas dėvi tokią liemenę, kurios paskirtis yra visai kita nei moterims.

Tiesiog taip prie žaidėjų kūnų tvirtinami įvairūs prietaisai.

Jie yra panašūs į išmaniuosius laikrodžius, bet gali parodyti 32 skirtingus parametrus, tarp jų bėgimo greitį, įveiktą distanciją, širdies plakimo ritmą, įsibėgėjimą.

Kai kurie rodikliai gali būti stebimi iškart, tai yra vykstant rungtynėms. Gaunami rezultatai leidžia treneriams priimti taktinius sprendimus, pavyzdžiui, pasirenkant žaidėjus aikštėje, ar keičiant žaidimo taktiką.

Taip taip pat naudinga vertinant žaidėjų sveikatą, nes profesionalia matavimo technika galima sužinoti žaidėjų judėjimo krūvius aikštėje, jų atsistatymo laiką po rungtynių. Priemonės naudojamos ir per treniruotes.

Tokie prietaisai dabar dažnai pritaisomi prie elitinių futbolininkų.

Nuo 2020 metų daugiau nei trys ketvirtadaliai Anglijos lygos komandų naudoja prietaisus pratybose, o kai kurie – per rungtynes.

„Wolverhampton Wolwes“ ir „Leeds United“ buvo tarp pirmųjų komandų, kurios pasitelkė į pagalbą technologijas. Paskui pasekė ir „Liverpool“ bei „Manchester United“.

Nacionalinės rinktinės, tokios kaip Anglija, Ukraina ir Brazilija, irgi naudoja prietaisus, kuriuos kai kurie žiūrovai galėjo pastebėti per Europos čempionato mačą tarp Anglijos ir Vokietijos rinktinių.

Nacionalinių rinktinių ir klubų fizinio rengimo treneriai gali keistis ir dalytis informacija.

Brazilijos rinktinės specialistas Guilherme Passos teigė, kad GPS prietaisai naudingi bandant geriau suprasti žaidėjų savijautą ir priežastis, kodėl aikštėje jie priima tam tikrus sprendimus.

Pavyzdžiui, jei likus 25 minutėms iki treniruotei skirto laiko treneriai mato, kad futbolininkai jau yra pervargę ir darbas tampa neproduktyvus, pratybas galima nutraukti. Arba suaktyvinti, atsižvelgiant į rodiklių parodymus.

„Tai suteikia galimybę stebėti komandą tiesiogiai naudojant iPad, tad lengviau patarti treneriui, kaip klostosi treniruotė, tai labai gera priemonė kontroliuoti krūvius“, – sakė G.Passos.

„STATSports“ yra bene populiariausias prietaisas, kuris buvo prisegtas ir prie A.Dovbyko kūno per rungtynes su Švedija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius