-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Lietuvos futbolo rinktinė yra raudona?

Lietuvos futbolo rinktinė baigė dar vienerius kalendorinius metus. Baigė atrodydama taip, kaip, tikėtina, ateityje daugiau neatrodys. Beveik dešimtmetį besitęsusiai raudonos aprangos erai, panašu, jog atėjo galas.
Lietuvos futbolo rinktinė
Lietuvos futbolo rinktinė / Elvio Žaldario/LFF nuotr.

„Euro 2024“ atrankos G grupėje lietuviai surinko šešis taškus ir užėmė ketvirtą vietą, aplenkę Bulgariją, bet likę už Vengrijos, Serbijos ir Juodkalnijos nugarų.

Per dešimt 2023-iaisiais sužaistų rungtynių Lietuvos rinktinė keturis sykius į aikštę ėjo vilkėdama raudonos spalvos aprangą. Taip atrodydama Edgaro Jankausko komanda žaidė Kaune su Serbija, Sofijoje su Bulgarija bei abejose kontrolinėse rungtynėse Graikijoje ir Kipre.

Jautraus politinio konteksto fone „raudona“ Lietuvos futbolo rinktinė tarp sirgalių kėlė nemažai aistrų ir nepasitenkinimo. Šį spalva mūsų šalyje siejama su Sovietų Sąjunga ir skaudžiai išgyventu okupacijos laikotarpiu.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Raudonuoti daugiau neteks
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Raudonuoti daugiau neteks

15min žiniomis, prasidėjus karui Ukrainoje, LFF kabinetuose buvo svarstoma galimybė visiškai atsisakyti raudonos spalvos bei visus mačus žaisti tik su pagrindine geltonos spalvos apranga, tačiau techninis federacijos rėmėjas „Hummel“ negalėjo užtikrinti pageidaujamo kiekio ekipiruotės visų amžiaus grupių Lietuvos rinktinėms.

Tokiu būdu 2023-iuosius rinktinė baigė su raudona apranga, bet jau ateinančiais metais situacija pasikeis iš esmės.

E.Žaldario nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė
E.Žaldario nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė

Bent jau tą žada Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Edgaras Stankevičius.

„Raudonos spalvos mūsų rinktinėse neliks. Kitais metais pristatysime naują aprangos dizainą ir mūsų marškinėliai nuo šiol bus geltoni bei žali. Tiesa, žalia spalva bus kiek kitokia, nei buvo anksčiau. Jos atspalvis bus ne toks tamsiai žalias kaip buvo anksčiau. Planuojame šiuo komplektus turėti jau kovo mėnesį, tad Tautų lygos atkrintamosiose veikiausiai žaisime su naujo dizaino marškinėliais“, – 15min pasakojo E.Stankevičius.

Anot LFF vadovo, naujo dizaino aprangos jau yra sukurtos bei patvirtintos UEFA.

„Mano manymu, neigiamų kalbų apie raudonus marškinėlius pastaraisiais metais tikrai buvo per daug. Ypač tai tapo jautru dabartinio karo Ukrainoje metu. Raudoną spalvą daugelis tapatina su Rusija ir jos sąjungininke Baltarusija, tad nusprendėme atsisakyti“, – savo nuomonę dėstė LFF prezidentas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Naujus aprangos komplektus rinktinei vėl tieks „Hummel“. Su šia Danijos sporto prekių kompanija LFF turi sutartį iki 2025-ųjų.

Pirmą kartą Lietuvos rinktinė raudona apranga aikštėje pasirodė beveik prieš dešimtmetį – 2014-ųjų lapkritį kontroliniame mače Kyjive, kai 0:0 kontrolinėse rungtynėse sužaidė su Ukrainos komanda.

Prieštaringai vertinamos idėjos autoriumi reikėtų laikyti ilgametį Lietuvos futbolo federacijos techninį direktorių Stasį Stankų.

Iš Šiluvos kilęs specialistas maždaug prieš dešimtmetį buvo viena įtakingiausių Lietuvos futbolo figūrų ir liejo šalies futbolo piramidės pamatus.

V.Januškos/LFF.lt nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė 2014-ųjų rusėjį
V.Januškos/LFF.lt nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė 2014-ųjų rusėjį

Būtent LTSR nusipelniusiam treneriui 2013-aisiais kilo mintis aprengti futbolininkus raudonais marškinėliais ir pirmą kartą šį savo sumanymą jis pritaikė Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinėje.

Savo sprendimą LFF sunkiasvoris tuomet motyvavo tuo, jog žalia apranga pernelyg susilieja su aikštės žaluma, o tai reiškia, kad futbolininkai savo komandos draugus pastebi kur kas prasčiau nei varžovus.

Nuo Nepriklausomybės atkūrimo buvo įprasta Lietuvos rinktinę matyti geltoną arba žalią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius