-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FIFA Konfederacijų taurė '17: A grupės apžvalga

Šeštadienį Rusijoje prasideda jubiliejinis dešimtasis FIFA Konfederacijų turnyras, kuriame varžosi visų žemynų čempionai. Aštuonių komandų varžybos – repeticija prieš taip pat Rusijoje kitąmet vyksiantį pasaulio čempionatą. 15min supažindina skaitytojus su turnyre dalyvausiančiomis ekipomis. Pradžiai – A grupės ketveriukė.
FIFA Konfederacijų taurė
FIFA Konfederacijų taurė

Portugalija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Portugalijos futbolo rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Portugalijos futbolo rinktinė

Praėjusiais metais Europos futbolo pasaulį sudrebinusi Portugalija pradeda naujo titulo medžioklę. Šeimininkų prancūzų širdis pernai sudaužę Fernando Santoso auklėtiniai iškovojo pirmą svarbų trofėjų per visą šalies futbolo istoriją ir sustoti neketina, o turėdami ryškiausią planetos futbolininką Cristiano Ronaldo į Rusiją atvyksta būdami šio turnyro favoritais.

Eusebio kartai išpildyti portugalų svajonės taip ir nepavyko, jaunimo čempionatuose dominavusiai Luiso Figo ir Rui Costos kartai irgi pritrūko paskutinio žingsnio.

O štai C.Ronaldo sugebėjo užkelti savo tautiečius į viršūnę. Tiksliau pasakius, atvedė iki pat viršūnės, o ant jos F.Santoso auklėtiniai užlipo patys, kai dėl traumos iš rikiuotės iškritus lyderiui, vis tiek sugebėjo „Euro 2016“ finale „Stade de France“ nukauti šeimininkus.

Jei planetos čempionai vokiečiai į šiemetinį turnyrą pažiūrėjo pro pirštus ir atsiuntė jauną komandą, kurią Joachimas Lowas pabandys „apšaudyti“ ateinančių metų kovoms, tai portugalų lūkesčiai yra visai kitokie.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Madrido „Real“ į Čempionų lygos triumfą atvedęs C.Ronaldo nepasididžiavo po varginančio sezono vėl apsivilkti nacionalinės rinktinės marškinėlių, o ir be savo kapitono Europos čempionai subūrė labai darnų ansamblį.

Pastarieji portugalų rezultatai trenerius turėtų nuteikti optimistiškai: 4:0 draugiškame mače sutryptas Kipras, 3:0 Rygoje pervažiuota per Latviją. Nors pasaulio čempionato atrankoje žemyno čempionai dar priversti vytis šveicarus, jie dar turės galimybę pasiekti revanšą už pačiose pirmose rungtynėse Bazelyje patirtą nesėkmę (0:2).

Bet kol kas visas portugalų dėmesys – Konfederacijų taurės turnyrui, kuriame komanda žais pirmą kartą istorijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas

C.Ronaldo, Pepe, Raphaelis Guerreiro, Joao Moutinho, Bernardo Silva, Williamas Carvalho, Nani, Andre Gomesas, Ricardo Quaresma, Rui Patricio – tokį patirties ir jaunystės lydinį matysime Rusijoje.

Tarp figūrų, kurių šį kartą trūks, būtų galima paminėti Renato Sanchesą. Praėjusiame Europos čempionate žibėjęs saugas turėjo gana sunkų sezoną Miuncheno „Bayern“ klube ir retai sulaukdavo Carlo Ancelotti pasitikėjimo, tad F.Santosas nusprendė suteikti žaidėjui daugiau praktikos ir jis išvyko į tuo pačiu metu Lenkijoje vyksiantį žemyno jaunimo (iki 21 metų) čempionatą.

Turnyrą Europos čempionai pradės dvikova su Meksika, o vėliau jų lauks kiek kukliau vertinamos Naujosios Zelandijos ir Rusijos rinktinės. Pergale pradėjus varžybas, kelialapis į pusfinalį būtų bene garantuotas. Visgi F.Santosas stipriausią sudėtį subūrė ne tam, kad komanda tenkintųsi pusfinaliu.

Portugalijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Rui Patricio (Lisabonos „Sporting“), Beto (Lisabonos „Sporting“), Jose Sa („Porto“).

Gynėjai: Nelsonas Semedo (Lisabonos „Benfica“), Cedricas Soaresas („Southampton“, Anglija), Pepe (Madrido „Real“, Ispanija), Bruno Alvesas („Cagliari“, Italija), Luisas Neto (Sankt Peterburgo „Zenit“, Rusija), Jose Fonte („Southampton“, Anglija), Raphaelis Guerreiro (Dortmundo „Borussia“, Vokietija), Eliseu (Lisabonos „Benfica“).

Saugai: Williamas Carvalho (Lisabonos „Sporting“), Danilo („Porto“), Joao Moutinho („Monaco“, Prancūzija), Pizzi (Lisabonos „Benfica“), Andre Gomesas („Barcelona“, Ispanija), Adrienas Silva (Lisabonos „Sporting“), Bernardo Silva („Monaco“, Prancūzija).

Puolėjai: Cristiano Ronaldo (Madrido „Real“), Ricardo Quaresma (Stambulo „Bešiktaš“, Turkija), Gelsonas Martinsas (Lisabonos „Sporting“), Andre Silva („Porto“), Nani („Valencia“, Ispanija).

Meksika

AFP/„Scanpix“ nuotr./Meksikos futbolo rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Meksikos futbolo rinktinė

Meksika į Rusiją atvyksta būdama labiausiai patyrusi FIFA Konfederacijų taurės turnyro dalyvė. „El Tri“, kaip ši rinktinė žinoma pasaulyje, šiose varžybose kovos jau septintą kartą, o 1999 metais net buvo šeimininkė.

Pirmieji trys turnyrai nuo 1992-ųjų vyko Saudo Arabijoje ir vadinosi Karaliaus Fahdo taure, bet 1997-aisiais varžybų organizavimą perėmė FIFA. Nuo 1999-ųjų čia kovoja visų žemynų stipriausios komandos.

Nuo 2001-ųjų turnyrą rengia šalys, kuriose kitais metais turi vykti planetos pirmenybės, taip suteikiant progą šeimininkams pasitikrinti organizacinius sugebėjimus.

Per visą istoriją Konfederacijų taurės varžybose meksikiečiai nedalyvavo vos kartą – 2009-aisiais, kai CONCACAF regioną reprezentavo JAV – ir bus vienintelė šiemetinio turnyro dalyvė, kuriai praeityje yra pavykę iškelti šį trofėjų (tais pačiais 1999-aisiais).

Nepaisant to, kad jau liepos mėnesį meksikiečių lauks svarbiausias regiono turnyras „Gold Cup“, į Rusiją „El Tri“ siunčia pačią stipriausią komandą. „Actekų“ garbę šiemet gins visos ryškiausios komandos žvaigždės: Javieras „Chicharito“ Hernandezas, Marco Fabianas, Carlosas Vela, Hectoras Herrera, Raulis Jimenezas, Hirvingas Lozano, Jurgenas Dammas bei nenuilstantis 38-erių metų kapitonas Rafaelis Marquezas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Juanas Carlosas Osorio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Juanas Carlosas Osorio

Komandai vadovauja Kolumbijos specialistas Juanas Carlosas Osorio. Nors jį vietos sirgaliai sutiko labai skeptiškai, galiausiai kolumbietis, atrodo, užsitarnavo vietos sirgalių simpatijas, o jam vadovaujant komanda suklupo vos dukart.

Dabartinė Meksika žaidžia kūrybingą ir atakuojantį futbolą – panašiai tokį, koks dominuoja ir vietinėse „Liga MX“ pirmenybėse.

„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Marquezas
„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Marquezas

120 mln. gyventojų šalis yra pamišusi dėl futbolo, tačiau pasaulio čempionatuose dar niekada nėra pelniusi medalių. Meksikiečių apdovanojimų sausrą 2012-aisiais nutraukė Londone iškovotas olimpinis auksas, tačiau tai ir yra viskas, ką per šimtmetį svarbaus tarptautinėje arenoje yra pavykę nuveikti stipriausiai Šiaurės ir Centrinės Amerikos komandai.

Beveik neabejojama, kad meksikiečiai bus Rusijoje ir ateinančiais metais. Jų etatiniai konkurentai amerikiečiai šiemet gerokai stringa CONCACAF zonoje, tad „El Tri“ užtikrintai lyderiauja, nes konkurencijos iš kitų regionų komandų šios dvi ekipos sulaukia retai.

Nepaisant to, dabartinė komanda turi pakankamai kokybės ir patirties, jog sugebėtų pralenkti grupėje Naująją Zelandiją ir Rusiją bei iškoptų į pusfinalį, o ten jau viskas įmanoma.

Meksikos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Rodolfo Cota („Chivas“), Guillermo Ochoa („Granada“, Ispanija), Alfredo Talavera („Toluca“).

Gynėjai: Oswaldo Alanis („Chivas“), Nestoras Araujo („Santos Laguna“), Rafaelis Marquezas („Atlas“), Hectoras Moreno („PSV Eindhoven“), Diego Reyesas (Barselonos „Espanyol“), Luisas Reyesas („Atlas“), Carlosas Salcedo (Florencijos „Fiorentina“, Italija).

Saugai: Jonathanas dos Santos („Villarreal“, Ispanija), Andresas Guardado („PSV Eindhoven“), Hectoras Herrera („Porto“, Portugalija), Miguelis Layunas („Porto“, Portugalija), Marco Fabianas (Frankfurto „Eintracht“, Vokietija).

Puolėjai: Javieras Aquino („Tigres“), Jesusas Manuelis Corona („Porto“, Portugalija), Giovani dos Santosas („LA Galaxy“, JAV), Javieras Hernandezas (Leverkuzeno „Bayer“, Vokietija), Raulis Jimenezas (Lisabonos „Benfica“, Portugalija), Hirvingas Lozano („Pachuca“), Oribe Peralta („Club America“), Carlosas Vela (San Sebastiano „Real Sociedad“, Ispanija).

Rusija

„Scanpix“ nuotr./Rusijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Rusijos futbolo rinktinė

Pirmą didelį turnyrą savo žemėje Rusija pasitinka sumišusiomis nuotaikomis. Naujuoju komandos treneriu po „Euro 2016“ fiasko tapusiam Stanislavui Čerčesovui teko kaip reikiant raitotis rankoves, bet kol kas legendiniam vartų sargui paversti rusus į darniai grojantį orkestrą sekasi sunkiai.

Metų pradžioje rusai gavo skaudų Dramblio Kaulo Kranto rinktinės niuksą (0:3), bet vėliau sugebėjo atsitiesti. Lygiosios su belgais (3:3), triuškinanti pergalė prieš vengrus (3:0) ir lygiosios su Čile – rezultatai, kurie yra kur kas gražesni, nei pats rinktinės žaidimas.

S.Čerčesovas bando jauninti komandą, tačiau tai padaryti kokybiškai yra nepaprastai sunku. Rusija jau keletą metų kenčia nuo to, jog jos futbolininkai verda tik savose sultyse.

Šiemetiniame turnyre šeimininkai bus vienintelė komanda, kuri savo sudėtyje neturės nė vieno legionieriaus.

Naujoje Rusijos rinktinėje neliko veteranų Sergejaus Ignaševičiaus, brolių Berezuckių, Igorio Denisovo, tad iš esmės teko pergrupuoti gynybos liniją.

Tačiau tai buvo ne vienintelis S.Čerčesovo galvos skausmas prieš šį turnyrą. Atradimu tapęs 23-ejų metų Maskvos „Spartak“ saugas Romanas Zobninas patyrė kelio raiščių traumą ir iš rikiuotės iškrito pusmečiui.

Perspektyvų saugą jau buvo pradėję medžioti Gelzenkircheno „Schalke“ ir „Roma“ klubai, tačiau trauma gerokai sujaukė ne tik asmeninius jo planus, tačiau ir Rusijos rinktinės kortas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanislavas Čerčesovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanislavas Čerčesovas

Alanas Dzagojevas taip pat negalės žaisti dėl traumos, tad puikią progą pasireikšti ir parodyti save turi Aleksandras Golovinas ir Aleksejus Mirančiukas.

Jau kuris laikas komandai negali padėti ir Artiomas Dziuba, tačiau draugiškame mače su vengrais jį puikiai pakeitė Aleksandras Bucharovas.

Susiklosčius tokiai situacijai, S.Čerčesovas Konfederacijų taurės turnyre veikiausiai žais vieninteliu išreikštu puolėju – Fiodoru Smolovu. „Krasnodar“ puolėjas šį sezoną tapo rezultatyviausiu Rusijos čempionato žaidėju, o dabar turi šansą sužibėti ir tarptautinėje arenoje.

„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Smolovas
„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Smolovas

Ši Rusijos rinktinė turi ir lietuviško kolorito. Vartininkų treneriu ir S.Čerčesovo asistentu dirba geras jo jaunystės dienų bičiulis Gintaras Staučė.

Rusai turnyrą pradės dvikova su Naująja Zelandija. Šis mačas šeimininkams bus nepaprastai svarbus. Jei nepavyks laimėti pirmojo mačo, rusai gali beveik atsisveikinti su viltimis žengti toliau, kadangi vėliau laukiančios Meksikos ir Portugalijos rinktinės yra kur kas galingesnės.

Paprastai žvaigždžių nuo dangaus didžiuosiuose turnyruose neraškantys rusai šį kartą susidurs ir su kur kas didesniu žiniasklaidos ir sirgalių spaudimu, nes žais savoje aikštėje.

Tai S.Čerčesovo komandai bus nepaprastai naudinga repeticija prieš kitų metų didįjį egzaminą.

Rusijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Igoris Akinfejevas (Maskvos CSKA), Vladimiras Gabulovas (Tulos „Arsenal“), Guilherme (Maskvos „Lokomotiv“).

Gynėjai: Georgijus Džikija (Maskvos „Spartak“), Fiodoras Kudriašovas („Rostov“), Ilja Kutepovas (Maskvos „Spartak“), Romanas Šiškinas („Krasnodar“), Igoris Smolnikovas (Sankt Peterburgo „Zenit“), Viktoras Vasinas (Maskvos CSKA), Dmitrijus Kombarovas (Maskvos „Spartak“).

Saugai: Jurijus Gazinskis („Krasnodar“), Denisas Glušakovas (Maskvos „Spartak“), Aleksandras Golovinas (Maskvos CSKA), Aleksejus Mirančiukas (Maskvos „Lokomotiv“), Aleksandras Samedovas (Maskvos „Spartak“), Dmitrijus Tarasovas (Maskvos „Lokomotiv“), Aleksandras Jerochinas („Rostov“), Jurijus Žirkovas (Sankt Peterburgo „Zenit“), Ruslanas Kambolovas (Kazanės „Rubin“).

Puolėjai: Aleksandras Bucharovas („Rostov“), Maksimas Kanunikovas (Kazanės „Rubin“), Dmitrijus Polozas („Rostov“), Fiodoras Smolovas („Krasnodar“).

Naujoji Zelandija

„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos futbolo rinktinė

Po to, kai 2006-aisiais metais Australija paliko Okeanijos futbolo konfederaciją ir nusprendė dėl kelialapio į pasaulio čempionatą kovoti su Azijos rinktinėmis, kiviai tapo ryškiu regiono futbolo flagmanu.

Šiuo šansu vos 4 mln. gyventojų turinti šalis, kurioje futbolas pagal populiarumą vejasi ir regbį, ir kriketą, pasinaudojo jau 2010-aisiais, kai prasibrovė į planetos pirmenybes.

Konfederacijų taurės turnyre zelandiečiai žais jau ketvirtą kartą.

Kelialapį į Rusiją Naujajai Zelandijai atvėrė laimėtas Okeanijos čempionato finalas prieš Papua Naująją Gvinėją praėjusių metų birželį.

Nors į turnyrą kiviai vyksta būdami autsaideriai, komandą treniruojantis anglas Anthony Hudsonas tai kaip tik vadina privalumu.

„Mes surinkome geriausią komandą per visą tą laiką, kai aš dirbu čia. Rinktinė yra puikiai subalansuota, joje veteranai labai gerai papildo jaunimą. Manau, jog esame pakankamai alkani, ištroškę, energingi ir gabūs, kad sugebėtume nustebinti“, – kalbėjo treneris.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Hudsonas
„Scanpix“ nuotr./Anthony Hudsonas

Metus Naujoji Zelandija pradėjo du kartus pasaulio čempionato atrankoje įveikdama Fidžį, bet reikalai pradėjo klostyti ne taip gerai, kai komanda atskrido į Europą ir čia pradėjo ruoštis Konfederacijų taurės turnyrui.

Iš pradžių Okeanijos atstovai gavo Šiaurės Airijos pamoką (0:1), o vėliau tokiu pačiu rezultatu pralaimėjo ir Baltarusijai.

Bet pirmosiose rungtynėse „All Whites“ egzaminą laikysiantys rusai vargu ar gali dėl to būti ramūs. Naujoji Zelandija į turnyrą atsiveža puikiai subalansuotą komandą, o komandos ryškiausia žvaigždė Chrisas Woodas yra pasiekęs ypač puikią formą.

Chrisas Woodas
Chrisas Woodas

„Leeds United“ atakų lyderis šį sezoną pelnė net 27 įvarčius ir buvo rezultatyviausias Anglijos antrojo ešelono „Championship“ žaidėjas.

Puikius rezultatus puolėjas rodo ir vilkėdamas nacionalinės rinktinės marškinėlius. Nors Ch.Woodui tėra 25-eri, jam trūksta vos devynių įvarčių iki to, kad taptų rezultatyviausiu visų laikų Naujosios Zelandijos futbolininku.

Žinant, kad komanda rungtyniauja Okeanijos konfederacijoje, kur neretai mažesnių salų komandas sutriuškina ir stambesniais rezultatais, šis pasiekimas yra nesunkiai pagerinamas.

Galbūt Naujoji Zelandija Rusijoje ir nenuvers kalnų, tačiau galima neabejoti, kad tikrai parodys kur kas solidesnį žaidimą nei prieš ketverius metus Okeanijai atstovavęs Taitis.

Tuomet egzotiškiausia turnyro komanda per tris grupės turnyro mačus įmušė vos kartą ir praleido net 24 įvarčius.

Naujosios Zelandijos sudėtis:

Vartininkai: Stefanas Marinovičius („Unterhaching“, Vokietija), Tamati Williamsas („Waalwijk“, Nyderlandai), Glenas Mossas („Newcastle Jets“).

Gynėjai: Andrew Durante („Wellington Phoenix“), Thomasas Doyle'as („Wellington Phoenix“), Stormas Rouxas („Central Coast Mariners“, Australija), Michaelas Boxallas („SuperSport United“, PAR), Kipas Colvey („San Jose Earthquakes“, JAV), Themi Tzimopoulosas („Giannina“), Deklanas Wynne'as („Vancouver Whitecaps“, Kanada), Samas Brothertonas („Sunderland“, Anglija), Tommy Smithas („Ipswich Town“, Anglija), Dane'as Inghamas („Brisbane Roar“, Australija).

Saugai: Billas Tuiloma („Marseille“, Prancūzija), Claytonas Lewisas („Auckland City“), Michaelas McGlinchey („Wellington Phoenix“), Ryanas Thomasas („PEC Zwolle“, Nyderlandai).

Puolėjai: Chrisas Woodas („Leeds United“, Anglija), Monty Pattersonas („Braintree Town“, Anglija), Shane'as Smeltzas („Borneo“, Indonezija), Kosta Barbarousesas („Wellington Phoenix“), Marco Rojas („Melbourne Victory“, Australija), Alexas Ruferas („Wellington Phoenix“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius