Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusas ir „Euro 2020“: kokį sprendimą, kodėl ir kaip antradienį priims UEFA?

„Euro 2020“ turnyro likimas kabo ant labai plono siūlo. Dėl COVID-19 viruso protrūkio UEFA antradienį surengs 55 šalių narių, Europos klubų asociacijos ir FIFPro atstovų atstovų bendrą videokonferenciją. Jos metu bus priimtas sprendimas dėl šiemet vasarą turinčių vykti Senojo žemyno pirmenybių, taip pat nuspręstas Čempionų lygos bei likusio klubinio sezono likimas.
Europos čempionato trofėjus
Europos čempionato trofėjus / „Scanpix“ nuotr.

Pateikiame esminius antradienio konferecijos klausimus.

Kas priims sprendimus?

UEFA prezidentas Aleksanderis Čeferinas vaizdo konferencijoje dalyvauti pakvietė visų 55 Europos šalių vadovus, taip pat konferencijoje svarbus žodis priklausys Europos klubų asociacijos (ECA) vadovui Andrea Agnelli, Europos lygų ir pasaulinei žaidėjų asociacijai (FifPro).

Kas bus sprendžiama?

Likusio Europos klubinio sezono likimas. Čempionų lygoje ir Europos lygoje yra nebaigti aštuntfinalio susitikimai, bet svarbiausias klausimas – Europos čempionatas, kuris 12 skirtingų žemyno šalių turėjo prasidėti birželio 12 dieną ir tęstis lygiai mėnesį.

Kada?

Konferencija turėtų prasidėti 14 val. Lietuvos laiku. Viliamasi, kad sprendimus priimti pavyks per pora valandų, bet labai tikėtina, kad diskusijos užsitęs.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aleksandras Čeferinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aleksandras Čeferinas

Koks atspirties taškas?

Po CONVID-19 protrūkio futbolas beveik visame žemyne yra įšalęs. Vienintelės šalys, kuriose savaitgalį buvo organizuojamas aukščiausio lygio futbolas – Rusija, Turkija, Vengrija, Serbija ir Ukraina. Turkijoje mačai vyko už uždarų durų, pirmadienį apie čempionato sustabdymą paskelbė Vengrijos futbolo asociacija. Čempionų lygos ir Europos lygos turnyrai įstrigę ir nėra jokių požymių, kad artimiausiu metu galime sulaukti prašviesėjimo. Tai į iki smulkmenų sustyguotą Europos futbolo kalendorių įneš didžiulį chaosą. Konferencijos tikslas – nusistatyti kryptį ir mažais žingsniai žengti pirmyn.

Koks bus „Euro 2020“ likimas?

Beveik niekas neabejoja, kad turnyras bus nukeltas.

Iki kada?

Antradienio numeryje Italijos sporto žiniasklaidos gigantas „La Gazzetta dello Sport“ pateikia du realiausius scenarijus. Pirmasis – nukelti čempionatą į metų pabaigą – gruodį. Kur kas labiau tikėtinas variantas, kad turnyras bus keliamas į 2021-ųjų vasarą. Tai, tikėtina, leistų šalims užbaigti šalių čempionatus, o UEFA – Čempionų lygos ir Europos lygos turnyrus. Yra tikimybė, kad „Euro 2020“ išvis gali būti atšauktas, bet ji yra minimali dėl jau sužaistų atrankos varžybų ir pan.

„La Gazzetta dello Sport“ nuotr./„La Gazzetta dello Sport“ pateikiamos alternatyvos
„La Gazzetta dello Sport“ nuotr./„La Gazzetta dello Sport“ pateikiamos alternatyvos

Kodėl klubinis sezonas yra prioritetas?

Beveik visos Europos lygos turi pasirašę televizijos sutartis, kurias privalo vykdyti. Kompensuoti šiuos nuostolius, jei čempionatai nebus užbaigti, būtų be galo sudėtinga.

Pavyzdžiui, vien Anglijos „Premier“ klubai, nesužaidę visų rungtynių, kaip nurodyta sutartyse su transliuotojais, gali netekti 700-800 mln. eurų.

Pirmiausia užbaigti šį klubinį sezoną yra suinteresuoti ne tik klubų vadovai, bet ir nacionalinės futbolo federacijos. Į jų biudžetus pagrindiniai UEFA turnyrai Čempionų lyga ir Europos lyga taip pat atneša didesnius pinigų srautus, nei kas ketverius metus organizuojamas žemyno čempionatas.

Visgi čia yra ir antra medalio pusė. UEFA taip pat turi sutartis su TV ir rėmėjais, kuriuos privalo vykdyti, tad pirmenybių perkėlimas neapsieis be pasekmių. Maža to, 2021-ųjų vasarą yra suplanuoti Europos moterų čempionatas, Tautų lyga, Europos jaunimo (iki 21 metų) pirmenybės. UEFA nori gauti garantijas, kad šie turnyrai bus žaidžiami.

„Scanpix“/AP nuotr./Sadiqas Khanas ir Aleksandras Čeferinas prie Euro taurės
„Scanpix“/AP nuotr./Sadiqas Khanas ir Aleksandras Čeferinas prie Euro taurės

Kokia išeitis?

Vis garsiau kalbama apie UEFA ir Europos klubų kompromisą. Ką tai reiškia? UEFA prašys apie 300 mln. eurų dydžio kompensacijos, kurią turėtų surinkti nacionalinės lygos ir klubai. Tuomet „Euro 2020“ būtų galima bandyti nukelti į kitą vasarą.

Koks bus Čempionų lygos likimas?

Prestižiškiausiame žemyno turnyre dar liko sužaisti ketverias atsakomąsias aštuntfinalio rungtynes. Jei pandemija užsitęs, yra siūlymas visoms kovoje dar likusioms ekipoms susitikti į miniturnyrą Stambule ar Gdanske ir atkrintamųjų principu vieneriomis rungtynėmis išsiaiškinti stipriausią žemyno komandą. Ši idėja bus aptarta antradienį, bet vargu ar sulauks palaikymo.

Ar bus sprendžiamas nacionalinių čempionatų likimas?

Ne. Antradienį vyksianti konferencija beveik nepalies šalių čempionatų reikalų. Visgi po UEFA priimtų sprendimų kiekviena šalis turės atspirties tašką ir galės priimti sprendimus dėl tolimesnių veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius