-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronaviruso akivaizdoje į kovą siunčiami A lygos futbolininkai iškėlė reikalavimą

Lietuvos sporto pasaulyje vis garsiau kalbama apie A lygos futbolo pirmenybių atnaujinimo pradžią. Neseniai žalią šviesą komandų treniruotėms įjungę šalies vadovai jau trečiadienį gali palaiminti ir čempionato atgaivinimo idėją. Tiesa, į stadionus siunčiami A lygos futbolininkai šiuos sumanymus vertina atsargiai ir turi vieną, bet labai konkretų reikalavimą.
Vaidas Slavickas
Vaidas Slavickas / fksuduva.lt nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga praėjusią savaitę užsiminė, kad A lygos kovos į stadionus gali sugrįžti dar šį mėnesį.

„Jeigu tai vyksta be žiūrovų, tą reikėtų vertinti kaip tam tikrą darbinę veiklą. Kalbame apie asmenis, kurie bet kokiu atveju būna kartu, kartu treniruojasi, tai matyt, nebėra labai didelio skirtumo, jeigu jie sužais varžybas visą laiką prieš tai praleidę kartu. Juo labiau, kad tai yra žinoma grupė, kurią tikrai nesudėtinga atsekti, jeigu tai yra kažkoks užsikrėtimas. Nesudėtinga būtų ją ir izoliuoti. Tik tiek, kad vėliausiai bus galvojama apie varžybas su žiūrovais. Kol tai yra be žiūrovų, matyt, ta rizika nėra labai didelė“, – samprotavo ministras.

Dar anksčiau A lygos valdyba sudaryta iš šešių čempionate dalyvaujančių komandų vadovų nusprendė, jog pirmenybes norėtų atnaujinti jau gegužės 23-ąją.

Lemtingą „taip“ vyriausybė gali ištarti jau trečiadienį. 15min žiniomis, jei A lygos čempionatą bus leista pratęsti gegužės 23-ąją, klubų vadovai skubiai šauks susirinkimą ir svarstys iš anksto pasiruoštą tvarkaraščio variantą.

Vytauto Kuralavičiaus nuotr./A lyga
Vytauto Kuralavičiaus nuotr./A lyga

Visgi tai yra tik viena medalio pusė. Kitoje – futbolininkai, kuriems pasaulinės pandemijos metu teks žengti į aikštę ir kautis ne tik su varžovais, bet ir su padidinta rizika užsikrėsti.

Kitose Europos šalyse šiomis savaitėmis nuskambėjo ne viena istorija, jog ryškiausios futbolo žvaigždės žengti į tokį pavojingą kovos lauką bijo.

„Dauguma futbolininkų baiminasi, nes turi šeimas, vaikus, kūdikius, tėvus. Visos tos kalbos apie čempionatų pratęsimus mane gąsdina, nes šiuo metu visą laiką praleidžiu tik su savo mergina ir visiškai nekontaktuoju su kitais žmonėmis. Vieni sako, kad užsikrėsti nėra taip lengva, tačiau kiti tvirtina, jog yra daugybė žmonių, sergančių be simptomų, ir gali tave užkrėsti. Manau, jog realiausia būtų grįžti į aikštes, kai bus sukurta vakcina“, – savo poziciją dėstė Anglijos čempiono „Manchester City“ atakų lyderis Sergio Aguero.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Aguero
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Aguero

Neseniai įkurtos Lietuvos profesionalių futbolininkų asociacijos (PFA) prezidentas Arūnas Klimavičius 15min prasitarė, kad situacija mūsų šalyje kol kas nėra tokia dramatiška.

Dauguma A lygos žaidėjų yra išsiilgę kovų ir veržiasi į aikštę, tiesa, nori labai aiškių garantijų.

„Pirmadienį LFF ir A lygos vadovams išsiuntėme oficialų laišką, kuriame prašome prieš atnaujinant čempionatą ištestuoti visus futbolininkus. Tai yra normali praktika, kuri taikoma visoje Europoje. Netgi Afrikos valstybėje Ganoje futbolininkai atsisakė žaisti, kol COVID-19 testai nebus atlikti visiems čempionato dalyviams. Pasaulinė profesionalių futbolininkų sąjunga (FIFPro) išsiuntė oficialų kreipimąsi. Tokių pačių garantijų norime ir Lietuvoje“, – 15min kalbėjo apie 120 futbolininkų vienijančios asociacijos vadovas.

PFA nuotr./Arūnas Klimavičius
PFA nuotr./Arūnas Klimavičius

A.Klimavičius su A lygos komandų kapitonais turi bendrą grupę, kurioje nuolat dalijasi atnaujinta informacija.

„Šių dienų situacija yra tikrai išskirtinė. Netgi Anglijoje, turinčioje seniausią ir puikiai veikiančią futbolo asociaciją, aktyviai diskutuojama, kas būtų nelaimės atveju. Mums šie klausimai yra aktualūs taip pat, juk turime žinoti, kaip reikėtų reaguoti, į ką kreiptis ir kokiu teisiniu keliu eiti. Mano nuomonė vienareikšmiška – prieš pradedant čempionatą, būtina ištestuoti visus dalyvius“, – pakartojo A.Klimavičius.

PFA prezidentas užsiminė, jog vienos A lygos komandos visiems žaidėjams neseniai buvo atliktas COVID-19 patikrinimas.

„Komandos pavadinimo minėti negaliu, bet jos kapitonas yra suinteresuotas, kad būtų patikrinti ir varžovų žaidėjai, nes nė vienas tikrintos ekipos futbolininkas užsikrėtęs nebuvo. Šią idėją palaiko ir likusių penkių komandų atstovai, juo labiau, kad turėsime nemažai iš užsienio šalių sugrįžtančių legionierių“, – teigė PFA prezidentas.

15min šaltinių teigimu, ta vienintelė savo futbolininkus jau testavusi A lygos komanda yra Vilniaus „Žalgiris“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Saulius Mikoliūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Saulius Mikoliūnas

A.Klimavičius kol kas nė iš vieno klubo nesulaukė ir užuominų, jog vienas ar kitas žaidėjas nesiruošia grįžti į stadionus.

„Futbolininkai jaučia šiokią tokią baimę ir tai yra natūralu, bet iš komandų kapitonų kol kas nesu gavęs nuogąstavimų apie tai, kad vienas ar kitas žaidėjas nenori žaisti. Žinoma, galbūt vidinių baimių kai kas ir turi, tačiau kol kas apie tai garsiai nekalba“, – svarstė A.Klimavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius