Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Intrigą pildo aliarmas: kas laimės Aukso batelį ir kur dingo lietuviai?

Tai būna pakankamai retai, bet net trys futbolininkai, jau buvę rezultatyviausiais Lietuvos futbolo čempionato žaidėjais per tris skirtingus sezonus, išsirikiavo A lygos starte varžytis dėl Aukso batelio. 15min paprašė kelių buvusių puolėjų pasidalyti įžvalgomis apie tai, kuris žaidėjų gali prabilti įvarčiais šiais metais šalies stadionuose, bet pasigirdo ir nerimo signalų. „Liūdniausia, kad tarp jų nematau lietuvių. Ryškių puolėjų mums labai trūksta“, – sakė rezultatyviausiu A lygos futbolininku prieš ketverius metus tapęs Darvydas Šernas.

Šeštadienį „Sportimos“ arenoje pirmą kartą šį sezoną oficialiose varžybose pasirodys Vilniaus „Žalgiris“ ir „Dainava“, o lyg tyčia abiejose komandose netrūksta puolėjų, kurie jau žino, kaip tapti rezultatyviausiu A lygos žaidėju.

28 metų prancūzas Hugo Videmontas su 13 įvarčių buvo rezultatyviausias praėjusiame Lietuvos čempionate ir liko Vilniaus „Žalgirio“ gretose ginti čempionų titulo.

2020 metų finiše aukso vertas rungtynes laimėję ir iš Marijampolės „Sūduvos“ titulą perėmusi sostinės komanda tarpsezonyje atsisveikino su dviejomis įvarčių mašinomis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ atsisveikino su A.Kaludžerovičiumi ir L.Antaliu.
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ atsisveikino su A.Kaludžerovičiumi ir L.Antaliu.

2016 metų rezultatyviausias A lygos futbolininkas Andrija Kaludžerovičius (20 įvarčių) ir 2018 metų laureatas Liviu Antalis (23 įvarčiai) grįžo į Serbiją ir Rumuniją atitinkamai, bet jų vietas užėmė kiti puolėjai, kurių veidus A lygos komandų vartininkai įsiminė nebūtinai iš gerosios pusės.

2019 metais Lietuvos čempionate 27 įvarčius įštampavęs Tomislavas Kišas grįžo iš Pietų Korėjos, kur „Žalgiris“ buvo paskolinęs 26 metų kroatą pernai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomislavas Kišas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomislavas Kišas

Treneriu tapęs Vladimiras Čeburinas pasikvietė iš Marijampolės „Sūduvos“ į Vilnių Josipą Tadičių – 33 metų kroatą, kuris pernai su 11 įvarčių buvo antras tarp rezultatyviausių lygos žaidėjų.

Elvio Žaldario nuotr./Josipas Tadičius
Elvio Žaldario nuotr./Josipas Tadičius

„Vilniaus „Žalgirio“ puolėjų arsenalas toks platus, kad kažkuris jų tikrai gali tapti rezultatyviausiu žaidėju: ir sugrįžęs Kišas, ir Tadičius, ir Videmontas. Tai trys žaidėjai, kurių kiekvienas gali laimėti rezultatyviausio žaidėjo titulą“, – sakė rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės futbolininkas Tomas Danilevičius, vadovaujantis šalies futbolo federacijai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Hugo Vidémont
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Hugo Vidémont

Vis dėlto „Žalgiryje“ mušti įvarčius mokančių vyrų sąrašas nesibaigia.

„Aš galvoju, kad rezultatyviausiu gali tapti Jakubas Sylvestras, – prognozavo 2013 m. rezultatyviausias A lygos žaidėjas Nerijus Valskis, pastaraisiais metais lyjantis įvarčiais Indijos lygoje, kur aukso batelį laimėjo pernai. – Teko prieš jį žaisti tiek Izraelyje, tiek Indijoje. Tai – aukšto lygio žaidėjas.“

Slovakijos rinktinei per karjerą atstovavęs 32 metų J.Sylvestras prieš šešerius metus su 15 įvarčių yra tapęs rezultatyviausiu Vokietijos 2-osios Bundeslygos žaidėju, o pastarąjį sezoną rungtyniavo Indijoje.

O gal puolėjų Lietuvos čempionų klube yra net per daug, kad išsiskirtų vienas lyderis?

„Iš savo patirties žinau: kuo stipresnis komandos draugas, tuo labiau pats pasitempi, nes stengiesi konkuruoti, būti kuo geresnės sportinės formos, – sakė buvęs žalgirietis Darvydas Šernas, tapęs rezultatyviausiu A lygos žaidėju 2017 metais. – Jei „Žalgiryje“ yra 3–4 žaidėjai, kažkuris pasieks piką ir primuš įvarčių.

Dažniausiai rezultatyviausias žaidėjas būna iš pirmaujančių komandų. Aš matau, kad šiemet bus kažkuris iš žalgiriečių.“

fkzalgiris.lt nuotr./Jakubas Sylvestras
fkzalgiris.lt nuotr./Jakubas Sylvestras

Suprasti akimirksniu: Pastarųjų sezonų snaiperiai

  • 2020 m. Hugo Videmontas (Vilniaus „Žalgiris“) – 13 įvarčių; Josipas Tadičius („Suduva“) – 11, Linas Pilibaitis („Kauno Žalgiris“) – 8.
  • 2019 m. Tomislavas Kišas (Vilniaus „Žalgiris”) – 27 įvarčiai; Mihretas Topčagičius („Sūduva”) ir Teremas Moffi („Riteriai”) – po 20.
  • 2018 m. Liviu Antalis (Vilniaus „Žalgiris”) – 23 įvarčiai, Marcosas Junioras („Stumbras”) – 17, Donatas Kazlauskas („Atlantas”/„Riteriai”) – 12.
  • 2017 m. Darvydas Šernas (Vilniaus „Žalgiris”) – 18 įvarčių, Karolis Laukžemis („Sūduva”) – 14, Elivelto (Vilniaus „Žalgiris”) – 12.
  • 2016 m. Andrija Kaludžerovičius (Vilniaus „Žalgiris“) – 20 įvarčių, Nerijus Valskis („Riteriai”) – 17, Tomas Radzinevičius („Sūduva”) – 14;
  • 2015 m. Tomas Radzinevičius („Sūduva”) – 28, Davidas Aršakianas („Riteriai”) – 25, Andrejus Paniukovas („Atlantas”) – 20.

Marijampolės „Sūduva“ žiemą atsisveikino su užpernai 20 įvarčių pelniusiu Mihretu Topčagičiumi ir J.Tadičiumi, bet įsigijo kitų legionierių.

Pernai Latvijos čempionate su 12 įvarčių ketvirtas pagal rezultatyvumą buvęs Kule Mbombo iš Kongo Demokratinės Respublikos pasiskolintas iš „Riga“ ekipos, kad muštų įvarčius sūduviams.

nuotr. Z.Zalmanio/"Riga FC“/Kule Mbombo

„Aš tikiuosi, kad pasireikš ir lietuviai, gal atsiras tokių, kurie pelnys 10 ar daugiau įvarčių", – vylėsi vienintelis Čempionų lygą laimėjęs Edgaras Jankauskas, kurio karjera įsibėgėjo po to, kai 1995–1996 m. sezoną jis pelnė 25 įvarčius Vilniaus „Žalgiriui“.

Daugiau lietuvių atakų smaigalyje norėtų matyti ir T.Danilevičius.

„Norėtųsi, kad tarp rezultatyviausių puolėjų būtų lietuvis, bet išskirti kažkurį būtų sunku. Jei nebūtų išvykęs pastaraisiais metais į Ukrainą, tokiu galėjo tapti Donatas Kazlauskas.

Apie Luką Spalvį ir „Panevėžį“ būta gandų. L.Spalvio sugrįžimas į A lygą būtų labai įdomus“, – T.Danilevičius kalbėjo apie traumų persekiojamą ir porą sezonų iš viso nežaidusį 26 metų puolėją, prieš kelerius metus tapusį rezultatyviausiu Danijos lygos futbolininku.

Žinomų Lietuvos futbolininkų netrūks Alytaus „Dainavoje“, kuri šeštadienį mačui Vilniuje su „Žalgiriu“ gali mesti į kovą trečiąjį A lygos žaidėją, jau laimėjusį rezultatyviausio A lygos snaiperio titulą.

Alytuje prieš 31 metus gimęs Deivydas Matulevičius prieš dešimt metų per sezoną pelnė 19 įvarčių, kai atstovavo Vilniaus „Žalgiriui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius