Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos triumfas – įvarčių lietuje nukovė Kroatiją ir tapo pasaulio čempione

Po 20 metų pertraukos Prancūzijos futbolo rinktinė antrą kartą tapo pasaulio čempione. Neįprastai rezultatyviame pasaulio čempiono finale Maskvos Lužnikų stadione prancūzai 4:2 nugalėjo Kroatiją.
Prancūzų triumfas
Prancūzų triumfas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis finalo kėlinys buvo rezultatyviausias nuo 1974 metų. Standartines situacijas tobulai išnaudoję prancūzai ir kroatai per pirmas 45 minutes įmušė tris įvarčius.

Rungtynių pradžioje daug aktyvesni ir pavojingesni buvo kroatai, tačiau lemtinga klaida jiems kainavo įvartį 19 minutę. Antoine'as Griezmannas atliko puikų baudos smūgį, kurio metu galvą kyštelėjo ir į savus vartus įsimušė Mario Mandžukičius. Tai buvo pirmasis įvartis į savus vartus pasaulio čempionato finalų istorijoje.

Kroatai po šios apmaudžios klaidos nepasidavė ir greitai išlygino rezultatą. 28 minutę jau jie išnaudojo baudos smūgį. Po kelių perdavimų baudos aikštelėje kamuolys pasiekė Ivaną Perišičių, kuris jį nukreipė į vartus.

Po dešimties minučių kroatams ir vėl nepasisekė. Gindamasis ranka kamuolį baudos aikštelėje lietė I.Perišičius. Teisėjas pasitaręs su VAR nusprendė paskirti 11 metrų baudinį. A.Griezmannas jį užtikrintai realizavo. Tiesa, epizodas sukėlė daug diskusijų internete. Pavyzdžiui, legendinis anglų futbolininkas ir apžvalgininkas Gary Linekeris įsitikinęs, kad jis neturėjo būti paskirtas. Šią situaciją galima traktuoti kaip dažną epizodą, kai kamuolys surado ranką, o ne atvirkščiai.

Antrąjį kėlinį ir vėl aktyviau pradėjo kroatai, tačiau 59 minutę Paulis Pogba padidino prancūzų persvarą iki 3:1. Saugas antru bandymu nokautavo kroatų vartus po sumaišties baudos aikštelėje.

Po keturių minučių kroatus jau triuškino Kylianas Mbappe. Jis sulaukė puikaus Luco Hernandezo perdavimo ir pataikė į kairįjį vartų kampą.

Prancūzas tapo antruoju 19-mečiu, kuriam pavyko pasižymėti pasaulio čempionato finale. Pirmasis – legendinis Pele 1958 metais.

69 minutę rezultatą sušvelnino kuriozinis Mario Mandžukičiaus įvartis. Puolėjas išmušė iš pusiausvyros vartininką Hugo Llorisą, kuris prie vartų bandė suklaidinti kroatų puolėją, bet pataikė jam į koją kamuoliu, kuris atšoko į vartus.

Pastarąjį kartą pasaulio čempionato finale 6 įvarčiai per pagrindinį laiką buvo įmušti 1958 metais.

Prancūzija prisijungė prie elitinio klubo ir antrą kartą istorijoje laimėjo pasaulio čempionatą. Daugiau nei vieną kartą pasaulio čempionais yra tapę tik Brazilija, Vokietija, Italija, Argentina ir Urugvajus.

49-erių metų Prancūzijos rinktinės treneris Didier Deschamps'as tapo tik trečiuoju žmogumi planetoje, kuriam tapti pasaulio čempionu pavyko ir būnant treneriu, ir žaidėju. Iki šiol šiame sąraše buvo tik du vardai – brazilo Mario Zagallo ir vokiečio Franzo Beckenbauerio.

Rungtynių eiga

Antrasis kėlinys: Prancūzija – Kroatija 4:2

90 min. Prancūzija antrą kartą istorijoje tapo pasaulio čempione.

68 min. ĮVARTIS. Po neįtikėtinos Hugo Lloriso klaidos įvartį įmušė Mario Mandžukičius. Kroatas tiesiog išmušė iš pusiausvyros atsipalaidavusį vartininką, kuris bandė prie vartų demonstruoti savo techniką.

65 min. ĮVARTIS. Kylianas Mbappe žlugdė Kroatiją. Lucas Hernandezas puikiai prasiveržė ir atliko perdavimą K.Mbappe, kuris iš toli tiksliai nukreipė kamuolį į kairįjį vartų kampą.

59 min. ĮVARTIS. Paulis Pogba antru smūgiu apgavo kroatų gynėjus ir smūgiavo į kairįjį vartų kampą. Nusisukęs Luka Modričius nepamatė, kaip prancūzas surado laisvą kamuolį šalia baudos aikštelės.

56 min. Pirmasis keitimas Prancūzijos rinktinėje. Geltoną kortelę gavęs N'Golo Kante negali užtikrintai gintis ir jį pakeitė Stevenas N'Zonzi.

55 min. Kroatai labai aktyviai pradėjo antrąjį kėlinį ir bandė išlyginti rezultatą, bet prancūzai apsigynė. Žaidimą sutrikdė ir trys į aikštę išsiveržusios sirgalės, kurios buvo persirengusios apsauginiais. Jie greitai buvo ištempti iš aikštės.

Pirmasis kėlinys: Prancūzija – Kroatija 2:1

45 min. Neįtikėtinai aktyvus kėlinys ir į puolimą orientuotas žaidimas. Kroatų antrasis prancūzų įvartis tikrai nesužlugdė. Jie drąsiai puolė varžovų vartus, tačiau antrą kartą išlyginti rezultato nesugebėjo.

38 min. ĮVARTIS. Antoine'as Griezmannas išvedė prancūzus į priekį. Teisėjas po pasitarimo su VAR paskyrė 11 metrų baudinį į kroatų vartus po I.Perišičiaus žaidimo ranka baudos aikštelėje. A.Griezmannas jį užtikrintai realizavo.

29 min. ĮVARTIS. Šįkart tobulai baudos smūgį išnaudojo kroatai. Ivanas Perišičius išlygino rezultatą po standartinės situacijos ir paruoštų namų darbų.

19 min. ĮVARTIS. Prancūzijos rinktinė pirmauja po Mario Mandžukičiaus įvarčio į savus vartus. Prancūzai nieko nesukūrė rungtynių pradžioje, bet staiga Antoine'as Griezmannas uždirbo baudos smūgį ir jį puikiai realizavo. Kamuolį į vartus galva nukreipė pašokęs kroatų puolėjas M.Mandžukičius. Beje, tai pirmasis įvartis į savus vartus pasaulio čempionato finalo istorijoje.

10 min. Finalui įprasta atsargi rungtynių pradžia. Kroatai kelis kartus pasiekė prancūzų baudos aikštelę, bet šie patikimai apsigynė. Kroatijos rinktinė pakėlė ir pirmąjį kampinį.

Komandų treneriai į startines sudėtis išleido tuos pačius futbolininkus kaip ir pusfinaliuose. Finalas ne vieta eksperimentams.

Visų futbolininkų akyse dega didžiulis noras. Jie to laukė visą gyvenimą. Prancūzijos futbolininkas Paulis Pogba prieš įžengdamas į stadioną vos sulaikė ašaras.

Finalo atidarymo dalyje buvo atliktas čempionato himnas „Live it Up“ ir tradicinė rusų daina „Kalinka“. Jai skambant stadione būgną mušė brazilų legenda Ronaldinho.

Pasaulio čempionato trofėjų į stadioną pristatė garsus Rusijos supermodelis Natalia Vodianova ir Vokietijos futbolininkas Philippas Lahmas.

Startinės sudėtys

Prancūzija: Hugo Llorisas; Lucas Hernandezas, Samuelis Umtiti, Raphaelis Varane'as, Benjaminas Pavardas; Ngolo Kante, Paulis Pogba; Blaise'as Matuidi, Antoine'as Griezmannas, Kylianas Mbappe; Olivier Giroud.

Kroatija: Danijelis Subasičius, Damagojus Vida, Dejanas Lovrenas, Šime Vrsaljko, Ivanas Striničius, Luka Modričius, Ivanas Rakitičius, Ante Rebičius, Marcelo Brozovičius, Ivanas Perišičius, Mario Mandžukičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius