Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Messi, C.Ronaldo ir kitų žvaigždžių saulėlydis

Per lemiamas atrankos rungtynes šią savaitę paaiškėjo, kad šių metų pasaulio futbolo čempionate išvysime daugiau superžvaigždžių, nors kelių garsių vardų turnyre Katare vis dėlto trūks. O dalis nuostabių futbolininkų planetos pirmenybių scenoje pasirodys paskutinį kartą.

Per svaiginančiai nekaltas 2016 metų dienas – prieš prasidedant iš esmės baisiems dalykams, kurie nutiko pastaruoju metu, Nickui Serpellui buvo skirta tais laikais kiek liguistiška užduotis.

Kad ir kaip naiviai atrodytų, socialinėje žiniasklaidoje, kur gimsta daugybė sąmokslų teorijų, pasklido dar viena teorija, jog tie metai buvo prakeikti.

2016-ieji prasidėjo Davido Bowie mirtimi, o po garsiojo dainininko netekties ritosi kitos. Mirė žymusis britų aktorius Alnas Rickmanas. Mirė bene garsiausia pasaulio architektė Zaha Hadid. Mirė ir novelistė Harper Lee, taip pat Kanados dainius Leonardas Cohenas, Nyderlandų futbolo genijus Johanas Cruyffas, bokso legenda Muhammadas Ali ir popomuzikos ikona Prince'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Muhammadas Ali
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Muhammadas Ali

N.Serpello darbas buvo išsiaiškinti, ar tai tikrai buvo neįprastai prasti metai, ar tiesiog socialinėje medijoje labiau paplitusio gedulo poveikis.

BBC nekrologų redaktorius atliko tyrimą, kurio metu ieškojo tekstų apie žinomų asmenybių mirtis ir lygino ankstesnius metus.

Nagrinėdamas jis suprato, jog vyksta ryškus šuolis: pavyzdžiui, nuo 2012 m. sausio iki kovo mirė tik penki asmenys, kuriuos aprašė didieji žiniasklaidos kanalai. 2013 metais tokių mirčių buvo aštuonios, 2014 metais – vienuolika, o 2015 metais – dvylika.

Nuo 2016 metų skaičius šoko aukštyn: vien per pirmuosius tų metų tris mėnesius BBC publikuoti 24 panašūs gedulingi tekstai.

Tačiau N.Serpellas liko neįtikintas, jog tai iš tiesų buvo prakeikti metai: toks paaiškinimas jam atrodė pernelyg proziškas.

Jo manymu, tokį išaugusį mirčių pranešimų skaičių lėmė prieš daugiau nei pusšimtį metų prasidėjęs populiariosios kultūros bumas – prasidėjo globalios televizijos aušra, popmuzikos populiarumas ir Holivudo produkcijos pasiekiamumas visame pasaulyje.

Nors kelios garsios asmenybės, mirusios 2016 metų pradžioje, buvo jaunesnio amžiaus, daugumai anapilin iškeliavusių įžymybių buvo 70–80 metų – tai jau buvo masinio populiarumo subrandinti vaisiai.

Nebuvo taip, kad miršta daugiau įžymių žmonių. Tiesiog prieš pusšimtį metų prasidėjęs technologijų amžius padidino talentingų ir žinomų asmenybių skaičių. Taigi taip prasiplėtė visas garsių žmonių laukas.

Šis fenomenas šiais metais turės kitokį atgarsį. Laimei, kur kas mažiau liūdname kontekste. 2022 metų pasaulio futbolo čempionatas taps gulbės giesme daugybei šio žaidimo žvaigždžių. Ir tai irgi žymės tam tikros kartos eros pabaigą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi ir Cristiano Ronaldo šių metų pasaulio čempionatas turėtų būti paskutinis.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi ir Cristiano Ronaldo šių metų pasaulio čempionatas turėtų būti paskutinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius