-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laiką „Malmo“ su Zlatanu prisiminęs T.Ražanauskas: „Širdis bus su „Žalgiriu“

Tomas Ražanauskas – vienintelis Lietuvos futbolininkas, kuris yra vilkėjęs tiek Vilniaus „Žalgirio“, tiek „Malmo“ klubo marškinėlius. Kažkuris iš šių klubų trečiadienio vakarą žengs į trečią UEFA Čempionų lygos atrankos etapą. 46-erių vilnietis neslepia, kurią komandą palaikys. „Mano širdis neabejotinai bus su „Žalgiriu“, – ištaria net nemirktelėjęs.
Tomas Ražanauskas ir Zlatanas Ibrahomovičius
Tomas Ražanauskas ir Zlatanas Ibrahimovičius / „Scanpix“ nuotr.

Jau kuris laikas T.Ražanauskas dirba treneriu ir šiuo metu vadovauja Lietuvos U-19 rinktinei.

41 mačą už Lietuvos rinktinę sužaidęs ir 7 įvarčius, tarp kurių – ir garsųjį į Vokietijos rinktinės vartus Oliveriui Kahnui, įmušęs futbolininkas tiki, jog Lietuvos čempionai trečiadienio vakarą gali mesti iššūkį beveik 20 kartų didesniu biudžetu disponuojamiems dvikovos favoritams.

Pirmąją akistatą namuose prieš savaitę „Žalgiris“ laimėjo 1:0. T.Ražanauskas viliasi, kad šį trapų pranašumą vilniečiai yra pajėgūs išsaugoti.

„Pirmajame mače žalgiriečiai maloniai nustebino, bet pripažinsiu, kad ir iš „Malmo“ tikėjausi daugiau. „Žalgiris“ atrodė pranašesnis ir pelnytai nugalėjo. Galbūt švedams reikėjo pratintis prie aikštės, tačiau Švedijoje jie juk taip pat neretai žaidžia ant sintetikos. Panašu, kad „Malmo“ nesitikėjo, kad „Žalgiris“ žais taip gerai. Žalgiriečiai atrodė labai drausmingai, kūrė savo progas. Prieš rungtynes giliai širdyje vyliausi, kad vilniečiai nepralaimės. Vis dar kartais pasižiūriu Švedijos čempionato rungtynes ir matau, kad šiemet „Malmo“ irgi gana stipriai stringa. Jau nėra taip, kad šis klubas būtų visa galva stipresnis už kitus ir tą rodytų turnyro lentelė. Pasikeitė treneris, pasikeitė nemažai žaidėjų. Galbūt Milošui Milojevičiui reikia laiko įskiepyti savo idėjas, bet panašu, kad komplektuojant komandą irgi padaryta klaidų. Pirmajame mače „Malmo“ atrodė tikrai silpnai“, – 15min sakė T.Ražanauskas.

Visgi specialistas neabejoja, jog, nepaisant įgytos persvaros prieš savaitę, šį kartą „Žalgiriui“ bus labai sunku.

„Malmės komanda turės persvarą, juos palaikys didelė sirgalių minia, žais sau įprastoje aplinkoje, ant žolės. Namie jiems bus lengviau, bet neabejoju, kad „Žalgirio“ šansai prasibrauti į kitą etapą yra labai geri. Pirmas mačas yra laimėtas – tai svarbiausia. Skubėti reikės Malmės komandai, o jei greitoje kontratakoje „Žalgiris“ sugebėtų įmušti įvartį, tai išvis būtų smagu“, – šypsojosi T.Ražanauskas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Ražanauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Ražanauskas

Į Malmę buvęs Lietuvos rinktinės saugas atvyko 1999-ųjų vasarą iš stipriausios tuo metu Estijos komandos Talino „Flora“.

23-ejų kūrybingą lietuvį estai Švedijos komandai paskolino pusmečiui, bet tuomet „Malmo“ nė iš tolo nepriminė tos galybės, kokia gali pasigirti šiomis dienomis.

Tituluočiausias šalies klubas išgyveno vieną juodžiausių periodų istorijoje. 1999-ųjų sezonas baigėsi tuo, jog „Malmo“ užėmė vos tryliktą poziciją ir kartu su kitu šiuo metu Švedijoje dominuojančiu klubu „Djurgårdens“ atsisveikino su „Allsvenskan“ – paskutinį kartą klubo istorijoje.

„Praleidau Malmėje apie 4–5 mėnesius. Tuo metu komandai tikrai buvo ne patys geriausi laikai, klubas turėjo daug finansinių problemų, kraujavo ir tas jautėsi aikštėje. Tą sezoną iškritome iš lygos, bet man asmeniškai sekėsi neblogai, jie norėjo, kad likčiau. Nepaisant komandos rezultatų, šį karjeros laikotarpį prisimenu maloniai. Malmė tikrai gyvena futbolu, pats miestas taip pat labai gražus, nedidelis, šalia jūros. Patiko tiek man, tiek mano žmonai“, – prisiminė buvęs futbolininkas.

Šiuo metu „Malmo“ klubo vartininkų treneriu dirba kartu su T.Ražanausku rungtyniavęs Jonnie Fedelis.

„Kai „Žalgiris“ pirmą kartą žaidė su „Malmo“ 2015-aisiais ir viešėjo Vilniuje, komandos trenerio asistentu dirbo kitas buvęs bendraklubis Olofas Perssonas. Buvau nuvykęs pas juos į viešbutį ir smagiai pasikalbėjome“, – prisiminė lietuvis.

Dangiško mėlynumo „Malmo“ marškinėlius T.Ražanauskas vilkėjo 9 mačuose, o vėliau patraukė dar labiau į šiaurę ir apsivilko Bergeno „Brann“ aprangą Norvegijoje.

„Po metų „Malmo“ vėl su manimi susisiekė ir kvietė sugrįžti. Jie kitą sezoną antroje lygoje užėmė antrą vietą ir sugrįžo į „Allsvenskan“. Jie vėl norėjo manęs, o aš ir pats būčiau mielai sugrįžęs, bet tuo metu su „Brann“ turėjau sutartį ir, nors klubai derėjosi, bet susitarimo nepasiekė ir sandoris neįvyko“, – prisiminė T.Ražanauskas.

Tik 2004-aisiais lietuvis sužinojo, kad šio perėjimo iniciatoriumi buvo tuo metu dar tik pirmuosius karjeros žingsnius pradėjęs žengti Zlatanas Ibrahimovičius.

Būsimai Švedijos futbolo legendai tuo metu tebuvo aštuoniolika, bet vos per kelis mėnesius Z.Ibrahimovičius ir T.Ražanauskas nesunkiai rado bendrą kalbą futbolo aikštėje.

„Jis man šią istoriją priminė 2004-aisiais, kai susitikome Kipre. Prisiminėme tą laikotarpį Malmėje ir Zlatanas manęs paklausė, ar „Malmo“ vadovybė skambino ir kvietė sugrįžti. Jis norėjo, kad vėl žaisčiau kartu su juo. Per tuos kelis mėnesius mes puikiai vienas kitą supratome. Sakydavo man, kad jei aš žaisiu su juo, tai bus ramus, kad gaus perdavimų ir galės mušti įvarčius“, – šypsojosi T.Ražanauskas.

MMF nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius
MMF nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius

Bet lietuvis nesugrįžo, o Z.Ibrahimovičius 2001-aisiais susikrovė lagaminus ir už 8,7 mln. eurų išvyko į Amsterdamo „Ajax“, tapdamas brangiausiu į užsienį parduotu Švedijos futbolininku bei pagerindamas Freddy Ljungbergo rekordą, kuris 1998-aisiais iš „Halmstad“ už 3,7 mln. eurų išvyko į Londono „Arsenal“.

„Tuo metu jis buvo jaunas aštuoniolikmetis vaikis, ne visada rungtyniaudavo „Malmo“ starto sudėtyje, bet žaisti kartu mums sekėsi. Tikrai negalėjau prognozuoti, kad vėliau jis žais tokiuose klubuose kaip „Barcelona“, „Paris Saint Germain“ ar „Milan“, nors duomenis jau tada turėjo labai gerus – aukštas, techniškas, gal dar kiek laibokas. Nors ir pasirodydavo dažniausiai tik po keitimo, jau tada juo domėjosi ir kitos olandų komandos, tarp kurių – Roterdamo „Feyenoord“. Tačiau „Malmo“ jo parduoti neskubėjo, išlaukė dar metus, o tada atėjo pasiūlymas iš Amsterdamo, kuriame jis puikiai atsiskleidė. Galbūt padėjo užsispyrimas bei balkaniškas charakteris, nes tokių talentų buvo ir daugiau, bet prasimušti pavykdavo retam. Tuo metu jis gyveno tik su tėvu, jauniems žaidėjams klubas mokėdavo labai nedaug, tad ne kartą lankėsi ir mūsų namuose, žmona paruošdavo vakarienę“, – pasakojo T.Ražanauskas.

Nors švedo karjeros kreivė smarkiai šovė į priekį, santykių su buvusiu komandos draugu jis nenutraukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius