Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikykis „Man City“ – talentingieji „Monaco“ vyrukai belaisvių neima

Šį vakarą Čempionų lygos aštuntfinalyje „Etihad“ stadione vietos „Manchester City“ klubo laukia labai rimtas išbandymas – „Monaco“ ekipa. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad galingajam Anglijos klubui svečiai nėra baisūs, tačiau šį sezoną „Monaco“ rimtai stebina Europą ir yra Prancūzijos lygos lyderė. 15min kviečia susipažinti su šiuo klubu iš arčiau.
„Monaco“ futbolininkai
„Monaco“ futbolininkai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dingę Dmitrijaus Rybolovlevo milijardai

Dar 1924 metais įkurtame „Monaco“ klube yra žaidusios tokios Prancūzijos klubo legendos kaip Thierry Henry, Fabienas Bartezas, Lilianas Thuramas, Davidas Trezeguet ar Emanuelis Petit, o 2004 m. ekipa nužygiavo iki Čempionų lygos finalo, kuriame nusileido Jose Mourinho treniruojamam „Porto“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Dmitrijus Rybolovlevas ir Monako princas Albertas II
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Dmitrijus Rybolovlevas ir Monako princas Albertas II

Vis dėlto sėkmė nuo klubo po įspūdingo sezono nusisuko, prasidėjo finansiniai sunkumai, kurie atsiliepė rezultatams aikštėje, o 2011-aisiais ekipa galiausiai nugarmėjo į „Ligue 2“. Netrukus klubą įsigijo Rusijos oligarchas Dmitrijus Rybolovlevas, pažadėjęs grąžinti Monako ekipai buvusią galybę.

Pinigų malūnas įsisuko pamažu, bet galingai. Claudio Ranieri jau 2012-2013 m. sezone laimėjo antrąjį divizioną, tad vasarą sugrįžimui tarp galingiausiųjų „Monaco“ rengėsi rimtai. Išleista daugiau nei 120 mln. eurų ir įsigyti tokie žaidėjai kaip Radamelis Falcao (43 mln.), Jamesas Rodriguezas (45 mln.), Joao Moutinho (25 mln.) ar Geoffrey Kondogbia (20 mln.).

Vis dėlto greitos sėkmės tai neatnešė. Prancūzija tuo metu jau turėjo superklubą, PSG skynė titulą po titulo ir „Monaco“ nesugebėjo jam prilygti. Nors buvo pasiekta Čempionų lyga, tačiau kelionės joje nebuvo ilgos. Galiausiai D.Rybolovlevui nusibodo kišti pinigus į klubą ir kranelis užsisuko.

Naujas modelis

„Yra du būdai siekti tikslų. Pirmasis yra investuoti daug pinigų ir daryti viską greit, antrasis – kurti protingą projektą, remtis jaunimo akademija, skautingo principais. Tai mes ir bandysime daryti“, – 2013-ųjų rugsėjį „The Guardian“ kalbėjo klubo viceprezidentas Vadimas Vasiljevas.

Jau 2014-ųjų vasarą klubas pardavė J.Rodriguezą, išnuomojo R.Falcao ir pakeitė strategiją. Sakoma, kad D.Rybolovlevą apleido sėkmė investuojant, be to, rusas supyko negavęs Monako pilietybės. Klubui trukdė ir Prancūzijos lyga, kuriai ekipa turėjo mokėti didžiules baudas už išlaidavimą, o čia dar išdygo UEFA su savo naujomis finansinio „Fair Play“ taisyklėmis.

Negalima sakyti, kad „Monaco“ anksčiau nedomino perspektyvūs žaidėjai – tą pinigų taškymo vasarą 2013-aisiais, be garsių brangių vardų, klubą papildė ir tuomet 17-metis Anthony Martialis, vėliau sėkmingai parduotas „Manchester Uniter“. Vis dėlto ekipa nusprendė nebesivaikyti garsių vardų, pirkti atsakingai ir vilioti į savo gretas perspektyvius jaunuolius. Atrodo, kad tai pagaliau duoda vaisių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Traumų kamuotas Radamelis Falcao iš naujo pražydo „Monaco“ klube
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Traumų kamuotas Radamelis Falcao iš naujo pražydo „Monaco“ klube

2014 m. brangiausiu pirkiniu tapo Bernardo Silva (15 mln. eurų), 2015-aisiais – Ivanas Cavaleiro (15 mln.), 2016-aisiais – Djibrilis Sidibe (15 mln.). Tuo tarpu per šiuos metus komandos žvaigždės jau buvo parduodamos. Už J.Rodriguezą gauti net 75 mln., už A.Martialį – 50 mln., už G.Kondogbia – 36 mln.

Klubas pirkėjas tapo klubu pardavėju. Tai vis dėlto nėra „Porto“ ar „Šachtar“ modelis, kai už saldainių maišelius įsigyjami visai jauni ir niekam nežinomi jaunuoliai iš Pietų Amerikos, tačiau esmė panaši. „Monaco“ vis dar gali pakloti 15 mln. eurų už norimą žaidėją („Porto“ visų laikų rekordas yra tik 20 mln. už vieną žaidėją), tačiau ne pavardė yra svarbiausias faktorius.

„Monaco“ klubas yra žinomas dėl savo futbolo akademijos. L.Thuramas ir D.Trezeguet sužibo mūsų akademijoje ir tapo didžiais žaidėjais. Tai yra mūsų komandos DNR. Mūsų prioritetas yra pritraukti Prancūzijos talentus“, – 2015-ųjų vasarį D.Rybolovlevas gyrėsi BBC.

Leonardo Jardimo kariauna belaisvių neima

Kartu su klubo modelio pakeitimu 2014-aisiais į trenerio postą buvo paskirtas portugalas Leonardo Jardimas. Prieš metus su labai jauna Lisabonos „Sporting“ ekipa 42-ejų strategas vos nelaimėjo Portugalijos čempionato ir puikiai tiko jaunimu norinčiam remtis „Monaco“ klubui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonardo Jardimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonardo Jardimas

Šiuo metu pagrindinėje „Monaco“ sudėtyje rungtyniauja vos 8 vyresni nei 25-erių žaidėjai. Vienas jų – R.Falcao, kuriam klubas suteikė antrą šansą. Šią vasarą traumų ir nesėkmių „Chelsea“ nukamuotas kolumbietis grįžo į Monaką ir vėl tapo tikra įvarčių mašina. Šį sezoną „Ligue 1“ jis jau turi 16 įvarčių, atsilikdamas tik nuo dviejų snaiperių. Vis dėlto R.Falcao nėra vienintelis ar pats svarbiausias.

Dar penki žaidėjai klubui yra pelnę daugiau nei 5 įvarčius, o komanda per 25 rungtynes Prancūzijos lygoje yra įmušusi įspūdingą skaičių įvarčių – 75-is arba vidutiniškai po tris per rungtynes. Pridėję įvarčius Čempionų lygoje ir taurės turnyruose turime visą 100 – primename, dar tik vasaris. Niekas visoje Europoje nėra įmušęs daugiau.

Pianistas nesipraktikuoja bėgiodamas ratais aplink savo instrumentą. Tas pats galioja ir futbolininkui.

L.Jardimo vyrukai žaidžia labai gražų akiai atakuojantį futbolą, sukuria daug progų įvarčiams ir jas puikiai išnaudoja. „Monaco“ puikiai atakuoja tiek kraštais, tiek viduriu, atlieka daug tolimų smūgių ir muša nemažai įvarčių iš standartinių padėčių.

Treneris naudoją modernią 4-4-2 taktiką su puikiais atakuojančiais krašto gynėjais – Djibriliu Sidibe ir Benjaminu Mendy. Aikštės viduriui diriguoja techniškas Fabinho, kurį „pasaugo“ fiziškai stiprus griovėjo tipo žaidėjas Tiemoue Bakayoko.

Kraštuose žaidžia Thomasas Lemaras ir Bernardo Silva, o puolėjų duetą sudaro jau minėtas R.Falcao ir Valere Germainas. Jie puikiai papildo vienas kitą. Gynybą puikiai cementuoja lenkas Kamilas Glikas. Vartus saugo patikimas Danijelis Subašičius.

Treneris dažnai rotuoja sudėtį ir duodi pasireikšti vis kitiems žaidėjams. Pavyzdžiui Guido Carillo starto sudėtyje pradėjo tik 5 rungtynes, iš viso sužaidė 11-a, tačiau „Ligue 1“ jau turi 11 įvarčių. Na o apie naujausią „Monaco“ deimančiuką, Kylianą Mbappe-Lottiną jau kalba visos Europos spauda.

VIDEO: „Monaco“ supertalentas – Kylianas Mbappe-Lottinas

Vos 18-os prancūzas yra „Monaco“ akademijos „produktas“, jau vadinamas naujuoju T.Henry.

„Taip, tai tiesa, kad jie turi panašumų, jis pasižymi tomis pačiomis stiprybėmis. Manau, kad jis gali būt kitas Thierry Henry“, – ESPN teigė Londono „Arsenal“ treneris Arsene'as Wengeras. Jis pripažino, kad vasarą viliojo K.M-Lottiną atvykti į „Arsenal“. Visai neseniai jaunasis talentas ištrynė T.Henry vardą iš „Monaco“ rekordų knygos, tapdamas visų laikų jauniausiu įvarčiu pasižymėjusiu klubo žaidėju.

Įdomu, kad ekipos treneris L.Jardimas profesionaliai nežaidė futbolo, tačiau baigė fizinio lavinimo specialybę Madeiros universitete. Jis dažnai giriamas už puikius sugebėjimus suklijuoti komandą bei treniruotes. L.Jardimui pagrindinis ir svarbiausias daiktas aikštėje yra kamuolys. Kiekvienas pratimas treniruotėse yra atliekamas su kamuoliu, net ir nesusijęs su futbolu.

„Pianistas nesipraktikuoja bėgiodamas ratais aplink savo instrumentą. Tas pats galioja ir futbolininkui“, – yra sakęs L.Jardimas.

Šiame Čempionų lygos sezone „Monaco“ vieną „Premier“ lygos galiūną jau nuskriaudė. Per abejas grupės rungtynes apie titulą svajojanti „Tottenham Hotspur“ nė iš tolo neprilygo L.Jardimo vyrams. Atėjo laikas skriausti ir ne pačius geriausius laikus išgyvenantį „Man City“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius