Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Legia“ sirgaliai ne tik pasisavino Vilnių ir Lvovą, bet ir skandavo „Ruska k***a“

FIFA arbitras Gediminas Mažeika, Kijeve teisėjavęs Europos lygos mačui tarp Charkovo „Metalist“ ir Varšuvos „Legia“ komandų, nekreipė dėmesio į revanšistinį iš Lenkijos atvykusių aistruolių audeklą, nukreiptą ne tik prieš Ukrainą, bet ir prieš Lietuvą.
Lenkų futbolo sirgalių iškeltas plakatas Kijevo stadione
Lenkų futbolo sirgalių iškeltas plakatas Kijevo stadione / Varšuvos „Legia“/“Facebook“ nuotr.
Temos: 2 Vilnius Futbolas

„Man užkliuvo už akių užrašas „Wilno“ ir „Lwow“. Bet nieko apie jį negalvojau – tiesiog probėgšmais užsifiksavau. Rungtynių metu juk nesidairysi, kas vyksta tribūnose, esi susitelkęs į žaidimą", – teigė G.Mažeika.

„Legia“ aistruoliai į Ukrainą atsivežė Lenkijos spalvų audeklą, ant kurio, be Lenkijos herbo, dar yra Lietuvos sostinės Vilniaus ir Vakarų Ukrainos miesto Lvovo pavadinimai bei jų herbai. Tuo norima pasakyti, kad Vilnius ir Lvovas turėtų priklausyti Lenkijai. Ji buvo užėmusi šiuos du miestus praėjusio šimtmečio tarpukaryje.

Šį audeklą „Legia“ aistruoliai turi jau kelerius metus. Tiesa demonstruoja jį nedažnai. Už jo parodymą Lenkijoje šios šalies futbolo federacija klubą bausdavo piniginėmis baudomis.

Po mačo Kijeve „Legia“ futbolo klubas audeklo nuotrauką įdėjo savo „Facebook“  paskyroje. Lenkijos žiniasklaidoje dėl to kilo skandalas. Aistruolius kritikavo, kad jie reiškia teritorines pretenzijas Ukrainai, kuri kariauja su agresoriumi iš Rytų, grasinančiam ir pačiai Lenkijai. 

Tai buvo ne vienintelis „Legia“ sirgalių politinių pažiūrų paviešinimas per tas rungtynes. Kliuvo ir rusams. Lenkijos aistruoliai ne kartą skandavo juos įžeidžiančią skanduotę „Ruska k***a“.

„Šitą skanduotę aš tikrai girdėjau. Tarp kitko, jai visas stadionas plojo“, – sakė teisėjas G. Mažeika.

Lenkijos aistruoliai ne kartą skandavo juos įžeidžiančią skanduotę „Ruska k***a“.

UEFA delegatui lenkų provokacijos neužkliuvo. „Tai buvo žmogus iš Liuksemburgo. Jis tiesiog nesupranta, ką tai reiškia. Ir nesiaiškina, kol neiškyla koks nors konfliktas“, – paaiškino G. Mažeika.

Be delegato, UEFA į Kijevą buvo atsiuntusi dar ir saugos darbuotoją. „Jie siunčiami į kiekvienas rungtynes Ukrainoje dėl toje šalyje vykstančių politinių įvykių. O be to tokie pareigūnai siunčiami ir į kiekvienas tarptautines rungtynes, kur žaidžia „Legia“. Nuo aršių šios komandos gerbėjų taip yra bandoma apsisaugoti“, – pasakojo lietuvis teisėjas.

UEFA neleido „Metalist“ žaisti Rytų Ukrainos Charkovo mieste dėl galimų neramumų. Gerokai piečiau Charkovo, Donbaso rajone vyksta karo veiksmai tarp ukrainiečių ir prorusiškų separatistų, remiamų Rusijos valdžios.

Iš viso UEFA leidžia rungtyniauti tik dviejuose Ukrainos miestuose: sostinėje Kijeve ir Lvove.

„Nors ukrainiečiai tikino, kad Charkove jokių pavojų futbolui nėra“, – sakė G. Mažeika.

Lietuvių teisėjų brigada: G. Mažeika, Saulius Dirda, Vytautas Šimkus, Jurijus Paškovskis, Sergejus Slyva ir Vytenis Kazlauskas turėjo laiko pasivaikščioti po Ukrainos sostinę. Aikštės teisėjas tikino, kad jokio pavojaus atmosferos Kijeve jie nejautė.

„Buvome Maidane, šeimininkų atstovai mums pavežiojo po Kijevą, aprodė jį. Tiesa visur, kur važiavome sekė policijos palyda. Nors pasak vietinių, ta policija – labiau dėl akių, Kijevas yra ramus ir saugus miestas“, – kalbėjo G. Mažeika.

Beje, vienas iš šešių lietuviškos brigados teisėjų – J. Paškovskis turi lenkiškas, o kitas – S. Slyva – ukrainietiškas šaknis. Tačiau brigados santykiuose, skirtingai nei tarp sirgalių, nesutarimų dėl tautybės ar politikos nebūna.

„Niekada mūsų bendravime nėra iškilę klausimų: kuris čia lenkas, kuris – lietuvis. Apie tai net negalvojam. O šiaip tai turime tam tikrą pranašumą tokiais atvejais, kai teisėjaujam, pavyzdžiui, lenkų komandai. Likus valandai iki rungtynių teisėjai susitinka su komandomis ir turi duoti savo nurodymus žaidėjams. Tai mes lenką nusiunčiame pas lenkus ir jis lenkiškai su jais susikalba. O „Metalist“ teko aiškint angliškai. Nes ten labai daug legionierių“, – kalbėjo G. Mažeika.

Nors UEFA delegatas „Legia“ sirgalių išsišokimų neužfiksavo, sureagavo organizacija FARE, kuri yra UEFA partnerė kovojant prieš rasizmo ir ksenofobijos pasireiškimus futbole.

Pagal FARE skundą, UEFA teks svarstyti „Legia“ gerbėjų elgesį ir politines provokacijas su audeklu, Lenkijai priskiriančiu Vilnių ir Lvovą.

FARE paminėjo ir „Legia“ skanduotę apie rusus. Tačiau organizacija turėjo ir keistokų priekaištų „Metalist“ gerbėjams, kurie buvo išsikabinę „Azov“ savanorių būrio, Donbase ginančio Ukrainos teritorinį vientisumą, vėliava. Šį audeklą FARE pavadino nacistiniu.

Pagal FARE skundą, UEFA teks svarstyti „Legia“ gerbėjų elgesį ir politines provokacijas su audeklu, Lenkijai priskiriančiu Vilnių ir Lvovą.

Dalis Charkovo „Metalist“ ultrų šiuo metu tarnauja dalinyje „Azov“.

Nors UEFA stengiasi išgyvendinti politinius pareiškimus iš stadionų tribūnų, pastaruoju metų jų gerokai pagausėjo.

Spalį Baltarusijos, Ukrainos, Lietuvos, Estijos ir Latvijos rinktinių gerbėjai per savo komandų rungtynes skandavo Rusijos prezidentą įžeidžiančias skanduotes.

Įvairių klubų aistruolių teritorijoje nuo Bilbao iki Maskvos galima pamatyti prieš ukrainiečius kariaujančių neegzistuojančios valstybės „Novorosijos“ ir jos regionų vėliavas. Jos ypač populiarios Rusijoje ir Serbijoje.

Dėl politinės provokacijos teko nutraukti Europos pirmenybių atrankos mačą tarp Serbijos ir Albanijos rinktinių Belgrade, kai radijo bangomis valdomas lėktuvėlis atskraidino audeklą, kuriame nepriklausomybę nuo Serbijos pasiskelbęs albanų gyvenamas Kosovas buvo pažymėtas kaip Albanijos dalis. Serbų futbolininkui nuo skraidyklės nutraukus vėliavą kilo susistumdymas tarp komandų žaidėjų. Į muštynes įsitraukė į aikštę išbėgę žiūrovai ir net stadiono apsauga, mušusi albanų futbolininkus guminėmis lazdomis.

Mačas buvo nutrauktas ir Albanijos rinktinė atsisakė jį atnaujinti.

Penktadienį UEFA paskelbė sankcijas Serbijos ir Albanijos futbolo federacijoms. Nė vienai iš jų už šį susitikimą nebus įrašyti taškai, o serbams dvejas namų rungtynes teks žaisti be žiūrovų.

Abi federacijos gavo ir pinigines 100 tūkst. eurų baudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius