Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų „kibicai“ grįžta į Šiaulius

Ką Lietuvos klubams reiškia žaisti su Lenkijos ekipomis, žino didžioji dauguma sportu besidominčiųjų. Kone kiekvienais metais įvykus neramumams Lenkijos stadionuose, mūsų žiniasklaida skuba prisiminti 2007-ųjų Vilniaus „Vėtros“ ir Varšuvos „Legia“ susitikimą, pasibaigusį riaušėmis tarp lenkų aistruolių ir policijos pajėgų. Tačiau taip nutinka ne visada.
Balstogės „Jagiellonia“ sirgaliai
Balstogės „Jagiellonia“ sirgaliai / M.Gilewski/jagiellonia.pl nuotr.

Neramumų būta, bet ne nutrauktų rungtynių

Šiauliai, kuriuose ir žais Pakruojo „Kruoja“, prieš 5 metus priėmė jungtines Krokuvos „Wisla“ ir Gdansko „Lechia“ pajėgas. Tuomet „Šiauliai“ UEFA Europos lygos atrankoje rungėsi su krokuviečių klubu. Kadangi dieną prieš Vilniuje vyko draugiškas susitikimas tarp „Žalgirio“ ir „Lechia“, o Gdansko klubo fanai bičiuliaujasi su „Wisla“ gerbėjais, tai abi rungtynes jie lankė drauge. Tąsyk Saulės miestą aplankė iki pusės tūkstančio „Wisla“ ultrų. Jokių neramumų neužfiksuota. Tiesa, „Wisla“ šią išvyką prisimena kaip tragediją, nes pakeliui į Lietuvą vienas automobilis pateko į kraupią autoavariją, pareikalavusią krokuviečio gyvybės.

Po metų, 2011-aisiais, Kaune lenkai lankėsi dussyk. Kovą draugiškas rungtynes žaidė Lietuvos ir Lenkijos nacionalinės komandos. Nesunku prisiminti, kokios batalijos vyko tarp lenkų aistruolių ir policijos pajėgų. Nors stadionas šiek tiek nukentėjo, o daliai lenkų teko apsilankyti policijos nuovadose, rungtynės nebuvo nutrauktos.

Antrą kartą atvyko ta pati „Legia“ — palaikyti olandų „ADO Den Haag“, su kurių gerbėjais varšuviečiai draugauja. Kaune „Den Haag“ žaidė prieš Tauragės „Taurą“, dabar rungtyniaujantį I lygoje. Ši dvikova jokiais incidentais neišsiskyrė.

Negalima pamiršti 2013-ųjų „Žalgirio“ — Poznanės „Lech“ akistatos. Nors muštynių tarp abiejų klubų aistruolių nekilo, bet lenkai „pasižymėjo“ šovinistinėmis skanduotėmis Vilniuje ir skandalinguoju plakatu Poznanėje: „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną!“

Nors neramumų rizika žaidžiant su lenkų klubais yra didesnė, vien Lenkijos „kibicų“ pasirodymas muštynių negarantuoja. Kone kasmet lenkai kerta mūsų šalį keliaudami į savo klubų Europos taurių mačus Šiaurėje. Apie juos vėliau primena tik lipdukais nuklijuoti stulpai degalinėse.

Antilietuviškumu negarsėja

Nors „Jaga“ Lietuvoje dar nesilankė, tačiau Balstogės aistruoliai kol kas nebuvo padarę jokių šovinistinių pareiškimų kaip dalis kitų lenkų klubų fanų. Be to, Balstogėje prisimenamas ne vienas lietuvis, atstovavęs vietos klubui. 

„Jagiellonia“ fanai dar iki šiol prisimena ir labai gerbia 2008 — 2011-aisiais jų klube žaidusį Andrių Skerlą. Prieš 2 metus Balstogėje vykstant draugiškoms „Jagos“ ir „Žalgirio“ rungtynėms, aktyviausių geltonai raudonų tribūną puošė transparantas: „Skerla, ačiū!“

Šiame klube yra rungtyniavęs ir dabartinis Lietuvos vyrų nacionalinės futbolo rinktinės žaidėjas Tadas Kijanskas, o 1998-aisiais beveik pusmetį „Jagą“ treniravo Algimantas Liubinskas.

Reikia prisiminti ir tai, kad Pakruojo „Kruoja“ neturi aktyvių sirgalių grupės, tad bet kokios konfrontacijos šansai ženkliai mažėja. Žinoma, tik jei paprasti žiūrovai nesiims provokuoti atvykusių lenkų. Kita vertus, policijos pajėgos jau moka tvarkytis su įvairios reputacijos aistruolių grupėmis.

Išpuolių neturėtų būti

„Kibicai“ iš Balstogės turi ne vienus aršius priešus Lenkijoje. Pasitaiko, kad su jais pramiklina kumščius. Tačiau jokių planuotų išpuolių iš „Jagiellonia“ aistruolių neturėtumėme sulaukti. Veikiausiai lenkai nenorėtų įsivelti į dar vieną karą ir vėl aukoti savo komandos palaikymą.

Tik neseniai baigėsi keletą metų trukęs konfliktas tarp žmonių tribūnose ir „Jagos“ klubo administracijos. Pastarasis kilo dėl įvairių policijos represijų.

Sykį 2011-aisiais rungtynių tarp Balstogės ekipos ir Gdansko „Lechia“ metu policijos pajėgos sulaikė aktyviosios šeimininkų tribūnos užvedinėtoją — „capo“ — neva dėl įžeidžiančio turinio skanduočių. Šio ir panašių neramumų metu klubas nuolat palaikė pareigūnų pusę. Tai išprovokavo dideles fanų protesto akcijas. „Kibicai“ boikotuodavo rungtynes. Kartais, nors ir atėję į stadioną, jie pasirinkdavo tylaus protesto formą. Lenkijos „Ekstraklasa“ lygoje stadione tvyranti tyla yra išties neįprastas reiškinys.

Dėl šių priežasčių „Jagiellonia“ palaikymo atžvilgiu smarkiai nusileisdavo kitiems klubams,

Status quo sugrįžo

Kaip ir absoliuti dauguma organizuoto palaikymo atstovų pasaulyje, „Jagos“ gerbėjai į policijos veiksmus žiūri labiau negatyviai. Jie tikrai nesutaria ir su Lenkijos futbolo asociacija. 

Tačiau dabar Balstogės stadionas neretai užsipildo, o aktyviausių aistruolių sektorius, padedamas kitų tribūnų, traukia: „Jagiellonia“! Tai mes! Tai mes! Tai mes!“

Šią skanduotę po savaitės — liepos 2-ąją — išgirs ir Šiaulių miesto savivaldybės stadione susirinkusieji. Čia Lenkijos čempionato bronzos laimėtojus turėtų palaikyti iki 800 „Jagos“ gerbėjų. Būtent tiek bilietų „Kruoja“ skiria lenkams.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius