-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LFF ėjimas – E.Jankausko futbolo rinktinei kels užduotis ir žadės premijas

Nors šiemet Lietuvos futbolo rinktinei neteks žaisti Europos ar pasaulio čempionato atrankos varžybų, nuo to Edgaro Jankauskui ir auklėtiniams nebus lengviau. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Tomas Danilevičius prasitarė, jog naujajame UEFA Tautų taurės turnyre komandai kels konkrečius uždavinius, o už pasiektus tikslus žada paskatinti ir piniginėmis premijomis.
Fiodor Černych
Fiodoras Černychas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeštadienį nacionalinės komandos laukia pirmasis šiais metais egzaminas – Tbilisyje teks kautis su Gruzijos ekipa. Po trijų dienų E.Jankausko vyrų laukia 270 km kelionė į pietuose esančią Armėnijos sostinę Jerevaną ir akistata su šios šalies komanda.

„Šiemet pagrindinis turnyras bus Tautų lyga rugsėjo mėnesį. Norint tam pasiruošti, reikia nueiti kai kuriuos etapus ir ši stovykla bus vienas jų. Rinktinei tai – pirmoji stovykla, vyrai pasimatė po pertraukos. Su treneriu nekalbėjome konkrečiai apie rezultatą, ne jis šiose dvejose rungtynėse bus svarbiausias. Reikia suprasti, kad tai – pasiruošimo dalis, kuri yra labai svarbi. Rudenį žaisime su Serbija, Juodkalnija ir Rumunija. Visos šios trys komandos propaguoja panašų žaidimo stilių kaip ir artimiausi mūsų varžovai. Armėnija ir Gruziją rinkomės galvodami apie pagrindinį šių metų tikslą – Tautų lygą“, – 15min kalbėjo T.Danilevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

LFF prezidentas neslepia, jog tikisi, kad E.Jankauskas šiuose mačuose išmėgins kuo daugiau kandidatų. Į pirmąją metų stovyklą specialistas tradiciškai pakvietė 23 žaidėjus, bet šią savaitę viešėdamas 15min studijoje prisipažino, jog turi sudaręs išplėstinį 50–60 kandidatų sąrašą.

T.Danilevičius neslėpė, kad vasarą komandai kels tikslą laimėti Baltijos taurę ir susigrąžinti trofėjų į Lietuvą. Pastarąjį kartą šį turnyrą lietuviai laimėjo 2010-aisiais, o vėliau tris čempionatus iš eilės laimėjo latviai.

„Mums norisi būti stipriausiems regione. Visgi tai yra Baltijos valstybių derbis, principo reikalas. Jei taurė sugrįžtų čia, būtų labai gerai“, – kalbėjo T.Danilevičius.

Šiemet lietuviai sužais net 12 rungtynių. Pastarąjį kartą tiek repeticijų nacionalinė komanda turėjo 2008-aisiais, o per visą istoriją daugiau kartų metuose yra žaidusi vos du kartus (1993 – 13, 1997 – 14).

„Niekam ne paslaptis, kad turime infrastruktūros problemą ir pas mus atvykti tikrai niekas nenori, nes žaisti nėra kur. Paradoksas, bet esame turbūt paskutinė Europos šalis be nacionalinio stadiono. Tai yra didelė ir skaudi problema, tad esame priversti išnaudoti kitus kozirius – asmeninius ryšius. Vykau į FIFA vadovų susitikimą, UEFA kongresą, kalbėjausi su kitų šalių federacijų vadovais. Čia yra tiesioginis mano darbas“, – apie situaciją ir staiga išaugusį rinktinės rungtynių skaičių kalbėjo LFF vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos futbolo rinktinės treniruotė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos futbolo rinktinės treniruotė

Jis neslėpė, kad būtent artimas kontaktas su kitų šalių federacijų vadovais gerokai išplėtė lietuvių galimybes.

„Ne paslaptis, kad Gruzijos futbolo federacijos prezidentas Levanas Kobiašvilis – buvęs garsus futbolininkas. Su juo ne kartą buvome susidūrę akis į akį aikštėje ir kalbą radome per tris minutes. Panaši situacija ir su Lenkijos futbolo federacijos vadovu Zbigniewu Bonieku. Jis gyvena Italijoje, ten yra žvaigždė nuo tų laikų, kai rungtyniavo Turino „Juventus“, ne kartą yra komentavęs „Serie A“ rungtynes, dalyvavęs studijose ir mane puikiai prisimena. Susitikome su juo per jaunimo rinktinių dvikovą ir jis iš karto pareiškė, kad privalome žaisti draugiškas rungtynes prieš pasaulio pirmenybes. Lenkai labai gerai prisimena mūsų komandų repeticiją prieš Europos čempionatą, kai sugebėjome su jais sužaisti nulinėmis lygiosiomis. Paprasčiau yra bendrauti su žmonėmis, kurie tave prisimena aikštėje“, – šypsojosi LFF vadovas.

Nors rudenį mūsiškių laukiantis krikštas Tautų lygos C divizione nebus lengvas, LFF vadovas jau dabar yra įsitikinęs, kad tikslus komandai šiose varžybose būtina kelti.

„Tikrai šia tema kalbėsimės ir kelsime uždavinius nacionalinei komandai. Nors grupė tikrai sudėtinga, pasąmonėje vis tiek tikiesi, kad tas stebuklas gali įvykti. Kelsime užduotis tiek kiekvienoms rungtynėms, tiek visam ciklui“, – žadėjo prezidentas.

Tikslai komandai tikrai turi būti keliami. Ar juos pavyks įgyvendinti – čia jau kitas klausimas. Bet turime žinoti, dėl ko žaidžiama.

Su tokia LFF pozicija sutinka ir nacionalinės rinktinės strategas E.Jankauskas. „Tikslai komandai tikrai turi būti keliami. Ar juos pavyks įgyvendinti – čia jau kitas klausimas. Bet turime žinoti, dėl ko žaidžiama“, – šią savaitę 15min studijoje svarstė pagrindinis rinktinės dirigentas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

Paklaustas apie lūkesčius, kuriuos šiemet sieja su komanda, T.Danilevičius taip pat nevyniojo žodžių į vatą.

„Manau, jog fantastiška būtų rinktinei užimti pirmą vietą ir iškopti į aukštesnį divizioną. Planuodami privalome kelti kartelę aukštai, galbūt aukščiau galimybių ribos. Bet turime turėti ir minimalų uždavinį – nelikti paskutiniai ir išsaugoti vietą C divizione. Tai federacijai būtų finansiškai naudinga, nes žaisti D divizione su kur kas silpnesnėmis ekipomis nebūtų gerai“, – kalbėjo LFF vadovas.

Jeigu keliami tikslai, tuomet turi būti ir premijavimo sistema. Rinktinė – ne ta vieta, į kurią susirenkama tik šiaip pažaisti

Apie šiuos uždavinius kalbėtis prezidentas dar tikisi ir su pačiu E.Jankausku. Tuomet T.Danilevičius žada aptarti ir rinktinės premijavimo sistemą.

„Jeigu keliami tikslai, tuomet turi būti ir premijavimo sistema. Rinktinė – ne ta vieta, į kurią susirenkama tik šiaip pažaisti. Jei kalbame apie taškus ir užduotis, tai turime kalbėti ir apie atlygį. Kalbėsimės su rinktine, treneriais, ir manau, rasime sprendimą“, – savo poziciją dėstė LFF vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius