Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LFF spiria atgal: „Dėl politinio spaudimo būtume šalinami iš UEFA ir FIFA“

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovai teigia esantys nustebinti įtakingų šalies parlamentarų, su konservatoriumi Mykolu Majausku priešakyje, puolimo ir įspėja apie galimas to pasekmes.
Tomas Danilevičius
Tomas Danilevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip 15min rašė trečiadienio rytą, seimūnai rengia įstatymą, kurio tikslas – pakeisti Lietuvos futbolo federacijos įstatus ir surengti naujus federacijos vadovybės rinkimus.

Trečiadienį į nuotoliniu būdu vykusį Seimo biudžeto ir finansų komiteto bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdį, priminusį kamuolio spardymą iš vienos aikštės pusės į kitą, buvo pakviesti ir LFF prezidentas Tomas Danilevičius, ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

VIDEO: 2022-07-27 Biudžeto ir finansų komiteto ir Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdis

„Turbūt pirmas kartas, kai gavome pakvietimą ir mums leido pasisakyti. Ačiū nors už tai, nes dažniausiai apie Lietuvos futbolą yra kalbama už uždarų durų“, – kalbėdamas su 15min ironizavo užsienyje šiuo metu esantis LFF prezidentas.

„Aš nežinau, ar mus išgirdo Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, nes jis ir kiti nariai kalbėjo tik tai, ką jie norėjo kalbėti. Nežinau, ar jie išgirdo mus“, – pridūrė T.Danilevičius.

„Labai keista, kad Švietimo, sporto ir mokslo viceministras (Linas Obcarskas, – past.) per visą posėdį kėlė ranką, bet jam nebuvo leista pasisakyti. Mano galva, viceministras yra pats aukščiausias sporto valdymo organas Lietuvoje, o jam net nebuvo suteiktas žodis.

Labai keista ir tai, kad prieš posėdį buvo kalbama apie tiesioginį valdymą, o pačio posėdžio metu apie tai – jokios kalbos“, – tęsė rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės futbolininkas, šalies federacijai vadovaujantis nuo 2017 metų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius

Daugiausia kritikos iš Seimo narių LFF vadovai sulaukė dėl federacijos valdymo modelio. Politikų teigimu, remiantis kitų šalių gerąja valdymo praktika ir FIFA rekomendacijomis, didesnę įtaką federacijos valdyme turėtų gauti šalies futbolo klubai.

„Absurdas, kai mums sako, kad klubai neturi tiesioginio valdymo, –reagavo T.Danilevičius. – Mes bandome aiškinti, kad konferencijoje balsuoja 100 delegatų, o iš tų delegatų tikriausiai apie 70 atstovauja klubams ir akademijoms. Nežinau, kaip paaiškinti.“

Didžiausią biudžetą, šiemet pasiekusį net 13,2 mln. eurų, turintiems futbolo vadovams nepatiko ir lyginimai su kitomis šalies sporto federacijomis, baksnojimas pirštu į prastus rezultatus.

LFF nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė
LFF nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė

Trečiadienio popietę LFF rengia savo spaudos konferenciją. „Išdėstysime savo poziciją konkrečiai ir aiškiai, nes dabar kaltina mūsų rezultatus, bet nepalygina, kur yra visas Lietuvos sportas. Nepalygina, kiek krepšiniui yra duota, kiek investuota į infrastruktūrą.

Kaltina mus, kad 30 metų nėra rezultatų, bet ir nacionalinio stadiono nėra tiek pat metų. Vis prie to paties grįžtama. Tikriausiai visi turi prisiimti savo atsakomybes“, – pabrėžė T.Danilevičius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

„Sunku pasakyti, kaip čia viskas vystysis toliau, bet iš mūsų pusės galiu pasakyti, kad mes proaktyviai kontaktuosime tiek su UEFA, tiek su FIFA. Vėl aktyviai jiems aiškinsime situaciją, kaip tą darėme ir 2020-aisiais (po Seimo rezoliucijos, – past.).

Nemanau, kad UEFA ar FIFA atsisakytų atvažiuoti pas mus. Galime, manau, ir mes su Vyriausybės atstovais nuvažiuoti į UEFA bei FIFA būstines pasikalbėti apie Lietuvos futbolą, apie valdymą ir t. t.“ – siūlė LFF prezidentas.

Jis teigė neįsivaizduojantis, kad Lietuvoje galėtų būti įvestas tiesioginis federacijos valdymas, kaip tai buvo padaryta kitose šalyse. Lietuvai tuomet grėstų pašalinimas iš Europos ir pasaulio futbolo žemėlapio.

„Aš nelabai įsivaizduoju, ką M.Majauskas turi omenyje kalbėdamas apie tiesioginį valdymą, – pečiais traukė T.Danilevičius. – Mano supratimu, tam turėtų būti tam tikros priežastys. O dabar? Dėl sportinio rezultato?

Nes jeigu kalbame apie auditus, apie finansavimą, tai mes esame visiškai atsiskaitę tiek su valstybe, tiek su UEFA, tiek su FIFA. Jos kasmet daro savo lėšų auditą. Taigi mes turime išvadas, kad viskas gerai. Tai kodėl tai turėtų įvykti? Turėtų būti kažkoks pagrindas.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

„Kitas dalykas, M.Majauskas pažymėjo vieną nedidelį punktą įstatų (apie didesnį klubų įtraukimą į federacijos valdymą, – past.), bet turbūt nepažiūrėjo, kad visur parašyta, jog tiesioginis arba politinis įsikišimas nėra toleruojamas nei UEFA, nei FIFA. To nepamini, o tai irgi reikia įsivertinti.

Jeigu taip atsitiktų, jeigu būtų tiesioginis politinis spaudimas futbolo federacijai, tai aš manau, kad būtume tiesiog pašalinti arba suspenduoti tiek UEFA, tiek FIFA“, – perspėjo T.Danilevičius.

FIFA reitinge Lietuvos futbolo rinktinė šiuo metu užima 142 vietą. Aukščiausiai buvo pakilę iki 37 pozicijos 2008-aisiais, o žemiausiai nukritę į 147-ą 2017-ųjų pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius