Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po rinktinės kracho – LFF vadovų mintys apie permainas: „Pikta ir gėda, taip tęstis negali“

Lietuvos futbolo federacijos vadovų kantrybės taurė stebint Valdo Augustino Ivanausko nevykusius eksperimentus su nacionaline komanda senka.
Valdo Ivanausko kėdė įkaito
Valdo Ivanausko kėdė įkaito / 15min koliažas

Antradienio vakarą Lietuvos futbolininkai net 0:6 savo aikštėje pralaimėjo UEFA Tautų lygos antrąsias ciklo rungtynes Turkijos komandai.

Tai yra skaudžiausia Lietuvos rinktinės nesėkmė namuose per visą nepriklausomybės istoriją.

Skaudžiausios Lietuvos rinktinės nesėkmės namuose
Rezultatas Varžovas Treneris Metai Vieta
0:6 Turkija TL V.Ivanauskas 2022 Vilnius
1:6 Vengrija J.Kvedaras 2000 Kaunas
0:4 Čekija K.Latoža 1999 Vilnius
0:4 Sakartvelas S.Stankus 2000 Kaunas
1:5 Portugalija V.Urbonas 2019 Vilnius

V.A.Ivanausko komanda buvo varpoma be gailesčio ir nerado jokių kontrargumentų.

2022-ieji Lietuvos futbolui prasidėjo su riebiu minuso ženklu. Trejos rungtynės – trys pralaimėjimai.

Po turkų triuškinančio smūgio savo kaltės neįžvelgęs treneris, panašu, jog privertė antakius kilstelėti ir ne vieną Lietuvos futbolo federacijos vadovą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Ivanauskas

V.A.Ivanausko šiltnamis vėsta.

Ne paslaptis, kad šį postą 55-erių metų kaunietis gavo dėl savo bičiuliškų santykių su įtakingiausiais LFF Vykdomojo komiteto nariais Žydrūnu Buzu ir Arūnu Pukeliu.

Tačiau skaičiai, kurių per nacionalinės komandos rungtynes niekada nematė net kukli LFF stadiono švieslentė, verčia vis labiau galvoti apie permainas.

15min kalbinti LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius vienbalsiai tikina, kad taip tęstis negali.

„Didžiulė gėda“, – sutartinai vaizdą aikštėje įvertino abu federacijos vadovai.

„Asmeniškai man, matant tai, kas dėjosi antradienio vakarą, yra didžiulė gėda. Nesuprantu, kaip taip galima sužaisti rungtynių pabaigą. Taip, lygių skirtumas jaučiasi, bet tu privalai kovoti. Rezultatas 0:6 – tai gėdinga. Labai jautriai į tai reaguoju ir taip pat prisiimu atsakomybę, nors puikiai suprantu, kad nesu žaidėjų treneris, neugdžiau jų ir pan. Federacija daro viską, ką gali, rinktinei suteikia visas geriausias sąlygas. Norit stovyklos Druskininkuose? Prašau. Norit papildomo personalo? Prašau. Nori treneris užsakomuoju reisu skrist? Prašau – nuo Vilniaus iki Vilniaus. Viskas daroma dėl rinktinės, kad tik būtų geriau. O tada turim tokį rezultatą... Aš asmeniškai atsidavimo vakar rungtynėse pasigedau, ypač pabaigoje, kai gavome du absurdiškus įvarčius. Pikta ir gėda“, – nusivylimo neslėpė E.Stankevičius.

„Pirmiausia norėčiau padėkoti „Vyčio“ tribūnai ir fanams, kurie neišėjo ir palaikė rinktinę iki pat pabaigos. Čia buvo gražiausias rungtynių akcentas. O tai, koks buvo vaizdas aikštėje... Gėda. Suprantu, kad turkai yra aukštesnio lygio žaidėjai, suprantu, kad žaidžia geresniuose čempionatuose, geresniuose klubuose, jų kaina rinkoje žymiai didesnė. Bet... Šeši įvarčiai ir visiška apatija paskutines 20 minučių. Nežinau, kas tai – nenoras ar negalėjimas. Matėsi beviltiškumas. Tai nepateisinama. Esu ne kartą sakęs ir dar kartą pakartosiu – žaidėjai nežaidžia už rinktinę, žaidžia už Lietuvą. Privalome tai futbolininkams ir visiems įskiepyti. Taip apatiškai reaguoti į situaciją negalima. Pasiteisinimų čia jokių negali būt“, – savo poziciją dėstė T.Danilevičius.

Jis teigė nei su futbolininkais, nei su trenerių štabu po fiasko virtusių rungtynių dar nekalbėjęs.

„Visada galima iš karto po rungtynių nueiti į rūbinę ir „ant karštų“ išlieti emocijas, bet aš manau, kad tai būtų neadekvatu ir neteisinga. Dabar kartu skrisime į Farerus. Bus praėjusios kelios dienos, visi nusiraminę, atsigavę psichologiškai ir įvertinę situaciją. Ten turėsime rimtą pokalbį. Vienareikšmiškai. Nes taip, kaip yra dabar, netinka“, – žadėjo LFF prezidentas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

Paklausti apie tai, ar po tokio fiasko nekyla minčių apie permainas trenerių štabe, abu LFF vadovai irgi laikėsi panašios nuomonės ir tikino, kad mačas Torshaune bus kertinis.

„Minčių apie permainas trenerių štabe tikrai yra. Birželio 28-ą dieną turėsime Vykdomojo komiteto susirinkimą, kuriame ir spręsime. Žinoma, šeštadienį dar turime mačą su Farerais, bet žaisime išvykoje ir suprantame, kad lengva nebus. Matėme, kaip Liuksemburgas antradienį ten „žaidė su vėju“ ir šeimininkus palaužė tik pačioje pabaigoje. Manau, kad tai bus kritinis mačas, po kurio galvosime apie sprendimus. Apie staigų trenerio nušalinimą kol kas nekalbame, bet įvertinsime visas šias ketverias birželio rungtynes ir tada padarysime išvadas“, – savo poziciją dėstė E.Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Generalinis sekretorius prasitarė, kad trečiadienį jo laukia rimtas pokalbis ir su naujuoju LFF techniniu direktoriumi Reinholdu Breu.

„Norisi išgirsti jo nuomonę. Reikia kažkaip judėti į priekį, nes tai, ką matėme antradienį... Nemanau, kad ką nors galėtų tenkinti“, – apmaudo neslėpė LFF vadovas.

Staigių judesių kol kas daryti nenori ir T.Danilevičius, bet prisipažįsta, kad optimizmo, jog situacija gali kardinaliai pasikeisti – nedaug.

„Pakeisti trenerį jau dabar tikrai būtų nelogiška ir pats netinkamiausias momentas. Po kelių dienų laukia Farerai ir tie patys turkai. Po ketverių rungtynių darysime išvadas. Pažiūrėsime, ką turėsime surinkę per jas, kiek bus taškų, koks bus atsidavimas. Šiandien nesinori bėgti prieš traukinį, bet, žinoma, emocinis fonas yra labai blogas.

Norėtųsi daryti viską kitaip, bet yra ir sveikas protas, kuris sako, kad dabar trenerį keisti dar ne laikas. Bet dabar yra gėda ir vaizdas aikštėje netenkina. Niekada nekvestionuojame pasirinktų žaidėjų ar kvietimų į rinktinę, nes tai yra trenerio darbo dalis ir jis turi pasakyti, kodėl daro vienokius ar kitokius sprendimus. Iš tribūnos visada viskas atrodo lengviau, o po pralaimėtų rungtynių – ypač.

Bet vaizdas, kurį matome aikštėje – netenkina. Jei jis per artimiausius mačus nesikeis, tikrai galvosime apie permainas. Čia yra nonsensas. Taip, šiandien prieš turkus laimėti neįmanoma, bet turime kautis. Jei jie žaidžia C divizione, tai, vadinasi, nėra A diviziono komanda. Jie nėra italai, šveicarai, portugalai. Jie yra turkai. Jie stipresni, bet tą turi įrodyti aikštėje. Privalome su jais kautis. Panašiai ir su Liuksemburgu. Su tokia komanda namuose tikrai įmanoma rinkti taškus. Deja...“, – pyko T.Danilevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius