Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai pergalės link Farerų salose žengs per varžovų ir gamtos kliūtis (video)

Ketvirtas vizitas Farerų salose su aiškiu tikslu iškovoti ketvirtąją pergalę. Lietuvos nacionalinė rinktinė nebegali 2010 metų Pasaulio futbolo čempionato atrankos varžybų 7 grupėje barstyti taškų, jei nori galutinai neprarasti vilčių pakovoti dėl antrosios vietos.
Norint išsaugoti bent teorines galimybes 7-ojoje atrankos grupėje užimti antrą vietą, lietuviams trečiadienį būtina tik pergalė
Norint išsaugoti bent teorines galimybes 7-ojoje atrankos grupėje užimti antrą vietą, lietuviams trečiadienį būtina tik pergalė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Rungtynių eigą ir mačo rezultatą gyvai nuo 19.15 val. galėsite sekti naujienų portale 15min.lt

Istorija ir statistika

Prieš lygiai dešimt metų Lietuvos rinktinės futbolininkai buvo panašioje padėtyje kaip ir dabar. Tada mūsiškiai vijosi antroje vietoje žengiančią Škotijos komandą ir trys taškai Farerų salose buvo būtini. Juos pasiekti pavyko. Tomo Ramelio įvartis 55 minutę leido iškovoti pergalę Toftire nepaisant stipraus lietaus ir vėjo.

Tose rungtynėse iš lietuvių žaidė dabartiniai rinktinės nariai Andrius Skerla, Deividas Šemberas,  jau trenerio pareigose esantis Donatas Vencevičius ir atsarginiu buvęs Tomas Danilevičius.

Po ketverių metų Toftire žaidė jau tik D.Vencevičius, kuris pelnė trečiąjį savo komandos įvartį. Prieš tai dar du kartus pasižymėjo Igoris Morinas - lietuviai mačą laimėjo 3:1. Šiame mače komandos kapitonu buvo Ignas Dedura, taip pat žaidė Deividas ir Edgaras Česnauskiai, o tarp atsarginių liko Vidas Alunderis.

Dar viena komandų akistata vyko 2006 metais jau Torshavno „Torsvollur“ stadione. Jau kitokiai Lietuvos rinktinei vis nesisekė palaužti varžovų gynybos, kol galų gale rungtynių galva po kampinio pasižymėjo Andrius Skerla. 75-ąjį kartą rungtynėse rinktinės marškinėlius užsivilksiančiam žaidėjui tai buvo pirmasis ir kol kas vienintelis įvartis komandoje.

Paskutinius du susitikimus su fareriečiais Lietuvos futbolininkai Kaune laimėjo minimalia persvara 2:1 ir 1:0. Pridėjus 2002 m. pergalę 2-0 ir 1999 m. apmaudžias lygiąsias 0-0 lietuviai iš viso turi septynias pergales iš aštuonių galimų, tačiau nė vienos didesne nei dviejų įvarčių persvara.

Nusprendė pakeisti stadioną

Vis tik kaip parodė šis Pasaulio čempionato atrankos ciklas, nugalėti trimis įvarčiais  Farerų salose nėra taip paprasta ir prie Europos galingųjų priskiriamoms komandoms.

Prieš metus Rumunija iš čia parsivežė kuklią pergalę 1:0, Austrija apskritai nesugebėjo palaužti varžovų ir išsiskyrė lygiosiomis 1:1, planetos vicečempionai prancūzai taip pat tenkinosi vieno įvarčio pergale, o 2:0 pavyko nugalėti tik Serbijos futbolininkams.

Tiesa, iš visų svečių šiame cikle lietuviams padaryta ypatinga „išimtis“. Šiemet prie komandos vairo stojęs treneris iš Airijos Brianas Kerras paprašė savo futbolo federacijos perkelti mačą iš naujesnio nacionalinio stadiono Torshavne į senesnįjį Toftire, kur rinktinė žaisdavo iki 2001 metų.

Trenerio manymu, Toftire žiūrovai yra arčiau aikštės todėl gali sukurti geresnę atmosferą. Be to, svečius gali šiek tiek pavarginti valandą trunkanti kelionė autobusu iš viešbučio Torshavne į Toftirą. Trečioji priežastis istorinė - esą komandai čia yra pavykę pasiekti geresnių rezultatų.

Farerų salų futbolo federacija sutiko su šiuo trenerio prašymu nepaisant to, kad kai kurie sirgaliai jau įsigijo bilietus su užrašu, jog mačas vyks Torshavne. Tai šiek tiek suerzino vietos futbolo gerbėjus. Jie taip pat prisiminė, kad tą patį bandžiusiam padaryti buvusiam komandos treneriui farieriečiui Jogvanui Martinui Olsenui buvo atsakyta neigiamai - skirtingai nei strategui iš užsienio.

Turi kelias netektis


Praėjusį šeštadienį Farerų salų komanda viešėjo Austrijoje, kur didesnių šansų neturėjo. Šeimininkai jau per pirmąsias 15 minučių įmušė du įvarčius, o trečiąjį pridėjo antrojo kėlinio viduryje. Paguodos įvartį fareriečiams pelnė Andreasas Olsenas - pralaimėta 1:3.

Ta dvikova šiaurės šalies atstovams buvo nesėkminga ne tik dėl rezultato. Saugai Atli Danielsenas, Frodi Benjaminsenas ir Bogi Lokinas užsidirbo antrąsias savo geltonas korteles atrankos turnyre ir mačą su Lietuva praleis dėl diskvalifikacijos.

Be šių žaidėjų Brianas Kerras turės verstis ir be Christiano Hogni Jacobseno,  kuris nerungtyniaus dėl tragiškos savo tėvo žūties avarijoje. Visų laikų rezultatyviausias rinktinės  puolėjas Rogvi Jacobsenas jau senokai gydosi traumą ir šiame atrankos cikle dar nežaidė.

Labiausiai patyrusiais ekipoje liek vartininkas Jakkupas Mikkelsenas ir saugas Jakupas a Borgas, o be jų Simunas Samuelsenas ir Suni Olsenas yra vieninteliai, kurie rinktinėje žaidė daugiau nei 20 rungtynių.

Sutankinta gynyba, siaura aikštė ir sunkios oro sąlygos

Visgi pagrindiniu lietuvių barjeru kelyje į pergalę turėtų būti ne atskiri žaidėjai, o sutankinta varžovų gynyba - Farerų salų futbolininkai nuo seno dažniausiai itin didelėmis pajėgomis.

Anot rinktinės saugo D.Šembero, tokia gynyba ir būsimų varžovų geras taktinis pasirengimas turėtų rimtai apsunkinti mūsiškių užduotį: „Fiziniu ir techniniu pasiruošimo lygiu jie galbūt atsilieka nuo kitų, tačiau taktiškai nenusileidžia nė vienai grupės komandai. Visos zonos bus uždengtos ir praeiti tokią masyvią gynybą bus labai sudėtinga. Bet Jei pasiektume įvartį, galėtume žaisti visai kitaip“


Komandos draugui antrino ir Edgaras Česnauskis, kuris kalbėjo apie siaurą Toftiro stadiono aikštę: „Iš karto matosi mažesni aikštės matmenys. Greičiausiai teks žaisti susispaudus ir daug ką lems standartinės padėtys. Nuo to tikriausiai ir priklausys rezultatas.“


Skaudžiausi praradimai atakos smaigalyje

Be minėtų problemų rinktinės vyriausiajam treneriui Jose Couceiro bus ką pasvarstyti ir dėl komandos sudėties - joje nebus bent keturių komandos senbuvių.

Saugas Mantas Savėnas pasiprašė pasilikti savo klube, veterano puolėjo Edgaro Jankausko nuspręsta nevarginti dėl jį kamuojančių traumų ir ilgos kelionės iš JAV, o kitas puolėjas Andrius Velička dėl traumos praleis visą likusį sezoną.

Tiesa, vykti į Farerų salas rinktinė ir ruošėsi be šių trijų žaidėjų - jie nedalyvavo draugiškame mače su Liuksemburgu rugpjūtį ar pastarąją savaitę Lietuvoje vykusioje treniruočių stovykloje.  Skirtinga situacija su saugu Deividu Česnauskiu, kuris bandė treniruotis su komanda, bet dėl traumų grįžo į savo klubą.

Saugų grandyje kuo pakeisti praradimus lietuviai turi - išskyrus D.Šemberą bet kuris žaidėjas gali pakeisti bet kurį - tačiau atakos smaigalyje liko tik komandos kapitonas Tomas Danilevičius ir Valdas Trakys. Rungtynėms su Farerų salomis greičiausiai bus pasirinktas vienintelis tikras puolėjas, kuriam talkintų du krašto saugai.

Gynybos grandis veikiausiai liks nepasikeitusi, o vartininkas Žydrūnas Karčemarskas turėtų žaisti 13-ąsias oficialias rungtynes iš eilės.

Numanomos sudėtys (Futbolas.lt):

Farerų salos (4-5-1): Mikkelsen; E.Hansen, Gregersen, Bo, Naes; Samuelsen, Davidsen, Holst, S.Olsen, L.Hanssen; A.Olsen

Lietuva (4-3-3): Karčemarskas; Klimavičius, Skerla, Dedura, Stankevičius; Pilibaitis, Šemberas, Ivaškevičius; E.Česnauskis, Danilevičius, Mikoliūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius