Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvius sutriuškinusi Lenkija mels R.Lewandowskio įvarčių ir Rusijoje

Visos Lenkijos futbolo rinktinės viltys 2018-ųjų metų pasaulio čempionate dedamos į pagrindinę šalies žvaigždę Robertą Lewandowskį. Lenkijos rinktinės puolėjas buvo pagrindinė komandos figūra atrankoje į pirmenybes – jis per 10 rungtynių sumušė 16 įvarčių ir pagerino atrankos rekordą. Du įvarčius R.Lewandowskis pridėjo į Lietuvos rinktinės vartus per antradienį Varšuvoje 4:0 laimėtas paskutines kontrolines rungtynes.
Lenkijos futbolo rinktinė
Robertas Lewandowskis / „Scanpix“ nuotr.

Lenkija pasaulio čempionate žais pirmą kartą po 12-os metų.

R.Lewandowskio buvimas rinktinėje suteikia vilties grįžti į auksinę erą – 1970-ųjų ir 1980-ųjų laikotarpio „auksiniai berniukai“ Grzegorzas Lato ir Zbignevas Boniekas prisidėjo prie keturių iš eilės dalyvavimų pasaulio čempionate, iš kurių du kartus – 1974-aisiais ir 1982-aisiais – Lenkija buvo trečia pasaulyje.

Buvęs nacionalinės komandos žaidėjas Adamas Nawalka, 2013-aisiais metais vyriausiojo Lenkijos rinktinės trenerio vairą perėmęs iš Valdemaro Fornaliko, subūrė darbščią ir aukštos klasės komandą.

Prieš A.Nawalkai tampant treneriu, Lenkijos rinktinė FIFA reitinge užėmė tik 69-ąją vietą. Dabar, kai komanda 2016-aisiais metais Europos čempionate tik ketvirtfinalyje po 11 metrų baudinių serijos nusileido būsimai čempionei Portugalijai ir puikiu pasirodymu išsikovojo vietą pasaulio čempionate, Lenkija džiaugiasi 8 pozicija visų pasaulio rinktinių reitinge.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Lenkija – Lietuva
nuotr. Alfredo Pliadžio /Lenkija – Lietuva

Žvilgsnis iš arčiau į dabartinę Lenkijos komandą:

Treneris

A.Nawalka, kuris niekada nėra dirbęs treneriu už Lenkijos ribų, darbą šalies rinktinėje gavo, kai jai nepavyko prasibrauti į paskutinį pasaulio čempionatą Brazilijoje. Lenkijos rinktinės patekimu į šių metų planetos pirmenybes buvo neabejojama beveik visos atrankos metu – jie nusileido danams rezultatu 0:4, tačiau savo žiūrovų akivaizdoje laimėjo visas įmanomas rungtynes.

„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinės treneris Adamas Nawalka.
„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinės treneris Adamas Nawalka.

1978-aisiais metais su rinktine pasaulio čempionate žaidęs A.Nawalka Lenkijoje treniravo keletą šalies klubų, įskaičiuojant tris kartus iš naujo perimtą gimtosios Krokuvos „Wisla“ komandos vairą ar trejų metų darbą prieš tampant nacionalinės komandos treneriu Zabžo „Gornik“ klube. Pastarasis klubas buvo pačioje čempionato viršūnėje, kai strategas išvyko į rinktinę.

A.Nawalka taip pat dirbo Lenkijos rinktinės trenerio Leo Beenhakkerio asistentu, kai komanda dalyvavo 2008-ųjų metų Europos čempionato atrankoje.

Vartininkai

Wojciechas Szcesny, kuris pastaruosius dvejus metus Turino „Juventus“ klube buvo Gianluigi Buffono dubleris, 2016-ųjų Europos čempionatą pradėjo kaip pagrindinis vartininkas, tačiau dėl traumos prieš Šiaurės Airiją jis turėjo anksčiau laiko baigti pasirodymą Prancūzijoje.

Buvęs jo komandos draugas Londono „Arsenal“ klube Lukaszas Fabianskis, dabar žaidžiantis „Swansea“ klube, to paties turnyro metu savo šalies komandai padėjo prasiskinti kelią iki ketvirtfinalio.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Lenkija – Lietuva
nuotr. Alfredo Pliadžio /Lenkija – Lietuva

L.Fabianskis žaidė daugumoje pasaulio čempionato atrankos rungtynių, tačiau W.Szczesny sugrįžo į startinį vienuoliktą dviem paskutinėms dvikovoms. „Ipswich Town“ vartų sargas Bartoszas Bialkowskis į čempionatą vyks kaip trečiasis pasirinkimas.

Gynėjai

Buvo praėjusios vos kelios valandos, kai treneris A.Nawalka paskelbė 23 žaidėjus pasaulio čempionatui, kada Kamilis Glikas susižeidė petį. „Monaco“ gynėjas skaudžiai krito per futbolo-tinklinio žaidimą, bandydamas atlikti smūgį per save.

Vienas aukščiausių rinktinės narių K.Glikas turėjo būti pagrindine figūra Lenkijos rinktinės gynyboje, be to, įgūdžiai jam padeda greitai į žaidimą „įjungti“ du Lenkijos krašto puolėjus – Kamilį Grosickį ir Jakubą Blaszcykowskį.

„Scanpix“ nuotr./Kamilis Glikas
„Scanpix“ nuotr./Kamilis Glikas

K.Glikas, anksčiau vilkėjęs Italijos „Serie A“ pirmenybių „Torino“ komandos kapitono raištį, buvo viena iš pagrindinių figūrų 2016–2017 metų sezone, kai „Monaco“ komanda triumfavo Prancūzijos futbolo pirmenybėse.

Nors iškart po traumos Lenkijos federacijos prezidentas Zbigniewas Boniekas socialiniame tinkle brūkštelėjo, kad nėra šansų išvysti gynėją čempionate, galiausiai sužeidimas pasirodė nesantis toks rimtas – prieš porą dienų K.Glikui uždegta žalia šviesa vykti į pirmenybes po sveikatos patikrinimo Monake.

Lukaszas Piszczekas, Dortmundo „Borussia“ klube rungtyniaujantis kaip dešiniojo krašto gynėjas, taip pat yra svarbi Lenkijos komandos dalis, varžovams rūpesčius kelianti pavojingais reidais iš gynybos į puolimą.

Saugai

Be itin pavojingų krašto puolėjų J.Blaszcykowskio ir K.Grosickio, Lenkijos rinktinė vidurio aikštėje turi 23-ejų metų kuriantį saugą Piotrą Zielinskį. „Napoli“ klube rungtyniaujantis saugas žaidė visose atrankos rungtynės ir yra vienas pirmųjų žaidėjų A.Nawalkos sąraše.

Dar vienas itin svarbus žaidėjas A.Nawalkos komandoje yra Grzegorzas Krychowiakas. „Sevilla“ klube spindėjęs, tačiau 2016-aisiais metais į Paryžiaus „Saint-Germain“ išvykęs ir žaidimo laiku pasigirti negalėjęs atraminis saugas šį sezoną nuomos pagrindais rungtyniavo „West Brom“ komandoje Anglijoje.

„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinės saugas G.Krykowiakas.
„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinės saugas G.Krykowiakas.

G.Krychowiako įtaka šioje komandoje yra nepamatuojama – darbštumu pasižymintis saugas jau dabar yra vienas labiausių patyrusių rinktinės žaidėjų, debiutavusių dar 2008-aisiais metais.

Puolėjai

Be pagrindinės komandos žvaigždės R.Lewandowskio, Lenkijos rinktinė turi dar vieną opciją puolime – tai Arkadiuszas Milikas, P.Zielinskio komandos draugas „Napoli“ klube. A.Milikas, kuris sėkmingai rungtyniavo tiek Lėverkuzeno „Bayer“, tiek „Ausgburg“ komandose, ryškiausiai nušvito Amsterdamo „Ajax“ ekipoje, kuri pasinaudojo proga ir po nuomos išpirko teises į lenką.

„Napoli“ 24-erių metų futbolininką 2016-aisiais metais nusipirko kaip Gonzalo Higuaino, išvykusio į Turino „Juventus“, pamainą. Dvi rimtos kelio traumos buvo pristabdžiusios Lenkijos puolėjo karjerą Italijoje, tačiau jis spėjo sužaisti penkerias rungtynes atrankoje į pasaulio čempionatą.

Net ir A.Milikui būnant geriausios sportinės formos, Lenkijos rinktinėje nepakeičiamas yra tik R.Lewandowskis. Jis savo komandai pelnė daugiau nei pusę įvarčių atrankos metu. Varžovus baudos aikštelėje baudžiantis, fiziškai stiprus ir techniškas puolėjas yra pagrindinis Lenkijos rinktinės pergalių kalvis.

„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinė

Grupės rungtynės

Lenkijos rinktinė, kuri apsigyvens šalia Juodosios jūros Sočyje, savo kelionę 2018-ųjų metų pasaulio čempionate pradės birželio 19-ąją dieną rungtynėmis su Senegalu. Vėliau – birželio 24-ąją dieną – Kazanėje jų lauks Kolumbijos rinktinė, o savo paskutines rungtynes H grupėje jie po keturių dienų sužais Volgograde su Japonija.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Lenkijos rinktinės sirgaliai
nuotr. Alfredo Pliadžio /Lenkijos rinktinės sirgaliai

Lenkijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Bartoszas Bialkowskis („Ipswich Town“, Anglija), Lukaszas Fabianskis („Swansea“, Anglija), Wojciechas Szczesny (Turino „Juventus“, Italija);

Gynėjai: Janas Bednarekas („Southampton“, Anglija), Bartoszas Bereszynskis („Sampdoria“, Italija), Thiago Cionekas („SPAL 2013“, Italija), Kamilis Glikas („Monaco“, Prancūzija), Arturas Jedrzejczykas (Varšuvos „Legia“), Michalas Pazdanas (Varšuvos „Legia“), Lukaszas Piszczekas (Dortmundo „Borussia“, Vokietija);

Saugai: Jakubas Blaszczykowskis („Wolfsburg“, Vokietija), Jacekas Goralskis (Razgrado „Ludogorets“, Bulgarija), Kamilis Grosickis („Hull City“, Anglija), Grzegorzas Krychowiakas („West Brom“, Anglija), Rafalas Kurzawa (Zabžo („Gornik“), Karolis Linetty‘us (Genujos „Sampdoria“, Italija), Slawomiras Peszko (Gdansko „Lechnia“), Maciejus Rybusas (Maskvos „Lokomotiv“, Rusija), Piotras Zielinskis („Napoli“, Italija);

Puolėjai: Dawidas Kownackis (Genujos „Sampdoria“, Italija), Robertas Lewandowskis (Miuncheno „Bayern“, Vokietija), Arkadiuszas Milikas („Napoli“, Italija), Lukaszas Teodorczykas (Briuselio „Anderlecht“, Belgija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius