Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos čempionų statistika: „Ekrano“ gynėjai įvarčius mušė galva

Pirmadienį Panevėžio „Ekranui“ buvo paskutinė išvyka į kitą miestą, bet, matyt, pati smagiausia ir maloniausia. Vilniaus rotušėje vyko „General Financing A lygos“ sezono uždarymas, kurio metu ekraniečiams įteikti aukso medaliai ir čempionų taurė.
„Ekranas“
„Ekranas“ / Tomo Stasevičiaus nuotr.

Galima sakyti, „derlius“ nuimtas, ruduo į pabaigą, o lauke futbolas jau egzotika, bet ne įprastas reiškinys. Pasibaigus sezonui metas pažvelgti, ką gi skelbia statistiniai ekraniečių rodikliai.  

2012-aisiais iš viso FK „Ekranas“ sužaidė 45 oficialias rungtynes: 34 A lygos kovos, 5 susitikimai LFF taurėje, 4 mačai UEFA Čempionų lygoje ir 2 mačai UEFA Europos lygoje.

Daugiausiai A lygos rungtynių sužaidė Emilijus Zubas – 33 mačai, iš jų visi startinėje sudėtyje, be to, jis buvo registruotas visoms A lygos rungtynėms. Prie šių skaičių pridėti galime ir 5 jo rungtynes UEFA turnyruose bei tris mačus LFF taurės turnyre. Iš viso – 41 oficialios rungtynės dėvint FK „Ekrano“ aprangą.

A lygoje 32-uose mačuose žaidė Vytautas Lukša, iš jų 28 rungtynės startinėje sudėtyje. Toliau seka gynėjų tandemas – ekipos kapitonas Ignas Dedura ir Mantas Samusiovas. Jų sąskaitose po 31 A lygos mačą. 30-yje rungtynių žaidė Aurimas Vertelis, iš jų 22 startinėje sudėtyje. 28 rungtynes sužaidė Aurimas Kučys, iš jų 27 startinėje sudėtyje.

Net 28 žaidėjai buvo registruoti A lygos rungtynėms. Vienintelis Ignas Dedura visas savo žaistas rungtynes pradėdavo startinėje sudėtyje. Komandos kapitonas be keitimų žaidė ir visuose šešiuose UEFA Europos taurių mačuose. 

Rezultatyviausiu ekraniečiu tapo Vitalijus Kavaliauskas, jis pelnė 10 įvarčių. 8 įvarčius pelnė Aurimas Vertelis ir Andrius Velička,  po 7 – Vytautas Lukša, Mantas Savėnas ir Ramūnas Radavičius, Arsenijaus Buinickio sąskaitoje – 6 įvarčiai atstovaujant „Ekranui“, iš viso A lygoje jis pelnė 17 įvarčių ir pagal šį rodiklį jis užėmė trečią vietą A lygoje.

Beje, A.Buinickis įmušė šiemet greičiausią A lygos įvartį, Klaipėdoje Arsenijus pasižymėjo 27-tą rungtynių sekundę (!). Vėliausiai pasižymėjo Vytautas Lukša – 98 min., nes dėl rungtynių pabaigoje paleistų fanų dūmų kelioms minutėms arbitras mačą nutraukė.  

Kalbant apie pelnytus įvarčius, jie įmušti labai universaliai: 20 įvarčių pelnyta galva, 21 – kaire koja, 36 dešine. Įdomu tai, jog Aurimas Vertelis, kuris yra mažiausias mūsų komandoje, pelnė tolimiausią įvartį galva, namų mače su „Sūduva“, kurį FKE laimėjo 2:0, jis įvartį pelnė iš maždaug 14 metrų atstumo. Nuo tolimesnės ribos nei yra 11 metrų žyma galva įvarčius pelnė ir Vytautas Lukša, rungtynėse su „Tauru“ (5:0), taip pat ir A.Buinickis mače su „Šiauliais“ (4:3) bei Egidijus Varnas rungtynėse su „Dainava“ (3:2).

Visi „Ekrano“ gynėjai savo įvarčius mušė tik smūgiais galva. Rezultatyviausias gynybos grandies žaidėjas – Mantas Samusiovas – 3 įvarčiai, 2 pridėjo Ignas Dedura. Yanis Urdinovas ir Giedrius Tomkevičius šiame sezone pelnė po vieną įvartį, bet jie atnešė „Ekranui“ labai svarbias pergales. Giedriaus įvartis vertas atskiro paminėjimo, nes iki jo paskutinį savo tikslų smūgį žaidėjas A lygoje atliko 2010-ųjų balandžio 10-ą d. su Pakruojo „Kruoja“. Tuomet jis pelnė rungtynių pabaigoje taip pat labai svarbų įvartį galva ir persvėrė rezultatą 2:1, tai ekraniečius įkvėpė ir per likusias 5 minutes Panevėžio ekipa pelnė dar 2 įvarčius ir iškovojo pergalę 4:1.

O kada buvo mušami įvarčiai? Iš 77 pelnytų įvarčių (nes dvi pergalės prieš REO įskaitytos be žaidimo ir nuo pagrindinėje statistikoje nurodytų įvarčių reikia atimti 6), vos 20 pelnytų pirmame kėlinyje. Ypač ši serija buvo užsitęsusi rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais, kuomet ekraniečiai pirmuosiuose rungtynių kėliniuose įmušė tik vieną, o antruose – 18.

Net 27 įvarčiai pelnyti per 15 paskutinių rungtynių minučių bei per pridėtą rungtynių laiką. Nieko nuostabaus, ilgam atmintyje dar liks tokios pergalės kaip prieš „Sūduvą“ 3:2 (liepos 1 d.), prieš „Šiaulius“ 4:3 (rugpjūčio 5 d.), prieš „Atlantą“ 2:1 (rugpjūčio 26 d.), ar prieš „Bangą“ 2:0 (rugsėjo 26 d.). Tuose mačuose pergalingi įvarčiai pelnyti paskutinėmis mačo minutėmis.

11 įvarčių pelnyta nuo 61 min. iki 75 min., 19 kartų pasižymėta nuo antro kėlinio pradžios iki 60 min.   
A lygoje ekraniečiams parodytos trys raudonos kortelės, jomis nubausti Ignas Dedura, Egidijus Varnas ir Aurimas Kučys. Mėlynai raudoni „užsidirbo“ 59 geltonas korteles, čia kiek netikėtai rekordininku tapo Marko Andjelkovičius, jo sąskaitoje – 8 tokios nuobaudos. 7 geltonas korteles gavo Aurimas Vertelis, po 6 – Aurimas Kučys, Ignas Dedura ir Yanis Urdinovas. 5 kartus baustas Vytautas Lukša ir Uchenna Umehas, po 4 geltonas korteles gavo Vitalijus Kavaliauskas ir Egidijus Varnas.

Įdomu dar tai, jog šių metų A lygos sezone į FKE vartus nebuvo paskirtas nei vienas 11m. baudinys. Į varžovų vartus nuo 11m. žymos ekraniečiai smūgiavo 7 kartus ir 6 sykius tai darė taikliai.

Sunku patikėti, bet vartininko E.Zubo statistika šioje kategorijoje lygi gynėjui Giedriui Tomkevičiui. Abu žaidėjai per sezoną surinko po dvi geltonas korteles.  

Rezultatyvių perdavimų daugiausia atliko saugas Marko Andjelkovičius – 10 per sezoną. Po devynis rezultatyvius perdavimus atliko abu kraštiniai saugai – Aurimas Vertelis ir Vytautas Lukša. Šie trys futbolininkai atliko daugiau rezultatyvių perdavimų nei visi kiti žaidėjai kartu sudėjus. 

Beje, vienas esminių ir svarbiausių bei įdomiausių faktų – vyriausiasis treneris Valdas Urbonas per visą šalies futbolo istoriją tapo pirmuoju treneriu (!), kuris vadovaudamas vienam klubui penkis kartus iš eilės tapo šalies čempionu. To nepavyko padaryti nei vienam Lietuvos futbolo specialistui. Lygiai taip pat ir kitas „Ekrano“ treneris Arvydas Skrupskis gali didžiuotis, jog pastaruosius penkerius metus priklausė trenerių štabui ir tapo penkis metus iš eilės šalies čempionu.

Visus žaidėjus „Ekrane“ titulų skaičiais lenkia... Giedrius Tomkevičius, kuris su ekipa yra iškovojęs jau 6 Lietuvos čempionų titulus (2005, 2008–2012 m.)!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius