-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką išgyveno į autobuso avariją su Latvijos čempionais patekę lietuviai?

Per plauką nuo didžiulės tragedijos. Stipriausia Latvijos futbolo komanda Rygos RFS savaitgalį pateko į avariją, dėl kurios aplinkybių vis dar nemažai klaustukų. Aiškėja, kad į autobusą su futbolininkais įsirėžusį automobilį vairavo neblaivus vyras. 15min susisiekė su Rygos klube rungtyniaujančiais vartininku Vytautu Černiausku, saugu Karoliu Uzėla ir komunikacijos vadovu Pauliumi Jakeliu bei kalbėjosi apie laimingai pasibaigusį, bet nemažai išgąsčio sukėlusį incidentą.
RFS lietuviai pateko į avariją
RFS lietuviai pateko į avariją / RFS nuotr.

Tai turėjo būti eilinė išvyka į kontrolines rungtynes. Dar viena proga treneriui Viktorui Morozui išbandyti keletą naujokų, padėti komandos lyderiams geriau pajausti vienas kitą ir apsivalyti rūdis po trumpų žiemos atostogų.

Tačiau nekalta išvyka į Suomijos sostinę Helsinkį baigėsi didžiausiu sukrėtimu, kokį nuo 2005-ųjų Rygoje įkurtas klubas yra patyręs.

Incidentas Saulkrastų miestelio pakraštyje, likus 40 km iki Rygos, visiems laikams įeis į RFS istoriją ir bus pažymėtas laimingo atsitiktinumo ženklu.

VIDEO: Vaizdai iš avarijos vietos

Latvijos kelių priežiūros tarnybos šeštadienio vakarą be perstojo siuntė pranešimus apie sunkiai pravažiuojamus kelius dėl gausiai iškritusio sniego ir stiprių pūgų.

Tos pačios dienos popietę Helsinkyje vietos HJK 2:0 įveikę Latvijos čempionai keltu persikėlė į Taliną ir iš jo savo autobusu leidosi į 300 km kelionę namo.

Pirmieji išbandymai su atšiauriomis oro sąlygomis RFS laukė jau Pernu uostamiestyje. Trumpam stabtelėjus degalinėje, futbolininkams teko lipti lauk ir stumti sniege užstrigusį autobusą.

Šio nuotaikingo epizodo vaizdo įrašu klubas pasidalijo socialinėje erdvėje.

Netrukus po to sekusi klubo žinutė išgąsčio komandos gerbėjams sukėlė žymiai daugiau.

„Esame sveiki gyvi ir be traumų“, – savo oficialiame tviteryje pranešė klubas.

00.08 val. įvykis apie į avariją patekusį RFS užfiksuotas policijoje.

Pareigūnams besiaiškinant įvykio aplinkybes, aiškėja, kad sudėtingomis oro sąlygomis mėlynai baltomis spalvomis nudažytas „Volvo“ autobusas su Latvijos čempionais link Rygos riedėjo 50–70 km/h greičiu.

Priešais važiavęs automobilis prarado kontrolę, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir trenkėsi į autobusą.

Šis, pariedėjęs keletą metrų, nuvažiavo į griovį ir vertėsi ant šono.

Klubo nuotr./RFS pateko į avariją
Klubo nuotr./RFS pateko į avariją

Preliminari informacija – transporto priemonės nesuvaldęs asmuo buvo neblaivus. Nepatvirtintais duomenimis, automobiliu vyras važiavo vienas. Dabar jo būklė labai sunki, jis gydomas ligoninėje.

„Buvau bepradedąs snausti ir staiga pajaučiau stiprų smūgį. Tą akimirką nesupratau, kas tiksliai įvyko, bet buvo aišku, kad atsitiko kažkas negero. Iš ankstesnių saugumo mokymų tekę girdėti, kad tokiomis akimirkomis reikia stengtis susigūžti į kamuoliuką ir rankomis saugoti galvą. Taip instinktyviai ir padariau. Jaučiau, kad autobusas darda nuo kelio. Pasigirdo keli balsai, šūksniai... Galiausiai vertėmės ant šono. Tą akimirką labai sunku suvokti, kokia yra autobuso padėtis. Laimei, iš kišenės neiškrito telefonas – iš karto išsitraukiau jį ir pasišviečiau žibintuvėliu. Patikrinau, ar aplink esantys žmonės gyvi. Prasidėjo šūkavimai, stengėmės suprast, ar nėra žuvusių ar ypač skaudžiai nukentėjusių“, – pasakojo P.Jakelis.

RFS nuotr./RFS pateko į avariją
RFS nuotr./RFS pateko į avariją

Iš pavienių balsų aiškėjo, kad blogiausio, panašu, pavyko išvengti, tačiau drama tuo nesibaigė.

„Po akimirkos pastebėjome, kad autobuse pradėjo sunktis vanduo. Visų kojos vos ne iki kelių buvo vandenyje ir jo lygis iš lėto kilo. Užvaldė didžiulė baimė, kad galime būti patekę į kokį nors vandens telkinį. Ištrūkti nežinojome kaip, o vanduo toliau sunkėsi. Laimei, paaiškėjo, jog autobusas apsivertė tik didžiulėje baloje, vandens pribėgo apie 40 cm ir viskas tuo baigėsi. Tačiau tą akimirką tikrai buvo baisu“, – prisiminė P.Jakelis.

Situacijai kiek aprimus, RFS futbolininkai vieni kitus pradėjo raginti ieškoti avarinio išėjimo plaktukų ir jais bandyti išmušti langus. Visgi tai padaryti buvo gana sudėtinga. Tada keletui vyrų kilo mintis pamėginti ištrūkti pro evakuacijos liuką. Po kelių nesėkmingų mėginimų komandos gydytojas galiausiai sugebėjo jį išspirti, tad Latvijos čempionai po vieną pradėjo ropštis iš sudužusios transporto priemonės.

Klubo nuotr./RFS pateko į avariją
Klubo nuotr./RFS pateko į avariją

Autobusu keliavo 34 RFS nariai. Padedami vienas kitam iš sumaitotos transporto priemonės visi kolektyvo nariai ištrūko per 15–20 minučių. Sunkiausiai išsivaduoti sekėsi autobuso vairuotojui. Iš pradžių jis pats plaktuku bandė išmušti priekinį stiklą, tačiau to padaryti neįstengė. Galų gale prispaustą saugos diržą pavyko atsegti ir vyras taip pat išsmuko pro liuką.

Vairuotojas išvengė didesnių sužalojimų, tačiau autobusą paliko patyręs didžiulį šoką – priešpriešiais atskriejęs automobilis trenkėsi būtent į tą vietą, kur vyras sėdėjo. Čia gelbėjo „Volvo“ konstrukcijos ypatumai, nes vairuotojo vieta šio prekės ženklo autobusuose yra įrengta kiek aukščiau nei daugumoje kitų panašių transporto priemonių.

„Iškvietėme greitąją pagalbą ir policiją. Tuomet paskambinau klubo vadovams, pranešiau apie nelaimę ir įvykio vietą. Užsiminiau, jog panašu, kad baisiausios tragedijos pavyko išvengti ir, atrodo, kad visi autobusu keliavę klubo nariai yra gyvi“, – pasakojo P.Jakelis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Paulius Jakelis
Alfredo Pliadžio nuotr./Paulius Jakelis

Dviem žaidėjams ir vienam personalo nariui vietoje buvo suteikta medicininė pagalba. Jie skubiai išgabenti į ligoninę. Vienam iš šių nukentėjusių, pirmadienį atlikta nosies operacija.

Visi kiti į avariją patekę futbolininkai namo sugrįžo patys – klubas iškvietė taksi automobilius, kai kuriuos parsivežė atvykę artimieji.

„Man pačiam labai greitai pavyko išlipti iš autobuso, nes liukas buvo visiškai šalia tos vietos, kurioje kritau versdamasis. Pasisekė, jog sužalojimų išvengiau ir jokios medicininės pagalbos neprireikė“, – 15min pasakojo K.Uzėla.

nuotr. RFS/Karolis Uzėla (kairėje)
nuotr. RFS/Karolis Uzėla (kairėje)

Naujokui iš Lietuvos išvyka su RFS buvo viena pirmųjų. Vilniaus „Žalgiryje“ proveržio sezoną pernai sužaidęs 21-erių saugas dar tik pratinasi prie naujųjų komandos draugų.

Savaitgalio patirties buvęs žalgirietis nelinkėtų niekam, tačiau tokie epizodai tik dar labiau grūdina komandą.

„Džiaugiuosi, kad RFS vaikinai puikiai mane priėmė, o ir tautietis Vytautas Černiauskas labai padėjo įsilieti į kolektyvą“, – pažymėjo K.Uzėla.

Vartų sargui V.Černiauskui pasisekė ne taip, kaip tautiečiui.

„Gerai, kad viskas vyko ramiai ir be panikos. Per kelias minutes išlipome ir netgi sugebėjome susirinkti daiktus, kuriuos autobuse palikome. Iš tiesų net po keliolikos minučių atvykusios gelbėtojų komandos beveik neprireikė. Visus futbolininkus nuodugniai patikrino gydytojai. Pats susitrenkiau nugarą, tačiau panašu, kad tai tik stiprus raumens sumušimas, tad greitai skausmai turėtų praeiti. Manau, kad rimtesnių sužalojimų padėjo išvengti mūsų vairuotojo profesionalumas“, – mintimis apie incidentą dalijosi vartininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Černiauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Černiauskas

Avarijos metu ant šono vertęsis RFS autobusas gana stipriai suknežintas, tad šansų, jog dar bus naudojamas ateityje – nedaug.

Jautriai į šį incidentą sureagavo ir RFS vadovai. Sekmadienį futbolininkams iš anksto buvo suplanuota laisva diena, o pirmadienį turėjusi vykti treniruotė – atšaukta.

Antradienį Latvijos čempionai jau planuoja rinktis į klubo bazę, bet kol kas nėra aišku, kiek komandos narių galės visa jėga sportuoti.

Šią savaitę RFS planuoja sužaisti ir dvi kontrolines rungtynes, kurios kol kas nėra atšauktos.

„Tokiose situacijose visi yra lygūs ir puikiai matyti, kas yra kas. Džiaugiamės, kad ištikus nelaimei vyrai parodė, jog yra tikra komanda. Smagu, kad šią sunkią akimirką žaidėjai vienas kitam padėjo kaip išmanydami“, – svarstė P.Jakelis.

Į Suomijos sostinę keliavo beveik visas RFS kolektyvas. Trūko tik koronavirusu susirgusio klubo administratoriaus, generalinio direktoriaus Mario Verpakovskio bei traumuoto futbolininko Arturo Zjuzino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius