-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos futbolo klerkams trypčiojant vietoje lažybų vėžys ataugo nauju pavidalu

Lietuvos klubiniame futbole ir vėl gaudžia pavojaus varpai. Pirmojoje lygoje rungtyniaujantis Kelmės „Kražantės“ futbolo klubas ne pirmą kartą šį sezoną apkaltintas sutartomis rungtynėmis. Į atsargius ir vangius Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovų baksnojimus žemaičiai turi savo atsakymus ir tikina, jog visi įtarinėjimai yra laužti iš piršto.
LFF trypčiojant vietoje lažybų verpetas Pirmoje lygoje sukasi visu greičiu
LFF trypčiojant vietoje lažybų verpetas Pirmojoje lygoje sukasi visu greičiu

Piktžolė ataugo kitoje dirvoje

Lažybų drugio vis stipriau purtytas pajėgiausias šalies futbolo divizionas, panašu, jog po truputį sveiksta. Naujajam A lygos prezidentui Deividui Šemberui jau pirmaisiais vadovavimo metais pavyko padaryti tai, apie ką kalbėta keletą pastarųjų metų.

„Skaidrumas. Pagarba. Pasitikėjimas“ – ambicingu šūkiu sezoną pradėjęs 2005 metų geriausias šalies futbolininkas sugebėjo užpudruoti didžiausią skaudulį, tačiau lažybų žaizda pradėjo kraujuoti kitoje vietoje – Pirmojoje lygoje.

D.Šemberas įrodė, kad tvirta ranka ir nulis tolerancijos manipuliatoriams labai greitai gali atnešti norimą rezultatą, tačiau panašu, kad A lygos pusėn LFF klerkai nesižvalgo, o dėl tokio apsileidimo, vangumo bei baimės priimti ryžtingus sprendimus stipriai kenčia tiek federacijos, tiek jos organizuojamų varžybų prestižas.

Antrasis šalies futbolo divizionas lošimų priežiūros tarnybų ir lažybų tarpininkus visame pasaulyje stebinčios „Sportradar“ agentūros dėmesio sulaukia kur kas mažiau nei pajėgiausių klubų varžybos, o spėti I lygos rezultatus leidžia Rytų Azijos šalių bendrovės.

Futbolo kuluaruose kalbama, kad antrajame šalies divizione įtartinų rungtynių šiemet ypač daug, o nešvariais žaidimais užsiima ne vienas klubas.

Šį sezoną sutartų rungtynių aliarmas Pirmojoje lygoje buvo įjungtas ne kartą. Futbolo kuluaruose kalbama, kad antrajame šalies divizione įtartinų rungtynių dabar ypač daug, o nešvarius žaidimus žaidžia ne vienas klubas. Naujausia kregžde šioje manipuliacijų epopėjoje tapo „Kražantės“ futbolininkų istorija.

Prieš keletą dienų LFF nusprendė suspenduoti šešis šio Žemaitijos futbolo klubo futbolininkus, tačiau tikėtina, kad įtariamųjų gali būti ir daugiau. 15min žiniomis, komisijos dėmesys krypta ne į vieną kurią nors dvikovą, bet net į kelis „Kražantės“ susitikimus.

Likus turui iki Pirmosios lygos čempionato pabaigos Kelmės komanda šešiolikos komandų rikiuotėje užima 12-ą vietą.

Baudžia, bet bijo viešumo

Tarp įtariamųjų Kelmės ekipa patenka ne pirmą kartą. Pirmajame rate įtarimų sukėlė ir šios komandos dvikova su „Vilniaus Vyčio“ futbolininkais. Tąsyk favoritais laikyti sostinės atstovai svečiuose patyrė netikėtą pralaimėjimą 3:5. Užtat antrajame rate „Kražantę“ visai neseniai sutrypė net 8:0.

„Vilniaus Vyčio“ nuotr./Iškalbingas rezultatas
„Vilniaus Vyčio“ nuotr./Iškalbingas rezultatas

Nors LFF tikina iš visų jėgų kovojanti su didžiausia šių dienų profesionalaus sporto piktžaizde, kai kurie jos vadovų veiksmai gerokai prasilenkia su skambia retorika.

Pavyzdžiui, į viešumą iškilus „Kražantės“ skandalui, LFF drausmės komisijos sekretorius Ričardas Zdančius atsitvėrė tylos siena ir lažybomis įtariamų futbolininkų įvardinti nedrįso. Anot LFF ilgamečio darbuotojo, plačiau pasakoti apie situaciją jis negali, nes šiuo metu vyksta tyrimas.

„Nelabai ką galėsiu papasakoti“, – vos išgirdęs jam skambinančio 15min žurnalisto pavardę, išpyškino R.Zdančius.

– Kada bus priimti sprendimai dėl „Kražantės“ futbolo klubo suspenduotų futbolininkų? – paklausėme LFF drausmės komisijos sekretoriaus.

– Nežinau, ką tyrimas parodys. Mes savo sprendimą padarėme. Šešis žaidėjus diskvalifikavome ir skyrėme 3000 eurų piniginę baudelę. Tyrimas tęsiasi ir daugiau aš nieko negaliu komentuoti.

Ričardas Zdančius
Ričardas Zdančius

– Kas yra tie šeši žaidėjai?

– Dabar irgi jums nesakysiu.

– Dėl kokios priežasties slepiate jų pavardes, juk ir sprendimas priimtas, ir piniginė bauda klubui jau skirta?

– Galit pasiskambinti „Kražantei“ ir jie tegul pasako.

– „Kražantės“ prezidentas tikina nenorintis traumuoti jaunų savo futbolininkų, todėl jų neįvardija...

– Supratau. Tai kol kas ir aš jų neskelbsiu. Vyksta tyrimas. Man Tyrimų komitetas sakė nekomentuoti, tai aš ir nekomentuosiu. Manau, kad viskas labai greitai išsispręs. Galbūt net kitą savaitę. Nežinau.

– O LFF buvo pasikvietę „Kražantės“ atstovus pasiaiškinti?

– Čia Tyrimų komitetas kviečiasi. Ne aš. Drausmės komitetas tik priima sprendimą pagal pateiktus Tyrimų komiteto duomenis.

– Ar tai reiškia, kad Tyrimų komitetas pateikė jums duomenis, jūs priėmėt sprendimą ir vėl viską grąžinot Tyrimų komitetui atgal?

– Tęsia tyrimą. Čia laikinas straipsnis suspenduoti.

Mes nieko neatšaukinėjam, dar niekada nesam savo sprendimų atšaukę.

– Kuriam laikui šie žaidėjai suspenduoti? Iki tyrimo pabaigos?

– Visom likusioms keturioms čempionato rungtynėms.

– Ar gali šis sprendimas būti atšauktas, jei Tyrimų komitetas nuspręstų kitaip?

– Mes nieko neatšaukinėjam, dar niekada nesam savo sprendimų atšaukę.

– Tokių įtarimų šiemet susilaukė tik „Kražantė“ ar yra ir daugiau komandų, patekusių po padidinamuoju LFF drausmės komisijos stiklu?

– Nekomentuoju.

– Kodėl?

– Ne, ne, ne. Kai bus aiškiau, galėsime pakalbėti plačiau.

– Bet praktika rodo, kad aiškiau niekada nebūna...

– Būna būna.

– Keista, diskvalifikuojate šešis žaidėjus, skiriate klubui piniginę baudą ir neįvardijate pavardžių...

– Šį momentą yra kaip yra.

„Vilniaus Vyčio“ nuotr./„Vilniaus Vytis“ – Kelmės „Kražantė“
„Vilniaus Vyčio“ nuotr./„Vilniaus Vytis“ – Kelmės „Kražantė“

Prezidentas problemos nemato

Kur kas atviresnis buvo kaltinamo „Kražantės“ klubo prezidentas Edvardas Jokantas. 1926 metais įkurtos ir pernai į Pirmąją lygą po 14 metų pertraukos sugrįžusios komandos vadovas prisipažino, jog su LFF vadovais šia tema iki šiol nebendravo.

„Gavau kvietimą atvykti praėjusią savaitę, tačiau tądien kaip tik žaidėme rungtynes Šiaulių apskrities pirmenybėse. Nusiunčiau federacijai raštą, jog atvykti negalėsime, nes turime dalyvauti labai svarbiose paskutiniojo turo rungtynėse. Po jų tapome apskrities čempionais. Pagal nuostatus visi „Kražantės“ vaikinai gali rungtyniauti ir už antrąją klubo komandą. Visi jie dalyvavo rungtynėse ir fiziškai spėti į posėdį negalėjome“, – teisinosi E.Jokantas.

„Panevėžio“ nuotr./„Panevėžys“ – Kelmės „Kražantė“
„Panevėžio“ nuotr./„Panevėžys“ – Kelmės „Kražantė“

Visgi penktadienio vakarą „Kražantės“ klubo vadovo laukė nemaloni staigmena. Patikrinęs savo elektroninio pašto dėžutę, E.Jokantas išvydo LFF Drausmės komiteto pranešimą.

„Jau šeštadienį 14 val. turėjome žaisti su „Žalgiris B“ komanda, o apie sprendimą, jog suspenduoti šeši mūsų žaidėjai, LFF informavo tik penktadienio vakarą. Manau, jog su mumis buvo pasielgta nekorektiškai. Bent telefonu būtų įspėję. Federacija galėtų žmogiškiau į tai žiūrėt. Suteikt laiko bent parašyti apeliaciją“, – akmenį į LFF daržą metė lažybomis įtariamo klubo vadovas.

– Kaip klubo vadovui atrodo visi šie kaltinimai?15min paklausė E.Jokanto.

– Nematau jokio pagrindo diskvalifikuoti tokius jaunus futbolininkus. Suspenduoti du 1996 metais gimę žaidėjai. Jie dar pernai su Šiaulių akademija tapo Elitinės lygos nugalėtojais. Vaikinai nori žaisti ir nemanau, kad galvoja apie lažybas. Visiems būna geresnių dienų, būna prastesnių. Rungtynėse su „Palanga“ mūsų tikslas buvo nepraleisti („Kražantė“ pralaimėjo 0:2 – aut. past.). Žaidėm susispaudę, atsargiai, niekur nelindom. Ir po visko lyg iš giedro dangaus sužinom apie kaltinimus lažybomis.

Po jų profesorius Liubinskas niekaip negalėjo patikėti, kad gali jo komanda pralaimėti Kelmei. Po to spaudoje skaitau, kad jis kažką įtarinėja.

– Bet lažybų šešėlis ant jūsų klubo šį sezoną krinta jau ne pirmą kartą...

– Galiu pakomentuoti ir tą istoriją. Tą kartą laimėjome prieš „Vilniaus Vytį“, buvo labai geros rungtynės. Po jų profesorius Liubinskas (Algimantas Liubinskas – aut. past.) niekaip negalėjo patikėti, kad gali jo komanda pralaimėti Kelmei. Po to spaudoje skaitau, kad jis kažką įtarinėja.

Nuo to čia viskas ir prasidėjo. Manau, tai kvailystė. Jei nemoki pralaimėti, tai nereikia dirbti šio darbo. Jei jau tokie labai geri, tai kodėl jie net prizinės vietos turbūt neužims? Mums pralaimėjo ir „Panevėžys“, ir Kėdainių „Nevėžis“, tačiau dėl to tragedijos nedarė. Tik Liubinskas muilo burbulą išpūtė. Jei jau pralaimėjo, tai gal kaltų tegu ieško savo komandoje.

– Kas yra tie šeši lažybomis kaltinami jūsų komandos futbolininkai?

– Nenoriu minėt jaunų vaikinų pavardžių, nes nenoriu jų traumuoti.

15min pabandžius surasti siūlo galą ir patyrinėjus pastarųjų kelių „Kražantės“ rungtynių (su FBK „Kaunu“, Radviliškio „Lokomotyvu“, „Vyčiu“ ir „Trakais B“) protokolus, paaiškėjo, kad po suspendavimo spalio 15-ąją vykusiame mače su Vilniaus „Žalgiriu B“ iš sudėties staiga dingo septyni žaidėjai: Tomas Miliauskas, Remigijus Čeilutka, Elvinas Indrišiūnas, Kornelijus Petrauskas, Justas Petravičius, Deivydas Lunskis ir Marius Baziulis.

Kadangi vienas iš jų – M.Baziulis – dvikovą su žalgiriečiais praleisti turėjo dėl raudonos kortelės, labai tikėtina, kad yla iš maišo išlindo kur kas anksčiau nei ją norėjo ištraukti LFF vadovai ar „Kražantės“ atstovai.

Klubo nariai su spalvinga praeitimi

Šiemet „Kražantė“ yra viena spalvingiausių komandų Pirmojoje lygoje ne tik dėl periodiškai virš jos padangės užslenkančių įtarimų debesų.

Remigijus Čeilutka
Remigijus Čeilutka

Tik akyliausi antrojo šalies futbolo ešelono gerbėjai žino, jog prieš šešiolika metų šios komandos gynėjo Remigijaus Čeilutkos pavardė figūravo ir juoduosiuose sąrašuose.

Tvirto sudėjimo 41-erių metų šiaulietis prieš penkiolika metų buvo patekęs į teisėsaugos akiratį ir netgi atliko ketverių metų laisvės atėmimo bausmę sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje.

Į belangę futbolininkas ir ketveriais metais už jį vyresnis brolis Edvinas pateko dėl reketo. Kai vienas verslininkas R.Čeilutkai atsisakė sumokėti duoklę, dabartinis „Kražantės“ gynėjas jį sumušė.

Verslininkui buvo sulaužytas nosies kaulas. Skelbta, jog vėliau nukentėjusysis su abiem reketininkais buvo susitikęs dar kelis kartus, tačiau pinigų jiems nemokėjo. Šių susitikimų metu teisiamieji verslininko jau nebemušė, tačiau nuolat grasino tai padaryti.

Verslininkui buvo sulaužytas nosies kaulas.

Reketuoti verslininką broliai Čeilutkos nenustojo, tad vyras nusprendė kreiptis į policijos pareigūnus. Kai vieną kartą sutiko susitikti su reketininkais ir įdavė jiems dalį pinigų į rankas, policijos pareigūnai nusikaltėlius sulaikė.

Vėliau paaiškėjo, kad ši istorija kur kas proziškesnė, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, o joje gana ryškiai pastebima ir meilės linija.

Tyrimo metu paaiškėjo, jog R.Čeilutkos bičiulis draugavo su buvusia minėto verslininko mergina. Kartą tarp vyrų įsiplieskė konfliktas, po kurio nusivylęs buvęs merginos draugas paprašė R.Čeilutkos vyrą „paauklėti“. Ši istorija tapo pretekstu pradėti prievartauti nukentėjusiojo turtą.

Teismas tuomet R.Čeilutkai skyrė ketverių metų laisvės atėmimą, jo brolis atsipirko pusmečiu trumpesne bausme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius