Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos futbolo rinktinės treneriu tapęs V.Urbonas: „Ji tikrai nėra beviltiška“

Antradienį buvo pristatytas jau dvyliktas Lietuvos futbolo rinktinės treneris. Po dvejų Edgaro Jankausko eksperimentų metų į Lietuvos futbolo piramidės viršūnę sėdo Valdas Urbonas. 51-erių panevėžietis yra daug labiau patyręs už savo pirmtaką, bet lengvos kadencijos nesitiki. „Puikiai suprantu, kur papuoliau. Realybės jausmo nepraradęs. Esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę už žaidimą, už rezultatus, skaičius, procentus, įvarčius. Situacija nėra pati geriausia. Kažkas turi prisiimti atsakomybę šiuo laikotarpiu“, – ryžtingai prisistatė į karštą kėdę sėdęs strategas.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius gausioje spaudos konferencijoje sykiu pristatė net penkis trenerius – naują etapą pradėjo Lietuvos vyrų, U-21, U-19, U-17 ir U-15 komandų treneriai.

Didžiausias dėmesys ir nepatogūs klausimai laukė naujojo Lietuvos vyrų futbolo rinktinės vedlio, kuris debiutuos jau kovo 22 dieną. Rungtynėmis su Liuksemburgu prasidės Lietuvos rinktinės kelias Europos 2020 metų čempionato atrankoje.

Naujajam treneriui federacijos vadovai įteikė marškinėlius su skaičiumi 133. Būtent tokioje pozicijoje šiuo metu yra Lietuvos futbolo rinktinė FIFA reitinge.

Tikslų neiškėlė

V.Urbonui teko priimti nelengvą sprendimą. Vos po pusmečio Vilniaus „Žalgiryje“ ir prieš naujo sezono pradžią treneris nusprendė palikti klubą ir leistis į avantiūrą Lietuvos rinktinėje.

Federacija jam suteikė pasitikėjimo kreditą dvejiems metams, tačiau skaičiais išreikštų tikslų nenubrėžė.

15min pasiteiravus, kokie keliami tikslai rinktinei ir treneriui, prezidentas T.Danilevičius kalbėjo aptakiai: „Organizuoti rinktinės žaidimą ir sukurti nacionalinių rinktinių koncepciją.“

Pats V.Urbonas pažadėjo siekti geresnio rinktinės žaidimo: „Įvairiai galima žiūrėti. Mūsų pirminis tikslas yra žaidėjų ruošimas geram žaidimui. Geras žaidimas gali atnešti rezultatų, o rezultatai taškų. Dar anksti kalbėti apie skaičius. Žinome paskutinius rezultatus. Nulis irgi yra skaičius. Turime ieškoti savyje rezervų. Manau, žaidėjai mane palaikys. Per žaidimą turime ieškoti taškų. Turime ieškoti rinktinės palaikymo.“

Nacionalinių rinktinių koncepcija bus naujovė. Pats V.Urbonas planuoja ją pateikti per du mėnesius. Ji turėtų sulipdyti visų grandžių futbolo rinktines: „Tai leistų atsispirti ir žinoti kryptį, kuria judėti būtų lengviau visai piramidei.“

Atsitraukite nuo paveikslo

Buvęs vienas geriausių šalies futbolininkų Edgaras Jankauskas stovėdamas prie nacionalinės komandos vairo per dvejus metus laimėjo 3 mačus, 5 rungtynes baigė lygiosiomis ir 20 kartų pralaimėjo.

Toks ruožas nuvylė Lietuvos futbolo sirgalius, kuriems atsibodo stebėti eilinius pralaimėjimus. V.Urboną pesimistinis žurnalistų ir sirgalių požiūris pykdo. Kad geriau paaiškintų savo viziją panevėžietis pasitelkė vaizdų palyginimą.

„Su kuo sulyginti Lietuvos futbolą? Su paveikslu. Dailininkai į paveikslus žiūri atsitraukę iš toliau, kad matytų visumą. Lietuvos futbole atsiranda mėgėjų, kurie nori atsidurti arčiau paveikslo, kur dulkės ir purvas ant rėmelio. Tai žmonės, kuriems knieti prieiti ir suformuoti neigiamą nuomonę. Tada toks gandas ateina link žmonių, kurie rašo tekstus, ir prie žmonių, kurie laukia kasoje nusipirkti bilietą į rungtynes. Taip atsiranda kontekstas, kad viskas yra blogai. Noriu, kad kalbėtume pozityviai. Dabar viskas matoma ir žinoma. Tie, kuriems rūpi Lietuvos futbolas, turėtų galvoti iš pozityvios pusės. Jeigu jūs ką nors rašote, tai jūsų subjektyvi nuomonė“, – žurnalistams patarimų pažėrė naujasis Lietuvos rinktinės treneris.

Pats strategas E.Jankausko rinktinėje įžvelgė ir gerų dalykų, bet į istoriją žvalgytis nenorėjo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

Išbandys naujus žaidėjus

„Įdėmiai sekiau paskutinį ciklą ir Edgaro Jankausko rinktinę. Visi sutiksime, kad buvo gerų rungtynių ir tų, kuriose nelabai pasisekė. Tai jau istorija. Noriu žiūrėti į priekį. Yra žaidėjai, kurie ir toliau gali atstovauti rinktinei ir įlieti šviežio kraujo. Reikia atrasti žmonių, kurie nebuvo įtraukti į rinktinę. Kai kurios pozicijos nebuvo tokios, kaip aš jas įsivaizduoju. Laikas parodys, kaip tai padaryti. Rinktinė tikrai nėra beviltiška. Kartais reikia ir sėkmės, jos pritrūko. Rinktinės nuteikimas buvo geras“, – pozityvo pralaimėjimų nusėtame laikotarpyje įžvelgė V.Urbonas.

Paprašytas įvardyti žaidėjus, kuriuos norėtų išbandyti Lietuvos rinktinėje, V.Urbonas paminėjo Markusą Palionį, Vytautą Andriuškevičių ir Saulių Mikoliūną.

Naujasis nacionalinės komandos vedlys iškalbingai atsakė į klausimą, ar rinktinėje galima laukti senokai jai neatstovavusio vartininko Giedriaus Arlauskio: „Visų pirma, man bus svarbus žaidėjo noras apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius. Tai bus pagarbos rinktinei sugrąžinimas. Čia ne atostogos ar pasisvečiavimo Lietuvoje galimybė.“

V.Urbonas atskleidė, kad jam trenerių štabe talkins penki specialistai. Kai kurie iš jų dirbo ir su E.Jankausku: „Naujame štabe bus tęstinumas, nes buvo matomi ryškūs postūmiai.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lietuvos futbolo rinktinės naujų trenerių pristatymas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lietuvos futbolo rinktinės naujų trenerių pristatymas

Valdo Urbono karjera

51-erių metų panevėžiečio vadovaujama Panevėžio „Ekrano“ ekipa nuo 2008 iki 2013 metų penkiskart iškovojo aukso medalius Lietuvos čempionate. V.Urbonas per šį periodą triskart buvo išrinktas geriausiu treneriu.

2015 metais treneris tokio pat garbingo įvertinimo dar kartą sulaukė jau vadovaudamas „Trakų“ komandai, kuri tą sezoną iškovojo vicečempionų vardus ir metė iššūkį „Žalgiriui“ kovoje dėl titulo.

2017 metų sezono pabaigoje V.Urbonas dirbo Jūrmalos „Spartaks“ treneriu ir padėjo šiai komandai iškovoti Latvijos čempionų vardus.

„Žalgirio“ vairą treneris perėmė praėjusių metų birželį ir sugebėjo blankiai sezoną pradėjusią komandą grąžinti į kovą dėl A lygos čempionų titulo. Visgi galiausiai žalgiriečiams teko tenkintis sidabro medaliais.

„Žalgirio“ spalvas V.Urbonas kaip žaidėjas yra gynęs nuo 1993 iki 1996 metų.

Per futbolininko karjerą jis taip pat rungtyniavo keliose kitose sostinės ekipose, ragavo legionieriaus duonos Vengrijoje, o Lietuvos rinktinėje sužaidė 14 rungtynių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

Jaunimo rinktinių treneriai

Lietuvos U-21 rinktinės treneriu tapo Donatas Vencevičius. Alytiškis yra sukaupęs daugiau nei dešimties metų treniravimo patirtį ir vadovavo Vilniaus „Vėtros“ (2007–2008 m.), Marijampolės „Sūduvos“ (2010–2011 m.), Suvalkų „Wigry“ (2011–2016 m.; 2018–2019 m.), „Jonavos“ (2017 m.) ir Alytaus „Dainavos“ (2018 m.) klubams.

Praėjusį sezoną 45 metų specialistas atvedė Alytaus „Dainavos“ klubą į LFF taurės pusfinalį bei su komanda iškovojo sidabro medalius LFF Pirmoje lygoje. Metų pabaigoje D. Vencevičius sugrįžo į Suvalkų „Wigry“ ekipą ir joje dirbs toliau.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Donatas Vencevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Donatas Vencevičius

Lietuvos U-19 rinktinei paskirtas vadovauti kretingiškis Valdas Trakys. 39 metų strategas nuo 2015 metų treniravo „Palangos“ klubą, 2017 metais jį atvedė į Lietuvos aukščiausią lygą. Praėjusiais metais V.Trakio treniruojama pajūrio komanda išliko A lygoje po pereinamųjų rungtynių, tačiau treneris paliko Palangą ir ateinantį sezoną vadovaus gimtojo miesto „Minijos“ komandai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Trakys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Trakys

Lietuvos U-17 rinktinės trenerio vairas patikėtas Audriui Statkevičiui. 34 metų vyras nuo 2004 metų treniruoja SM „Tauro“ komandos berniukų komandas. 2013 metais jis vadovavo FBK „Kauno“ ekipai, o nuo 2017 m. buvo Lietuvos U-17 rinktinės trenerio asistentu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Audrius Statkevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Audrius Statkevičius

Lietuvos U-15 rinktinei vadovaus Panevėžio futbolo akademijoje jaunuosius futbolininkus treniruojantis Darius Žindulis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Darius Žindulis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Darius Žindulis

Visi treneriai su federacija pasirašė dvejų metų sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius