-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ir Juodkalnijos mače laukiama ir ypatingo svečio

Ketvirtadienio vakarą, kai į jau gerokai senstelėjusio Podgoricos stadiono aikštę išbėgs Lietuvos ir Juodkalnijos futbolininkai, tribūnose smalsuoliai dairysis ieškodami ir vieno garsaus veido.
Magnusas Carlsenas išreiškė norą apsilankyti Lietuvos ir Juodkalnijos rungtynėse
Magnusas Carlsenas išreiškė norą apsilankyti Lietuvos ir Juodkalnijos rungtynėse / 15min koliažas

Pietvakarių Adrijos pakrantėje, vadinamojoje Rivjeroje, yra įsikūrusi Budva. Kiek daugiau nei 13 tūkst. gyventojų turintis miestas yra Opštinos regiono centras.

Šiame Juodkalnijos kurorte vilas turi įvairių Europos šalių milijonieriai, nes vietovė garsėja ne tik nuostabiais smėlio paplūdimiais, bet ir turtingu architektūriniu paveldu – senamiesčio statiniams būdingi venecijietiškos architektūros bruožai.

Lapkričio 10–21 d. ištaigingame Budvos „Splendid“ viešbutyje vyksta Europos komandinis šachmatų čempionatas, o tarp 150 varžybose dalyvaujančių didmeistrių yra ir viena ypatinga pavardė.

32-ejų norvegas Magnusas Carlsenas pelnytai laikomas vienu geriausių visų laikų šios sporto šakos žaidėjų.

FIDE nuotr./Magnusas Carlsenas
FIDE nuotr./Magnusas Carlsenas

Jis yra penkiskart pasaulio šachmatų čempionas, keturiskart pasaulio greitųjų šachmatų čempionas, šešiskart pasaulio blico šachmatų čempionas.

Nuo 2011-ųjų liepos norvegas užima pirmąją vietą FIDE pasaulio šachmatų reitinge, bet šiemet po dešimties metų planetos šachmatų soste staiga pareiškė, kad nebegins nugalėtojo titulo, nes jam tiesiog trūksta motyvacijos.

Po šio sprendimo M.Carlsenas susikoncentravo į greituosius šachmatus.

Beje, pagrindinis M.Carlseno treneris danas Peteris Heine Nielsenas yra vedęs Lietuvos Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę.

Šiemet sukanka 100 metų nuo pirmojo Juodkalnijos šachmatų klubo „Nikšič“ įkūrimo, tad šiemetinės varžybos yra savotiškas FIDE atlygis šaliai, kurioje ši sporto šaka turi gilias tradicijas.

ETCC23 nuotr./Magnusas Carlsenas Juodkalnijoje
ETCC23 nuotr./Magnusas Carlsenas Juodkalnijoje

Budvoje prieš 60 metų vyko studentų olimpiada, o 1983-iaisiais Nikšičiaus mieste surengtas Montekso superturnyras, kuriame Garis Kasparovas šventė pergalę trijų kitų pasaulio čempionų (Michailo Talio, Boriso Spaskio ir Tigrano Petrosiano) akivaizdoje bei pakilo į pačią pasaulio šachmatų viršūnę.

1992-aisiais netoliese Budvos esančiame Sveti Stefane Bobby Fischeris ir Borisas Spaskis pakartojo savo garsiosios 1972-ųjų dvikovos mačą.

Taigi Juodkalnijos pakrantė yra mačiusi daugybę šios sporto šakos vunderkindų, o šiomis dienomis šalies šachmatų karūna vėl pasipuošė ir pačiu ryškiausiu brangakmeniu.

Beje, „Šachmatų Mozartu“ tituluojamas M.Carlsenas Juodkalnijoje lankėsi ir 2003-iaisiais būdamas vos keturiolikos, bet jau turėdamas trečio pagal jaunumą visų laikų šachmatų didmeistrio statusą.

ETCC23 nuotr./Magnusas Carlsenas šiomis dienomis dalyvauja Europos čempionate Juodkalnijoje
ETCC23 nuotr./Magnusas Carlsenas šiomis dienomis dalyvauja Europos čempionate Juodkalnijoje

Viešėdamas Balkanuose M.Carlsenas savo komandai jau buvo išreiškęs norą pasižiūrėti ir ketvirtadienį Podgoricoje įvyksiantį Juodkalnijos ir Lietuvos mačą „Euro 2024“ atrankoje.

Tokią užklausą gavo ir Juodkalnijos futbolo federacijos atstovai.

Budvą ir sostinę Podgoricą skiria 65 km arba apie valanda kelio automobiliu.

Norvegas visada garsėjo kaip aistringas futbolo gerbėjas. Jis viešai yra prisipažinęs, kad yra Madrido „Real“ gerbėjas, o pirmą kartą tapęs pasaulio čempionu net buvo pakviestas simboliškai pradėti „La Liga“ rungtynes „Santiago Bernabeu“ stadione, kur jo mėgstama komanda susitiko su „Valladolid“.

Maža to, M.Carlsenas dar visai neseniai buvo labai stipriai įsitraukęs į Anglijos „Premier“ lygos Fantasy lygą ir 2019 m. gruodį šiame elektroniniame žaidime šachmatininkas pakilo į pačią viršūnę, aplenkdamas septynis milijonus kitų žaidėjų.

Galiausiai jis sezoną baigė 10-oje vietoje.

Į šį žaidimą M.Carlsenas yra įtraukęs ir savo komandos narius, kurį laiką vienoje grupėje su juo varžėsi ir V.Čmilytė. Šiuo metu Seimo pirmininkė Lietuvos lygoje užima 486 vietą, jos vyras – 61-as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius