-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos moterų futbolo istorija rašoma Šiauliuose

Lietuvos moterų futbolo rinktinėje daugiausia žaidžia šiauliečių. Šiaulių „Gintros-Universiteto“ komandos futbolininkės jau devintus metus iš eilės yra Lietuvos čempionės. Dabar jos jau ir tarp šešiolikos geriausių Europos komandų. Tokių aukštumų turėtų pavydėti ir stipriausios Lietuvos vyrų futbolo komandos. Ar Šiauliuose moterys gimsta stipresnėmis kojomis?
Šiaulių "Gintra Universitetas"
Šiaulių "Gintra Universitetas" / Sauliaus Čirbos ir Roko Tenio \ LFF.lt nuotr.

Šiaulių moterų futbolo komanda „Gintra-Universitetas“ praėjusią savaitę pateikė staigmeną sporto pasauliui – moterų Čempionių lygos turnyre 5:4 baudinių serijoje įveikė Čekijos vicečempionę „Spartą“ ir pateko į aštuntfinalį. Tokių rezultatų Europos UEFA lygoje turėtų pavydėti ir futbolininkai vyrai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių moterų futbolo komandos „Gintra-Universitetas“ sutikimas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių moterų futbolo komandos „Gintra-Universitetas“ sutikimas

UEFA moterų Čempionių lygos aštuntfinalyje „Gintra-Universitetas“ susitiks su Danijos sostinės Kopenhagos „Brondby“ komanda. Aštuntfinalio rungtynės vyks lapkričio 8-9 ir 12-13 dienomis.

Maža to, „Gintra-Universitetas“ – tai komanda, kuri jau devintus metus iš eilės pelno Lietuvos čempionės titulą. Niekas nesugeba pasipriešinti šiai komandai. Šios komandos įkūrėjai ir treneris žino, kodėl jų ekipa yra beveik visa Lietuvos rinktinė.

Ar Šiaulių moterų kojos stipriausios?

Šiauliuose prieš 15 metų atsirado entuziastų, kurie sugebėjo beveik iš nieko sukurti moterų futbolo komandą.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Gintros-universiteto“ merginos futbolo aikštėje įveikė NATO karius
Alvydo Januševičiaus nuotr./„Gintros-universiteto“ merginos futbolo aikštėje įveikė NATO karius

Klubo prezidentas Gintaras Radavičius ir žolės riedulio treneris Vaidotas Vaičeliūnas – abu buvę futbolininkai. Jie nusprendė, kad moterų žolės riedulio komanda galėtų išmokti žaisti ir futbolą. 1999 metais buvo sukurta komanda, kurios branduolį sudarė profesionalios Šiaulių žolės riedulininkės.

1999 metais buvo sukurta komanda, kurios branduolį sudarė profesionalios Šiaulių žolės riedulininkės.

Tais pačiais metais merginos tapo Lietuvos moterų futbolo čempionėmis. 2003 metais metais galutinai įkuriama komanda, kurios treneriu tapo Rimantas Viktoravičius. Tais pačiais metais komanda susigrąžino Lietuvos čempionės titulą. Dabar neišleidžia šio titulo iš rankų jau devynerius metus iš eilės.

Didžioji dalis „Gintros-Universiteto“ komandos narių priklauso Lietuvos nacionalinei moterų futbolo rinktinei, taip pat jos žaidėjos atstovauja ir U-17, U-19 rinktinėms. Klube žaidžia ir Šiaulių Universiteto studentės, kurios atstovauja Universitetui SELL žaidynėse, kuriose 5 kartus (2007, 2009, 2010, 2011, 2013 metais) tapo čempionėmis.

Futbolo  kūdikystė

Prezidentas G.Radavičius teigia, kad Šiauliuose kuriamos futbolo tradicijos: „Dabar jau turime tikrą sporto gimnaziją, oficialiai veikiančią nuo rugsėjo. 16 mūsų mergaičių čia mokosi. Turime šešias dvyliktokes. Tikimės, kad jos po gimnazijos jos įstos į Šiaulių universitetą ir galės toliau žaisti klube.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Rintaras Radavičius. Šiaulių moterų futbolo komandos „Gintra-Universitetas“ sutikimas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Gintaras Radavičius. Šiaulių moterų futbolo komandos „Gintra-Universitetas“ sutikimas

Gimnazistės treniruojasi dukart per dieną. Kartais tokiu pat grafiku treniruojasi ir studentės, jei sutampa paskaitų grafikai. Taip pat yra renkamos 2002, 2005 metų gimimo mergaičių grupės.

Čekijoje yra mažiausiai 112 moterų futbolo komandų. Šiuo sportu užsiima per 10 tūkstančių sportininkių. Pas mus – gal tūkstantis. 

„Čekijoje yra mažiausiai 112 moterų futbolo komandų. Futbolą žaidžia per 10 tūkst. moterų. Lietuvoje – gal tūkstantis. Prahos „Spartoje“ treniruojasi per 150 mergaičių. Jei mes turėtume bent šimtą, galėtume komandai atsirinkti tik geriausias“, – vardija skaičius G.Radavičius.

Klubo įkūrėjas teigia, kad didžiausia Lietuvos futbolo bėda – finansinė: „Kol kas esame tarp geriausių 16 komandų. Galbūt mus pakvies į svarbius turnyrus, tačiau ar išgalėsime ten nuvykti? Komanda išgali mokėti atlyginimus vos keliems būtiniausiems žmonėms, kai „Sparta“ algas moka pusšimčiui.“

G.Radavičius mano, kad iki ketvirto kurso pabaigos sportininkę Šiauliuose dar įmanoma išlaikyti. O kas toliau? „Žmogus privalo įsidarbinti, nes kitaip nebus iš ko gyventi. Taip ir netenkame savo sportininkių pačiame jėgų žydėjime – išvyksta į užsienį.“

Čempionės ieško darbo

Rasa Imanalijeva pavasarį sprendė dilemą – pasilikti Anglijoje, kur rado puikų darbą ir net buvo paaukštinta pareigose, ar grįžti į Lietuvą ir dalyvauti UEFA Čempionų taurės varžybose?

Alvydo Januševičiaus nuotr./Rasa Imanalijeva. Šiaulių moterų futbolo komandos „Gintra-Universitetas“ sutikimas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Rasa Imanalijeva. Šiaulių moterų futbolo komandos „Gintra-Universitetas“ sutikimas

Futbolininkė paliko darbą užsienyje ir grįžo žaisti: „Niekas nevertė ir neįkalbinėjo. Susitariau su klubo prezidentu dėl sąlygų ir grįžau.“

Ieškosiu darbo. Jei nepavyks įsitvirtinti Lietuvoje, gal vėl teks keliauti į užsienį. 

R.Imanalijevos sesuo Oksana – ne prastesnė žaidėja, tačiau ji jau prieš keletą metų nusprendė nebesiblaškyti – pasirinko ramesnį šeiminį gyvenimą.

Abi seserys – idealus pavyzdys, kaip Šiauliuose užauga tikros futbolininkės. Jos į Šiaulius atvyko iš Pakruojo rajono.

Ką R.Imanalijeva veiks pasibaigus sezonui? „Ieškosiu darbo. Jei nepavyks įsitvirtinti Lietuvoje, gal vėl teks keliauti į užsienį. Žinoma, labiausiai norėčiau dirbti pagal specialybę – finansininke. Gal net draudimas tiktų“, – ramiai atsako žaidėja.

Klubo prezidentas susirūpinęs ir dėl vartininkės Gretos Kaselytės: „Kaip jai rasti darbą... Tokio meistriškumo vartininkė Lietuvoje ji yra vienintelė“.

Poilsis – ir vėl į kovą

Alvydo Januševičiaus nuotr./Rimantas Viktoravičius. Šiaulių moterų futbolo komandos „Gintra-Universitetas“ sutikimas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Rimantas Viktoravičius. Šiaulių moterų futbolo komandos „Gintra-Universitetas“ sutikimas

Komandos treneris R.Viktoravičius yra patenkintas komandos sudėtimi. Labiausiai bijo, kad žaidėjų dėl didžiulio krūvio ar nelaimingų nutikimų neišguldytų traumos.

Labiausiai bijo, kad žaidėjų dėl didžiulio krūvio ar nelaimingų nutikimų neišguldytų traumos.

Trenerio teigimu, komandos „smegenys“ šiuo metu yra daugelį metų komandoje žaidžianti legionierė Ana Alekperova: „Jos ir kai kurių žaidėjų mes nebevadiname legionierėmis. Jos jau seniai tapo tikra mūsų komandos dalimi.“

Treneris džiaugiasi ir kita legioniere Laetitia Chapeh-Yimga: „Ji greita, gerai puola, kovotoja.“

Treneris galėtų kalnus gražių žodžių pasakyti apie kiekvieną komandos žaidėją – ypač po rungtynių su Prahos „Sparta“ „Kiekviena žaidėja padarė viską, ką tuo metu galėjo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius