-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos sudėtis rungtynėse su slovakais: sulauksime dar nematytų E.Jankausko sprendimų

Edgaras Jankauskas su savo asistentais šį kartą turėjo kaip reikiant pasukti galvas. Traumų ir kortelių išretinta Lietuvos rinktinė šeštadienio vakarą į mūšį su slovakais žengs gerokai pasikeitus. 15min tradiciškai prognozuoja, kokį startinį vienuoliktuką šį kartą pasirinks šeimininkai.
Edgaras Jankauskas ir prognozuojamas jo pasirinkimas
Edgaras Jankauskas ir prognozuojamas jo pasirinkimas / 15min koliažas
Lietuva – Slovakija | Vilniaus LFF stadionas | 21:45

Malonus galvos skausmas – ne iš lengviausių

Tradiciškai pats maloniausias E.Jankausko galvosopis šį sykį taip pat bus su karčiu prieskoniu. Savo rankose treneris vėl turės dvi ypač stiprias vartininkų kortas ir apsispręsti dėl to, kuriam patikėti vietą tarp virpstų, bus nepaprastai sudėtinga.

Pirmiausia dėl to, jog pagrindiniu rinktinės vartų sargu visose šio atrankos ciklo rungtynėse buvęs Ernestas Šetkus taip ir nesugebėjo sugrįžti į pagrindinę „ADO Den Haag“ sudėtį, o jo dubleriu iki šiol buvęs Emilijus Zubas tiesiog žibėjo Izraelyje.

Skirtingą vaidmenį savo klubuose abu vartininkai vaidino jau ir prieš praėjusią rinktinės stovyklą, kai lietuviai ruošėsi „Wembley“ ir anglų egzaminui.

„Scanpix“ nuotr./Ernestas Šetkus
„Scanpix“ nuotr./Ernestas Šetkus

Nors E.Šetkus Hagoje buvo pralaimėjęs konkurencinę kovą veteranui Robertui Zwinkelsui, o E.Zubas vis geriau jautėsi Tel Avivo „Bnei Yehuda“ ekipoje, trenerių štabas nusprendė priimti kiek nestandartinį sprendimą ir pirmuoju numeriu rinktis tauragiškį.

E.Jankauskas neslėpė, kad tokį žingsnį jis žengė, norėdamas parodyti, kad nepaisant prarastos vietos klube, jis labai pasitiki vienu svarbiausių savo žaidėjų, o E.Šetkus už šį pasitikėjimą atsilygino puikiu žaidimu ir buvo geriausias Lietuvos rinktinės žaidėjas „Wembley“.

Kita vertus, treneris yra užsiminęs, kad šis žingsnis jam buvo nepaprastai sunkus ir jis labai džiaugiasi, jog ant atsarginių suolo likęs E.Zubas yra ypač didelis profesionalas, nuostabaus charakterio ir niekada nėra rodęs nepasitenkinimo vienu ar kitu trenerio sprendimu.

Kada bus geresnė proga E.Jankauskui rinktis E.Zubą pagrindiniu vartininku, jeigu ne šį kartą?

Tačiau praėjo beveik trys mėnesiai ir vaizdas klubuose iš esmės nepasikeitė. E.Šetkus taip ir liko atsarginis, o E.Zubas ne tik kad žaidė, tačiau ir tapo Izraelio futbolo legendų Talio Ben Haimo ir Yossi Benayouno siaubu bei po 27 metų padovanojo kukliam Tel Avivo klubui Izraelio taurės trofėjų.

Kada bus geresnė proga E.Jankauskui rinktis E.Zubą pagrindiniu vartininku, jeigu ne šį kartą?

Sezono kovas E.Šetkus baigė gerokai anksčiau, tad buvo priverstas mačui su slovakais ruoštis individualiai. Tuo tarpu E.Zubas į stovyklą atvyko beveik tiesiai iš aistrų sūkurio po Izraelio taurės finalo, tad į atostogų nuotaikas dar tikrai nespėjo įsijausti. Būtent tai yra dar viena priežastis, kodėl E.Jankauskas šiame mače veikiausiai pasirinks panevėžietį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilijus Zubas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilijus Zubas

Kas bus E.Vaitkūno dubleris?

Egidijus Vaitkūnas kartu su Fiodoru Černychu, Mantu Kukliu ir Vykintu Slivka buvo vieninteliai keturi žaidėjai, kuriems šansą E.Jankauskas suteikė visose 11-oje vadovautų rungtynių.

Vilniaus „Žalgirio“ kapitonas gana nesunkiai laimėjo konkurencinę kovą prieš veteraną Deividą Česnauskį ir tapo tvirtu pagrindinės sudėties žaidėju, tačiau mačą su slovakais stebės tik iš tribūnų.

Rungtynėse su škotais ir anglais gautos E.Vaitkūno kortelės verčia E.Jankauską ieškoti kitų variantų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdemaras Borovskis ir Sejadas Salihovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdemaras Borovskis ir Sejadas Salihovičius

Jeigu treneris revoliucinių permainų nesiims, dešinįjį gynybos kraštą veikiausiai užims „Trakų“ gynėjas Valdemaras Borovskis. Prieš keletą metų gynėjas jau buvo tapęs tvirtu rinktinės starto sudėties žaidėju, tačiau vėliau iš trenerių radarų išnyko.

Pastaraisiais metais 33-ejų futbolininkas išgyvena antrąją jaunystę. Tai įrodo ir faktas, kad „Trakų“ treneris Olegas Vasilenka šiemet jam dažniausiai yra linkęs patikėti dešinįjį gynybos kraštą, o komandos kapitonui D.Česnauskiui neretai ieško kitos pozicijos aikštėje.

Kitas į rinktinės stovyklą iškviestas dešinysis gynėjas – Klaipėdos „Atlanto“ atstovas Markas Beneta. Bet 23-ejų metų futbolininkas rinktinėje dar yra sužaidęs vos vienerias rungtynes ir vargu, ar E.Jankauskas ryšis jį mesti į aikštę tokiame svarbiame mače.

Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Georgas Freidgeimas
Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Georgas Freidgeimas

Dar vienas neatmestinas variantas, kad trenerių štabas galėtų iš esmės transformuoti gynybos liniją ir į dešinį kraštą perkelti vidurio gynėju paprastai žaidžiantį Georgą Freidgeimą.

Kaišiadoriškiui tai nebūtų naujiena – vadovaujant Igoriui Pankratjevui, jis yra žaidęs dešiniajame krašte netgi 2015-ųjų dvikovoje Londone su anglais, tačiau E.Jankauskui tvirto sudėjimo gynėjas naudingiausias būdavo būtent gynybos viduryje ir tuomet, kai turėdavo žaidybinės praktikos klube.

Bet toks posūkis mažiau tikėtinas ir dėl to, jog G.Freidgeimas, kaip ir E.Vaitkūnas, yra griovėjas, tuo tarpu V.Borovskis – kur kas daugiau kuriantis ir atakuojantis futbolininkas.

Mače su Slovakija E.Jankauskas žada revanšą, norės atakuoti, tad veikiausiai rinksis „Trakų“ atstovą.

15min/Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis
15min/Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis

Gynybos viduryje – Londone apšaudytas variantas?

Iš trijų potencialių vidurio gynėjų, treneriams teks rinktis du ir 15min prognozuoja, jog nuo pirmųjų minučių dvikovą pradės Linas Klimavičius ir Tadas Kijanskas.

Prieš mačą su anglais E.Jankauskui reikėjo iš esmės transformuoti gynybos vidurį, kadangi atrankos ciklo pradžioje puikiai veikęs Edvino Girdvainio ir G.Freidgeimo tandemas iširo.

„Scanpix“ nuotr./Tadas Kijanskas
„Scanpix“ nuotr./Tadas Kijanskas

E.Girdvainį iš rikiuotės išvedė sunki trauma, o G.Freidgeimas negalėjo žaisti dėl kortelių. Tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gera. E.Jankauskas iš Čekijos iškvietė patyrusį Brno „Zbrojovka“ gynėją Tada Kijanską ir su Linu Klimavičiumi sulipdė naują vidurio gynėjų duetą.

Naujasis gynėjų derinys Londone nepavedė, gynėjų negalėtume kaltinti veikiausiai nei dėl vieno praleisto įvarčio, tad galima drąsiai teigti, kad nuo šiol Lietuvos rinktinė turi ir dar vieną gana neblogai subalansuotą vidurio gynėjų porą.

Ar ją treneriai ryšis ardyti ir vietoj kurio nors futbolininko įleis G.Freidgeimą? Vargu. Akivaizdu, kad Georgas rinktinės treneriui kur kas labiau patiko, kai turėjo žaidybinės praktikos Pavlodaro „Irtyš“ klube, bet sugrįžęs į Lietuvą retokai patenka ir į Vilniaus „Žalgirio“ sudėtį, tad veikiausiai liks ir ant rinktinės atsarginių suolo.

Kairiojo gynėjo pozicija – mažiausiai klaustukų. Šis kraštas priklausys pakiliai A lygos sezoną pradėjusiam Marijampolės „Sūduvos“ gynėjui Vaidui Slavickui.

Konkurenciją suvalkiečiui galėtų sudaryti nebent „Portland Timbers“ atstovas Vytautas Andriuškevičius, tačiau vis labiau aiškėja, kad pats gynėjas nei veržiasi į rinktinę, nei yra linkęs skristi per Atlantą ir rizikuoti prarasti vietą startinėje MLS komandos sudėtyje.

serialsnapper/LFF nuotr./Vaidas Slavickas
serialsnapper/LFF nuotr./Vaidas Slavickas

Subyrėjusi mozaika

Artūras Žulpa – žmogus, kuris šiame atrankos cikle yra viena kertinių Lietuvos rinktinės figūrų, bet šeštadienio vakarą LFF stadione jo neišvysime.

„Scanpix“ nuotr./Artūras Žulpa
„Scanpix“ nuotr./Artūras Žulpa

Pirmą geltoną kortelę atraminis saugas gavo pirmose rungtynėse su slovėnais, o antrą – Londone su anglais. Būtent šis įspėjimas Kostanajaus „Tobol“ futbolininkui įjungė raudoną šviesą.

Lygiavertės pamainos jam E.Jankauskas tikrai neturi, tad veikiausiai bus priverstas ieškoti įdomių variantų.

Kartu su M.Kukliu, A.Žulpa buvo tie du žaidėjai, kurie dažniausiai griaudavo varžovų atakas, o šiek tiek aukščiau pastumtas V.Slivka daugiau funkcijų gaudavo kurdamas.

Panašu, jog šeštadienį Vykintui taip pat gali tekti priimti kur kas daugiau gynybinių funkcijų, nes lengvai užkaišyti atsivėrusios skylės tikrai nepavyks.

Panašu, jog šeštadienį Vykintui taip pat gali tekti priimti kur kas daugiau gynybinių funkcijų, nes lengvai užkaišyti atsivėrusios skylės tikrai nepavyks.

Jei tiesiog ieškosime žaidėjo, kuris galėtų tiesiai stoti į A.Žulpos poziciją, pirmiausia į akis krinta Ovidijaus Verbicko kandidatūra. Marijampolės „Sūduvos“ saugas šiemet A lygoje žaidžia solidų futbolą, gali tiek gintis, tiek pulti, ir kartu su M.Kukliu vienareikšmiškai yra geriausi lietuviai A lygos vidurio saugai.

Po ilgesnės pertraukos į rinktinę pakviestas „Jonavos“ atstovas Martynas Dapkus turi gerus duomenis, gana aukštą lietuviškam futbolui IQ, bet retsykiais padaro vaikiškų klaidų, kuriomis varžovai A lygoje ne visada pasinaudoja, tačiau tokio lygio rungtynėse liapsusas gali kainuoti ypač brangiai. O kad slovakai moka išnaudoti menkiausią progą lietuviai puikiai pamatė Trnavoje.

Keis ne tik sudėtį, bet ir žaidėjų išsidėstymą?

Taigi 15min šiame mače renkasi konservatyvų variantą ir O.Verbicką, tačiau yra įmanoma ir variantas, jog E.Jankauskas kur kas labiau išmaišys kortas ir sujauks iki šiol nusistovėjusią savo auklėtinių tvarką aikštėje.

„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Černychas
„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Černychas

Tuomet iš savo įprastų pozicijų gali būti pastumti netgi Balstogės „Jagiellonia“ atakuojantys krašto saugai Fiodoras Černychas ir Arvydas Novikovas.

Įprastai Fiodoras rinktinės rungtynes pradėdavo dešiniajame krašte, o Arvydas – kairiajame, o vėliau pozicijomis apsikeisdavo. Visgi pastaruoju metu „Jagiellonia“ ekipoje F.Černychas kur kas dažniau žaidė kairiajame krašte, o A.Novikovas – dešinėje pusėje.

Bet neatmetama galimybė, kad A.Novikovui E.Jankauskas gali šiame mače patikėti ir „laisvojo menininko“ vaidmenį aikštės viduryje. Tuomet V.Slivkai tektų kur kas daugiau gynybinių funkcijų, jis pasistumtų atgal ir iš dalies bandytų pridengti A.Žulpos paliktą skylę, o žaidimo organizavimu ir kūrimu rūpintųsi A.Novikovas.

Talentingiausias savo kartos žaidėjas tai yra daręs ir anksčiau. I.Pankratjevo komandoje A.Novikovas dažnai organizuodavo lietuvių atakas.

„Scanpix“ nuotr./Arvydas Novikovas
„Scanpix“ nuotr./Arvydas Novikovas

Jei E.Jankauskas priimtų tokį sprendimą, F.Černychui, kaip ir klube, veikiausiai tikrai tektų žaisti kairiajame krašte vien dėl to, jog kandidatūros užimti laisvą dešiniąją saugo poziciją yra kur kas stipresnės.

15min jau anksčiau yra rašęs, kad nepaprastai įdomu šioje aikštės pusėje būtų pamatyti Vilniaus „Žalgiryje“ gana solidžiai rungtyniaujantį Vytautą Lukšą. Atakuoti nevengiantis žaidėjas netgi įdomiai atrodytų ir dešiniojo gynėjo pozicijoje, ypač rungtynėse, kuriose lietuviams reikia ne griauti, o atakuoti.

Kitas variantas – Darvydas Šernas. Šansą sprogstamąja jėga pasižyminčiam žaidėjui E.Jankauskas norėjo suteikti jau prieš dvikovą su anglais, tačiau tuomet paskutinę akimirką prieš stovyklą jį iš rikiuotės išvedė trauma.

„Scanpix“ nuotr./Darvydas Šernas
„Scanpix“ nuotr./Darvydas Šernas

Pastaruoju metu saugas A lygoje demonstravo solidų žaidimą ir tikrai dabartinei rinktinei gali praversti savo universalumu, nes sėkmingai treneriai jį gali statyti tiek į aikštės kraštą, tiek į atakos smaigalį.

Jei 32-ejų metų alytiškis dvikovą pradės ant suolo, tikėtina, kad mačui persiritus į antrą pusę, galėtų pakeisti atakos smaigalyje žaisiantį Nerijų Valskį, ypač jei E.Jankauskui teks lieti „šviežio kraujo“. Bet tikėtina, kad šansas D.Šernui gali būti suteiktas ir nuo pirmųjų minučių aikštės krašte.

N.Valskis – žmogus, dėl kurio vietos startinėje sudėtyje taip pat nė kiek netenka abejoti. „Bnei Yehuda“ ekipoje gražiausiomis spalvomis atsiskleidęs futbolininkas E.Jankauską džiuginti turėtų ir tuo, jog Izraelyje žaidžia beveik be keitimų.

Jei anksčiau treneris antroje rungtynių pusėje dažniausiai būdavo priverstas išimti iš aikštės šiek tiek pailsusį savo puolėją, tai dabar kvapo kretingiškiui veikiausiai užteks ir visoms 90 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius