-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Bagdonas. Danija – Suomija: ką aš pamačiau?

Europos čempionate debiutuojantys suomiai sekmadienio vakarą sukūrė kol kas didžiausią šio čempionato sensaciją, Kopenhagoje 1:0 įveikdami favorite laikytą Daniją, tačiau pastaroji laimėjo kovą, prieš kurią nublanksta bet kokios pergalės ir rezultatai. Ne aikštėje, o šalia jos.

1 pastebėjimas nuo sofos

Nedaug trūko, kad metus nukeltas, ne vieną sykį perbraižytas ir koronaviruso randų išvagotas turnyras dar būtų ir pasibaigęs visiška tragedija.

Po sukniubusio Christiano Erikseno nelaimės buvo svarstoma mačą užbaigti sekmadienį, tačiau futbolininkai nusprendė grįžti į aikštę ir pabaigti rungtynes. „Žaidėjai man pasakė, kad neįsivaizduoja, kaip galės užmigti, o rytoj vėl lipti į autobusą ir važiuot tęst rungtynių. Todėl kartu su varžovais nusprendėme mačą užbaigti“, – po dvikovos atviravo Danijos vyriausiasis treneris Kasperas Hjulmandas.

2 pastebėjimas nuo sofos

Danai buvo dviem galvom geresnė komanda ir tikėtina, kad, panašiai kaip pirmajame mače italai, galiausiai būtų pramušę varžovų įtvirtinimus, tačiau tuomet nutiko nelaimė, po kurios šeimininkai ne tik prarado svarbiausią savo žaidėją, bet dar ir buvo sužaloti emociškai. 63-ąją minutę neišlaikė net Simonas Kjaeras. Danijos rinktinės kapitonas yra labai geras C.Erikseno bičiulis ir buvo svarbiausias žmogus, žiaurią akimirką guodęs komandos draugo žmoną Sabriną, bet emocijos galiausiai paėmė viršų – 63-ąją minutę pasiprašė keitimo ir treneriui pasakė, kad negali tęsti mačo.

VIDEO: „Eurofutbolas 2021“: birželio 12 d. svarbiausi įvykiai

3 pastebėjimas nuo sofos

Suomijos ir Danijos aistruolių bendra skanduotė, pirmiems pradedant „Christian“, o šeimininkams atsakant „Eriksen“, buvo kol kas jautriausia šio čempionato akimirka.

Lūžio taškas

43-oji minutė. Būtent tada kairiajame aikštės krašte prie šoninės linijos visai nekaltoje situacijoje sukniubo ryškiausia šio amžiaus Danijos futbolo žvaigždė Christianas Eriksenas ir nuo šios akimirkos tai, kas vyko aikštėje, jau nelabai buvo svarbu.

„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas
„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas

Didmeistrių žaidimai

Danijos rinktinės strategas K.Hjulmandas prieš čempionatą buvo įvardijamas kaip silpnoji šios komandos vieta. Jau pirmajame mače pamatėme kodėl. Žinoma, emocinė auklėtinių būsena tikrai nebuvo geriausia, trūko ir sėkmės, bet faktas, kad kelis kartus talentingesnė šeimininkų komanda krito prieš mokytojo Markku Kanervos vyrus, kurie moka tik kentėti ir gintis.

X faktorius

Visos danų akys buvo susmeigtos į Suomijos puolimo lyderį Teemu Pukki, tačiau svarbiausią rungtynių akimirką iššovė kitas Huuhkajat puolėjas Joelas Pohjanpalo. Berlyno „Union“ narys puikiai išnaudojo vienintelę realią suomių progą.

Geriausias žaidėjas

Christianas Eriksenas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas

Kritiko strėlė

Sminga į kairįjį danų gynėją Joakimą Mæhle. Būtent Bergamo „Atalanta“ atstovas 60-ąją minutę užmigo gynyboje ir iš jo nugaros išlindęs J.Pohjanpalo taikliu smūgiu galva užtildė stadiono tribūnas.

Prieštaringas epizodas

74-oji minutė ir teisėjo Anthony Tayloro sprendimas skirti labai abejotiną baudinį į suomių vartus. Vaizdo kartojimas parodė, kad Pauluso Arajuuri pražangą prieš Yussufą Puolseną įžvelgti ypač sudėtinga. Laimei, teisybė triumfavo – Pierre‘o-Emile Hjorbergo prastai muštą baudinį Lukas Hradecky atrėmė.

„Scanpix“ nuotr./Lukas Hradecky
„Scanpix“ nuotr./Lukas Hradecky

Saldžioji porelė

Timo Sparvas ir Pierre‘as-Emile Hjorbergas. Du kieti barzdoti vyrai aikštės viduryje, negailintys varžovų ir niekada nepatraukiantys kojos. Abu nepadarytų gėdos ir medkirčių varžybose.

„Scanpix“ nuotr./„Į kaulą!“
„Scanpix“ nuotr./„Į kaulą!“

Žmogus su švilpuku

Anthony Tayloras. 42-ejų anglui šis mačas tapo milžinišku išbandymu. Įvykusi nelaimė prieš pat pertrauką arbitro iš vėžių neišmušė, bet kai atėjo metas demonstruoti savo profesinius sugebėjimus, A.Tayloras vėl neblizgėjo. 74-ąją minutę paskirtas baudinys – labai abejotinas. Puikiai šiame čempionate dirbusi teisėjų komanda paslydo tuomet, kai į areną žengė Anglijos teisėjas. Ar stebina? Tikrai ne... Viską dar galėjo pakeisti VAR. Bet irgi nepakeitė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Anthony Tayloras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Anthony Tayloras

Intrigos/nuobodulio metras

100 proc., bet geriau, kad panašios intrigos daugiau nesulauktume niekada.

Vibracija tribūnose

8/10. Buvo visko. Pagaliau šiame čempionate išvydome tikrą futbolo atmosferą. Jaukiame ir mažiausiame šio čempionato „Parken“ stadione „daniškas dinamitas“ šauniai sproginėjo iki lemtingos 43-osios minutes, o po to šventines nuotaikas pakeitė išgąstis. Kai sužaidus valandą suomiai dar netikėtai ir įmušė, į šį emocijų kokteilį pridėta neviltis bei nusivylimas.

Skaičius

1. Suomiai šiame mače atliko tik vieną smūgį į danų vartus. Bet užtat tokį, kuris šioje šalyje bus prisimenamas visiems laikams.

Citata

„Futbolas yra gražus žaidimas, o Christianas jį žaidžia nuostabiai“, – geriausiam rungtynių žaidėjui sveikatos linkėjo UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas.

Istorijos nesuklastosi

1949 metai – būtent tada pastarąjį kartą Suomijos futbolininkai buvo įveikę danus jų pačių teritorijoje, tačiau sekmadienio vakarą visa tai nugarmėjo į užmarštį. Nuo to laiko danai buvo laimėję 18 kartų ir 3 sykius sužaidę lygiosiomis, bet dabar jau niekam tai nerūpi. Suomiai įsmeigė naują atskaitos tašką žyminčią gairelę ir tai padarė įspūdingu stiliumi.

Garso takelis

VIDEO: HIM – Razorblade Kiss

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius