Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mačo su slovėnais ramiai laukiantis Edgaras Jankauskas: „Išspaudėme maksimumą“

Laukimas baigėsi. Lietuvos rinktinė šeštadienio vakarą surengė paskutinę treniruotę prieš 2018-ųjų metų pasaulio čempionato atrankos pirmąsias rungtynes. Oficialių varžybų krikšto laukiantis naujasis komandos vairininkas Edgaras Jankauskas – ramus: „Jei sužaisime pagal galimybes, rezultatas bus teigiamas.“
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Sauliaus Čirbos/LFF nuotr.

Į Europos futbolo paribį milžinišku tempu nusiritusiai komandai reikalingas šviežias oro gurkšnis ir daugelis lietuvių viliasi, jog 2004-ųjų metų Čempionų lygos laimėtojas gali būti tas išganytojas, kurio šalies futbolas laukė kone dešimtmetį.

E.Jankauskas kol kas stebuklų nežada, tačiau tvirtina, jog jo auklėtiniai sekmadienio mače atiduos visas jėgas ir pakovos dėl trijų taškų. Savo auklėtiniais treneris ypač pasitiki ir tai pabrėžė ne kartą. Dabar svarbiausia, kad Lietuvos futbolininkai lygiai taip pat patikėtų savo treneriu.

Kojas nacionalinėje ekipoje naujas trenerių štabas apšilo penkeriomis draugiškomis ir Baltijos taurės rungtynėmis. Vadovaujami E.Jankausko, lietuviai šiemet laimėjo vieną dvikovą (prieš Estiją), kartą sužaidė lygiosiomis (su Lenkija) ir patyrė tris nesėkmes (Latvijai, Rusijai ir Rumunijai), tačiau futbolo specialistų buvo giriami už drąsą, pasikeitusį braižą ir norą kovoti.

„Pasirengimui turėjome penkias dienas. Manau, jog pasiruošėme tikrai gerai ir išspaudėme maksimumą iš to, ką turėjome. Tikiuosi, kad aikštėje pamatysite gražų žaidimą“, – rungtynių išvakarėse kalbėjo E.Jankauskas.

Šį kartą komandoje nebus traumuoto Luko Spalvio bei skausmingai susirgusio Deivido Norvilo. Rungtynes praleis ir pastaruoju metu Jungtinėse Valstijose MLS lygoje sėkmingai debiutavęs Vytautas Andriuškevičius. Visi kiti futbolininkai yra sveiki ir pasirengę kovai.

Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėse su Slovėnija
Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėse su Slovėnija

Šiais metais slovėnai spėjo sužaisti ketverias draugiškas rungtynes, tačiau rezultatai šios komandos gerbėjus vargu ar džiugina. Kovo pabaigoje Koperyje buvo 1:0 įveikta Makedonijos rinktinė, tačiau vėliau 0:1 Belfaste nusileista Šiaurės Airijai, Malmėje nulinėmis lygiosiomis sužaista su švedais ir Liublianoje 0:1 pralaimėta turkams.

– Treneri su vyrais dirbate jau penkias dienas, tad turbūt jau galite įvertinti žaidėjų sportinę formą, kurios jie atvyko į treniruočių stovyklą. Ar pamatytas vaizdas jus tenkina? Kokį įspūdį jums palieka pastaruoju metu savo klubuose nerungtyniavę, tačiau rinktinėje svarbius vaidmenis atliekantys Arvydas Novikovas ir Edvinas Girdvainis?15min paklausė E.Jankausko.

Norėtųsi, kad mūsų visi žaidėjai turėtų garantuotas vietas savo klubuose, tačiau privalome susitaikyti su kitokia realybe.

– Žinoma, žaidybinė praktika yra labai svarbi ir labai gaila, kad kai kurie mūsų žaidėjai tos praktikos turi nedaug. Arvydas sužaidė paskutines rungtynes su Lenkija, daugiau nerungtyniavo, tačiau su komanda visą laiką dirbo, manau, jog yra netoli savo maksimalių kondicijų. Žaidybinė praktika yra reikalinga, tačiau nieko nepadarysi. Situacija yra tokia, šių procesų mes negalime valdyti.

Norėtųsi, kad mūsų visi žaidėjai turėtų garantuotas vietas savo klubuose, tačiau privalome susitaikyti su kitokia realybe. Per tas penkias dienas nemažai modeliavome žaidimą, kiek mažiau užsiėmėme fiziniu parengimu. Manau, jog maksimaliai gerai išnaudojome tą laiką ir su nekantrumu laukiame sekmadienio dvikovos.

– Komandoje yra nemažai naujokų, arba futbolininkų, kurie jums vadovaujant pirmą kartą atvyko į stovyklą. Kaip vertinate jų pasirengimą?

– Visi žaidėjai, kurie buvo šioje stovykloje, paliko gerą įspūdį. Žinoma, ne visi galės išeiti į aikštę, tačiau svarbiausia, kad mes juos pamatėme. Šiame cikle bus dar daug rungtynių, visi gaus savo šansą. Pamatėme juos iš arčiau, įvertinome, kokie yra aikštėje, kolektyve. Manau, kad auklėtiniai kupini noro, aistros ir tai nuteikia pozityviai.

– Slovėnijos rinktinės treneris Srečko Katanecas išskyrė Lietuvos rinktinės aktyvų žaidimą aikštės kraštais. Ką galėtumėte išskirti jūs kalbėdamas apie būsimus priešininkus?

Mano akimis, Josipas Iličičius yra tikras komandos lyderis, per jį konstruojamas visas slovėnų žaidimas.

– Didelių galimybių rinktinė. Jau vien jos komplektacija daug ką pasako. Užtenka pažiūrėti vien į klubus, kuriuose šios rinktinės žaidėjai rungtyniauja. Surasti silpną šios komandos vietą nėra lengva. Peržiūrėjome nemažai draugiškų rungtynių.

Dabar dar nenorėčiau kalbėti apie silpnas varžovų vietas, daugiau pasakyti galėsiu po rungtynių, pamatysime, ar mums jas pavyko teisingai įžvelgti ir tuo pasinaudoti.

Slovėnijos rinktinė mėgsta aikštėje dominuoti, ilgai žaisti su kamuoliu. Gana dažnai atakose dalyvauja krašto žaidėjai, taip sutankindami puolimą. Praradę kamuolį, jie visi iš karto naudoja kolektyvinį spaudimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

– Šiemet slovėnai jau žaidė keturis draugiškus mačus. Ar komandos žaidimas per juos bent kiek skyrėsi nuo to, kurį matėme praėjusiame Europos čempionato atrankos cikle?

– Treneris liko tas pats, tad žaidimas liko panašus. Yra komandoje keletas naujų žaidėjų, tad pažiūrėsime sekmadienį. Draugiškų rungtynių rezultatai taip pat ne viską atspindi. Pavyzdžiui, jie pralaimėjo Turkijai, nors akivaizdžiai dominavo ir neišnaudojo daugybės progų. Tačiau futbole taip būna. Bet pažiūrėti tikrai buvo į ką: daugybė kombinacijų, nemažai agresyvių atakų...

Draugiškų rungtynių rezultatai taip pat ne viską atspindi. Pavyzdžiui, jie pralaimėjo Turkijai, nors akivaizdžiai dominavo ir neišnaudojo daugybės progų.

– Viena ryškiausių Slovėnijos rinktinės žvaigždžių Kevinas Kamplis. Ar šiam Lėverkuzeno „Bayer“ futbolininkai ruošiate skirti ypatingą dėmesį?

– Slovėnijos rinktinėje yra ir daugiau gerų žaidėjų. Tas pats Josipas Iličičius. Mano akimis, jis yra tikras komandos lyderis, per jį konstruojamas visas slovėnų žaidimas. Žinoma, Kevinas taip pat svarbi figūra, bet mūsų tikslas yra žaisti prieš komandą, kurios visos grandys yra stiprios. Ši Slovėnijos rinktinė yra gerai sukomplektuota ir išjungus vieną futbolininką, jos jėga tikrai nesumažės. Turime vienodai gerai žaisti prieš visus priešininkus. Nemanau, kad šįkart akcentuosime vieną ar du žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius