-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Malmo“ iš vidaus pažįstantis lietuvis: „Jie jau nėra tas neįveikiamas žvėris“

2019-aisiais jaunas fizinio rengimo treneris iš Šiaulių Lukas Šinkūnas vos neprisijungė prie stipriausioje Švedijos lygoje debiutavusios „Mjallby“ ekipos, kuriai tuo metu vadovavo dabartinis Malmės komandos strategas Milošas Milojevičius.
Lukas Šinkūnas
Lukas Šinkūnas / MMF nuotr.

L.Šinkūno pavardė kur kas geriau žinoma Lietuvos regbio bendruomenei, tačiau šis 27-erių vyras Vilniaus „Žalgirio“ varžovą pažįsta geriau nei bet kas kitas.

Iš Šiaulių kilęs Lukas ne vienerius metus atstovavo Lietuvos regbio jaunimo ir nacionalinei rinktinei, netgi ragavo legionieriaus duonos, tačiau galiausiai jo karjera pakrypo į futbolą.

„Nuo mažens iki 22 metų žaidžiau regbį. Atstovavau gimtojo Šiaulių miesto komandai, Lietuvos rinktinėms, išvykau žaisti į Angliją. Ten sportą derinau su studijomis Vorčesterio universitete, o paskutiniais studijų metais nusprendžiau baigti karjerą ir pasukti savo gyvenimą kiek kita kryptimi. Norėjosi pasilikti profesionaliame sporte, tačiau tikrai žinojau, kad tai jau nebus regbis. Futbolas mane visuomet traukė. Domėjausi Anglijos „Premier“ lyga, palaikau kelis šios šalies klubus, tad nusprendžiau savo ateitį susieti su šia sporto šaka, juolab pasitaikė puiki galimybė – 2018 metais Lietuvoje vyko Europos merginų (iki 17 metų) futbolo čempionatas ir šeimininkių komandai kaip tik reikėjo fizinio rengimo trenerio“, – savo pirmuosius žingsnius futbolo pasaulyje prisiminė L.Šinkūnas.

Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Šinkūnas (dešinėje)
Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Šinkūnas (dešinėje)

Perspektyvus specialistas iš karto buvo įtrauktas į septyniolikmečių rinktinės trenerių štabą, kuriam vadovavo Ieva Melanija Kibirkštis. Kanados mieste Kvebeke emigrantų iš Lietuvos šeimoje užaugusi moteris šiuo metu taip pat dirba Švedijoje ir yra šios šalies moterų čempionės „Rosengård“ vyriausiojo trenerio asistentė.

Dvylika kartų Švedijos čempionėmis tapusi komanda – iš Malmės. Šiame mieste trečiadienį „Žalgiris“ pamėgins pirmą kartą istorijoje žengti į Europos taurių varžybų grupių etapą.

Šiame mieste trejus karjeros metus (2019–2021) praleido ir L.Šinkūnas.

„Trumpai buvau įtrauktas ir į Lietuvos vyrų nacionalinės rinktinės trenerių štabą, kuriam tuo metu vadovavo Edgaras Jankauskas. Buvome išvykę į Šri Lanką žaisti dviejų kontrolinių rungtynių. Kaip tik panašiu metu stovyklos Kipre metu turėjau darbinį pokalbį su Marku Readu. Šis anglas dabar yra pagrindinės „Malmo“ komandos fizinio rengimo treneris, o tuo metu vadovavo klubo akademijai. Jis užsiminė, jog klubas ieško praktikanto jaunimo komandose. Tai buvo esminis lūžis“, – 15min pasakojo L.Šinkūnas.

AIK nuotr./Lukas Šinkūnas
AIK nuotr./Lukas Šinkūnas

Netrukus šiaulietis jau krovėsi lagaminą ir skrido į trečią pagal dydį Švedijos miestą. Iš pradžių L.Šinkūnas atliko praktiką „Malmo“ akademijoje ir dirbo su visų amžiaus grupių jaunimu – pradedant keturiolikmečiais ir baigiant U-19 komanda.

„Taip jau nutiko, kad, vos man atvykus, iš rikiuotės kuriam laikui buvo iškritęs pagrindinės „Malmo“ komandos fizinio rengimo treneris. Jo pareigas perėmė M.Readas, o aš buvau paliktas rūpintis visu akademijos darbu. Kaip Markas tada juokavo, turėjo paaiškėti – išplauksiu ar nuskęsiu. Bet sekėsi gerai – žinios ir praktika, įgyta universitete, labai padėjo. Nesunkiai radau bendrą kalbą su žaidėjais ir „Malmo“ pasiūlė man kontraktą“, – pasakojo L.Šinkūnas.

Šią vasarą įvykusios permainos Malmės trenerių štabe palietė ir lietuvį. Pastarųjų kelerių metų „Malmo“ pergalių architektas Jonas Dahlis Tomassonas išvyko į „Blackburn Rovers“, o kartu su juo – ir už fizinį futbolininkų rengimą atsakingas Benas Rosenas.

Pastarojo vietą Malmės pagrindinėje komandoje užėmė M.Readas, o naujųjų akademijos vadovų ir L.Šinkūno požiūriai išsiskyrė.

2021-ųjų rugpjūtį šiaulietis sulaukė pasiūlymo iš Švedijos futbolo federacijos ir dabar dirba fizinio rengimo treneriu šios šalies jaunimo rinktinėse.

Šių metų sausį L.Šinkūnas sulaukė ir dar vieno intriguojančio skambučio bei priėmė Solnos AIK – pagrindinio „Malmo“ konkurento – pasiūlymą bei yra klubo akademijos fizinio rengimo vadovas.

„Malmė Švedijos futbolo kontekste išsiskiria savo resursais, nes tie keli metai, praleisti Čempionų ir Europos lygose, leido klubui gerokai išauginti biudžetą. Jie gali pasikviesti geresnius trenerius, geresnius žaidėjus, bet Stokholme fanų bendruomenė yra kur kas stipresnė, o ir patys sostinės klubai su kur kas mažesniais pinigais sugeba išspausti gerokai daugiau. Kitiems klubams žymiai svarbiau auginti savo akademijų žaidėjus. Geras pavyzdys – Alexanderis Isakas, kuris po gerų sezonų AIK išvyko į Dortmundo „Borussia“, o dabar sėkmingai žaidžia San Sebastiano „Real Sociedad“ ir netgi yra Švedijos rinktinės lyderis“, – pasakojo L.Šinkūnas.

AIK nuotr./Lukas Šinkūnas (kairėje)
AIK nuotr./Lukas Šinkūnas (kairėje)

Puikiai Švedijos klubinį futbolą pažįstantis specialistas neslepia, kad „Malmo“ pralaimėjimas Vilniaus „Žalgiriui“ Čempionų lygos antrojo atrankos etapo pirmajame mače buvo netikėtas.

„Visiems buvo staigmena, nes pastarieji dveji metai prie J.D.Tomassono klubui buvo labai sėkmingi. Jie užtikrintai laimėdavo čempionatą, žaidė Čempionų lygoje. Švedai vis dar tikisi, kad namų aikštės bus lemiamas jų pranašumas. Pilname „Eleda“ stadione jie žaidžia labai gerai, tad po minimalaus pralaimėjimo Vilniuje pernelyg nepanikuoja, bet akivaizdu, kad jų žaidimas šiemet gerokai stringa. „Malmo“ šiemet labai kamuoja ir traumos. Taškus jie iš lėto renka, bet akivaizdu, kad klubas buksuoja ir fanai nėra tuo patenkinti“, – kalbėjo L.Šinkūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius