Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malonus Edgaro Jankausko galvos skausmas – kurį vartininką pasirinkti?

Lietuvos rinktinės treneris Edgaras Jankauskas, rinkdamasis startinę sudėtį mačui su Anglija turės ne vieną galvos skausmą. Ypač daug problemų su gynybos grandimi, kai dėl traumų prie komandos neprisijungė Vytautas Andriuškevičius ir Edvinas Girdvainis. Vis dėlto rinktinės vairininkas spręs ne tik nemalonias problemas. Kaip įprasta mūsų futbolui, teks rinktis iš dviejų aukšto lygio vartininkų.
Edgaras Jankauskas ir jo auklėtiniai
Edgaras Jankauskas ir jo auklėtiniai

E.Šetkus klube prarado startinę vietą

Vasario 17-ąją Nyderlandų „Eredivisie“ rungtynėse su „Go Ahead Eagles“ ekipa E.Šetkus užsidirbo raudoną kortelę ir naujasis „ADO Den Haag“ klubo treneris Alfonsas Groenendijkas nusprendė pagrindinio vartininko vietą patikėti olandui Robertui Zwinkelsui.

Kaip parodė rezultatai – sprendimas buvo teisingas. Kitame mače „ADO Den Haag“ tik 0:1 nusileido vienai stipriausių lygos ekipų, Roterdamo „Feyenoord“, o po to per tris mačus iškovojo 5 taškus.

Facebook.com/Ernestas Šetkus
Facebook.com/Ernestas Šetkus

Čempionatą neblogai praėjusi ekipa prieš E.Šetkaus raudoną kortelę jau buvo paskutinėje vietoje. Ir dabar yra tik priešpaskutinė, tačiau turi 22 taškus ir situacija nebeatrodo beviltiška – nuo saugios zonos skiria tik 2 taškai.

Pagal žaidėjų statistiką stebinčios svetainės „Whoscored“ duomenis, E.Šetkus yra 11-as geriausias vartininkas „Eredivisie“ su 6,79 vidutiniu naudingumo reitingu. Svetainė reitingą sudaro pagal žaidėjo statistinius rodiklius.

Per 22 mačus lietuvis praleido net 40 įvarčių, tačiau dėl to galime kaltinti ir tikrai prastą Hagos klubo gynybą. E.Šetkus pagal atmuštus smūgius į vartus yra dešimtas lygoje (89 atmušti smūgiai), tačiau visi 9 už jį aukščiau esantys vartininkai yra sužaidę 5 rungtynėmis daugiau (būtent tiek pastarųjų mačų „ADO Den Haag“ vartus gynė R.Zwinkelsas).

Jeigu skaičiuosime atremiamų smūgių per vieną mačą vidurkį, lietuvis Nyderlandų čempionate su 4,05 atremto smūgio vidurkiu bus trečias po Kosto Lamprou (4,74) ir Bramo Castro (4,14).

E.Šetkus šį sezoną jau atrėmė 52 varžovų smūgius iš baudos aikštelės ir net 5 – iš vartininko aikštelės. Vis dėlto R.Zwinkelsas per tuos penkis mačus irgi nusipelnė pagyrų. Jo penkių mačų „Whoscored“ reitingas – 6,99 yra šeštas geriausias lygoje. Tiesa, statistiką kiek sugadino pastarosios komandos rungtynės, kai 0:4 buvo pralaimėta „AZ Alkmaar“ ekipai.

E.Šetkaus akcijas turėjo pakelti ir mačas su Čekija, kai pirmajame kėlinyje jis puikiai gynė Lietuvos rinktinės vartus ir nepraleido įvarčių. Greičiausiai jį galime vadinti ir E.Jankausko favoritu už patikimą vartų saugojimą iki šiol sužaistose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse.

Giedriaus Vaitkevičiaus/Futbolo.TV nuotr./Emilijus Zubas
Giedriaus Vaitkevičiaus/Futbolo.TV nuotr./Emilijus Zubas

E.Zubas – komandos didvyris

Visai kitokia situacija klube mėgaujasi E.Zubas. 26-erių vartininkas demonstruoja puikią formą Izraelio čempionate „Bnei Yehuda“ komandoje. Per 26 rungtynes Izraelio lygoje E.Zubas praleido tik 30 įvarčių, šešis kartus išsaugojo savo vartus sausus bei ne kartą gelbėjo komandą.

Prasidėjus lemiamai čempionato fazei ekipai jau beveik nebegresia iškritimas į žemesnį divizioną, nors kurį laiką ši galimybė buvo labai reali. Šios šalies žiniasklaida lietuvį jau vadina geriausiu šalyje rungtyniaujančiu vartininku, lietuviui priskiriama didžioji dalis nuopelnų, kad „Bnei Yehuda“ jau pasiekė Izraelio taurės pusfinalį.

Žiemą Izraelio žiniasklaida kalbėjo, kad lietuvį savo gretas nori pasikviesti Briuselio „Anderlecht“ klubas, tačiau „Bnei Yehuda“ net nesileido į kalbas – neparduodamas.

Vis dėlto 15min artimas šaltinis klube teigė, kad „Bnei Yehuda“ nesitiki vasarą išlaikyti E.Zubą savo gretose. Kaip portalui sakė klubui teisinius reikalus lietuvio perėjime padėjęs tvarkyti teisininkas, E.Zubo paslaugomis jau domisi praėjusių metų Izraelio čempionė Beer Ševos „Hapoel“.

Lietuvos rinktinėje E.Zubas yra sužaidęs 10 rungtynių, o E.Jankauskas patikėjo jam ginti vartus trejose kontrolinėse rungtynėse. Pačiose pirmosiose su Rumunija, su Lenkija prieš Europos čempionatą praėjusių metų birželį bei kiek vėliau vykusioje Baltijos taurės dvikovoje su Estija, kurią laimėjome 2:0.

Dukart jis žaidė Igorio Pankratjevo rinktinėje ir tai buvo oficialūs, o ne draugiški susitikimai. 2015-ųjų birželį, kai Vilniuje lietuviai 1:2 nusileido Šveicarijai bei rugsėjį, kai Slovėnijoje lygiosiomis 1:1 sužaidėme su šeimininkais.

Pasirinkimas

Prieš prasidedant atrankos į pasaulio čempionatą varžyboms per ketverias draugiškas rungtynes su Rumunija, Estija, Latvija ir Lenkija E.Šetkus ir jo varžovas dėl vietos startinėje sudėtyje Emilijus Zubas gavo po 90 minučių aikštėje, o mače su Rusija vartus gynė dabar nepakviestas Vytautas Černiauskas.

Tačiau vėliau pagrindinio vartų sargo vietą jau užėmė E.Šetkus, žaidęs 90 minučių visose ketveriose atrankos rungtynėse. Puikus E.Šetkaus žaidimas tiek rinktinėje, tiek klube 2016 metais atnešė jam antrąją vietą geriausio šalies futbolininko rinkimuose.

Greičiausiai E.Šetkus išlieka favoritu būti starto sudėtyje ir sekmadienį, juolab, kad trečiadienio rungtynėse su Čekija visus įvarčius praleido ne jis, o E.Zubas. Vis dėlto E.Jankauskas turėtų rimtai pagalvoti, kurį vartininką pasirinkti. Bet kuriuo atveju E.Zubas, jei ir toliau demonstruos tokį žaidimą, užimti pagrindinio vartininko vietos ilgai netruks. Tiesa, nepamirškime ir augančio Edvino Gertmono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius