-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. A grupė: ką aš pamačiau?

„Euro 2020“ A grupės varžybos baigėsi. Paskutiniame ture italai iškovojo ir trečią pergalę, 1:0 pranokę valus, tačiau pastarieji pernelyg nesikrimto, nes taip pat žengė į atkrintamąsias iš antros pozicijos. Lygiai tiek pat taškų surinko ir turkus 3:1 paskutiniame mače pranokusi Šveicarija, bet Alpių šalies komandą nusmukdė skaudi nesėkmė prieš šeimininkus. Dabar teks laukti kitų grupių rezultatų, bet keturi taškai šveicarams irgi yra gana saugi pagalvė prieš aštuntfinalio kelialapių dalybas. 15min sporto žurnalistas Marius Bagdonas aptaria abu paskutinius A grupės mačus.

1 pastebėjimas nuo sofos

Aktoriai pasikeitė, spektaklis tęsėsi. Roberto Mancini ištesėjo savo pažadą ir vietą atkrintamosiose užsitikrinusiems komandos lyderiams suteikė poilsio. „Squadra Azzurra“ sekmadienio vakarą Romoje išstatė stipriai pasikeitusią sudėtį, kurios starto sudėtyje liko tik trys prieš tai nuo pirmų minučių žaidę figūros: Gianluigi Donnarumma, Leonardo Bonucci ir Jorginho.

Reikia pasakyti, kad naujajam vienuoliktukui lygiai taip pat dominuoti nepavyko. Pirmajame kėlinyje Velsas netgi ilgiau žaidė su kamuoliu, o kai sužinojo, jog Baku šveicarai pradėjo mušti turkus, dar suaktyvėjo ir vis pavojingiau kėsinosi į G.Donnarummos vartus.

Italams akivaizdžiai trūko agresijos, bet 38-ąją minutę jie sugebėjo pasižymėti, išnaudodavo kone pirmą ir vienintelę realią savo galimybę. Po Marco Verratti baudos smūgiu atlikto perdavimo, pasižymėjo Bergamo „Atalanta“ saugas Matteo Pessina.

Dvikovos pabaigoje G.Donnarummą vartuose pakeitė Salvatore Sirigu, o tai reiškė, kad šiame čempionate aikštėje pabuvojo jau visi Italijos rinktinės žaidėjai, išskyrus trečią vartininką Alexą Meretą.

Imago / Scanpix nuotr./Italijos futbolo rinktinė
Imago / Scanpix nuotr./Italijos futbolo rinktinė

2 pastebėjimas nuo sofos

Teorinių vilčių patekti į atkrintamąsias prieš paskutinį mačą dar turėjo ir turkai, bet jau nuo pirmųjų minučių tapo aišku, kad kurti stebuklus Azerbaidžano sostinėje Senolo Gunešo auklėtiniai nėra nusiteikę.

6-ąją minutę Haris Seferovičius nuostabiu tolimu smūgiu pažeme išvedė Nati į priekį ir tai reiškė, kad lenktynėse dėl garantuoto kelialapio prieš šveicarus liko tik Velsas. Vėliau Xherdanas Shaqiri į turkų vartus siuntė dar du kamuolius, bet į antrą poziciją ši komanda vis tiek nepakilo, nes kovingi valai Romoje mindžioti savęs neleido.

Turkams šis čempionatas virto visišku košmaru. Komanda beviltiškai prapylė visas tris dvikovas ir praleido 8 įvarčius, kai per visą atrankos ciklą iš savo vartų traukė tik 3 kamuolius.

Jeigu Šiaurės Makedonija paskutiniame mače nepatirs fiasko Amsterdame, Turkija bus prasčiausia šio turnyro komanda.

A grupės galutinė lentelė
1 Italija 3 0 0 7:0 9
2 Velsas 1 1 1 3:2 4
3 Šveicarija 1 1 1 4:5 4
4 Turkija 0 0 3 1:8 0

Lūžio taškas

Rungtynėse Romoje 56-ąją minutę Ethanas Ampadu tyčia užlipo ant kojos Federico Bernardeschi ir prieš save išvydo raudoną kortelę. Tai buvo pirmoji tiesioginė raudona kortelė šiame turnyre, palaidojusi Velso viltis mače, bet ne turnyre.

Imago / Scanpix nuotr./Ethano Ampadu raudona kortelė
Imago / Scanpix nuotr./Ethano Ampadu raudona kortelė

Didmeistrių judesiai

Vladimiras Petkovičius reabilitavosi šveicarų fanų akyse. Kai Nati antrajame ture sutriuškino italai, tai buvo pirmasis V.Petkovičiaus vadovaujamos komandos pralaimėjimas didžiojo turnyro grupės varžybose. Šveicarai vis dar gali neiškopti į atkrintamąsias ir su šiuo treneriu tai būtų pirmas toks kartas, bet keturių taškų turėtų užtekti.

Romoje R.Mancini blykstelėjo ne tik taktiniais sumanymais, bet ir kamuolio valdymo technika. Pirmojo kėlinio viduryje atskriejusį kamuolį 56-erių specialistas meistriškai sustabdė klasikiniu batu, taip puikiai visiems primindamas, jog ir pats Italijos rinktinės gretose yra sužaidęs 36 mačus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roberto Mancini triukai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roberto Mancini triukai

Valas Robas Page'as laimėjo nervų karą ir galiausiai ištempė savo komandą į atkrintamąsias net ir pralaimėjęs. Kita vertus, reikia pripažinti, kad jo komanda prieš Italiją atrodė konkurencingiausiai.

S.Gunešui turnyras virto didžiuliu nusivylimu. Tuščiomis iš „Euro 2020“ Grįžtantys turkai veikiausiai legendiniam treneriui pasakys „ate“.

X faktorius

Stevenas Zuberis. 29-erių Frankfurto „Eintracht“ saugas blykstelėjo mače su turkais ir sukombinavo visus tris savo komandos įvarčius. Trijų rezultatyvių perdavimų dar nebuvo atlikęs nė vienas šių pirmenybių žaidėjas. Šveicaras netikėtai įsikūrė garbingo sąrašo viršūnėje, aplenkdamas po du sykius „Euro 2020“ asistavusius Domenico Berardi, Joshua Kimmichą, Rafa Silvą, Robiną Gosensą ir Garethą Bale'ą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Zuberis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Zuberis

Prožektorių šviesoje

Italų įvarčio autorius Matteo Pessina save įvardija kaip studentą, kuris taip pat žaidžia futbolą, o ne atvirkščiai. 24-erių saugas studijuoja ekonomiką, bet taip pat mėgsta lotynų kalbą ir menus.

Baku ryškiausiai švietė Šveicarijos rinktinės lyderio X.Shaqiri žvaigždė. „Liverpool“ narys įmušė dukart ir tapo rezultatyviausiu Šveicarijos futbolininku pasaulio ir Europos čempionatuose. Jam tai buvo jau septintasis toks įvartis.

Imago / Scanpix nuotr./Matteo Pessina
Imago / Scanpix nuotr./Matteo Pessina

Kritiko strėlė

Sminga į E.Ampadu, kuris gavo raudoną kortelę. Tuo metu Velso komanda turnyro lentelėje kabėjo antroje pozicijoje, tačiau situacija labai greitai galėjo keistis, įmušus šveicarams ar praleidus patiems. Palikti taip komandą dešimtyje yra nepateisinamas elgesys, juolab, kad dabar E.Ampadu negalės žaisti ir aštuntfinalyje.

Žmogus su švilpuku

Susidaro įspūdis, kad raudoną kortelę iš visų „Euro 2020“ teisėjų kišenėje nešiojasi vienintelis rumunas Ovidiu Haţeganas. Pirmosiose savo rungtynėse jis iš aikštės už antrą įspėjimą išvarė lenką Grzegorzą Krychowiaką, o šį kartą į rūbinę pasiuntę E.Ampadu. Tenka pripažinti, kad sprendimas teisingas – panašu, jog Velso futbolininkas varžovą atakavo tyčia.

Be šio epizodo mačas Italijos sostinėje buvo pakankamai ramus, tad didelių problemų valdant rungtynes rumunui nekilo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ovidiu Hateganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ovidiu Hateganas

Kitame susitikime dirbo slovėnas Slavko Vinčičius. Greitas šveicarų įvartis iš karto davė atsakymą į esminį mačo klausimą, tad aistrų ir šioje dvikovoje nebuvo daug. Antrojo kėlinio viduryje liepsnelių šiek tiek kilo, bet arbitras jas nesunkiai užgesino keliomis geltomis kortelėmis.

Intrigos/nuobodulio metras

50 proc. Kitose grupės intrigos turėsime daugiau. A grupės varžybos tapo vieno žirgo lenktynėmis, o vienintelė prieš paskutinį turą likusi intriga buvo antros vietos dalybos, tačiau ir jose po šveicarų triuškinančios nesėkmės italams (0:3), favoritas buvo labai ryškus. Nieko stebuklingo ir neįvyko – italai laimėjo trečią kartą, valai liko antri, o šveicarai, ir finišavę treti, su keturiais taškais veikiausiai žengs toliau.

Vibracija tribūnose

Romoje tradiciškai emocijų netrūko, bet jautėsi, kad italams šis mačas reiškia nedaug ir pirma vieta grupėje yra nesunkiai pasiekiamas formalumas. Dvikovą olimpiniame stadione stebėjo viso labo 11 541 žiūrovas. Po trečios pergalės „Squadra Azzurra“ futbolininkai gražiai atsisveikino su savo sirgaliais, nes aštuntfinalio mačą žais Londone su C grupės antra komanda.

Baku tradiciškai tribūnose dominavo turkus palaikantys aistruoliai, bet šventinėmis nuotaikomis nekvepėjo. Azerbaidžane rungtynes oficialiai žiūrėjo 17 138 sirgaliai.

Skaičius

11. Italija tęsia fenomenalią seriją ir laimėjo visas 11 pastarųjų dvikovų įmušusi 32 įvarčius ir nepraleidusi nė karto.

„Scanpix“ nuotr./Roberto Mancini
„Scanpix“ nuotr./Roberto Mancini

Žodis – ne žvirblis

„Mūsų tikslas šiandien buvo žengti toliau. Rūbinėje atrodė, kad laimėjome rungtynes“, – po pralaimėjimo šeimininkams prisipažino Velso gynėjas Neco Williamsas.

Dabar Velsas keliaus į Amsterdamą ir aštuntfinalyje žais su B grupės antra vieta.

Istorijos nesuklastosi

R.Mancini komanda nepralaimėjo 30 rungtynių iš eilės, o treneris susilygino su legendiniu Italijos strategu Vittorio Pozzo, kuris šaliai padovanojo 1934 ir 1938 metų pasaulio čempionų titulus.

Garso takelis

VIDEO: La Grande Bellezza (colonna sonora) – Far l'amore (Bob Sinclair – Raffaella Carrà)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius