Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Anglija – Kroatija: ką aš pamačiau?

Jaunystės triumfas prieš patirtį. Anglijos rinktinė pergale pradėjo „Euro 2020“ turnyrą, 1:0 pranokdama pavojingiausią priešininkę D grupėje Kroatiją. Pirmą kartą istorijoje „Trys liūtai“ garsiai užriaumojo jau pačiame Europos čempionato starte. 15min sporto žurnalistas Marius Bagdonas dėlioja šių rungtynių akcentus.

1 pastebėjimas nuo sofos

Įspūdinga anglų pradžia. Pasaulio vicečempionai pirmosiomis dvikovos minutėmis pateko po galingu presu. Sunku prisiminti rungtynes, kada kuri nors ekipa būtų taip dominavusi prieš šią Zlatko Daličiaus komandą. Kad ir keliolika minučių.

2 pastebėjimas nuo sofos

Prieš dvikovą Anglijoje buvo šiek tiek baiminamasi, jog net septyni šios komandos žaidėjai klubinį sezoną baigė Čempionų lygos finale, tad turėjo nedaug poilsio, bet, panašu, jog nuovargio jaunų „liūtų“ kojose ir galvoje visiškai nesijautė.

VIDEO: „Eurofutbolas 2021“: birželio 13 d. svarbiausi įvykiai

3 pastebėjimas nuo sofos

Įdomu, ką darys Anglijos rinktinės treneris Garethas Southgate'as likusiuose dviejuose grupės mačuose su Harry Maguire ir Jordanu Hendersonu, jei šie jau bus pasiruošę grįžti į rikiuotę, nes juos pakeitę Tyrone'as Mingas ir Kalvinas Phillipsas su savo užduotimis susitvarkė nepriekaištingai.

Lūžio taškas

57-oji minutė, kai buvo įmuštas vienintelis mačo įvartis. Kroatams dar buvo pusvalandis išsigelbėjimui, bet per visas rungtynes rimtų progų pasižymėti jie taip ir neturėjo. Kontražaidimo organizuoti nesisekė nei pirmąją rungtynių valandą, nei juo labiau kai švieslentėje užsidegė skaičiai 1:0.

Didmeistrių žaidimai

Garethas Southgate'as pasiekė revanšą už prieš trejus metus pasaulio čempionato pusfinalį patirtą nesėkmę, nors jo komanda tuomet net turėjo įvarčio pranašumą.

Prieš dvikovą vidurio saugai – Mateo Kovačičius, Luka Modričius ir Marcelo Brozovičius – buvo įvardijami, kaip didžiausias kroatų pranašumas, tad anglai savo atakas dažnai konstruodavo taip, kad išvis nereikėtų įveikti šios zonos – iš gynybos mesdami britiškus ilgus perdavimus tiesiog į priekį savo greitiems puolėjams. Ir tai puikiai veikė. Per pirmąsias dešimt minučių „Trys liūtai“ surengė kelias žaibiškas ir labai pavojingas atakas, o Philas Fodenas netgi pataikė į virpstą.

„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as ir Zlatko Daličius
„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as ir Zlatko Daličius

Tikėtina, kad vėliau šią G.Southgate'o taktiką didieji protai išgliaudys. Galbūt ir patys anglai žais kiek kitaip, kai aikštės viduryje turės daugiau kokybės sugrįžus J.Hendersonui. Vienaip ar kitaip pirmosiose rungtynėse „liūtai“ atrodė labai solidūs ir svarbiausia – laimėjo.

Z.Daličius atrodė silpnai – visi kroatų išpuoliai sugriūdavo dar antroje aikštės zonoje, o organizuoti puolimo kraštais visai nesisekė.

X faktorius

Nepasveikusį J.Hendersoną aikštės viduryje pakeitęs Kalvinas Phillipsas. Prieš mačą anglai ypač nerimavo, kaip šis „Leeds United“ saugas atrodys prieš kroatų žvaigždyną, tačiau įspūdingiausios rungtynių šukuosenos savininkas ne tik patikimai griovė varžovų išpuolius, bet ir tapo X faktoriumi, atlikusio rezultatyvų perdavimą Raheemui Sterlingui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalvinas Phillipsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalvinas Phillipsas

Prožektorių šviesoje

R.Sterlingas. „Manchester City“ puolėjas sezono pabaigoje buvo praradęs vietą startinėje Pepo Guardiolos komandos sudėtyje, bet čempionatą pradėjo aukšta nata – įmušdamas pergalingą įvartį ir būdamas vienu aktyviausių šeimininkų komandos žaidėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas

Kritiko strėlė

M.Kovačičius. Kroatai pyksta, kad iki šiol vienas talentingiausių savo kartos saugų, atstovaudamas rinktinei, niekaip nesugeba pademonstruoti tos kokybės, kurią matome jam vilkint „Chelsea“ marškinėlius. Vatreni sirgaliai viliasi, kad toks čempionatas bus šiemet. Pirmame mače saugas rodė norą, nebuvo prastas, bet tai nebuvo pergalingas vakaras.

Saldžioji porelė

L.Modričius ir Masonas Mountas. Anglijos rinktinės jaunoji žvaigždė prieš dvikovą viešai prisipažino, kad L.Modričius yra vienas mėgstamiausių jo žaidėjų. Kai šiemet Londono „Chelsea“ su Madrido „Real“ susitiko Čempionų lygos pusfinalyje, po pirmo mačo M.Mountas iš karto nuskuodė pas savo dievuką ir paprašė jo marškinėlių. Kai po atsakomojo mačo Anglijos klubas pateko į finalą, jau L.Modričius pasveikino jaunąjį kolegą su pergale ir paprašė suvenyro atminimui. Sekmadienį abu saugai turėjo progą papildyti savo kolekcijas ir rinktinių marškinėliais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius ir Masonas Mountas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius ir Masonas Mountas

Žmogus su švilpuku

Iš Veneto kilęs Daniele Orsato praėjusiais metais buvo išrinktas geriausiu planetos arbitru ir sekmadienio popietę Anglijos sostinėje pamatėme kodėl. Nė vieno abejotino ar bent kiek didesnes diskusijas sukėlusio epizodo. Elitinis Italijos teisėjas, elitinis lygis.

„Scanpix“ nuotr./Daniele Orsato
„Scanpix“ nuotr./Daniele Orsato

Intrigos/nuobodulio metras

80 proc. Viena esminių pirmojo turo ir viso grupių etapo dvikovų, kuriose akis į akį susitiko pasaulio čempionato pusfinalyje žaidusios komandos. Intrigos buvo daug, mačas atraktyvus ir nusivylę galėjo likti tik kroatų sirgaliai.

Vibracija tribūnose

7/10. Futbolas grįžo namo. Pagaliau! Ir kas svarbiausia – pergalingai. Londono „Wembley“ tuštokos tribūnos vis dar atrodė keistokai, bet faktas tas, kad Anglijos rinktinė šioje istorinėje futbolo Mekoje jaučiasi ypatingai.

Skaičius

3 – trijuose iš keturių pastarųjų didžiųjų turnyrų Kroatija pralaimėjo komandoms, kurios vėliau tapo nugalėtojoms: „Euro 2012“ – Ispanijai, „Euro 2016“ – Portugalijai, 2018 m. pasaulio čempionate – Prancūzijai. Įkvepiantis ženklas anglams?

Žodis – ne žvirblis

„Įmušti čia yra ypatingas jausmas. Visada sakiau sau, kad jei turėsiu galimybę žaisti didelio turnyro rungtynes „Wembley“ stadione, privalau įmušti. Pagaliau tai įvyko“, – kalbėjo geriausiu rungtynių žaidėju pripažintas R.Sterlingas.

Istorijos nesuklastosi

Tai yra dešimtasis Anglijos Europos čempionatas ir dar niekada iki šiol „Trys liūtai“ pirmenybių nėra pradėję pergale. Tai buvo istorinis vakaras – pirmasis. „Nelaimėjus pirmojo mačo futbolininkai jau nuo čempionato pradžios patiria visai nereikalingą spaudimą ir galiausiai tai neleidžia mums laimėti“, – prieš šį mačą pergalės svarbą pažymėjo G.Southgate'as. Sekmadienio vakarą pagaliau pavyko. Galbūt tai yra dar vienas ženklas, kad pagaliau atėjo metas žengti bent jau į finalą?

Garso takelis

Žemai kabantis obuolys.

VIDEO: Three Lions (Football's Coming Home)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius