-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Marius Bagdonas. Austrija – Šiaurės Makedonija: ką aš pamačiau?

Austrijos rinktinė iškovojo pirmąją savo pergalę Europos čempionatų istorijoje, sekmadienio vakarą gana priešiškoje atmosferoje Bukarešte 3:1 palauždama tokio rango varžybų debiutantus Šiaurės Makedonijos futbolininkus. 15min sporto žurnalistas atkreipia dėmesį į kelias įdomias šios dvikovos detales.

1 pastebėjimas nuo sofos

Istorinį kelialapį vos 2 mln. gyventojų turinčiai Balkanų šaliai padovanojęs treneris Igoris Angelovski prieš išvykdamas į „Euro 2020“ teigė, jog nenori, kad jo auklėtiniai galvotų apie tai, kad tikslas jau yra pasiektas. Ir iš tiesų, pirmajame kėlinyje atrodė, kad Šiaurės Makedonija „Euro 2020“ šventėje tikrai neprapuls. Visgi po pertraukos vaizdas keitėsi ir keitėsi naujokams ne į gera. Aiškiai matėsi, kad Austrija turi ne tik kokybiškesnius instrumentus, bet ir jų kur kas daugiau.

2 pastebėjimas nuo sofos

Vokietis Franco Foda turi geriausią pergalių procentą tarp visų kada nors Austrijos rinktinę treniravusių specialistų. Sekmadienį pamatėme kodėl. Ketvirtus metus su Burschen dirbantis specialistas neretai pašiepiamas dėl pragmatiško požiūrio ir fantazijos stygiaus, tačiau austrų kantrybė Bukarešte ir vėl atnešė istorinę pergalę. „Anksčiau aikštėje mes tiesiog gražiai mirdavome. Su Foda išmokome gyventi“, – bene taikliausiai pastarųjų kelių metų Austrijos futbolo metamorfozes nusakė rinktinės kapitonas Julianas Baumgartlingeris.

3 pastebėjimas nuo sofos

Pirmus du įvarčius austrai įmušė po tiesiog genialių savo ryškiausių žvaigždžių perdavimų. Pirmajame epizode Marcelis Sabitzeris fantastiška trajektorija „nuparašiutavo“ kamuolį į vartininko aikštelę įkirtusiam Stefanui Laineriui, antrame – klasę parodė Davidas Alaba.

Lūžio taškas

Antrasis austrų įvartis 78-ąją minutę, kai pasižymėjo Michaelis Gregoritschas. Po jo tapo aišku, kad istorinis taškas Šiaurės Makedonijai išslydo. Lygiai taip pat jis žymėjo pirmąją Austrijos rinktinės pergalę šiame turnyre per 23-erius metus, kai ši komanda šiose varžybose debiutavo.

Didmeistrių žaidimai

F.Foda prieš I.Angelovskį. Iš Mainco kilęs F.Foda devintajame dešimtmetyje yra vilkėjęs Vakarų Vokietijos rinktinės marškinėlius ir pelnęs du įvarčius, o Austrijoje dirba nuo 1997-ųjų. „Kai pirmą kartą atvykau į šią šalį, mums su žmona labai patiko tai, kad vaikai mokyklose visuomet nusiauna batus ir užsideda šlepetes, o paltus tvarkingai sukabina į savo spinteles. Ta švara, drausmė ir tvarka sužavėjo“, – yra prisipažinęs specialistas. Dabar panašiais principais žaidžia ir jo komanda.

„Scanpix“ nuotr./Franco Foda
„Scanpix“ nuotr./Franco Foda

Reikia pripažinti, kad austrai šiuo metu turi bene geriausią sudėtį per pusę amžiaus, bet Bukarešte pergalę jiems lėmė du esminiai F.Fodos sprendimai antrajame kėlinyje – pastumti į priekį D.Alabą, nes šis iki pertraukos žaidė per giliai ir nedavė tiek naudos, kiek gali, bei Marko Arnautovičiaus išleidimas į aikštę po keitimo.

X faktorius

„Alaba unauffällig“ (Alaba nepastebimas) – žodžių junginys, neretai išsprūstantis iš Austrijos rinktinės sirgalių lūpų. Mačą komandos lyderis pradėjo gynėjų trejeto viduryje ir šis F.Fodos sprendimas nepasiteisino. Austrai strigo, o galiausiai net ir buvo nubausti įvarčiu, gynėjams nesusišnekėjus su vartininku.

Tačiau antrajame kėlinyje Madrido „Real“ naujokas buvo pastumtas į kairį kraštą ir dar kartą visiems įrodė, kad yra tikrasis Austrijos rinktinės džokeris. Būtent jo fantastiškas perdavimas į baudos aikštelę iš kairės pusės 78-ąją minutę baigėsi M.Gregoritscho įvarčiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Alaba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Alaba

Geriausias žaidėjas

Tebūnie M.Sabitzeris. Austrų rinktinės dispečeris tvirtai kontroliavo aikštės vidurį, atliko fantastišką perdavimą pirmam įvarčiui ir visas 90 minučių rodė tokias lyderio savybes, kokių nuo pat mačo pradžios austrų sirgaliai tikėjosi iš D.Alabos. Skirtingai nei pastarasis, M.Sabitzeris puikus buvo visą mačą, o ne atkarpomis.

Kritikos strėlė

Sminga į austrų vartininką Danielį Bachmanną. Būtent „Watford“ atstovo klaida 28-ąją minutę baigėsi Gorano Pandevo įvarčiu, netikėtai grąžino intrigą ir privertė mačo favoritus vargti iki pat pabaigos.

Saldžioji porelė

Ezgjanas Alioski ir M.Arnautovičius. M.Arnautovičius į aikštę žengė tik 59-ąją minutę, tačiau ir to užteko, kad užmegztų „šiltus“ santykius su makedonų gynybos lyderiu E.Alioski. Kai 89-ąją minutę austras įmušė trečią savo komandos įvartį, emocingai išrėkė savo oponentui viską, ką apie jį galvoja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Saldžioji porelė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Saldžioji porelė

Žmogus su švilpuku

Iš Malmės kilęs Andreasas Ekbergas yra laikomas vienu perspektyviausių naujosios kartos teisėjų. Švedijos aukščiausioje lygoje jis pradėjo teisėjauti dar 2009-aisiais, būdamas vos 24-erių. Su įtampa ir futbolininkų kaprizais tvarkėsi solidžiai. Vargu, ar tai nors kiek turėtų stebinti – futbolo teisėjo darbą jis derina su kasdieninėmis policininko pareigomis.

„Scanpix“ nuotr./Andreasas Ekbergas
„Scanpix“ nuotr./Andreasas Ekbergas

Intrigos/nuobodulio metras

60 proc. Nors tai nebuvo dviejų Europos futbolo sunkiasvorių akistata, Šiaurės Makedonijos išlyginamasis įvartis intrigos pūstelėjo gerokai daugiau nei tikėjomės. Įtampa laikėsi iki pat antrojo austrų įvarčio, o kokybę aikštėje kompensavo abiejų komandų futbolininkų noras ir pastangos.

Vibracija tribūnose

7/10. Prisimenate Makedonijos sirgalius Alytuje per „Eurobasket 2011“? Lygiai tokią pačią, o gal net geresnę atmosferą šios šalies aistruoliai sukūrė ir sekmadienį Bukarešte. Taip jau sutapo, kad istorinis vakaras Šiaurės Makedonijai vyko ne kur nors Sevilijoje, Sankt Peterburge ar Baku, o arčiausiame „Euro 2020“ mieste. Skopję ir Rumunijos sostinę skiria vos 600 km, tad „Arena Națională“ tribūnos švietė nuo raudonų vėliavų su geltona laisvės saule, o turnyro debiutantai žaidė tarsi namuose.

Skaičius

37 – G.Pandevas yra aštuoniais metais vyresnis už savo šalį ir prieš aštuonerius metus jau buvo baigęs karjerą nacionalinėje rinktinėje, tačiau 2016-aisiais Genujoje sulaukė I.Angelovskio vizito ir treneriui pavyko įkalbėti legendinį šalies futbolininką persigalvoti. Visa kita – tik istorija. Net būdamas 37-erių „Genoa“ puolėjas yra esminė Risovi figūra, kuris gali įmušti net tada, jei įvarčiu nelabai kvepia.

Imago / Scanpix nuotr./Goranas Pandevas
Imago / Scanpix nuotr./Goranas Pandevas

Taip nutiko ir šio mačo 28-ąją minutę, kai austrų gynėjai nesutarė su vartininku Danieliu Bachmannu ir pastarasis šiurkščiai suklydo atleidęs kamuolį. Savo šanso G.Pandevas nepraleido ir buvo pasiuntęs savo šalies aistruolius į euforiją.

Už G.Pandevą vyresnis Europos čempionate tą patį padaręs futbolininkas yra tik austras Ivica Vastičius, kuris „Euro 2008“ įmušė būdamas 38-erių.

Žodis – ne žvirblis

„Pastarieji metai man buvo labai sunkūs ir net nežinojau, ar išvis važiuosiu į šį čempionatą“, – prisipažino antro austrų įvarčio autorius Michaelas Gregoritschas.

Istorijos nesuklastosi

Pastarąjį kartą dideliame futbolo turnyre austrai buvo laimėję 1990-aisiais, kai pasaulio čempionate Italijoje 2:1 nugalėjo JAV.

Garso takelis

VIDEO: Rainhard Fendrich – I am from Austria

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius