Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Lenkija – Slovakija: ką aš pamačiau?

Vienas lauke – ne karys. Geriausią pasaulio futbolininką į „Euro 2020“ atsivežę lenkai skaudžiai apdegė jau pirmajame mače, 1:2 pralaimėję E grupės autsaidere laikytai Slovakijai. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono įžvalgos apie dvikovą Sankt Peterburge.

1 pastebėjimas nuo sofos

Slovakai puikiai išsprendė Roberto Lewandowskio problemą. Lenkų bandymai ilgais ir aukštais kamuoliais pasiekti ryškiausią savo žvaigždę buvo nevaisingi. Miuncheno „Bayern“ puolėjas rinktinėje gal ir neturi tokių stiprių pagalbininkų kaip klube, tačiau ši lenkų komanda nėra tik „vieno žaidėjo“ komanda. Joje yra pakankamai talento ir paveikslas galėtų būti kur kas šviesesnis, bet susidarė įspūdis, kad visi lenkai Piteryje ieškojo tik vieno žmogaus su kapitono raiščiu ir devintu numeriu. O kai Biało-czerwoni praleido, ši tendencija tik dar sustiprėjo. Antrajame kėlinyje vaizdas pasikeitė ir kamuolį ant žemės nuleidę lenkai jau turėjo pusprogių, o viena jų pasibaigė išlyginamuoju įvarčiu. Visgi likę dešimtyje kaimynai praleido ir vėl.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

2 pastebėjimas nuo sofos

Istorija matyta ne vieną kartą ir ne du. Visus varžovus negailestingai atrankoje kapojusio lenkiško erelio sparnai būna iš karto pakirsti, vos tik prasideda finalinis etapas.

3 pastebėjimas nuo sofos

Kaip suksi, kaip bežiūrėsi, bet Ovidiu Hațeganas savo gebėjimu pūsti arbitro švilpuką stipriai nusileidžia elitiniams FIFA teisėjams iš Vakarų šalių.

Lūžio taškas

18-ąją minutę Robertas Makas kairiajame krašte išmaudė Bartoszą Bereszynskį ir Kamilį Jozwiaką bei smūgiu į artimą vartų kampą išvedė slovakus į priekį. Tiesa, rungtynių protokole įvartis įskaitytas kamuolį dar lietusiam lenkų vartininkui Wojciechui Szczesny, bet esmės tai nekeičia. Šis momentas stipriai sugriovė lenkų žaidimo planą ir savo problemų jie taip ir neišsprendė.

Didmeistrių partija

Lenkai finalinį etapą pasiekė vadovaujami Jerzy Brzeczeko, bet šis specialistas buvo nuolat kritikuojamas už nelabai įtikinamą žaidimą. Kai jis dar susipyko ir su Lenkijos futbolo federacijos prezidentu Zbigniewu Bonieku, karjera rinktinėje baigėsi. Portugalas Paulo Sousa atvyko į Lenkiją tam, kad pakeistų komandos veidą. Galbūt dar anksti vertinti, bet pirmajame „Euro 2020“ mače portugališkas Orły nuvylė.

Štefano Tarkovičiaus komanda žaidė paprastai, puikiai išnaudojo savo pranašumus ir nugalėjo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulo Sousa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulo Sousa

X faktorius

Slovakai sužaidė labai solidų pirmą kėlinį, turėjo įvarčio pranašumą ir iki pertraukos varžovams su geriausiu planetos puolėju neleido smūgiuoti į savo vartus nė karto. Visgi jau pirmasis lenkų išpuolis iš karto po pertraukos pasibaigė Maciejaus Rybuso perdavimu ir Karolio Linetty išlyginamuoju įvarčiu.

Geriausias žaidėjas

Milanas Škriniaras. Ryškiausia šių dienų Slovakijos futbolo žvaigždė žodį tarė tuomet, kai to labiausiai reikėjo – 69-ąją minutę paleidęs neatremiamą šūvį ir įmušęs pergalingą įvartį. Kai mačo pabaigoje lenkai užgulė slovakų vartus, Milano „Inter“ gynėjas savo tvirtovę gynė nepriekaištingai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Milanas Škriniaras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Milanas Škriniaras

Nelaimėlis

62-ąją minutę Grzegorzas Krychowiakas už stuktelėjimą Jakubui Hromodai keliu į kelį gavo antrą geltoną kortelę ir buvo išvarytas iš aikštės. Lenkas tapo pirmuoju raudoną kortelę šiame čempionate išvydusiu žaidėju.

Kritiko strėlė

Sminga į mačo arbitrą O.Hațeganą. Raudoną kortelę G.Krychowiakui buvo galima rodyti arbe ne, bet ją ištraukęs rumunas atsakė į svarbiausią rungtynių klausimą, nors galbūt šią privilegiją galėjo palikti futbolininkams.

Saldžioji porelė

Jakubas Hromada ir Grzegorzas Krychowiakas. Abu futbolininkai buvo tarsi surišti viena virvele. Abi savo korteles lenkas užsidirbo stabdydamas Prahos „Slavia“ saugą.

Imago / Scanpix nuotr./Saldžioji porelė
Imago / Scanpix nuotr./Saldžioji porelė

Žmogus su švilpuku

Teisėjas dirba gerai, kai jo nesimato. Rumunas O.Hațeganas beveik visada švilpia taip, jog atkreiptų į save dėmesį. Antra geltona kortelė G.Krychowiakui? 50/50, bet arbitras nepraleido progos pašmėžuoti ekrane su tokia kortele, kokios „Euro 2020“ stadionuose dar neprireikė nė vienam jo kolegai.

„Scanpix“ nuotr./Ovidiu Hateganas
„Scanpix“ nuotr./Ovidiu Hateganas

Intrigos/nuobodulio metras

70 proc. Dviejų pakankamai lygių varžovų akistata, kurią laimėjo netgi praščiau prieš čempionatą vertinta komanda.

Vibracija tribūnose

7/10. Prieš metus šios rungtynės buvo suplanuotos Dubline, bet iš Airijos „Euro 2020“ šventė buvo atimta, kai pernai birželį išrinktas naujasis šios šalies ministras pirmininkas Micheálas Martinas nerado bendrų sąlyčio taškų su UEFA ir jos vadovu Aleksandru Čeferinu. Piteryje lenkų sirgalių irgi buvo nemažai, bet įvykiai klostėsi taip, kad džiaugtis jiems progų beveik nebuvo.

Skaičius

3 – M.Škriniaras pastaruoju metu demonstruoja rezultatyvumą, kokio pavydėtų net geriausi puolėjai. Per pirmus 37 mačus Slovakijos rinktinėje jis neįmušė nė karto, o dabar pasyžymėjo jau trečią sykį per keturias pastarąsias rungtynes.

Žodis – ne žvirblis

„Neįtikėtina ir sunku apibūdinti tai, kas nutiko. Mažai kas tikėjosi, kad iškovosime pergalę, bet mes tikėjome, jog galime tai padaryti. Ėjome į priekį ir laimėjome“, – po mačo kalbėjo Slovakijos kapitonas Marekas Hamšikas.

Istorijos nesuklastosi

Pirmasis rungtynių įvartis buvo įskaitytas W.Szczesny. Lenkas oficialiai tapo pirmuoju vartininku Europos čempionatų istorijoje, kuris įsimušė į savo vartus.

Garso takelis

VIDEO: Senzus Macejko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius