-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Marius Bagdonas. Škotija – Čekija: ką aš pamačiau?

Apie istorinį patekimą į atkrintamąsias po dešimties nesėkmingų bandymų svajojusių škotų ambicijoms buvo suduotas triuškinantis smūgis jau pirmajame „Euro 2020“ mače. Smūgis įspūdingas – iš aikštės vidurio. 15min sporto žurnalistas Marius Bagdonas dalijasi pastebėjimais apie Glazge vykusias rungtynes.

1 pastebėjimas nuo sofos

Namų aikštė Čekijos ir Škotijos komandų galimybes sulygino ir atrodė, kad tai yra dviejų labai panašaus pajėgumo varžovų akistata. Visgi 41-ąją minutę, kai Patrikas Schickas tarsi „iš niekur“ įmušė įvartį, neblogai pasimatė, kodėl vieni į pirmenybes pateko atrankos grupėje užėmę antrą vietą ir praleidę tik anglus, o kiti – paskutinę akimirką per Tautų lygos plačiai pravertą langą.

2 pastebėjimas nuo sofos

Andrew Robertsono meistriškumo skirtumas matėsi plika akimi. Nors škotų strategas Steve'as Clarke'as savo kapitoną išnaudoja truputį neįprastoje jam kairiojo saugo, o ne gynėjo pozicijoje, ši aplinkybė „Liverpool“ atstovui žibėti netrukdo. Dauguma škotų atakų buvo konstruojamos būtent šiuo kraštu, o pirmo kėlinio viduryje ir pats A.Robertsonas turėjo puikią progą pasižymėti, bet po jo smūgio čekus gelbėjo Tomašas Vaclikas.

3 pastebėjimas nuo sofos

Čekai škotus žeidė jų pačių ginklais. Solidus žaidimas „antrame aukšte“ kelis dešimtmečius buvo tvirtų Škotijos gynėjų vizitinė kortelė, bet 42-ąją minutę atletiškasis P.Schickas laimėjo oro dvikovą iš karto prieš du škotų gynėjus Grantą Hanley ir Liamą Cooperį bei nuostabiu smūgiu galva išvedė čekus į priekį. Reikėtų pažymėti ir puikų Vladimiro Coufalo perdavimą iš dešinio krašto.

Imago / Scanpix nuotr./Patrikas Schickas
Imago / Scanpix nuotr./Patrikas Schickas

Lūžio taškas

52 minutė ir antras įvartis. Iš karto po pertraukos škotai išėjo ypač agresyviai nusiteikę ir per kelias minutes turėjo du labai realius šansus lyginti rezultatą. Iš pradžių svečius gelbėjo skersinis, vėliau – vartininkas. Kai atrodė, kad išlyginamasis įvartis sirpste sirpsta, „Tartano armija“ gavo šlapiu skuduru per veidą, praleidusi nuo aikštės vidurio.

Didmeistrių partija

„Nemanau, kad abiejų komandų pajėgumas labai skyrėsi. Skirtumas tik tas, kad mums trūko žudiko instinkto“, – po mačo rankomis skėsčiojo škotų strategas Steve'as Clarke'as.

Ir jis visiškai teisus. Nei škotai kuo nors nustebino čekų strategą Jaroslavą Šilhavý, nei pastarasis kažkuo škotus. Bet viena komanda turėjo P.Schicką, o kitos puolėjas Lyndonas Dykesas švaistė progas vėjais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Clarke'as ir Jaroslavas Šilhavy
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Clarke'as ir Jaroslavas Šilhavy

X faktorius

Kieranas Tierney. Škotijos rinktinės strategas stipriai turėjo sukti galvą, kai likus mažiau nei 48 valandoms iki mačo sužinojo, kad jo komandai teks žaisti be vienos ryškiausių žvaigždžių. Londono „Arsenal“ atstovas mačą praleido, bet kairiajame krašte žaidęs A.Roberstonas vis tiek buvo geriausias šeimininkų ekipoje. Jei K.Tierney sugrįš, A.Roberstonui rankos bus dar labiau atrištos.

Prožektorių šviesoje

P.Schikas tapo vakaro žvaigžde ir tai padarė įspūdingiausiai įmanomu stiliumi. Du Leverkuzeno „Bayer“ puolėjo įvarčiai stipriai išskyrė jį iš visų mačo dalyvių, o įvartis kone iš aikštės vidurio turbūt taps gražiausiu šio turnyro epizodu. „Pamačiau, kad vartininkas yra labai stipriai išėjęs iš vartų, tad ir smūgiavau“, – prisimindamas tą epizodą kuklinosi čekas.

„Opta“ kaipmat paskaičiavo, kad smūgis buvo atliktas iš 45,5 metro atstumo – toliausio Europos čempionatų istorijoje.

„Scanpix“ nuotr./Patrikas Schickas
„Scanpix“ nuotr./Patrikas Schickas

Kritiko strėlė

Sminga į škotų vartininką Davidą Marschallą. Išeiti taip stipriai iš vartų „Derby County“ veteranui tikrai nebuvo jokio reikalo. 36 metai – amžius, kuris taip pat nepadeda, kai reikia skuosti atgal paskui parašiutą nuo aikštės vidurio...

„Scanpix“ nuotr./Davidas Marshallas
„Scanpix“ nuotr./Davidas Marshallas

Žmogus su švilpuku

Berlyne kūno kultūros mokytoju dirbantis Danielis Siebertas yra antrasis vokietis, gavęs dirbti šio čempionato rungtynėse. Vokiška tvarka jautėsi nepriekaištingai – tai buvo pirmas čempionato mačas, kuriame neprireikė nė vienos geltonos kortelės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danielis Siebertas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danielis Siebertas

Intrigos/nuobodulio metras

85 proc. Nors tai nebuvo dviejų čempionato sunkiasvorių akistata, intrigos buvo daug. Abi komandos puikiai suprato, jog pergalė šiame mače būtų rimtas postūmis kovoje dėl kelialapio į aštuntfinalį. Abi ekipos sukūrė daugybę progų, tad niekas nebūtų stebėjęsis, jei švieslentėje būtume regėję ledo ritulio rezultatą.

Vibracija tribūnose

7/10. Čia buvo Glazgas, čia buvo „Hampden Park“ su „The Flower of Scotland“, kuris, kaip himnas, grojamas prieš kiekvienas Škotijos rinktinės rungtynes. Nors tribūnose netrūko tuščių vietų, atmosfera buvo kaip reikiant įelektrinta. Tokio lygio varžybose namuose škotai žaidė pirmą sykį. Glazgas šiame čempionate yra ta vieta, kur tikrai supranti, kaip smagu sirgalius vėl matyti stadionuose.

Skaičius

6 – škotų kapitonas A.Robertsonas buvo puikus ir savo komandos draugams sukūrė net šešias realias progas – daugiau nei bet kuris futbolininkas šiame čempionate.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrew Robertsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrew Robertsonas

Žodis – ne žvirblis

„Visi žinome, koks Patrikas yra genialaus. Jis yra žmogus, kuris gali vienas nulemti rungtynes ir tai dar kartą įrodė. Antrasis įvartis buvo tarsi ne iš šio pasaulio. Seniai nemačiau kažko panašaus“, – susižavėjimo neslėpė čekų strategas J.Šilhavý.

Istorijos nesuklastosi

Košmaras tęsiasi. Škotija dar niekada nėra patekusi į Europos ar pasaulio čempionatų atkrintamąsias, nors tokių bandymų turėjo jau dešimt. Po pirmadienio įvykių Glazge, panašu, kad artėjama link vienuolikto.

Garso takelis

VIDEO: Amfora – Ať žije fotbal (1990)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius