Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Misija: Berlynas. Massimiliano Allegri prieš „Barcelona“

Massimiliano Allegri ir „Barcelona“ – puikiai pažįstami oponentai. Penktą sezoną savo karjeroje UEFA Čempionų lygoje su komanda dalyvaujantis italas net devynis kartus turėjo narstyti „granatinių“ žaidimo schemas, tačiau dešimtasis galbūt bus svarbiausias jo karjeroje.
Massimiliano Allegri
Massimiliano Allegri / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Juventus“ pergalių kalvis ruošia komandą birželio 6-osios mūšiui su Luiso Enriques kariauna, kurio nugalėtojas į viršų kels Čempionų lygos taurę.

Kritiškai „bianconeri“ sirgalių priimtas M. Allegri per dešimt mėnesių atvedė klubą ties istorine riba. Pergalė prestižiškiausiame Europos turnyre kartu su „Scudetto“ ir Italijos taurės trofėjumi padovantų klubui tripletą – tai pasiekimas, kuris dar neįrašytas į „Juventus“ rekordų knygą.

Paskutinė M. Allegri stotelė prieš atvykstant į Turiną buvo „Milan“ klubas, su kuriuo kontraktą pasirašęs treneris nė nenumanė, kad su viena iš stipriausių planetos komandų kausis dažniau nei su eiliniu Italijos čempionato klubu.

Ne pilnus tris sezonus madų sostinės ekipai vadovavęs italas pažintį su „Barcelona“ pradėjo draugiška nata.

2010 metai, Joano Gamperio taurė

Pirmasis M. Allegri vizitas Barselonoje įvyko 2010-ųjų rugpjūtį. „Milan“ klubas priėmė katalonų kvietimą sužaisti draugiškas rungtynes „Barcelona“ įkūrėjo Joano Gamperio vardo taurei laimėti.

Po 90 minučių trukusios atkaklios kovos „Camp Nou“ aikštėje nugalėtojas nepaaiškėjo. Davido Villos ir Philippo Inzaghi įvarčiai pasiuntė komandas į vienuolikos metrų baudinių loteriją, kurioje sėkmė šypsojosi aikštės šeimininkams. Dėka puikaus vartininko Jose Manuelio Pinto pasirodymo katalonai laimėjo seriją rezultatu 3:1.

„Scanpix“ nuotr./Čempionų lyga: „Barcelona“ – Miuncheno „Bayern“
„Scanpix“ nuotr./Čempionų lyga: „Barcelona“ – Miuncheno „Bayern“

2011-2012 metai, Čempionų lygos grupių etapas ir ketvirtfinalis

Po Čempionų lygos burtų traukimo ceremonijos „Milan“ ir „Barcelona“ ekipos atsidūrė H grupėje.  Mažai, kam kilo abejonių dėl pirmos vietos nugalėtojų. „Veteranais pertekęs „Milan“ neturi šansų prieš Lionelio Messi vedamus katalonus“ – rašė spauda.

Priešingai nei manyta, pirmasis mačas „Camp Nou“ aikštėje tapo nedidele sensacija – Josepo Guardiolos kariauna nesugebėjo įveikti „nurašytų“ italų. Mačas baigėsi lygiosiomis 2:2. Tiesa, galutinis rezultatas po savimi slepia totalų aikštės šeimininkų dominavimą ir itališką „catenaccio“ suteptą storu sėkmės sluoksniu.

Alexandre Pato jau pirmą mačo minutę pergudravo „Barcos“ gynėjus ir pats vienas prasiveržęs per pusę aikštės išvedė svečius į priekį. Po įvarčio į savo baudos aikštelę susispietusi M. Allegri komanda suklydo suteikdama daugiau erdvės ir laisvės aikštės šeimininkams, kurie dar iki kėlinio pabaigos išlygino rezultatą.

Pirmasis mačas „Camp Nou“ aikštėje tapo nedidele sensacija – Josepo Guardiolos kariauna nesugebėjo įveikti „nurašytų“ italų. 

Antroje rungtynų pusėje vaizdas aikštėje nesikeitė, J. Guardiolos komanda dominavo, kūrė, tačiau sėkmės lydimi italai griovė varžovų atakas. Ties valandos riba „Milan“ vartininkas Christianas Abbiatti negalėjo nieko padaryti prieš kone idealų Davido Villos šūvį iš toli. Kai jau atrodė, kad rungtynių baigtis aiški, katalonų kortas sumaišė vienintelis varžovams padovanotas kampinis, po kurio Thiago Silvos smūgis galva privertė už galvų susiimti daugiatūkstantinę sirgalių minią „Camp Nou“ tribūnose.

Atsakomoji dvikova „San Siro“ aikštėje buvo gerokai emocingesnė. M. Allegri nusprendė nekartoti savo klaidos ir nurodė komandai neisispausti prie savo vartų laukiant varžovų klaidos. Permainingose rungtynėse rezultatas keitėsi net penkis kartus, o nuaidėjus finaliniam teisėjo švilpukui pergalę 3:2 šventė „Barcelona“.

Svečiai iš Katalonijos buvo pranašesni, atakavo aštriau ir naudojosi savo greičio ir technikos pranašumu. Nepaisant to, M. Allegri sulaukė nemažai pagyrų už kovingą mačą, kuriame vertėsi be traumuoto Andrea Pirlo ir turėjo visą valandą vadovauti dešimtyje likusiai komandai dėl teisėjo sprendimo pašalinti iš aikštės pasaulio čempiono vietoje žaidusį Andrea Aquilani.

2012-ųjų kovą M. Allegri vėl teko sukti galvą, kaip neutralizuoti „Barcelona“ puolimo mašiną. Čempionų lygos burtai abi komandas suvedė turnyro ketvirtfinalių etape.

Šį kartą pirmasis mačas buvo žaidžiamas Milane ir daugelio nuostabai baigėsi be įvarčių. Svečiai žaidimą kontroliavo sau būdingu „tiki taka“ stiliumi ir gana dažnai rasdavo spragų veteranų Alessandro Nestos ir Massimo Ambrosini vadovaujamoje „rossoneri“ gynyboje, tačiau pagalius į ratus katalonams kišo neefektyvus atakų užbaigimas. Tuo tarpu vėl kontratakuojančio futbolo schemas taikę italai ne kartą sėkmingai brovėsi pro varžovų spaudimą ir pavojingai atakavo Victoro Valdeso vartus, tačiau tą vakarą futbolo spektaklis baigėsi be kulminacijos.

Į „Camp Nou“ sugrįžęs M.Allegri puikiai žinojo, kad lygiosios garantuotų vietą kitame etape. „Milan“ pradėjo rungtynes aktyviau ir pabandė pelnyti greitą įvartį, tačiau svečių gynyboje vieną po kitos klaidas daręs Philippe‘as Mexesas nuskandino savo komandą. Dar pirmąjame kėlinyje Lionelis Messi pelnė du įvarčius, tačiau iki pertraukos italams pavyko sušvelninti rezultatą.

Antroje rungtynių pusėje dar vieną antausį savo komandai skėlė P. Mexesas, po kurio klaidos Andresas Iniesta į italų vartų tinklą pasiuntė trečią kamuolį ir palaidojo bet kokius šansus pakovoti dėl pergalės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Massimiliano Allegri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Massimiliano Allegri

2012-2013 metai, Čempionų lygos aštuntfinalis

2012-ųjų vasarą M. Allegri teko sukandus dantis stebėti, kaip finansinių sunkumų kamuojamas klubas pardavė Zlataną Ibrahimovičių, Thiago Silva, nepratęsė sutarčių su patyrusiais veteranais ir nemokamai perleido A. Pirlo mirtiniems varžovams bei būsimam darbdaviui „Juventus“ klubui.

Sezonas nacionalinėse pirmenybėse klostėsi sunkiai ne tik dėl gerokai susilpnėjusios komandos, bet ir dėl eilę metų iš „Milan“ stovyklos nesitraukiančios traumų epidemijos. Tačiau net ir nepavydėtinoje situacijoje atsidūręs M. Allegri išvedė komandą į Čempionų lygos aštuntfinalį, kuriame ir vėl laukė gerai pažįstami „granatiniai“.

Net slapčiausiose fantazijose „Milan“ sirgaliai nesitikėjo savo komandos pergalės prieš Lionelį Messi ir kompaniją. 

Pirmasis mūšis įvyko „San Siro“ aikštėje. Net slapčiausiose fantazijose „Milan“ sirgaliai nesitikėjo savo komandos pergalės prieš Lionelį Messi ir kompaniją. Komandų klasės skirtumas buvo daugiau nei akivaizdus, tačiau M. Allegri sugebėjo maksimaliai išnaudoti silpnąsias „Barcelona“ vietas ir su komanda šventė pergalę 2:0.

Pirmasis kėlinys katalonams nežadėjo nieko gero. Komandos lyderis L. Messi buvo visiškai išjungtas iš žaidimo, o kone idealiai gynyboje plušėję italai niekais paversdavo bet kokį bandymą prasiveržti arčiau vartų. Antroje rungtynių pusėje „rossoneri“ kiek atleido vadžias, tačiau užuot traukę kamuolį iš savo vartų, patys du kartus pasižymėjo ir mačui „Camp Nou“ ruošėsi turėdami solidų pranašumą.

Barselonoje L. Messi su kaupu atsilygino už nuviliantį pasirodymą madų sostinėje. Jau penktą minutę argentinietis išvedė „Barcą“ į priekį, o prieš pat pertrauką nubraukė varžovų turėtą pranašumą. Italų žaidimas galutinai pakriko po 55 minutę pelnyto D. Villos įvarčio. Aikštėje jautėsi svečių iš mados sostinės frustracija. Padaugėjo  klaidų, varžovai buvo stabdomi lengviausiu būdu – pražangomis. Per pridėtą laiką katalonai dar vienu įvarčiu užtvirtino pergalę bei laimėjo kelialapį į turnyro ketvirtfinalį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

2013-2014 metai, Čempionų lygos H grupė

Paskutinė oficiali M. Allegri akistata su „Barcelona“ įvyko ten, kur ir prasidėjo – Čempionų lygos H grupėje.

Kaip jau tapo įprasta, „rossoneri“ geriau sekėsi tarp savų sienų. „San Siro“ aikštėje italams pavyko išplėšti sunkias lygiąsias 1:1. Robinho išvedė „Milan“ į priekį, o tą vakarą šeštą įvartį į madų sostinės klubo vartus pasiuntęs Lionelis Messi rezultatą išlygino.

Barselonoje M. Allegri komanda šansų pakovoti dėl pergalės neturėjo ir privalėjo pripažinti aikštės šeimininkų pranašumą rezultatu 3:1. Kaip nekeista, du įvarčius į Christiano Abbiati vartus pasiuntė L. Messi, iš kurių vienas buvo pelnytas nuo 11 metrų atžymos.  Iš viso puolėjas aštuonis kartus siuntė kamuolį į italų ekipos vartus. Pažymėtina, kad paguodos įvartį „Milan“ ekipai pelnė katalonų ekipos gynėjas Gerardas Pique.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius