-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujosios UEFA finansinės taisyklės stabdo futbolo klubus nuo besaikio išlaidavimo

UEFA generalinis sekretorius Gianni Infantino penktadienį, likus vos keletui valandų iki vasaros perėjimų lango užsidarymo, teigė, kad naujosios finansinės taisyklės sumažino klubų apetitą išlaidauti.
UEFA prezidentas Michelis Platini.
UEFA prezidentas Michelis Platini nusiteikęs rimtai kovoti su išlaidūnais. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Primename, kad 2009 metų rugsėjį UEFA prezidentas Michelis Platini pristatė naujas finansines taisykles, pavadinimu „Financial Fair Play“ (FFP), pagal kurias UEFA priklausantys futbolo klubai negalės išleisti daugiau pinigų nei uždirba. Reikalavimų nepaisantiems klubams grės bausmės, iš kurių grieščiausia – pašalinimas iš UEFA organizuojamų turnyrų.

Nors G.Infantino teigė, kad Europos klubų išlaidos vis dar yra per didelės, tačiau džiaugėsi, kad pirmą kartą per penkerius metus ši situacija pradeda keistis, skelbia sports.yahoo.com.

„Naujoji klubų finansinių operacijų kontrolė jau pradeda veikti ir duoda pirmuosius vaisius, tačiau situacija vis dar yra pavojinga“, – kalbėjo UEFA generalinis sekretorius.

G.Infantino pateikė pasikeitimus įrodančią statistiką

Šių metų sausio žiemos perėjimų langas buvo kur kas ramesnis nei 2011-ųjų – futbolo klubų išlaidos palyginus šiuos du laikotarpius sumažėjo 36 procentais. Palyginus 2012-ųjų sausio perėjimų langą su prieš tai buvusių ketverių metų vidurkiu – išlaidos sumažėjo 20 proc.

Palyginus vasaros perėjimų langus, statistika išlieka panaši. Šią vasarą, iki rugpjūčio 30 dienos, klubai naujiems žaidėjams įsigyti jau išleido 1,753 mlrd. eurų, kai pastarųjų metų vidurkis buvo 2,249 mlrd. eurų.

Iš viso sudėjus 2012-ųjų vasaros ir žiemos perėjimų langus, klubų išlaidos naujokams pasiekė 2,146 mlrd. eurų ribą. O tai yra net 76 proc. mažiau nei 2008-2001 metų vidurkis.

„Šie skaičiai mus nuteikia labai gerai, nepaisant to, kad vis dar yra klubų, kurie sau leidžia išleisti daugiau nei iš tikro gali. Tačiau mes jau pradėjome judėti teisinga linkme“, – optimistiškas buvo G.Infantilo.

Švaistūnai

Didžiausiais šios vasaros švaistūnais galime laikyti Londono „Chelsea“ ir Paryžiaus „Saint-Germain“ klubus. Romano Abramovičiaus valdomi „Mėlynieji“ šią vasarą naujiems pirkiniams išleido apie 100 mln. eurų, Prancūzijos klubas – apie 140 mln. eurų (maždaug 100 mln. eurų išleido ir pernai).

Tačiau šiemet ypač taupus buvo „Manchester City“, daugiau pardavęs nei pirkęs. Tačiau arabų šeichų valdomas klubas pernai naujiems žaidėjams išleido 95 mln. eurų, užpernai – 182 mln. eurų, 2009/2010 m. sezone – 147 mln. eurų, 2008-2009 m. sezone – 157 mln. eurų.

Būtų gerai, kad bent dalį išlaidų naujokams kompensuotų klubą paliekantys žaidėjai, tačiau taip nėra – iš viso per šį laikotarpį iš atėjusių ir klubą palikusių žaidėjų „Manchester City“ patyrė apie 451,5 mln. eurų nuostolių.

Būtent prieš tokį besaikį išlaidavimą ir pasirengusi kovoti UEFA

UEFA savo naujas finansines taisykles žada taikyti be išimčių, o jų veikimą padės užtikrinti politikos ir finansų ekspertai, kurie įeis į valdymo organų sudėtį. Už taisyklių įgyvendinimą ir priežiūrą bus atsakingas buvęs Belgijos ministras pirmininkas Jeanas-Lucas Dehaene`as bei Europos teisingumo teismo teisėja Jose Narciso da Cunha Rodrigues.

Apie „revoliuciją Europos futbole“ klabantis M.Platini šiomis taisyklėmis tikisi apsaugoti Europos klubus nuo nemokumo. „Bandomasis trijų-ketverių metų laikotarpis baigiasi, tad netrukus taisyklės visiškai įsigalios – kelio atgal nebėra ir nebus“, – patikino M.Platini.

Daugiausiai šią vasarą išleidę Europos klubai*

Komanda Išlaidos Didžiausias pirkinys
„Paris Saint-Germain“ 140 mln. eurų Thiago Silva – 42 mln. eurų
Londono „Chelsea“ 99 mln. eurų Edenas Hazardas – 40 mln. eurų
Miuncheno „Bayern“ 70,3 mln. eurų Javi Martinezas – 40 mln. eurų
„Manchester United“ 64,7 mln. eurų Robinas van Persie – 30,7 mln. eurų
Turino „Juventus“ 50,9 mln. eurų Sebastianas Giovinco – 11 mln. eurų

*Į lentelę neįeina paskutinę perėjimo lango dieną, rugpjūčio 31-ą, atlikti sandėriai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius