Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tik spardo, bet ir moko: K.Hondos nuotykiai treniruojant Kambodžą

Garsiausias A lygos futbolininkas, Japonijos superžvaigždė Keisuke Honda ne tik pats žaidžia Marijampolės „Sūduvos“ komandoje, bet moko tą daryti ir kitus. „Futbolas žaidžiamas galva, ne kojomis“, – auklėtiniams sako 35-erių japonas, treniruojantis egzotišką... Kambodžos futbolo rinktinę.

Oficialios K.Hondos pareigos Kambodžoje – rinktinės direktorius. Taip yra todėl, kad buvęs „AC Milan“ ir Maskvos CSKA, o dabar – „Sūduvos“ saugas neturi treniravimo patirties ir reikiamos trenerio licencijos.

Rungtynių protokoluose prie Kambodžos rinktinės vyr. trenerio pareigų įrašoma 65-erių japono Ryu Hirose pavardė, bet svarbiausius nurodymus prie šoninės linijos dalina būtent K.Honda.

15,5 mln. gyventojų turinčios pietryčių Azijos valstybės nacionalinę futbolo komandą „Sūduvos“ legionierius treniruoja nuo 2018 metų. Pagrindinis tikslas – paruošti Kambodžos rinktinę pietryčių Azijos žaidynėms, kurios po dvejų metų vyks būtent Kambodžoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Keisuke Hondos pristatymas Kambodžoje 2018 metais.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Keisuke Hondos pristatymas Kambodžoje 2018 metais.

Todėl per pastarąją rinktinių pertrauką, kai Lietuva džiaugėsi po pergalės 3:1 prieš Bulgariją ir liūdėjo po nesėkmės 0:4 prieš Šveicariją, K.Honda iš Marijampolės keliavo į Bahreiną. Ten jo treniruojama Kambodžos rinktinė pradėjo atranką į 2023 metų Azijos čempionatą.

Visas savo gyvenimo akimirkas filmuojantis (taip pat ir nutinkančias Lietuvoje) K.Honda kuria populiarų vaizdo dienoraštį, „You Tube“ tinkle turintį daugiau nei 300 tūkst. prenumeratorių. Viename iš naujausių įrašų jis pristatė savo darbą Kambodžos rinktinėje iš vidaus.

VIDEO: K.Hondos vaizdo dienoraščio įrašas apie Kambodžos rinktinę

„Kai žaidi prieš stiprią komandą, išlaikyti tinkamą mąstymą nėra sunku. Tokiose rungtynėse nejauti spaudimo – gali pralaimėti ar suklysti. Bet šiose rungtynėse jūs jausite spaudimą. Spaudimą laimėti“, – prieš kovą su Guamo rinktine pabrėžė K.Honda.

Dažniausiai žengusi į aikštę Kambodža yra laikoma autsaidere. FIFA reitinge ji tik 170 vietoje (Lietuva – 135). Tačiau vos 160 tūkst. gyventojų turinčios salos Ramiojo vandenyno vakaruose – Guamo – nacionalinė futbolo komanda yra prie pat apačios – 206 iš visų 210 rinktinių FIFA reitinge.

„Turbūt jaučiate, kad esate geresni, nei Guamas. Tačiau kaip išlaikyti susikaupimą tokiose rungtynėse?“ – klausė per vertėją su Kambodžos futbolininkais bendraujantis K.Honda.

„Turite atsipalaiduoti, bet ne per daug, ir turite pasitikėti savo jėgomis. Turite tikėti ir galvoti, kad esate geresni. Nejauskite spaudimo, kad suklysite. Mėgaukitės rungtynėmis ir pasistenkite jas laimėti. Galite klysti – tai ne problema. Niekada jums nepriekaištavau dėl jūsų klaidų“, – patarimus auklėtiniams žarstė Japonijos superžvaigždė.

„Tačiau nepamirškite, kad jie taip pat norės prieš jus laimėti. Abi komandos turi šansą laimėti. Visada turi. Tokios rungtynės niekada nebūna lengvos. Turite kontroliuoti savo nusiteikimą. Ir prisiminkite – futbolo negali žaisti po vieną. Kalbėkitės tarpusavyje. Laimėkime visi kartu“, – įkvepiančią kalbą prieš kovą baigė K.Honda.

Kambodža laimėjo abu sykius – 1:0 išvykoje ir 2:1 namuose. Rinktinės direktorius, de facto treneris, sveikino auklėtinus su pergale, bet ragino juos neužriesti nosies. Prieš tai, atrankoje į pasaulio čempionatą, Kambodža buvo pralaimėjusi 0:10 Iranui ir 0:8 Bahreinui.

„Sveikinu su pergale, bet procesas tęsiasi. Mes turėjome laimėti prieš Guamą ir mes laimėjome. Bet nesuklyskite – mes nelaimėjome prieš Malaiziją, Tailandą ar Vietnamą. Mes laimėjome prieš Guamą“, – komandos drabužinėje po pergalės pabrėžė K.Honda.

„Gerbiu jus, jūs atidavėte viską ir aš jus sveikinu, bet turite nusiraminti. Visi turime tobulėti. Jeigu pradėsime švęsti po pergalių prieš Guamą, Laosą ar Butaną – tada Kambodžos futbolas neturės ateities. Nebūkite patenkinti tokiomis pergalėmis. Niekada“, – pridūrė japonas.

„Scanpix“ nuotr./Kambodžos futbolo rinktinė.
„Scanpix“ nuotr./Kambodžos futbolo rinktinė.

Kambodžos rinktinėje jis dirba be jokio atlygio – iš idėjos. 2016-aisiais šalyje jis atidarė ir savo vardo futbolo akademiją.

„Jūs turbūt manote, kad kamuolio valdymo technika, fizinis pasiruošimas yra svarbu. Žaidėjai taip galvoja. Man svarbiau yra taktika. Tarptautinėse rungtynėse futbolininkai apie taktikas dažnai negalvoja, todėl mes turime šansą tuo pasinaudoti“, – žaidėjus mokė K.Honda.

„Žinau, kad norite tapti geresniais žaidėjais, bet tai pasiekti – nėra lengva. To siekia visi. Yra daug žaidėjų, geresnių už jus, bet žaisdami taktiškai jūs galite tapti geresniais“, – pabrėžė devyniose skirtingose valstybėse, įskaitant Lietuvą, žaidęs futbolininkas.

„Kai gausite perdavimą, žinau, kad norėsite padaryti bent kelis lietimus, parodyti triukus, ką sugebate su kamuoliu, bet geriau žaiskite vienu lietimu ir iš karto turėsite pranašumą prieš gynėją. Tiesiog žaiskite protingai. Net ir aš nemoku nuostabių triukų su kamuoliu, aš tiesiog suprantu, kaip žaisti taktiškai ir ko nemėgsta gynėjai“, – tęsė trijuose pasaulio futbolo čempionatuose su Japonijos rinktine žaidęs K.Honda.

„Svarbu žaisti protingai visas 90 minučių. Tuomet klysite rečiau, turėsite mažiau bėgti, nereikės tokio fizinio pasiruošimo. Pažiūrėkite į Andresą Iniestą. Jis puikus pavyzdys. Taip, jis turi puikią kamuolio valdymo techniką, bet tikrai nėra pats fiziškai tvirčiausias ar greičiausias. Jis žaidžia protingai ir visada pasinaudoja varžovo silpnybėmis“, – „Barcelonos“ futbolo legendą, šiuo metu vis dar žaidžiančią Japonijos futbolo čempionate, Kambodžos futbolininkams priminė K.Honda.

„Teisingi sprendimai futbole – itin svarbu. Tai galite pagerinti. Nenubėgsite 100 sprintų ir nelaimėsite kamuolio ore prieš 1,90 cm žaidėją – net ir aš negaliu to padaryti. Taigi, kam skirsite savo dėmesį? Padarysite 200 atsispaudimų? Ne. Žongliruosite kamuoliu apie nieką kitą negalvodami? Ne. Studijuokite futbolą, kiekvieną detalę.

Tai yra kelias Kambodžos rintinei tapti geresne. Pažiūrėkime individualiai – kuris iš jūsų gali žaisti Japonijoje? Europoje? Negalime to padaryti po vieną. Turime žaisti kartu. Jeigu būsite teisingose pozicijose, stengsitės išlaikyti trikampį – neprarasite kamuolio“, – mokė K.Honda.

„Pasistenkime taip žaisti visas 90 minučių. To aš noriu iš jūsų. Galbūt jūs dabar džiaugiatės pergale, bet aš nesu patenkintas. Gal net esu labiau nusivylęs, nei tada, kai pralaimėjome Irakui (1:4). Taip, mes laimėjome, galbūt turėčiau būti patenkintas. Bet toks jau esu, visada noriu tapti geresniu“, – motyvacinę kalbą Kambodžos rinktinei užbaigė K.Honda.

Itin svarbios rungtynės paties japono šią savaitę laukia Lietuvoje. Dėl A lygos aukso kovojanti Marijampolės „Sūduva“ trečiadienį išvykoje susitiks su Vilniaus „Žalgiriu“. Suvalkiečiai kol kas priekyje vienu tašku, bet yra sužaidę ir vieneriomis rungtynėmis daugiau.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius