Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paskutiniai grupėje: lietuviai atranką baigė įvarčiu į savus vartus

Lietuvos futbolininkai baigė pasirodymą pasaulio čempionato atrankos grupėje paskutinėje vietoje. Bandymai pakilti laipteliu aukščiau žlugo Belfaste, kur Valdo Ivanausko treniruojama rinktinė 0:1 nusileido Šiaurės Airijai.

1 pergalė per 8 rungtynes.

Lietuva baigė vieną blankiausių pasirodymų pasaulio čempionato atrankoje paskutinėje C grupės vietoje, ne kartą klydusi paskutiniame mače Šiaurės Airijoje.

Viena klaidų buvo lemtinga.

Benas Šatkus 18-ąją minutę po šeimininkų kampinio kamuoliui atskriejus prie artimo virpsto netyčia nukreipė kamuolį į savo vartus. Rungtynėse kelis kartus Lietuvos rinktinę gelbėjęs vartininkas Ernestas Šetkus griuvo, bet kamuolio neištraukė.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Benas Šatkus pelnė įvartį į savus vartus.
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Benas Šatkus pelnė įvartį į savus vartus.

Slogiai paskutinėse rungtynėse atrodžiusi Lietuvos rinktinė Belfaste turėjo vieną realią progą, bet pirmojo kėlinio viduryje staiga prieš vartininką atsidūręs Justas Lasickas pataikė į Bailey Peacock-Farrello koją.

Šiaurės Airija porą kartų pasiuntė kamuolį į Lietuvos vartus, bet įvarčiai nebuvo įskaityti dėl nuošalės ir pražangos.

Joshui Magennisui vis išslystant iš lietuvių glėbio 20 tūkst. žiūrovų pilname Belfasto stadione Šiaurės Airija smūgiavo dažniau ir nusipelnė pergalės.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka.
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka.

Nors ir nebuvo įspūdingi penktadienio vakarą, šeimininkai atliko 14 smūgių į vartus – dukart daugiau nei lietuviai.

Pergalė leido Šiaurės Airijai pavyti Bulgariją su 8 taškais – šios komandos dabar dalinasi 3-4 vietas.

Grupės viršūnėje liko Italija ir Šveicarija, turinčios po 15 taškų po penktadienį lygiosiomis pasibaigusios tarpusavio dvikovos Europos čempionų šalyje.

Per paskutinį turą lapričio 15 dieną, kai Šiaurės Airija priims Italiją, o Šveicarija - Bulgariją, paaiškės kam atiteks pirmoji vieta ir tiesioginis bilietas į Katarą, o kam likus antroje vietoje teks žaisti atkrintamosiose varžybose.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Lietuva kalendorius metus baigs pirmadienį kontroliniu maču Vilniuje su Kuveitu, bet jau dabar gali daryti išvadas dėl dar vienų pilkų metų šalies futbole.

Nors vasarą Valdą Urboną trenerio poste pakeitė Valdas Ivanauskas, lietuviai su juo pralaimėjo penkias rungtynes iš šešių, vienintelį kartą pergale pasidžiaugę, kai spalį 3:1 įveikė Bulgariją Vilniuje.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės rezultatai C grupėje:
  • Šveicarija – Lietuva 1:0
  • Lietuva – Italija 0:2
  • Lietuva – Šiaurės Airija 1:4 (R.Baravykas)
  • Bulgarija – Lietuva 1:0
  • Italija – Lietuva 5:0
  • Lietuva – Bulgarija 3:1 (J.Lasickas, F.Černychas – 2)
  • Lietuva – Šveicarija 0:4
  • Šiaurės Airija – Lietuva 1:0

Lietuvos futbolininkai pelnė 4 įvarčius, o praleido 18.

Dabar jau Lietuvos futbolo federacija turės spręsti, ar tęsti darbus su 55 metų V.Ivanausku, kuriam vadovaujant rinktinė nei atjaunėjo, nei parodė proveržį žaidimo bei rezultatų prasme.

Belfasto stadione rungtynių svarbiausius įvyki fiksavo15min.

Antrasis kėlinys: Šiaurės Airija – Lietuva 1:0

95 min. Nors lietuviai bandė atakuoti, nieko realaus sukurti nepavyko. Dėsninga Šiaurės Airijos pergalė. 0:1 pralaimėję lietuviai baigė pasaulio čempionato atranką paskutinėje grupės vietoje.

90 min. Teisėjas pridėjo 5 minutes.

86 min. Vilius Armanavičius ir Domantas Šimkus keičia atraminius saugus: L.Mėgelaitį ir O.Verbicką.

80 min. K.Laukžemį, kuris nebuvo ryškus šįvakar, keičia Donatas Kazlauskas.

75 min. M.Dapkus susižeidė ir turi palikti aikštę. Vienintelis ant suolo likęs gynėjas Vytas Gašpuitis, rungtyniaujantis Škotijos antroje lygoje, žengia į aikštę.

66 min. J.Lasickas puikiu perdavimu į pavojingą padėtį išvedė A.Novikovą, šis užsikirto kamuolį po savimi, bet po klaidinamo judesio smūgis nebuvo itin stiprus ir vartininkas pagavo kamuolį.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Arvydas Novikovas
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Arvydas Novikovas

60 min. Sužaidus valandą, šeimininkai atliko 11 smūgių, lietuviai – 3. Šiaurės Airija kontroliuoja kamuolį 63 proc. laiko, lietuviai – 37 proc.

60 min. Lietuviai kelia kampinį ir jau antrą kartą šįvakar galima matyti, kad tai vyksta pagal parengtus namų darbus. Jei iš pradžių keli lietuviai stumdėsi prie vartininko, tai šįkart jie iš toli būriu kirto į baudos aikštelę. Bet D.Barausko smūgis buvo netikslus.

52 min. Dar vienas šeimininkų reidas, aplenkus E.Vaitkūną kraštu, kai skersuotas kamuolys pavojingai prasirito palei vartus. Lietuva apsigynė, bet vaikšto plonu ledu.

48 min. Lietuviai aktyviau pradėjo antrą kėlinį, bet patys buvo vos neužklupti staigios šeimininkų atakos.

Pirmasis kėlinys

Slogus pirmasis kėlinys, per kurį lietuviai įsimušė įvartį į savo vartus, o galėjo praleisti dar kelis. Svečiai turėję tik vieną galimybę, kai J.Lasickas staiga atsidūrė prieš vartininką, bet jo nenuginklavo. Akį labai rėžia lietuvių techninės klaidos – tai nepataikymas į kamuolį, tai stabdant kamuolį sužaidimas ranka, tai varžovo reidas kamuoliu pro tarp kojų. Ką jau kalbėti apie įvartį.

Šiaurės Airija per pirmąją rungtynių pusę 7 kartus smūgiavo į vartus, 3 sykius pataikė į vartų plotą. Lietuviai atliko tik vieną smūgį į vartus, žinoma, jei neskaičiuosime nelaimingo epizodo prie savų vartų.

45 min. E.Šetkus vėl savo vietoje. J.Magennisas smūgiavo ir arti į kampą, bet vartininkas susilankstė techniškai ir smūgį atrėmė.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Ernestas Šetkus.
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Ernestas Šetkus.

Šiaurės Airija tuoj pat sukūrė dar vieną progą, kai pavojingai šovė George'as Saville, laimė – kiek pro šalį.

41 min. Kamuolys vėl skrieja į Lietuvos rinktinės vartus po kampinio, bet teisėjas pamatė, jog J.Magennisas prie vartų stumtelėjo į nugarą O.Verbicką, tad įvartis iškart neįskaitytas dėl pražangos.

40 min. Šiaurės Airija kontroliuoja kamuolį 67 proc. laiko.

34 min. Šeimininkai šiurkščiai prasižengė prieš E.Vaitkūną. Lietuvos rinktinės gynėjui prireikė medikų pagalbos ir net šiek tiek amonjako. Bet kovingas gynėjas grįžo į aikštę.

28 min. Kokia proga! Justas Lasickas netikėtai atdidūrė vienas prieš vartininką, kai per spaudimą A.Novikovas staigiu perdavimu išvedė jaunąjį bendražygį prieš vartus. J.Lasickas spėjo paliesti kamuolį, bet jis pataikė į pasitikti išbėgusį vartininką Bailey Peacock-Farrellą.

19 min. Kamuolys antrą kartą įskriejo į Lietuvos vartus po Alistairio McCanno įvarčio. Laimė linijos teisėjas užfiksavo nuošalę prie pat E.Šetkaus stovėjusiam J.Magennisui.

17 min. Įvartis. Jį muša B.Šetkus, visa bėda, kad į savus vartus. Apmaudi situacija kilo po kampinio, kai link pirmojo virpsto pakeltą kamuolį bandė išmušti aukštai pašokęs Lietuvos rinktinės gynėjas, bet jis netyčia nukreipė kamuolį ne į tą pusę. E.Šetkus griuvo, bet atstumas buvo labai artimas, vartininkas nieko padaryti negalėjo. 1:0 Šiaurės Airija priekyje ir, reikia pripažinti, pelnytai.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Benas Šatkus pelnė įvartį į savus vartus.
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Benas Šatkus pelnė įvartį į savus vartus.

12 min. E.Šetkus gelbsti Lietuvos komandą! Vartininkas puikiu šuoliu atmušė iš maždaug 12 metrų smūgiuotą Conoro Washingtono smūgį. Šeimininkų puolėjas buvo paliktas be priežiūros.

10 min. Labai pavojinga šeimininkų ataka. Joshas Magennisas kyštelėjo galvą, o nuo jos kamuolys praskriejo greta virpsto.

7 min. Pora Šiaurės Airijos išpuolių ir parengti namų darbai standartinėse padėtyse patikrino lietuvių budrumą. Lietuva ginasi, bet pati dar nieko nesukūrė.

1 min. Dėl traumų praretėjus gynybos grandžiai, V.Ivanauskas tarp gynėjų įleido ir Martyną Dapkų, įprastai žaidžiantį atraminiu saugu rinktinėje.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Martynas Dapkus
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Martynas Dapkus

Stadionas: Belfasto stadione telpa apie 20 tūkst. žiūrovų, penktadienio vakarą jis beveik pilnas.

Prieš rungtynes: Mariaus Stankevičiaus treniruojama Lietuvos jaunimo rinktinė (iki 21 metų) nuo šeimininkų Šiaurės Airijoje gavo skaudžią pamoką 0:4. Ar vyrai pataisys Lietuvos reputaciją?

Lietuvos rinktinės starto sudėtis:

Vartininkas – Ernestas Šetkus, gynėjai – Dominykas Barauskas, Martynas Dapkus, Benas Šatkus, Egidijus Vaitkūnas; saugai – Linas Mėgelaitis, Ovidijus Verbickas, Justas Lasickas, Arvydas Novikovas, Fiodoras Černychas, puolėjas – Karolis Laukžemis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius