Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Kesminas apie A grupę: kaip išsirikiuos Italija, Šveicarija, Turkija ir Velsas?

Futbolo šventė, turėjusi įvykti pernai, pagaliau artėja. Pandemija nebe tokia galinga, žmonės sparčiai mokosi su ja kovoti, žiūrovai per Euro-2020 vėl rinksis tribūnose. Komandos rengiasi stoti prie starto linijos, bet burtai į grupes jas išmėtė taip seniai, kad atėjo laikas prisiminti, kas prieš ką. Dabar – apie A grupę.
Garethas Bale'as, Marco Verratti, Hakanas Calhanoglu ir Xherdanas Shaqiri.
Garethas Bale'as, Marco Verratti, Hakanas Calhanoglu ir Xherdanas Shaqiri. / „Scanpix“ nuotr.

Italija

FIFA reitingas – 7

Vedlys. Roberto Mancini. Po to, kai Italija nustebino visus – turbūt net ir save – nepatekdama į 2018 metų pasaulio čempionatą, ji visiškai atsikratė įpročio pralaimėti. Šluoti viską sau iš po kojų „azzurri“ pradėjo tada, kai prie komandos vairo stojo prieš tai su klubais Italijos, Anglijos ir Turkijos čempionu tapęs R.Mancini. Nelogiška būtų manyti, kad tai – tik sutapimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roberto Mancini
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roberto Mancini

Desperatiškų revoliucinių sprendimų lyg ir nebuvo, bet R.Mancini įtraukė į komandą nemažai jaunimo, – vartininką Gianluigi Donnarummą, gynėją Alessandro Bastoni, saugą Nicolo Barellą, puolėją Federico Chiesą, – o senosios gvardijos svarba žaidimui gerokai sumenko. Pamatines savo futbolo filosofijos vertybes – pirmiausia apsiginkime, o tų, kurie įmuš, atsiras – R.Mancini išsaugojo.

Lyderis. Marco Verratti. Kiekvienose rungtynėse jie gali turėti ir, tikėtina, turės vis kitą žvaigždę, bet žaidžiant futbolą a la Mancini labai svarbus gebėjimas kontroliuoti aikštės vidurį. M.Verratti gal nemuš įvarčių, – tuo turės rūpintis Andrea Belotti, Ciro Immobile, F.Chiesa, Lorenzo Insigne, – bet galima net neabejoti, kad daug varžovų atakų baigsis, o italų prasidės ties „Paris St.Germain“ saugu.

Marco Verratti
Marco Verratti

Ką jie gali? Viską. Italija – viena iš dviejų šalių, atrankos į Europos čempionatą turnyre laimėjusių visas dešimt rungtynių. Nuo praėjusių metų pradžios italai nepralaimėjo nė sykio – aštuonios pergalės, trejos lygiosios, todėl juos derėtų vertinti ne tik kaip grupės favoritus, bet ir kaip jėgą, realiai galinčią laimėti pirmenybes.

Ką jie nuveiks grupėje? Turėtų ją laimėti. Juolab kad visas trejas rungtynes „azzurri“ žais namie, Romoje.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: artėjantis čempionatas, „Leicester“ krytis, H.Kane'o likimas, „Atleti“ skrydis, „Napoli“ gedulas ir Roberto rekordas

Šveicarija

FIFA reitingas – 13.

Vedlys. Vladimiras Petkovičius. Nuo 2014-ųjų, kai perėmė komandos vairą, iš Bosnijos kilęs treneris sėkmingai įrodinėja, kad yra žmogus, žinantis, ką daryti iki atkrintamųjų varžybų. Toliau – akligatvis: prie atkrintamųjų karų fronto linijos šveicarai stovėjo Europos, pasaulio čempionatuose ir Tautų lygoje, bet tada jiems kaskart teko krautis daiktus ir keliauti namo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šveicarijos rinktinės treneris Vladimiras Petkovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šveicarijos rinktinės treneris Vladimiras Petkovičius

V.Petkovičiaus darbo filosofija – suburk tvirtą komandos branduolį, ir žaidėjai žinos, kaip elgtis aikštėje. Permainos šveicarų rinktinėje jau daugelį metų – minimalios. Pliusas: sudėtis stabili. Minusas: žaidėjai – nuspėjami.

Lyderis. Xherdanas Shaqiri. Žaidėjas, kuris ne pirmą sezoną yra epizodinis personažas „Liverpool“ taktinėse schemose. Bet tai yra ir futbolininkas, kuris rinktinėje pražysta vis naujomis spalvomis net tada, kai Jurgenas Kloppas jį marinuoja ant suolo.

Šveicarai – nuspėjami, todėl jokia čia aiškiaregystė spėti, kad jų futbolo orbita suksis aplink tą pačią ašį – X.Shaqiri ir gerą sezoną – aišku, žvelgiant į asmeninę, ne komandinę, panoramą – Londono „Arsenal“ klube sužaidusį Granitą Xhaka.

„Scanpix“ nuotr./Šveicarijos rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Šveicarijos rinktinė

Ką jie gali? Kaip jau buvo užsiminta, išeiti į atkrintamąsias varžybas. Po burtų traukimo ceremonijos V.Petkovičius žarstė pagyras Italijai ir beveik nekalbėjo apie kitas komandas. Nepagarba? Gal kitaip: panašu, kad treneris tada tikėjo saviškių pranašumu prieš Velsą ir Turkiją.

Ką jie nuveiks grupėje? Per 2018-ųjų pasaulio čempionatą Šveicarijos žiniasklaida trimitavo, kad šiai „Nati“ kartai tai paskutinis šansas ką nors laimėti. Praėjo treji metai. Niekas nepasikeitė – kalbame tą patį. Ne faktas, kad šveicarai gali nustebinti didingais rezultatais, bet išlipti iš grupės jie tikrai pajėgūs.

Velsas

FIFA reitingas – 17.

Vedlys. Robas Page'as. Ten turėjo būti Velso futbolo legenda Ryanas Giggsas, bet jį šalies futbolo asociacija suspendavo po to, kai treneriui buvo pareikšti kaltinimai sumušus draugę ir dar vieną moterį. Į R.Giggso kėdę atsisėdo R.Page'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robas Page'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robas Page'as

Vertinti šį trenerį kol kas gana sudėtinga. Bet, kita vertus, pastarosiose dvejose Tautų lygos turnyro rungtynėse jis vadovavo komandai. Neigiamos įtakos rezultatams tai neturėjo.

Lyderis. Garethas Bale'as. Nedaug čempionate dalyvausiančių komandų yra taip priklausomos nuo vieno žmogaus. Juolab kad kartais atrodo, jog G.Bale'as aikštėje pasirengęs numirti už savo šalį. „Real“ sirgaliai, kai G.Bale'as žaidė Madride, jo prioritetus dėliojo taip: pirmas – Velsas, antras – golfas, trečias – „Real“.

Pasibaigęs sezonas Londono „Tottenham“ komandoje valui nebuvo lengvas. Tačiau, išsigydęs traumas, jis įsisiūbavo ir „Premier“ lygoje sumušė dviženklę įvarčių porciją, nors į aikštę dažniausiai kildavo nuo suolo.

„Scanpix“ nuotr./Garethas Bale'as
„Scanpix“ nuotr./Garethas Bale'as

Ką jie gali? Žiūrint į pavardes, dabartinė komanda net simpatiškesnė už tą, kuri prieš penkerius metus nukeliavo iki Europos čempionato pusfinalio. Apkaboje lieka ilgametis G.Bale'o ginklanešys rinktinėje Aaronas Ramsey, paaugo gabaus jaunimo – Danielis Jamesas, Neco Williamsas, Joe Rodonas. Jie laimėjo Tautų lygos B lygmens grupės turnyrą ir iškovojo teisę žaisti su elitu, bet, derėtų pastebėti, Tautų lygoje Velso varžovai buvo silpnesni nei tie, su kuriais teks žaisti dabar.

Ką jie nuveiks grupėje? Jei futbolo dievai išsišieps labai plačiai, britai gal ir gali pakovoti dėl antros vietos. Bet realesnis vertinimas yra toks: jei neliks paskutiniai, jau bus neblogai.

Turkija

FIFA reitingas – 29.

Vedlys. Senolas Gunesas. Legenda sugrįžo. 2002 metais S.Gunesas nuvedė Turkijos rinktinę iki pasaulio čempionato bronzos. Tokia laimė šios komandos nebuvo aplankiusi iki tol, neaplankė ir po to.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Senolas Gunesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Senolas Gunesas

Vėl treniruoti nacionalinę komandą dabar jau 69-erių S.Gunesas ėmėsi užpernai, po to, kai turkai nepateko į pasaulio čempionatą, o Tautų lygoje vos neiškrito į C lygmenį. Patyręs treneris ryžtingai ėmėsi reformų, gerokai atnaujinęs sudėtį ir ėmęs siūlyti šansus jaunimui – Merihui Demireliui, Ozanui Kabakui, Yusufui Yazici. Ir reikalai pajudėjo.

Lyderis. Hakanas Calhanoglu. Vokietijoje gimęs saugas neabejotinai yra Turkijos rinktinės smegenys aikštės viduryje – techniškas, gerai matantis aikštę, pavojingas standartinėse situacijoje. Patys turkai jį lygina su pasaulio čempionu iš Vokietijos Mesutu Ozilu. H.Calhanoglu sužaidė gerą sezoną „Milan“ komandoje, todėl psichologinės pagirios Euro-2020 pradžioje jo tikrai neturėtų kankinti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hakanas Calhanoglu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hakanas Calhanoglu

Ką jie gali? O atsakyti į šį klausimą – keblus reikalas. Jie gali sudaužyti olandus ar išvykoje sužaisti su vokiečiais. Bet taip pat jie gali namie pralaimėti vengrams ar pasidalyti po tašką su latviais. Tik teisėjui paskelbus rungtynių pradžią gali suprasti, kuria koja jie šįryt išlipo iš lovos.

Ką jie nuveiks grupėje? Sakykime, taip: nuspėjami šveicarai turi daugiau šansų už nenuspėjamus turkus. Tikėtina, kad šių pagrindinis taikinys bus Velsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius