Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerijus Kesminas apie „Euro 2020“ D grupę: „Pamirškite anekdotą apie anglus“

Futbolo šventė, turėjusi įvykti pernai, pagaliau artėja. Pandemija nebe tokia galinga, žmonės sparčiai mokosi su ja kovoti, žiūrovai per Euro-2020 vėl rinksis tribūnose. Komandos rengiasi stoti prie starto linijos, bet burtai į grupes jas išmėtė taip seniai, kad atėjo laikas prisiminti, kas prieš ką. Šiandien – apie D grupę.

Anglija

FIFA reitingas – 4.

Vedlys. Garethas Southgate'as. Prieš trejus metus nustebino pasaulį ne tik stilingomis liemenėmis, bet ir pergalėmis pasaulio čempionate Rusijoje. Suprantama, burtai ir pirmenybių eiga taip sukrito, kad Anglijos kelyje iki ketvirtfinalio labai sunkiai įveikiamų kliūčių nebuvo, bet fakto nepaneigsi – į ketvertą jie pateko.

Jadonas Sancho, Philas Fodenas, Masonas Mountas, Bukayo Saka, Jude'as Bellinghmas – į komandą plūstelėjo neįtikėtinai talentingo jaunimo banga. Pridėjus juos prie 2018-aisiais Rusijoje apšaudyto branduolio, sprogstamasis mišinys atrodo uraganiškas. Lieka klausimas: ar G.Southgate'ui pavyks tinkamai paskirstyti žaidėjų vaidmenis aikštėje ir ant suolo?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as

Lyderis. Harry Kane'as. Šį sezoną Anglijos „Premier“ lygoje žybtelėjo ne tik įprasta jam galinga įvarčių norma, bet ir netikėtai solidžia rezultatyvių perdavimų porcija – išdalijo jų 14. Atrankoje į Euro-2020 – 12 tikslių smūgių. Turėdamas aplink save ne tik minėtą jaunimą, bet dar ir Marcusą Rashfordą, Raheemą Sterlingą, puolėjas neabejotinai yra pajėgus blykstelėti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as

Ką jie gali? Šiais metais – penkerios rungtynės, penkios pergalės. Panašu, kad iki begalybės nuvalkiotas anekdotas, kuris skamba taip: „Už ką sirgsi?“. „Už Angliją“. „O paskui?“, praranda aktualumą. Gal kai kuriems jų dar trūksta tokio rango varžybų patirties, bet tikėtina, kad ši komanda eis toli.

Ką jie nuveiks grupėje? Visos trejos rungtynės – savame „Wembley“ stadione. Turėtų driokstelėti.

Kroatija

FIFA reitingas – 14.

Vedlys. Zlatko Daličius. Rinktinės treneriu šis kroatas buvo paskirtas 2017-ųjų pabaigoje, o kiek daugiau nei po pusmečio jau matavosi pasaulio čempionato sidabrą. Kroatija jį nešiojo ant rankų – ne tik todėl, kad buvo sustyguotas žaidimas aikštėje, bet ir dėl to, kad komanda tapo tarsi kumštis. Rusijoje jau po pirmųjų pasaulio pirmenybių rungtynių Z.Daličius ryžtingai išvijo iš rinktinės atmosferą drumstusį puolėją Nikolą Kaliničių, o žaidėjų – ypač vyresnių – santykiai su savo vairininku, sako, yra tobuli.

„Scanpix“ nuotr./Zlatko Daličius
„Scanpix“ nuotr./Zlatko Daličius

Nuo čempionato Rusijoje pasikeitė tik tai, kad daugelis pasaulio vicečempionų lyderių – Ivanas Perišičius, Dejanas Lovrenas, Domagojus Vida ir net Luka Modričius – pastebimai sensta, jų karjeros kreivė slenka žemyn. O jaunimo, kuris galėtų užpildyti spragas – aiškiai per mažai.

Lyderis. L.Modričius. Vis dar jis. Ypač dabar, kai su rinktine nusprendė atsisveikinti Ivanas Rakitičius. 35-erių Madrido „Real“ saugas šalia turi Mateo Kovačičių ir Marcelo Brozovičių, bet kreatyvo aikštės viduryje gijos lieka L.Modričiaus rankose.

„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

Ką jie gali? Šiemet, lyginant su praėjusiais metais, pagerėjo gynyba – pernai vien per ketverias Tautų lygos rungtynes su Prancūzija ir Portugalija buvo įsileista 13 įvarčių. Bet, nors skersvėjai ties vartų linija nebešvilpauja, šiemet kroatai spėjo pralaimėti pasaulio čempionato atrankos rungtynes slovėnams, o kontrolinėse dvikovose prieš pat Europos pirmenybes pergalių neiškovojo.

Ką jie nuveiks grupėje? Daug priklausys nuo pirmųjų rungtynių su Čekija Glazge. Jei nelaimės, gali likti ir paskutiniai.

Čekija

FIFA reitingas – 40.

Vedlys. Jaroslavas Šilhavy. Komandą į savo rankas šis treneris perėmė prieš trejus metus. Nuo tada sėkmė čekams buvo permaininga, bet pagrindinis darbas – iškovoti bilietą į Europos čempionato finalo turnyrą – atliktas.

J.Šilhavy bėda gali tapti ta, kad jam kol kas sunkiai sekasi spręsti britiškus rebusus: atrankoje į Euro-2020 anglams Londone čekai pralaimėjo 0:5, o pernai Tautų lygoje škotai juos įveikė ir namie, ir svetur. Yra apie ką pagalvoti, bet varžovai pažįstami, todėl – pirmyn.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čekijos futbolo rinktinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čekijos futbolo rinktinė

Lyderis. Tomašas Součekas. Didelis ir fiziškai galingas futbolininkas, bet kojos – pakankamai plastiškos. Dešimt įvarčių šio sezono Anglijos „Premier“ lygoje vilkint „West Ham United“ marškinėlius – įkvepianti statistika. Nežinia, kaip susiklostys čempionatas T.Součekui, bet jau dabar aišku, kad žaidimo ašis aikštės viduryje bus jis ir komandos kapitono raištį iš pirmenybėse nežaisiančio Boreko Dočkalo perėmęs Vladimiras Darida.

Ką jie gali? Banguojanti komanda. Jei kalbėtume apie šio mėnesio kontrolines rungtynes, italai čekus sumindė, o prieš Albaniją šie laimėjo, nors varžovai priešinosi iki paskutinių minučių.

Ką jie nuveiks grupėje? Ne ta rinktinė, kurią galima priskirti europiniam elitui, bet sąlygos pakovoti bent dėl antrosios vietos yra. Reikia tik susirinkti pakankamai taškų dvejose rungtynėse Škotijoje. Jei nepavyks, neturėtume labai nustebti.

Škotija

FIFA reitingas – 44.

Vedlys. Steve'as Clarke'as. Kažkada daugelį metų dirbdamas trenerių asistentu patirtį kaupė mokydamasis iš tokių futbolo ekspertų, kaip Jose Mourinho, Gianfranco Zola, Kenny Dalglishas. Visur, kur dirbo, buvo vertinamas už profesionalumą bei sugebėjimą analizuoti.

Dauguma Škotijos rinktinės futbolininkų – ne kamuolio burtininkai, labiau – stropūs ir drausmingi darbininkai. Bet S.Clarke'as juos dažniausiai sugeba sudėlioti taip, kad rezultatas būtų. Arba dėl to rezultato bent jau būtų kovojama iš paskutiniųjų.

Lyderis. Andy Robertsonas. Europos čempionato atrankoje škotų komandos rezultatyviausias žaidėjas buvo reikalus aikštės viduryje tvarkantis Johnas McGinnas, bet A.Robertsono lyderio savybės abejonių nekelia. Nekelia jų ir krašto gynėjo sugebėjimas preciziškai tiksliai atlikti perdavimą – ir mušant į stovintį kamuolį ir žaidžiant. O įtampą škotų kapitonas tikrai atlaikys – atstovaudamas „Liverpool“, jis matė visko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andy Robertsonas prieš rungtynes su Lietuva 2017 metais.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andy Robertsonas prieš rungtynes su Lietuva 2017 metais.

Ką jie gali? Pirmiausia, dvejas iš trejų grupės turnyro rungtynių jie žais namie. O tai – rimtas pranašumas, nes žaidžiama bus prieš komandas, kurios turi krūvą savo Achilo kulnų.

Ką jie nuveiks grupėje? Antri? Visai tikėtinas variantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius