-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerijus Kesminas atsiprašo dėl vokiečių: čempionų krachą lėmė ir arogancija

Jei jums pavyko laimėti pasaulio futbolo čempionatą, nevažiuokite į kitą, vyksiantį po ketverių metų, nes iš jo grįšite sumušti ir pažeminti po vos trejų sužaistų rungtynių. Rusijoje čempionų prakeiksmo teorija suveikė trečią kartą iš eilės ir ketvirtą – per penkis pastaruosius čempionatus, o jos auka tapo Vokietija.
Vokietijos futbolo rinktinė pasaulio pirmenybes baigė jau grupės etape.
Vokietijos futbolo rinktinė pasaulio pirmenybes baigė jau grupės etape. / „Scanpix“ nuotr.

Prieš aštuonerius metus čempionišką taurę persirengimo kambaryje po paskutinių grupės rungtynių paliko italai. Prieš ketverius – ispanai. Dabar priežasčių, kodėl taip nutiko ir jiems, atėjo laikas ieškoti vokiečiams.

Be idėjų, be galios, bejėgiai – konstatavo Vokietijos futbolo žiniasklaidos flagmanas kicker.de.

Jie nesitikėjo, kad bus sunku – tai pripažino net komandos treneris Joachimas Lowas. Tas pats J.Lowas, kuris 2014-aisiais Brazilijoje atvedė Vokietiją į pasaulio futbolo viršūnę.

Kicker.de: Be idėjų, be galios, bejėgiai.

Keista, kad vokiečiai manė, jog bus lengva. Pavojaus signalai prieš pirmenybes pasaulio čempionams buvo siunčiami iš visų pusių – vokiečiai nelaimėjo kontrolinių rungtynių prieš prancūzus, anglus, ispanus, pralaimėjo brazilams ir austrams. Tai tapo ilgiausia Die Mannschaft nelaimėta rungtynių serija per kelis dešimtmečius.

„Scanpix“ nuotr./T.Kroosas pasaulio pirmenybes baigė jau grupės etape.
„Scanpix“ nuotr./T.Kroosas pasaulio pirmenybes baigė jau grupės etape.

Į Rusiją čempionai atvyko nepasiruošę. Tokį įtarimą sukėlė jau pirmosios rungtynės, kurios buvo pralaimėtos Meksikai. Retsykiais klumpa net stipriausieji – buvo galima pagalvoti tada. Juolab kad antroje pirmenybių dvikovoje nuostabus Toni Krooso įvartis pačioje dvikovos pabaigoje atnešė vokiečiams pergalę prieš švedus.

Prieš rungtynes su Pietų Korėja vokiečių sirgaliai buvo ramūs. Bent jau tie, su kuriais teko bendrauti. Ramybės neliko rungtynėms artėjant prie pabaigos, kai švedai įmušė į Meksikos rinktinės vartus, o Vokietija pakibo virš bedugnės. Nerimas apėmė ne tik sirgalius – Vokietijos futbolininkai paniškai blaškėsi po aikštę, o korėjiečiai paskutinėmis minutėmis juos baudė už klaidas ir laimėjo 2:0.

„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolo rinktinė pasaulio pirmenybes baigė jau grupės etape.
„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolo rinktinė pasaulio pirmenybes baigė jau grupės etape.

Nepasiruošęs čempionatui į Rusiją atvyko ir pats J.Lowas, kuriam teko karštligiškai ieškoti sprendimų. Rungtynėse su švedais treneris paliko ant suolo Mesutą Ozilą ir Sami Khedirą, prieš dvikovą su Pietų Korėja – Thomasą Muellerį.

Fiasko grėsmei atslinkus J.Lowo keitimų taktika kėlė įtarimų, jog jis pats suprato, kad neteisingai pasirinko starto sudėtį. Timo Wernerį iš vidurio puolėjo pozicijos pastūmus į kraštą paaiškėjo, kad jam vieta aikštėje buvo parinkta netinkamai – krašte kylanti vokiečių futbolo žvaigždė rungtyniavo daug efektyviau. Skęstantysis ieškojo šiaudo, bet išsigelbėti jam nepavyko.

Futbolo karalių Rusijoje ankstyva mirtis ištiko dar ir todėl, kad jis buvo arogantiškas. Prieš čempionatą J.Lowas leido sau palikti už komandos borto geriausią pasibaigusio sezono Anglijos „Premier“ lygos žaidėją Leroy Sane.

„Jei jis jiems per prastas, gal nereikia rengti čempionato? Galima tiesiog įteikti vokiečiams auksą“, – juokavo „Manchester City“, kuriame žaidžia L.Sane, vienas sirgalių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leroy'us Sane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leroy'us Sane

Kai kurie vokiečių futbolo apžvalgininkai trenerio sprendimą aiškino tuo, kad L.Sane žaidžia per greitą ir pernelyg tiesmuką futbolą, netinkamą J.Lowo sistemai. Vokiškam futbolo kreiseriui užlėkus ant minos, vienas ESPN apžvalgininkų Vokietijoje iškėlė klausimą: o gal pati sistema per lėta L.Sane? Tas atvejis, kai geriausios mintys ateina per vėlai.

Sėkmingo pernykščio eksperimento, kai Vokietija į Konfederacijų taurės turnyrą nusiuntė jauną komandos rezervą ir įtikinamai laimėjo, vaisiai nebuvo nuraškyti – šįkart J.Lowas labiau pasitikėjo senąja, laiko patikrinta gvardija. Tai, kaip ir L.Sane atskyrimas nuo komandos, J.Lowui, matyt, dar ilgai bus primenama.

„Scanpix“ nuotr./Joachimas Lowas
„Scanpix“ nuotr./Joachimas Lowas

Manuelis Neueris, Matsas Hummelsas, Jerome‘as Boatengas, S.Khedira, T.Kroosas, T.Muelleris, kuriems tai buvo galbūt paskutinis pasaulio čempionatas, visada prisimins auksinius 2014-uosius Brazilijoje ir stengsis išguiti iš atminties klaikius 2018-uosius Rusijoje. Į 2022-uosius Katare vokiečiai keliaus be čempioniško prakeiksmo kerų, be senstančių žvaigždžių, o gal ir be J.Lowo, nors šis ir pratęsė sutartį būtent iki tų metų prieš pat čempionatą Rusijoje.

Mums lieka konstatuoti, kad karalius ir vėl mirė grupėje. Naujo futbolo monarcho karūnavimo teks palaukti iki finalo.

„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolo rinktinė pasaulio pirmenybes baigė jau grupės etape.
„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolo rinktinė pasaulio pirmenybes baigė jau grupės etape.

P.S. „2006-aisiais Italija tapo pasaulio čempione. Po ketverių metų „Squadra azzurra“ liko už Slovakijos ir Naujosios Zelandijos nugarų bei iš grupės neišsiropštė. Čempione tapo Ispanija, o 2014-aisiais... Taip, prisiminėte teisingai – suklupo grupėje. Dabar – vokiečių eilė? Ne. Kategoriškai – šalis, kurios antra sudėtis gali laimėti Konfederacijų taurę, kuri gali sau leisti palikti komandos paraštėse L.Sane, o pasaulio pirmenybių atkrintamosiose varžybose būna visada, pirmame čempionato etape nesusimaus.“

Tai – šio teksto autoriaus įžvalga, publikuota prieš pasaulio čempionatą. Na, ką gi, lieka atsiprašyti už neišmanymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius