-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nesulaukę sezono fanai nežada nurimti

Po ketvirtadienį įvykusio Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomojo komiteto (VK) posėdžio paaiškėjo, kad šiais metais pirmojoje lygoje dalyvaus 18 klubų komandos.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Luko Balandžio nuotr.

Išimties tvarka buvo leista lygoje dalyvauti Alytaus „Auskai“, Gargždų „Bangai“ ir „Panevėžiui“.

Už borto lygo pernai A lygoje šeštąją vietą užėmęs daugkartinis Lietuvos čempionas Panevėžio „Ekranas“ ir kelis pastaruosius metus A lygos pirmenybėse dalyvavusi Alytaus „Dainava“.

„Ekrano„ ir „Dainavos“ klubai neįgyvendino finansinio kriterijaus – nepadengė turimų pradelstų įsipareigojimų.

Suprantama, tai negalėjo nenuvilti šių komandų fanų. „Ekranas“ ir „Dainava“ turėjo nemažai gerbėjų, o aktyviųjų šių klubų gerbėjų grupės „Pirmoji armada“ ir „Dzūkų tankai“, lietuviškais masteliais buvo tikrai gausios.

Juolab, kad šiems žmonėms visiškai nesvarbu, kad jų gimtieji miestai visiškai be futbolo neliks: Panevėžiui pirmojoje lygoje atstovaus naujadaras „Panevėžys“, o Alytui – debiutantė „Auska“. Aistruoliška ištikimybė verčia fanus bandyti išlaikyti ar atkurti būtent „Ekrano“ ar „Dainavos“ klubus. Perbėgėlis futbolo fanų tarpe pagarbos sulaukia mažiau negu laisvo elgesio moteris.

Taikytis su klubo išnykimu nežada

Štai todėl „Ekrano“ ultrų grupė „Pirmoji armada“ neprisidėjo prie Futbolo klubo  „Panevėžys“ iniciatyvinės grupės, kurios flagmanais tapo gerai žinomas panevėžietis treneris Virginijus Liubšys, savo laiku ne vienus metus treniravęs „Ekrano“ komandą, bene visą nepriklausomybės laikotarpį „Ekrane“ praleidęs jo buvęs direktorius Valdemaras Šteinas ir kiti žinomi Panevėžio futbolo bendruomenės atstovai.

Jų Panevėžio futbolo gelbėjimo koncepcija – pradėti viską nuo tuščio lapo ir palikti „Ekraną“ istorijai – aistruolių netenkino.
 

Jų Panevėžio futbolo gelbėjimo koncepcija – pradėti viską nuo tuščio lapo ir palikti „Ekraną“ istorijai – aistruolių netenkino.

„Pirmoji armada“ liko su senuoju klubu ir patyrė vieną nusivylimą po kito.

Pirmasis smūgis buvo vasario mėnesį,  kai LFF VK nepriėmė „Ekrano“ į A lygos pirmenybes. Tada klubo prezidentas Aušrys Labinas tvirtino radęs rėmėją, kuris gali padengti Panevėžio klubo skolas, jei jam bus leista rungtis elito divizione. LFF VK buvo pristatytas lietuvių kilmės Argentinos verslininkas, verslo grupės „Such group“ atstovas  Jose Sabaliauskas. Tačiau LFF VK tai neįtikino.

Anot kai kurių aistruolių, prie tokio LFF VK sprendimo prisidėjo ir panevėžiečių tarpusavio nesutarimai, naujojo klubo noras pakišti koją senajam.

Vakarykštis sprendimas, užtvėręs „Ekranui“ kelią ir į pirmąją lygą, buvo dar vienas smūgis fanams.

„Suprantama, kad visi esame nusivylę. Tie žmonės, kuriems futbolas ir „Ekranas“ yra ne tik sportas, bet ir gyvenimo būdas, tikrai tikėjosi, kad klubo prezidentui pavyks išspręsti tuos klausimus. Tiesą sakant, rankos mums nusvirusios, esame šiek tiek sutrikę, nes puikiai suprantame, kad šiai dienai klubas neplanuoja žaisti jokioje lygoje. Tai yra labai skaudu ir mums – aktyviesiems fanams, ir šiaip „Ekrano“ gerbėjams, kurie visą žiemą laukė sezono ir  nesulaukė nieko“, – kalbėjo vienas „Pirmosios armados“ lyderių Kęstutis Petrauskas.

Ramiai susitaikyti su vieno labiausiai tituluotų Lietuvos futbolo klubų išnykimu „Pirmoji armada“ nežada. Aistruoliai nusiteikę pirmiausiai susitikti su „Ekrano“ prezidentu, o jei tas susitikimas neduos jokių teigiamų rezultatų ar bent jau pagrįstų pažadų, sukti Vilniaus „Žalgirio“ ir F.B.K. „Kauno“ aistruolių pramintais takais.

Šių dviejų klubų aistruoliams pavyko išsaugoti savo komandų pavadinimus Lietuvos futbolo žemėlapyje po to, kai klubai patyrė finansinį krachą juos metus buvusiems savininkams.

Šiaip ir futbolo bendruomenė mūsų klausia – kas bus toliau ir ką mes žadame daryti, bando mums parodyti pavyzdžiu Vilniaus „Žalgirio“ legendos išsaugojimą, tą sunkų Kauno F.B.K. kopimą iš pačių apačių į viršų ir dabar jų pasiektą pirmąją lygą
 

„Šiaip ir futbolo bendruomenė mūsų klausia – kas bus toliau ir ką mes žadame daryti, bando mums parodyti pavyzdžiu Vilniaus „Žalgirio“ legendos išsaugojimą, tą sunkų Kauno F.B.K. kopimą iš pačių apačių į viršų ir dabar jų pasiektą pirmąją lygą. Panašios idėjos sukasi ir mūsų galvose, nes visiškai nenorime, kad tik sulaukus 50 metų klubas išnyktų ir Lietuvos futbole neliktų netgi jo vardo“, – kalbėjo K. Petrauskas.„Ekranas“ susikūrė 1964 metais.

Aistruoliai toli gražu nėra įsitikinę, kad sunykusį klubą pavyks atgaivinti artimiausiu metu ir spėti sudalyvauti kokios nors lygos varžybose šiemet. Nors teoriškai tokių galimybių dar yra.

„Taip, yra dar nedidelės galimybės patekti į šių metų antrosios lygos turnyrą, bet tai labiau priklausys nuo A. Labino nei nuo mūsų. Labiau tikimės, kad „Ekraną“ kažkokiu būdu pavyks atkurti po metų, mums įdėjus daug darbo ieškant jam pagalbos,“ – sakė K. Petrauskas.

„Dzūkų tankai“ žada protestus

„Dainavos“ aistruoliai žinią, kad jų mėgstama komanda nežais ir pirmojoje lygoje priėmė nevienodai.

„Apmaudu. Aš galvojau, kad italai spės susitvarkyti“, – sakė jaunosios „Dzūkų tankų“ kartos atstovas Ramūnas Jakubauskas.

Pernai „Dainavos“ valdymą perėmė italas futbolo agentas Giuseppe Greco. Nieko pozityvaus Alytaus klubui tai neatnešė. „Dainava“ net nekonkuruodama su varžovais užėmė paskutinę 10-ąją vietą A lygoje, paskuiją nusitiesė skandalų šleifas, naujieji vadovai, atrodo, spėjo susipykti su visais, kuo įmanoma: vietos futbolo bendruomene, miesto savivaldybe, žiniasklaida ir netgi dauguma fanų.

„Jokia tai man naujiena, aš ir buvau įsitikinęs, kad taip bus. Įtariu, kad „Dainava“ startuos antrojoje lygoje, nes jos vadovai nutarė, kad taip jiems labiau apsimokės. Nes pirmojoje lygoje galima aikštėje naudoti tik tris užsienio futbolininką, o antrojoje užsieniečiai gali būti nors ir visa komanda. O jau tokiu atveju „Dzūkų tankams“ būtų tikra tragedija. Tokios „Dainavos“ mes tikrai nenorime ir protestuotume turbūt per kiekvieną mačą“, – komentavo vakarykščią sprendimą ir galimą „Dainavos“ ateitį vienas „Dzūkų tankų“ veteranų Marijus Kudzys.

Gal prieš mėnesį žiniasklaida rašė, kad G. Greco „Dainavai“ yra surinkęs vien tik užsienio futbolininkų komandą, kuri treniruojasi Italijoje. Antrojoje lygoje legionierių limitas nėra taikomas.

Tam, kad šis Alytaus klubas galėtų žaisti antrojoje lygoje, jam reikia gražinti skolas Lietuvos futbolo teisėjų asociacijai bei algas dviem futbolininkams profesionalams, neišmokėtas kelis mėnesius.
 

Tam, kad šis Alytaus klubas galėtų žaisti antrojoje lygoje, jam reikia gražinti skolas Lietuvos futbolo teisėjų asociacijai bei algas dviem futbolininkams profesionalams, neišmokėtas kelis mėnesius.

Šio klubo įsiskolinimai nėra tokia, kaip „Ekrano“, futbolo masteliais dzūkų klubo skolos yra nedidelės.

„Net jei „Dainava“ bus įtraukta į antrosios lygos dalyvių sąrašą, dar toli gražu neaišku, ar „Dzūkų tankai“ ją palaikys. Yra minčių, kad turėtume palaikyti „Dainavą“ tik tada, kai dabartinė klubo valdžia pasitrauks. Tai ne mano mintys, aš galvoju kitaip, bet tokių idėjų yra“, – sakė R. Jakubauskas.

„Nematau „Dainavos“ perspektyvų, kol dabartiniai vadovai nepasitrauks. Po jų pasitraukimo gal ir imsim galvoti, kaip vėl atkurti „Dainavos“ klubą, kaip vieną kartą jau buvo padaryta“, – mano M. Kudzys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius