-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niūrus finišas ir aiški galutinė vieta: Lietuvos rinktinė liko Juodkalnijos šešėlyje

Lietuvos futbolininkai blankiai finišavo 2024 metų Europos futbolo čempionato atrankos varžybose. Paskutiniame savo grupės mače Edgaro Jankausko treniruojama komanda Podgoricoje beveik nesukūrė progų ir 0:2 (0:1) nusileido Juodkalnijai.

Kiek patriukšmavę Europos čempionato atrankos viduryje, Lietuvos futbolininkai tyliai baigė G grupės varžybas.

Vėlyvą ketvirtadienio vakarą Lietuvos rinktinė neturėjo šansų prieš Juodkalniją – mačas Podgoricoje pralaimėtas 0:2.

Jau 3 minutę Edvino Kučo tikslų smūgį tarsi vinį į vartų kampą praleidę lietuviai po pertraukos iškart gavo ir antrą įvartį – jį šeimininkams pelnė Juodkalnijos futbolo žvaigždė Stevanas Jovetičius, meistriškai kaire koja pasiuntęs kamuolį iš aštraus kampo.

Po šio mačo tapo aišku, kad Edgaro Jankausko vyrai su 6 taškais per 8 rungtynes finišuos ketvirti tarp G grupės penkių komandų.

Standings provided by Sofascore

Ir prieš rungtynes Lietuvos komanda neturėjo galimybių patekti į kitų metų birželį Vokietijoje vyksiantį Europos čempionatą, bet pergalės Juodkalnijoje atveju galėjo pasvajoti apie trečią vietą grupėje, o tiek užkopti iki šiol per istoriją yra pavykę vos dukart (prieš daugiau nei du dešimtmečius).

Tačiau paskutinis mačas buvo labai blankus – nors Lietuvos futbolininkai žaidė stipriausia sudėtimi, o kamuolio kontrolė buvo lygi (50 proc.), Juodkalnija į vartų plotą pataikė 8 kartus, kai lietuviai – tik sykį.

Kita vertus, visas atrankos etapas nebuvo beviltiškas.

Po daug metų nykių pasirodymų prie įvairių trenerių Lietuvos futbolo rinktinė pagaliau parodė dantis ir atėmė taškų iš trijų grupės komandų, tarp jų ir Juodkalnijos, su kuria rugsėjo 7 dieną Dariaus ir Girėno stadione sužaidė 2:2.

Tada Gyčio Paulausko ir Fiodoro Černycho įvarčiai padėjo pasiekti lygiąsias ir taip nuliūdinti FIFA reitinge daug aukščiau stovinčius juodkalniečius (70 vieta, Lietuvos – 134-a).

Kaip atskira šalis nuo 2007 metų tarptautinėje arenoje besivaržanti Juodkalnija nėra patekusi į pasaulio ir Europos pirmenybes, bet pergalė prieš Lietuvą ketvirtadienį paliko galimybes pakovoti dėl antrosios vietos grupėje.

Tiesa, šansų nedaug: sekmadienį Juodkalnija (11 taškų) žais savo paskutines rungtynes su grupės lydere Vengrija (15), o antrą vietą užimanti Serbija (13) namie priims grupės autsaiderę Bulgariją (3).

Kitose G grupės rungtynėse ketvirtadienį Vengrija iškovojo svarbų tašką išvykoje 2:2 sužaidusi su Bulgarija.

Vengrija tapo nebepavejama trečioje vietoje esančiai Juodkalnijai ir užsitikrino kelialapį į Europos čempionatą.

Kartu tai reiškia, kad Lietuvos futbolininkai nenukris žemiau ketvirtos vietos grupėje, nes trimis taškais mažiau turintys bulgarai gali nebent susilyginti taškais, bet vis tiek nusileis mūsų šalies komandai pagal tarpusavio rungtynių rezultatus.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės pasirodymas „Euro 2024“ atrankoje:
  • Serbija – Lietuva 2:0
  • Lietuva – Bulgarija 1:1
  • Vengrija – Lietuva 2:0
  • Lietuva – Juodkalnija 2:2
  • Lietuva – Serbija 1:3
  • Bulgarija – Lietuva 0:2
  • Lietuva – Vengrija 2:2
  • Juodkalnija – Lietuva 2:0

Lietuvos rinktinė 2023 metus baigs kontrolinėmis rungtynėmis Kipre sekmadienį, o netrukus pateiksime daugiau įžvalgų iš Podgoricos.

Ten darbuojasi 15min sporto žurnalistai Marius Bagdonas ir Mantas Krasnickas, kurie po rungtynių pateiks komentarus ir vertinimus.

O rungtynių eigą nuo 21.45 stebėjo 15min.

Juodkalnija – Lietuva 2:0

Antrasis kėlinys

90 min. Nieko šviesaus šįvakar Juodkalnijoje. Šeimininkų kalnai buvo per aukšti.

73 min. Tik dabar pirmas pavojingesnis Lietuvos rinktinės smūgis. A.Novikovas šovė iš toli greta virpsto. Į vartų plotą lietuviai dar nėra pataikę.

70 min. J.Lasickas gelbėja Lietuvos komandą, išmušęs galva kamuolį iš vartų, kai po kampinio E.Gertmonas nepasiekė kamuolio, o šis nuo juodkalniečio galvos leidosi link svečių vartų.

69 min. S.Jovetičius keičiamas. Juodkalnijos rinktinės kapitonas, regis, padarė savo darbą.

63 min. Edgaras Jankauskas imasi veiksmų. Atliekamas trigubas keitimas. Arvydas Novikovas, Artūras Dolžnikovas ir Klaudijus Upstas keičia Pijų Širvį, Modestą Vorobjovą ir Edgarą Utkų.

60 min. Padvigubinę persvarą šeimininkai nenusiramina. Lietuviams ir toliau labai sunkiai sekasi rasti savų argumentų varžovų aikštės pusėje, o juo labiau baudos aikštelėje.

48 min. Juodkalnija didina persvarą – 2:0. S.Jovetičius muša antrą įvartį. Paskutinę akimirką situaciją dar bandė gelbėti Edvinas Girdvainis, bet Juodkalnijos rinktinės kapitonas kaire koja smūgiavo neatremiamai.

Pirmasis kėlinys

45 min. Nors kamuolio kontrolė tolygi (lietuvių 51 proc.), juodkalniečiai smūgiavo į vartus 10 kartų, kai lietuviai tik sykį. O greitas įvartis lėmė, kad į pertrauką komandos žengia Juodkalnijai pirmaujant 1:0.

27 min. Stadione aidi G.Paulausko riksmas. Tai I.Vujačičius visu svoriu iš nugaros užlipo ant čiurnos. Juodkalniečiui – geltona kortelė, o lietuvis po gydytojų suteiktų šaldymo priemonių grįžo tęsti rungtynių.

23 min. Dar vienas prarastas kamuolys, o keturi prieš keturis greitą ataką surengę šeimininkai šįkart šauna virš skersinio. Juodkalnija kol kas prausia mūsų šalies ekipą, kuri per pusę kėlinio neturėjo realios progos.

20 min. Dar vienas pavojingas epizodas prie lietuvių vartų. P.Širviui suklydus juodkalniečiai išvengė į gerą poziciją Dritoną Camajų, kuris šovė iš kokių 12-os metrų. Lietuvos rinktinę išgelbėjo E.Gertmonas, šuoliu atrėmęs smūgį.

3 min. Įvartis! Juodkalnija išsiveržė į priekį. Po kraštu atsiritusios atakos juodkalniečiai atmetė kamuolį tolėliau, o maždaug iš 15-16 metrų Edvinas Kučas žemu stipriu smūgiu prakiurdė Lietuvos vartus. Kosovo klubo „Balkani“ saugo šūvis buvo į vartų kampą, tikrai sunkiai atremiamas E.Gertmonui.

1 min. Sužaidus vos minutę E.Gertmonui teko atlikti akrobatinį šuolį, kai po baudos smūgio juodkalnietis kulnu klastingai bandė nukreipti kamuolį po skersiniu.

E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Lietuvos futbolo rinktinė
E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Lietuvos futbolo rinktinė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius