Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obuolys nuo obels... Futbolininkai, kurių pramintais takais eina ir jų atžalos

Amsterdamo „Ajax“ tapo šio sezono atradimu. Komanda, kurios žaidėjų amžiaus vidurkis vos viršija 20 metų, nužingsniavo iki pat UEFA Europos lygos finalo ir trečiadienį dėl trofėjaus Stokholme kausis su garsiuoju „Manchester United“. Vienas „Ajax“ komandos lyderių nešioja labai garsią pavardę. Aštuoniolikmetis Justinas yra Nyderlandų futbolo legendos Patricko Kluiverto sūnus. 15min dėmesys šį kartą – garsioms praeityje futbolo žvaigždėms, kurių atžalos sėkmingai eina tėvų pramintais takais.
Jaunasis Kluivertas – lyg iš akies trauktas savo tėvas Patrickas
Jaunasis Kluivertas – lyg iš akies trauktas savo tėvas Patrickas / „Scanpix“ nuotr.

Prieš 22 metus Louiso van Gaalo treniruojamas „Ajax“ Senajame žemyne sukėlė tikrą šurmulį. Iš jaunų žaidėjų sudaryta komanda sensacingai pasiekė Čempionų lygos finalą, kuriame 1:0 parklupdė patį „Milan“.

Pergalingą įvartį tuomet 85-ąją minutę pelnė aštuoniolikmetis P.Kluivertas – juodaodis buvusio Surinamo rinktinės saugo sūnus, kuris „Ajax“ marškinėlius vilkėjo vos pirmą sezoną.

Kartu su P.Kluivertu tuomet stebuklus aikštėje kūrė 19-etis Clarence'as Seedorfas, 22-ejų Edgaras Davidsas, Marcas Overmarsas, Michaelis Reizigeris – vėliau šie vaikinai taps ryškiomis pasaulio futbolo žvaigždėmis ir specialistų bus vadinami auksine Nyderlandų futbolo karta.

Tą vakarą Vienos Ernsto Happelio stadione buvo įmuštas pats „jauniausias“ įvartis Čempionų lygos finale. Antrojo kėlinio viduryje aikštėje pasirodžiusiam P.Kluivertui tuomet buvo 18 metų ir 327 dienos.

Praėjo daugiau nei du dešimtmečiai, Amsterdamo komanda jau nėra laikoma Europos klubinio futbolo sunkiasvore ir seniai juto tarptautinių varžybų pergalės skonį.

Kaip ir tuomet, klubas orientuojasi į jaunų talentų ugdymą ir akademijos veiklą. Dabartinėje komandoje nėra labai ryškių žvaigždžių, bet viena figūra vis dėlto prieš trečiadienį Europos lygos finalą sulauks daugiau dėmesio.

Pilnametystės tik šiemet sulaukęs J.Kluivertas jau dabar yra laikomas savo tėvo kopija. Ir ne tik todėl, kad, lygiai kaip ir Patrickas, Justinas pirmą svarų savo trofėjų gali iškovoti būdamas jau aštuoniolikos.

Kaip ir tėvas, Justinas rungtyniauja puolėjo pozicijoje, dažniausiai – aikštės krašte, jis taip pat labai techniškas ir išsiskiria ypatingomis greičio savybėmis. Patricką už šias savybes sirgaliai neretai vadindavo „Pantera“. Jo sūnus jau dabar krikštijamas „panteriuko“ pravarde.

Dar vienas abiejų futbolininkų panašumas – „Ajax“ startinėje sudėtyje jie debiutavo būdami septyniolikos. Pirmą įvartį vilkėdamas klubo marškinėlius J.Kluivertas įmušė kovo 19-ąją. Futbolo istorikai suskaičiavo, kad buvo praėję lygiai 10 metų ir viena diena nuo tos akimirkos, kai Patrickas įmušė paskutinį savo karjeros įvartį.

Nors kol kas jaunuolis su savo garsiuoju tėvu dar lyginamas avansu, akivaizdu, kad potencialo J.Kluivertas turi nemažai. Šį sezoną bronziniame „Eredivisie“ čempionate puolėjas žaidė 14 mačų ir tik septynis kartus pradėjo rungtynes nuo rungtynių pradžios. Tačiau ir per šį laiką jis spėjo įmušti du įvarčius bei atlikti keturis rezultatyvius perdavimus.

Pilnametystės tik šiemet sulaukęs J.Kluivertas jau dabar yra laikomas savo tėvo kopija.

Nors aštuoniolikmetis dar nėra toks produktyvus, kaip tokio amžiaus buvo jo tėvas, tačiau kol kas tai ir nėra pagrindinė „panteriuko“ užduotis.

Neabejojama, kad P.Kluivertas tėvynėje neužsibus – jis pernelyg talentingas, be to, turi garsią pavardę, kuri verslo mašinomis paverstiems didiesiems Europos klubams yra papildomas koziris.

Pats futbolininkams taip pat atvirai kalba apie tai, jog artimiausiais metais norėtų išbandyti save stipriausiose pasaulio lygose.

„Pavyzdys man – Cristiano Ronaldo, tačiau aš, kaip ir mano tėvas, norėčiau ateityje žaisti „Barcelona“ klube. Manau, jog šį tikslą per artimiausius septynerius metus pavyks įgyvendinti. Bet dar iki to norėčiau parungtyniauti ir Anglijoje“, – yra prasitaręs Justinas.

P.Kluivertas net ir baigęs karjerą nuo futbolo nenutolo. Šiuo metu jis yra „Paris Saint Germain“ sporto direktorius, tad nemaža tikimybė, kad Justino karjeros trajektorija į viršūnę taip pat eis per Paryžių, bet kol kas apie šį variantą aštuoniolikmetis kalba nedrąsiai.

„Kartais pasikalbame šia tema, tačiau tai yra daugiau juokų forma“, – prisipažino Justinas.

Justinas yra tik pirmoji Kluivertų futbolo dinastijos kregždė. 40-etis olandas iš viso turi keturis vaikus (tris – iš pirmos santuokos), visi jie yra berniukai ir visi žaidžia futbolą.

Tad futbolo mėgėjams veikiausiai jau dabar reiktų įsiminti šiuos vardus: Quincy, Rubenas ir Shane'as Patrickas. Gali būti, kad jau netolimoje ateityje kuris nors iš jų taps didžiu futbolininku.

O kol kas Kluiverto pavardę garbingai reprezentuoja Justinas. Gali būti, kad jau šį trečiadienį jis įmuš savo pirmąjį įvartį Europos taurių turnyruose – lygiai taip pat, kaip prieš 22 metus jo tėvas Patrickas.

Kiti futbolininkai, kurie seka savo garsių tėvų pėdomis:

Giovanni Simeone

Kol Diego Simeone kuria šlovingą istoriją stovėdamas prie Madrido „Atletico“ vairo, jo sūnus Giovanni bando sekti tėvo pėdomis ir šį sezoną debiutavo Italijos „Serie A“ pirmenybėse. Iš Buenos Airių „River Plate“ į „Genoa“ persikraustęs 21-erių puolėjas Apeninuose nepasimetė jau debiutiniame sezone – per 35 mačus pelnė 12 įvarčių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giovanni Simeone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giovanni Simeone

Leroy'us Sane

„Manchester City“ ir Vokietijos rinktinės puolėjas yra gimnastės vokietės Reginos Weber (1984 metų olimpiados bronzos laimėtojos) ir Senegalo rinktinės nario Souleymane'o Sane sūnus. Futbolininko tėvas užaugo Prancūzijoje, bet vėliau priklausydamas Prancūzijos armijai persikėlė į Vokietiją. Futbolininko vardas – taip pat neatsitiktinis. Tėvas jį pavadinimo buvusio savo trenerio, prancūzo Claude Le Roy, garbei.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leroy'us Sane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leroy'us Sane

Rivaldinho

Šią savaitę Bukarešto „Dinamo“ palikęs Lietuvos vartininkas Vytautas Černiauskas turėjo įdomų bendraklubį. 22-ejų metų brazilas yra garsiojo Brazilijos rinktinės puolėjo Rivaldo sūnus. Nors tokių aukštumų, kaip tėvas, Rivaldinho tikrai jau nepasieks, puolėjas iš lėto skinasi kelią į viršūnę. Prieš dvejus metus futbolo pasaulyje nuskambėjo istorija, kai Brazilijos antros lygos rungtynėse tarp „Mogi Mirim“ ir „Macae“ aikštėje žaidė tėvas ir sūnus. Beje, tuo metu „Mogi Mirim“ klubo savininkas buvo Rivaldo.

VIDEO: Rivaldo sūnus Rivaldinho

Enzo Fernandezas

Zinedine'o Zidane'o sūnus, turintis motinos pavardę, jau daugiau nei 12 metų taip pat priklauso Madrido „Real“. Savo sūnų Zizou pavadino legendinio „River Plate“ ir Urugvajaus rinktinės lyderio Enzo Francescoli garbei. 22-ejų metų saugas jau spėjo debiutuoti ir įmušti ir „Real“ pagrindinėje sudėtyje lapkritį vykusiose Ispanijos taurės rungtynėse su kukliu „Cultural Leonesa“. Jo trys broliai Luca, Theo ir Elyazas taip pat priklauso „Real“ jaunimo akademijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Enzo Fernandezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Enzo Fernandezas

Jordanas Lukaku

Romelu nėra vienintelis Lukaku, kurį galime rasti Europos didžiųjų futbolo komandų sąrašuose. Kairiojo krašto gynėjas Jordanas priklauso Romos „Lazio“ rezervui. Futbolininkų tėvas Rogeris buvo tuometinio Zairo (Kongo DR) rinktinės žaidėjas ir karjerą baigė Belgijoje. Abu jo sūnūs turi būtent šios šalies pilietybę, o vyresnysis Romelu netgi už „raudonuosius velnius“ jau yra sužaidęs 56 rungtynes.

„Scanpix“ nuotr./Jordanas Lukaku
„Scanpix“ nuotr./Jordanas Lukaku

Christianas Maldini

Kai 2009 metais Paolo Maldini baigė savo įspūdingą 24 metus trukusią karjerą, „Milan“ klubas „iš naudojimo“ išėmė ir jo 3 numerį. Tiesa, su viena sąlyga. Marškinėlius su šiuo numeriu galėtų vilkėti kuris nors iš legendinio gynėjo sūnų, jei pasiektų tokį lygį ir debiutuotų rossoneri sudėtyje. Kol kas geresnius šansus įgyvendinti šią tėvo svajonę turi vyresnysis Christianas.

Tiesa, dvidešimtmetis „Milan“ akademijos produktas šį sezoną, nors ir priklausė „Reggiana“ ekipai, joje nedebiutavo ir buvo iš karto skolinamas Maltos klubui „Hamrum Spartans“. Tačiau jame gynėjas neužsibuvo ir jau šiemet grįžo į Italiją ir rungtyniauja ketvirtojo Italijos futbolo ešelono „Pro Sesto“ ekipoje.

Christianas Maldini
Christianas Maldini

Luka Zahovičius

Gimė Portugalijoje, žaidė Nyderlanduose, atstovauja Slovėnijos jaunimo (iki 21 metų) rinktinei – panašu, kad L.Zahovičius eina labai panašiu futbolo piligrimo keliu, kaip ir Serbijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Ispanijoje ir Slovėnijoje žaidęs jo tėvas Zlatko. Po kelių įkvepiančių sezonų „Maribor“ klube, L.Zahovičius sukirto rankomis su „Heerenven“, bet labai greitai vėl sugrįžo į gimtąją komandą.

Luka Zahovičius
Luka Zahovičius

Oanas Djorkaeffas

Dar vienas Djorkaeffų futbolininkų dinastijos atstovas. 1998-ųjų metų pasaulio čempiono Youri Djorkaeffo tėvas Jeanas buvo taip pat labai garsus Prancūzijos futbolininkas ir rungtyniavo „Lyon“, „Marseille“, PSG klubuose bei nacionalinėje komandoje sužaidė 48 rungtynes. Youri karjera buvo dar įspūdingesnė – 82 rungtynės rinktinėje ir Milano „Inter“, PSG bei „Monaco“ marškinėliai. Dabar jų pramintais takais žengia devyniolikmetis Oanas. Šiuo metu jis priklauso „Montpellier“ ekipai ir yra vienas talentingiausių Prancūzijos žaidėjų.

Ianis Hagi

Devyniolikmetis Ianis praėjusią vasarą sukirto rankomis su Italijos „Serie A“ rungtyniaujančiu Florencijos „Fiorentina“ klubu. Prieš tai nuo 17 metų jis jau gynė savo legendiniam tėvui priklausančio Konstancos „Viitorul“ garbę. Rumunijoje I.Hagi yra laikomas vienu talentingiausių žaidėjų ir tikimasi, kad netrukus turėtų praverti ir nacionalinės rinktinės duris.

„Scanpix“ nuotr./Ianis Hagi
„Scanpix“ nuotr./Ianis Hagi

Andre ir Jordanas Ayew

Ganos rinktinei atstovaujantys broliai Andre ir Jordanas Ayew gimė Lilyje, legendinio Afrikos futbolininko Abedi Pele šeimoje. Tėvo dėdės taip pat atstovavo nacionalinei Ganos rinktinei. Andre šiuo metu gina „West Ham United“ garbę, jo brolis Jordanas atstovauja „Swansea City“, o dar vienas brolis Ibrahimas dar žaidžia viename stipriausių Ganos klubų „Asante Kotoko“.

„Scanpix“ nuotr./Andre Ayew
„Scanpix“ nuotr./Andre Ayew

Jordanas Larssonas

Devyniolikmetis legendinio švedo sūnus šiuo metu žaidžia Nyderlanduose ir atstovauja Nijmegeno NEC ekipai. Jaunasis puolėjas sėkmingai seka savo tėvo pėdomis ir jau yra atstovavęs visų amžiaus grupių Švedijos jaunimo rinktinėms. Praėjusiais metais žaidė gimtinėje, tėvo Henriko treniruojamoje „Helsingborgs“, bet abu vyrai po iškritimo į žemesnį divizioną paliko komandą.

Jordanas Larssonas
Jordanas Larssonas

Kasperas Schmeichelis

Legendinio Danijos vartininko Peterio Schmeichelio sūnus ypač sužibėjo praėjusį sezoną, kai su „Leicester City“ pakartojo tėvo pasiekimą ir tapo Anglijos „Premier“ lygos čempionu. Trisdešimtmetis šviesiaplaukis, kaip ir jo tėvas, yra ir Danijos rinktinės vartininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasperas Schmeichelis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasperas Schmeichelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius