-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolą žaidusi Lietuvos rinktinė nusileido Serbijai

Edgaras Jankauskas grįžo prie Lietuvos futbolo rinktinės vairo ir trenerio ranka buvo aiškiai matoma rungtynėse Serbijoje.
Aleksandras Mitrovičius ir Gvidas Gineitis
Aleksandras Mitrovičius ir Gvidas Gineitis / „Scanpix“/AP nuotr.

Lietuviai pralaimėjo 0:2 (0:1), praleidę Amsterdamo „Ajax“ ir Turino „Juventus“ žvaigždžių Dušano Tadičiaus (16 min.) bei Dušano Vlahovičiaus (53 min.) įvarčius, bet futbolą Belgrado stadione žaidė ir mūsiškiai.

Dvi puikios progos – Gyčio Paulausko pirmajame kėlinyje ir Eligijaus Jankausko antrajame – nebuvo išnaudotos, o meistriškumo pamoką davę serbai pergalingai pradėjo atranką į 2024 m. Europos čempionatą.

Imago / Scanpix nuotr./Edgaras Jankauskas
Imago / Scanpix nuotr./Edgaras Jankauskas

Po 5-erių metų pertraukos prie rinktinės vairo sugrįžęs E.Jankauskas nevengė drąsių sprendimų – ant suolo paliko Arvydą Novikovą, o mūsiškius ragino kilti aukščiau ir paspausti serbus prie jų vartų.

Po tokių epizodų šeimininkai ne visada žaidė užtikrintai, bet kamuolį perėmę svečiai pritrūkdavo tikslumo lemiamomis akimirkomis.

O prie savo vartų lietuvius serbai baudė skaudžiai. Abu įvarčiai krito kone identiškai – per daug erdvės varžovų atakai, protingi perdavimai ne prie pat vartų, o šiek tiek atgal, kur laisvas puolėjas muša tiksliai.

Pagal kamuolio kontrolę serbai buvo pranašesni 59:41, smūgius į vartus – 15:6 (į vartų plotą – 4:3), o pagal susikurtus tikėtinus įvarčius – 1,89:0,39.

„Scanpix“/AP nuotr./Rinktinės debiutantas Kipras Kožukolovas ir Dušanas Vlahovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Rinktinės debiutantas Kipras Kožukolovas ir Dušanas Vlahovičius

Pralaimėjimu atranką į 2024 metų Europos čempionatą pradėję lietuviai kitas rungtynes dabar žais kovo 27 dieną – išvykoje draugiškame susitikime pasitikrins jėgas su graikais.

Antras kėlinys

90+4 min. Teisėjas skelbia serbų pergalę 2:0.

89 min. Baigiantis rungtynėms aktyvesni lietuviai, bet paskutinėje atakos stadijoje jiems vis pritrūksta tikslumo.

„Scanpix“/AP nuotr./Vykintas Slivka
„Scanpix“/AP nuotr./Vykintas Slivka

84 min. Susižeidžia gynėjas M.Beneta, tad E.Jankauskas atlieka paskutinį ir priverstinį keitimą – į aikštę žengia R.Baravykas.

80 min. Dar du keitimai Lietuvos rinktinėje: G.Gineitis ir G.Paulauskas sėda ant suolo, o nuo jo kyla K.Laukžemis ir D.Romanovskis.

78 min. Dar vienas sėkmingas epizodas, po kurio lietuviai priverčia serbus klysti prie jų vartų. A.Novikovas klaidina varžovą, bet smūgiuoja tiesiai į V.Milinkovičių-Savičių.

„Scanpix“/AP nuotr./Justas Lasickas
„Scanpix“/AP nuotr./Justas Lasickas

76 min. Lietuviai nusprendžia paspausti serbus prie jų vartų ir perima kamuolį, o F.Černychas lyg geriausiais laikais klaidinančiu judesiu sodina varžovą ant vejos ir pavojingai šauna į vartus, bet serbų vartininkas pavojingą smūgį atmuša kojomis.

74 min. Lietuviai klysta prie savo vartų itin pavojingoje zonoje, bet S.Milinkovičius-Savičius smūgiuoja nesėkmingai ir Dž.Bartkus kamuolį gaudo. Rungtynių intensyvumas pastebimai sumažėja.

65 min. Serbai muša trečią... Laimei, lietuvius gelbėja nuošalė ir rezultatas lieka 0:2.

62 min. Edgaras Jankauskas imasi pirmųjų keitimų: P.Golubickas ir Eligijus Jankauskas sėda ant suolo, o juos keičia A.Novikovas ir V.Slivka. Čia pat pirmąjį keitimą atlieka ir serbai – vietoje įvartį pelniusio puolėjo D.Vlahovičiaus toliau žais saugas S.Milinkovičius-Savičius.

53 min. Deja, bet serbai negailestingi. Dar vieną savo ataką kairiuoju kraštu jie užbaigia įvarčiu. A.Mitrovičius perduoda kamuolį D.Tadičiui, šis neskuba, paguldo lietuvių gynėją ir rezultatyviai asistuoja D.Vlahovičiui (2:0).

50 min. Puikus G.Paulausko perdavimas ir Eligijus Jankauskas pasprunka nuo serbų gynėjų. Deja, varžovus gelbėja vartininkas. Puiki proga mūsiškiams ir pirmasis svečių smūgis į vartų plotą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Jankauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Jankauskas

Pirmas kėlinys

45 min. Pirmasis kėlinys baigiasi. Serbai pirmauja, bet mūsiškiai nėra tik užsidarę gynyboje. Pagal kamuolio kontrolę šeimininkai pirmauja 64:36, smūgius į vartus – 10:3, o pagal tikėtinus įvarčius – 0,84:0,24.

33 min. A.Mitrovičius vienas suklaidina tris mūsiškius, laimei, muša netiksliai. Serbai kelia kampinį ir lietuvius gelbėja virpstas. Abi ekipos žaidžia atvirą futbolą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gytis Paulauskas ir Andrija Živkovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gytis Paulauskas ir Andrija Živkovičius

27 min. Pavojinga lietuvių ataka! P.Golubickas iš krašto perduoda kamuolį į baudos aikštelę, puolėjas G.Paulauskas priima kamuolį, pridengia jį kūnu, sukasi, bet šauna šalia vartų ir griebiasi už galvos.

„Scanpix“/AP nuotr./Serbijos futbolininkai švenčia įvartį
„Scanpix“/AP nuotr./Serbijos futbolininkai švenčia įvartį

16 min. Įvartis. Jis, deja, krenta į Lietuvos rinktinės vartus. F.Kostičius gauna per daug erdvės aikštės krašte. Turino „Juventus“ krašto saugas įsiveržia į baudos aikštelę, atrita kamuolį laisvam Dušanui Tadičiui iš Amsterdamo „Ajax“ ir šis muša tiksliai (0:1).

„Scanpix“/AP nuotr./Rungtynių akimirka
„Scanpix“/AP nuotr./Rungtynių akimirka

11 min. Serbai bando didinti spaudimą prie mūsiškių vartų, bet E.Jankausko auklėtiniai kol kas neleidžia atsipalaiduoti serbams ir gynyboje. Itin pavojingų progų susikurti kol kas nepavyksta nei vieniems, nei kitiems, bet lietuviai neleidžia serbams dominuoti.

2 min. Lietuviai drąsiai pradeda rungtynes. Bando žaisti futbolą, o viena mūsiškių atakų baigiasi Eligijaus Jankausko smūgiu galva.

Įdomu, jog būtent Belgrade prieš 5-erius metus baigėsi pirmoji E.Jankausko, kaip trenerio, era rinktinėje. Tuomet mūsiškiai varžovams neprilygo 1:4. Įvartį mušė baudinį realizavęs Arvydas Novikovas.

VIDEO: A.Novikovo įvartis į Serbijos vartus

Atrankoje į kitų metų Europos čempionatą, be lietuvių ir serbų, G grupėje dar žaidžia Vengrija, Juodkalnija ir Bulgarija. Tolyn žengs dvi stipriausios rinktinės.

Po oficialių rungtynių su serbais Lietuvos rinktinės dar lauks draugiška akistata su graikais išvykoje kovo 27-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius