Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parduodami marškinėliai, su kuriais D.Maradona įmušė legendinį įvartį „Dievo ranka“

Tai buvo geriausias arba blogiausias momentas futbolo istorijoje. Dabar sporto gerbėjai galės įsigyti dalelę tos akimirkos. Tiesa, reikia turėti labai gilias kišenes.
Diego Maradono marškinėliai
Diego Maradono marškinėliai / „Scanpix“/AP nuotr.

Pirmą kartą aukcione parduodami marškinėliai, kuriuos vilkėjo Diego Maradona, kai 1986 m. pasaulio futbolo čempionate įmušė prieštaringai vertinamą „Dievo rankos“ įvartį į Anglijos vartus.

Aukcionų bendrovė „Sotheby's“ trečiadienį pranešė, kad balandžio 20 d. prasidėsiančiame internetiniame aukcione už marškinėlius gali būti gauta daugiau kaip 4 mln. svarų (5,2 mln. JAV dolerių).

Brahmas Wachteris, „Sotheby's“ gatvės aprangos ir šiuolaikinių kolekcinių daiktų vadovas, sakė, kad marškinėliai priklauso „nedideliam svarbiausių pasaulyje sporto suvenyrų sąrašui“.

„Daugiau niekada neturėsiu galimybės laikyti kažko panašaus. Ši akimirka sporto istorijoje yra kultinė“, – sakė B.Wachteris.

Ketvirtfinalio rungtynes Meksikoje 1986 m. birželio 22 d., D.Maradona įmušė du įvarčius ir išvedė savo šalį į pusfinalį.

Dvikova vyko jautriame politiniame kontekste, nes prieš ketverius metus Didžioji Britanija ir Argentina kariavo dėl Folklandų salų.

Pirmasis argentiniečio įvartis buvo įskaitytas, nors vaizdo pakartojimae aiškiai matyti, kad pašokęs D.Maradona kamuolį į vartus pamuša ne galva, o kumščiu. Visgi teisėjas to nepastebėjo.

Kalbėdamas apie šią akimirką, D.Maradona yra sakęs, kad įvartį įmušti padėjo „tiek Maradonos galva, tiek Dievo ranka“.

Imago / Scanpix nuotr./Diego Maradona ir „Dievo ranka“
Imago / Scanpix nuotr./Diego Maradona ir „Dievo ranka“

Antrasis Argentinos įvartis šiame mače irgi buvo įspūdingas. Jo metu D.Maradona atliko reidą nuo aikštės vidurio, suklaidino beveik visą anglų komandą ir pasiuntė kamuolį į Peterio Shiltono ginamus vartus.

2002 m. FIFA apklausoje šis įvartis buvo išrinktas šimtmečio įvarčiu.

Argentina laimėjo 2:1, o vėliau triumfavo ir pasaulio čempionate.

D.Maradona iki šiol yra laikomas vienu geriausiu visų laikų žaidėju. Anapilin jis iškeliavo 2020 m. lapkritį, sulaukęs 60 metų.

Po istorinių rungtynių Maradona apsikeitė marškinėliais su Anglijos rinktinės žaidėju Steve'u Hodge'u, kuris iki šiol jų nepardavė.

Pastaruosius 20 metų jie buvo eksponuojami Anglijos nacionaliniame futbolo muziejuje Mančesteryje.

S.Hodge'as visada didžiavosi turėdamas marškinėlius, kurie „futbolo pasauliui turi tokią gilią kultūrinę reikšmę“. Visgi anot aukciono rengėjų, futbolininkas nusprendė, kad „atėjo tinkamas laikas“ atsisveikinti su savo relikvija.

Pastaraisiais metais sporto suvenyrų kainos smarkiai išaugo.

Tikėtina, kad D.Maradonos marškinėliai gali pagerinti sportinės aprangos rekordą, kuris priklauso Babe Ruth „New York Yankees“ marškinėliams. Jie 2019 m. buvo parduoti už 5,64 mln. dolerių.

Už manifestą, kuriuo pradėtas šiuolaikinis olimpinis judėjimas, nežinomas pirkėjas yra sumokėjęs 8,8 mln. dolerių – tai yra rekordas už aukcione parduotą sportinį daiktą.

D.Maradonos marškinėliai bus eksponuojami „Sotheby's“ Londono salone balandžio 20 – gegužės 4 d. aukciono laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius